Již několikrát jsme se přesvědčili, že starý zalesácký způsob současného vaření a pečení bez použití jakýchkoliv nádob opravdu funguje! Určitě vyzkoušejte při prázdninových dobrodružství s dětmi.
Jak na to: vykopejte jámu 60 cm hlubokou a asi 50 cm v průměru - může být raději větší.Do jámy svisle zasuňte větší kolík (10 cm v průměru), aby mírně vyčníval. V těsné blízkosti jámy rozdělejte oheň a topením připravte dostatek popela. Pak do ohně dejte větší kameny, přehrňte je popelem a topte dál. Pozor - kameny nesmí být z řeky nebo potoka - v ohni by pukaly. Topte a stále přikládejte.
Mezitím si připravte potraviny - libovolné maso (napoprvé vyzkoušejte ale kuřecí - nejspíše se upeče) okořeňte, osolte, pokryjte plátky slaniny a zabalte do alobalu (raději dvě vrstvy) nebo - po vzoru starých zalesáků - do kopřiv. Fantazie zde nemá žádné hranice - zvláště děti dokážou připravit pochoutky na borůvkách, malinách i s hříbky.
Nyní pomocí dvou rozvětvených klacků naházejte na dno jámy rozžhavené kameny z ohniště a na ně trochu popela. Pokud chcete, můžete do další vrstvy dát omyté brambory a na ně kusy masa v alobalu či v kopřivách, zahrňte opět trochou popela a na konec zasypte pořádnou vrstvou hlíny a udusejte (kolík je stále v jámě!).
Po 10 minutách vytáhněte kolík a do vzniklého otvoru nalejte několik ešusů vody. Díru rychle zacpěte hlínou a drny.
Po (alespoň) jedné hodině pomalu vyhrabávejte své pochoutky v alobalu a opečené brambory. Jedli jste někdy lepší jídlo?
Těhotenství |
Dítě |