| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názor k článku Preventivní působení kyseliny listové

15.5.2004 23:18:34 Olina

Kyselina listová (a taky o vápníku)

Kyselina listová (acidum folicum, vitamín B 9)

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek (spolu s vitamínem B12) a fungování intaktnosti nervového systému. Její nedostatek vede k anémiím (chudokrevnost), problémům se zažíváním a poruchám hybnosti a čití (brnění, mrazení v končetinách). Nedostatek kyseliny v těhotenství přispívá k poškození plodu. Doporučuje se proto pravidelné dodávání tohoto vitamínu během těhotenství.

Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 150-200 mikrogramů
Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 100 mikrogramů, 4-6 let = 75 mikrogramů, 1-3 roků = 25-50 mikrogramů
Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 260-280 mikrogramů


PharmDr. Hana Müllerová

30. 7. 2000


(zdroj: http://www.lekarna.cz/detail.php?id=319)

Já osobně se domnívám, že předávkovávání může skutečně vést k deficitu vitamínu B12; je obecně známé, že některé živiny se vzájemně ovlivňují (např. cukr v potravě zase, myslím, ovlivňuje vyplavování vápníku z kostí, lidé, kteří jedí hodně masa také mívají problém s vstřebáváním vitamínu B12, jen teď přesně nevím, co k tomu vede, musela bych nahlédnout do knih).
Myslím, že pokud si člověk dá trochu práci a popřemýšlí nad skladbou své stravy, není nutné být závislý na syntetických vitamínech, vše lze získat z přírodních zdrojů.

A jen poznámečka na okraj - kdesi na internetu jsem dnes četla poznámku jakéhosi lékaře, který se podivoval, že některé těhotné ženy nepijí vůbec mléko. A já si říkám - nač? Kvůli vápníku snad? Jiný důvod mě nenapadá. (Nebo kvůli tvorbě mléka? Pijí snad krávy mléko? Odkudpak asi berou vápník krávy, pane odborníku? Z mléka? Těžko.) K dispozici máme mnohem lepší a kvalitnější zdroje vápníku, např. na vápník bohatá sezamová semínka nebo některé druhy listové zeleniny. Vstřebávání vápníku z mléka je také dost ošemetná záležitost, jelikož většina populace ztrácí po třetím roce věku schopnost trávit kasein, což je protein, na který je vápník v mléce vázaný (vyčteno z lékařské knihy přeložené z angličtiny, na název si teď nevzpomenu, možná později). Takže i velcí pijáci mléka mohou mít problémy s nedostatkem vápníku a naopak lidé, kteří mléko nepijí, mohou mít bez problémů vápníku dostatek. Například já osobně mléko příliš nepiji a jogurt či kefír si dám maximálně jednou týdně, ale zato sním spoustu sezamu, který si dávám do müsli. Vápník navíc získávám z listové zeleniny, dalšího bohatého zdroje (i kyseliny listové) A moje hladina vápníku v séru je naprosto v pohodě:)
Odpovědět
Názory k článku (9 názorů)
acidum folicum Lenka, 27 14.2.2002 18:28
*Bioaktivní folic briggitta 28.10.2003 16:51
**Kyselina listová (a taky o vápníku) Olina 15.5.2004 23:18
***Re: Kyselina listová (a taky o vá... Kamila B+ Honzík10/04 16.5.2004 16:59
***Re: Kyselina listová (a taky o vá... Iva (Aneta03, Radovan06) 16.5.2004 22:14
****Re: Kyselina listová (a taky o ... kaMyš 17.5.2004 9:43
*****Re: Kyselina listová (a taky ... Iva (Aneta03, Radovan06) 17.5.2004 15:20
******Re: Kyselina listová (a tak... Olina 21.5.2004 17:26
*******Dotaz na Olinku sharonka9 8.11.2006 8:52

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.