| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Preventivní působení kyseliny listové

 Celkem 9 názorů.
 Lenka, 27 
  • 

acidum folicum 

(14.2.2002 18:28:45)
Tablety Acidum folicum, ktere jsou jen na predpis, obsahuji 10mg kys. list. I kdyz beru tabletu obden, porad je to 5 krat vice, nez se doporucuje ve clanku. Opravdu to muze byt tak skodlive? V pribalovem letaku se o nicem takovem nezminuji.
 briggitta 


Bioaktivní folic 

(28.10.2003 16:51:38)
Jednou jsem čistě náhodně v reklamní brožurce firmy Pharma Nord narazila na název přípravku Bioaktivní folic. Bylo u něho uvedeno, že se má užívat jako příprava na těhoteství a v prvních měsících těhoteství. Jelikož jsme se s přítelem už o miminko začali pokoušet, zjistili jsme si, o co se jedná. Jde o kyselinu listovou. V jednom balení je 60 tablet, kde každá tableta obsahuje 0,4 mg kyseliny listové. Jinak, jako dárce krve dostávám balení multivitamínu, kde jsem také objevila kyselinu listovou ve stejném množství. A hodněkrát jsem už narazila třeba na musli tyčinkách a podobných výrobcích, že také kyselinu listovou obsahují. Takže je třeba jen hledat a člověk vždy najde způsob, jak zkonzumovat jen potřebné množství té které látky.
 Olina 
  • 

Kyselina listová (a taky o vápníku) 

(15.5.2004 23:18:34)
Kyselina listová (acidum folicum, vitamín B 9)

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek (spolu s vitamínem B12) a fungování intaktnosti nervového systému. Její nedostatek vede k anémiím (chudokrevnost), problémům se zažíváním a poruchám hybnosti a čití (brnění, mrazení v končetinách). Nedostatek kyseliny v těhotenství přispívá k poškození plodu. Doporučuje se proto pravidelné dodávání tohoto vitamínu během těhotenství.

Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 150-200 mikrogramů
Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 100 mikrogramů, 4-6 let = 75 mikrogramů, 1-3 roků = 25-50 mikrogramů
Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 260-280 mikrogramů


PharmDr. Hana Müllerová

30. 7. 2000


(zdroj: http://www.lekarna.cz/detail.php?id=319)

Já osobně se domnívám, že předávkovávání může skutečně vést k deficitu vitamínu B12; je obecně známé, že některé živiny se vzájemně ovlivňují (např. cukr v potravě zase, myslím, ovlivňuje vyplavování vápníku z kostí, lidé, kteří jedí hodně masa také mívají problém s vstřebáváním vitamínu B12, jen teď přesně nevím, co k tomu vede, musela bych nahlédnout do knih).
Myslím, že pokud si člověk dá trochu práci a popřemýšlí nad skladbou své stravy, není nutné být závislý na syntetických vitamínech, vše lze získat z přírodních zdrojů.

A jen poznámečka na okraj - kdesi na internetu jsem dnes četla poznámku jakéhosi lékaře, který se podivoval, že některé těhotné ženy nepijí vůbec mléko. A já si říkám - nač? Kvůli vápníku snad? Jiný důvod mě nenapadá. (Nebo kvůli tvorbě mléka? Pijí snad krávy mléko? Odkudpak asi berou vápník krávy, pane odborníku? Z mléka? Těžko.) K dispozici máme mnohem lepší a kvalitnější zdroje vápníku, např. na vápník bohatá sezamová semínka nebo některé druhy listové zeleniny. Vstřebávání vápníku z mléka je také dost ošemetná záležitost, jelikož většina populace ztrácí po třetím roce věku schopnost trávit kasein, což je protein, na který je vápník v mléce vázaný (vyčteno z lékařské knihy přeložené z angličtiny, na název si teď nevzpomenu, možná později). Takže i velcí pijáci mléka mohou mít problémy s nedostatkem vápníku a naopak lidé, kteří mléko nepijí, mohou mít bez problémů vápníku dostatek. Například já osobně mléko příliš nepiji a jogurt či kefír si dám maximálně jednou týdně, ale zato sním spoustu sezamu, který si dávám do müsli. Vápník navíc získávám z listové zeleniny, dalšího bohatého zdroje (i kyseliny listové) A moje hladina vápníku v séru je naprosto v pohodě:)
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: Kyselina listová (a taky o vápníku) 

