tisk-hlavicka

Více rajčat - méně rakoviny

18.8.1999 Portál

Studie, které provedli lékaři v americkém Bostonu, prokázaly, že vyšší konzumace rajských jablíček je spojena s poklesem rizika vzniku rakoviny.

Bylo provedeno celkem 72 studií, které srovnávaly skupiny zdravých lidí přibližně téhož věku. Ve 35 skupinách se ukázalo snížení výskytu rakoviny, a to průměrně o 40 %. Nejvýrazněji riziko onemocnění kleslo u rakoviny prostaty, plic a žaludku. Pokles byl ale zaznamenán i u zhoubných nádorů slinivky břišní, tlustého střeva a konečníku, jícnu, ústní dutiny, prsu a děložního čípku.

Vědci ovšem upozorňují, že těmito závěry ještě není prokázáno, že samotná rajčata působí proti rakovině. Je možné, že lidé, kteří konzumují větší množství rajských jablíček, vedou celkově zdravější život než ostatní. Přesto existuje hypotéza, že látka lycopen-antioxidant, který je obsažen v rajčatech, může být původcem onoho žádoucího účinku. Rajčata však obsahují i mnoho dalších potenciálně užitečných látek, které mohou ve vzájemné součinnosti blahodárně působit proti rakovině.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.