(16.5.2004 16:59:40)
Já naopak ted v tehotenství mám na mléko strasnou chut,drív jsem ho nepila,asi od 2.mesíce mi velmi chutná,mám na nej chut prevázne vecer:-)
Myslím,ze vitamíny nejsou nutné,kdyz je správný jídelnícek,ale tehotné zeny,které hodne zvrací,vlastne moc zivin nepoberou,tak proc nebrat "umelé"vitaminy?Já beru mamavit obden-myslím,ze to bohate stací.Nemyslím si,ze by to mimcu ublizovalo.
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Kyselina listová (a taky o vápníku) 

(16.5.2004 22:14:17)
to co je stažené z webu, s tím souhlasím, ale ten dovětek se mi zdá jako blbost. souhlasim pouze s tim, že je všechno provázané a nedostatek/přebytek něčeho může ovlivnit vstřebávání něčeho jiného.
co jsem četla já je:
- že na tolik vápníku jako je v jedné sklenici mléka člověk musí sníst 800g kapusty, která je ze zeleniny na vápník nejbohatší
- vitamín B 12 je pouze v potravinách živočišného původu a nelze ho získat z rostlinné stravy, proto ortodoxním dlouholetým vegetariánům může chybět, jeho potřeba je malá a patří k vitamínům, které si tělo dokáže uložit do zásoby na několik let dopředu

"Zdravá výživa" naklad. Grada
Jako na potvoru jsem ji zrovna půjčila pryč, jinak bych sem jistě něco o těch vitamínech a jejich vzájemném ovlivňování opsala, určitě to ještě udělám
 kaMyš 


Re: Re: Kyselina listová (a taky o vápníku) 

(17.5.2004 9:43:21)
to je sice hezké, ale někde jsem četla, že vápník z mléka prý tělo stejně špatně vstřebává nebo nevstřebává vůbec? Nevím teď přesně, ale WHO teď někdy nedávno přece potvrdila, že pití mléka nemá na vznik osteroporózy vliv... Takže nás v domění, že bez mléka zahyneme na nedostatek vápníku udržují mlékařské lobby...
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Kyselina listová (a taky o vápníku) 

(17.5.2004 15:20:33)
asi se pro jistotu podívám, kdo sponzoruje vydání té knížky :o)
s těmi lobby máš pravdu, informace se liší podle toho, kdo na tom má zájem
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kyselina listová (a taky o vápníku) 

(21.5.2004 17:26:40)
Mléko je potrava sekretovaná samicemi savců a má zajistit, aby se potomek přizpůsobil přechodu z mateřského lůna do okolního světa. Mléko každého druhu savce je nutričně šité na míru jeho specifickým vývojovým potřebám. Raný vývoj u krav a lidí je zcela odlišný. Když se narodí tele, musí si rychle vytvořit silnou kostní stavbu, aby mohlo stát a pohybovat se. Kravské mléko, bohatší na proteiny, minerály a tuky než je lidské mléko, je vytvořeno pro tento účel. Největší raný vývoj u člověka však není v kostech a svalech, ale v nervovém systému. Lidské mléko je proto bohaté na lehce stravitelné tuky, které mají vytvořit nervový systém. Obsahuje lehčí, stravitelnější proteiny než kravské mléko, a je sladší a zásaditější. Přestože kravské mléko může vytvořit silné kosti, nikdo nehlásá, co dělá s inteligencí. Lidské mléko mění složení během několika prvních týdnů kojení podle měnících se potřeb dítěte. A také přenáší z matky na dítě stupeň imunity vůči nemocem. Kravské mléko, protože postrádá všechny tyto náležitosti, není vhodné pro lidská mláďata.

Mléko jakéhokoliv druhu savce je určeno pouze jako potrava pro vlastní mláďata. Žádný jiný savec nepije mléko po skončení doby kojení. Ve skutečnosti my lidé ztrácíme schopnost strávit mléko tak, jak rosteme. Okolo 80% dospělých jedinců ve světě postrádá enzym potřebný ke strávení laktózy (mléčného cukru). Nestrávené mléko tvoří hlen, který může porušit systém a zapříčiňovat choroby.

Inzerenti často hlásají, že mléko je vynikající potravina, protože obsahuje velké množství esenciálních látek, zvláště proteiny a vápník. Ve skutečnosti mléko obsahuje pouze kolem 3% bílkoviny vlastní hmotnosti, ve srovnání se zhruba 10% u obilí, 20 - 25% u luštěnin a kolem 50% u některých výrobků ze sojových bobů. Kromě toho, protein kravského mléka - kazein - je těžko rozložitelná látka, která tvoří v žaludku tuhou, obtížně stravitelnou sraženinu.

Mléko také v žádném případě není tak bohaté na vápník, jak nám je předkládáno k uvěření. Slunečnicová semena obsahují přinejmenším stejné množství, kapustové listy více než dvojnásobek než mléko, sezamová semínka 11 x více a mořská zelenina wakame a hijiki přes 13 x více vápníku než mléko (na 100 gramů jedlé bílkoviny).

Dobrá, vyrovnaná strava založená na celozrnných obilninách, luštěninách, zelenině, semenech a mořské zelenině tedy poskytuje více bílkovin a vápníku, nemluvě o dalších látkách, než mléčné výrobky. Taková strava může zaručit zdraví, být chutná a šetrná k peněžence.

***

Kvalitním rostlinným zdrojem může být tofu (pokud je vyráběno za použití síranu vápenatého, obsahuje více než čtyřnásobek množství vápníku obsaženého v plnotučném mléce), zelená listová zelenina, semínka a ořechy. Vápník z listové zeleniny, která neobsahuje moc oxalátů (= kyseliny šťavelové a jejích solí), třeba z kapusty, se vstřebává stejně dobře nebo ještě lépe než vápník z mléka. Pití tvrdé vody může poskytovat 200mg vápníku denně, ale měkká voda neobsahuje skoro žádný. Další potraviny bohaté na vápník jsou melasa, jedlé mořské řasy, potočnice, petrželová nať a sušené fíky.

Příklady množství různých potravin obsahujících 100mg vápníku:

mandle..............42g
para ořechy.......59g
sojová mouka....44g
ovesné vločky....192g
celozrnný chléb..185g
melasa...............40g
sušené fíky.........40g
petržel................50g
kapusta..............67g


Obří reklama obklopující mléko by každého přiměla myslet si, že mléko je pro lidi absolutně nezbytná a přirozená potravina. Většina lidí, když uvažují o zvýšení přísunu vápníku, automaticky sáhnou po krabici mléka nebo kusu sýra. Existuje ale několik důvodů, proč nepoužívat tyto potraviny jako zdroje živin. Plnotučné kravské mléko je uzpůsobeno nutričním potřebám telat, která zdvojnásobí svoji hmotnost ve 47 dnech a dosáhnou 150kg během roku. Lidé jsou vlastně jediný živočišný druh, který pije mléko jiných druhů a jediný, který pije mléko po skončení kojení. Navíc kolem 90% světové populace (v Británii asi 25%) má nedostatek enzymu potřebného k dobrému strávení mléka. Enzym laktáza se vyskytuje u kojenců pro trávení mateřského mléka, ale jeho hladina se snižuje po dosažení věku pěti let. Dospělí kteří nemají tento enzym trpí nadýmáním, křečemi, větry a průjmem, když se napijí mléka. Jedním z nejvýznamnějších záporů mléka je asi jeho přispívání k srdečním nemocem. Příliš mnoho nasycených tuků může vést k arterioskleróze, kdy se tepny ucpávají usazeninami cholesterolu a nemohou dopravit dostatek krve do životně důležitých orgánů. Srdce je na toto obzvláště citlivé. Mléko a mléčné výrobky jsou zodpovědné za polovinu všech nasycených tuků zkonzumovaných ve Velké Británii. Maso zodpovídá za zbytek. Velká Británie má nejvyšší počet srdečních onemocnění na světě.

Expert na péči o děti Dr Benjamin Spock, kdysi obhájce pití kravského mléka, se připojil k několika lékařům zpochybňujícím jeho výživnou hodnotu, kteří zároveň varují před možným spojením pití mléka a alergií a cukrovky mladistvých. "Kojení je nejlepší mléčná výživa pro nemluvňata," říká Dr Spock. S Dr Spockem souhlasí Dr Frank Oski, ředitel pediatrie na John Hopkins University a Dr Neal Bernard, prezident Lékařské komise pro zodpovědnou medicínu. Dr Oski uvádí, že kravské mléko je přeceňováno jako zdroj vápníku, bývá často kontaminováno antibiotiky, může způsobovat alergie a zažívací potíže a je spojeno s cukrovkou mladistvých.

Článek je překlad ze stránek britské The Vegan Society, přeložila Ivana Uhýrková.
 sharonka9 


Dotaz na Olinku 

(8.11.2006 8:52:42)
Ahoj, jak tak čtu, jsi docela v obraze.
Prosímtě, mohla bys mi z vlastní praxe poradit, jak kapustu upravovat...? Kuchařskou fantazií zrovna neoplývám. Ten dušený blaf, co mi předkládali v jídelnách, mě nenadchl, ale mám upřímnou snahu dát kapustě druhou šanci. Nejedla jsem ji přes deset let. Moc děkuji za nějaký konkrétní recept.
Hezký den,
Šárka

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.