Pavla, syn 1rok | •
 |
(20.12.2001 16:55:20) Teda nevím, nevím. Já loni vařila kondenzované slazené mléko v otevřené plechovce hooooodně dlouho (proč bych volala mamce, aby poradila, že?). No a sice bylo dostatečně uvařené, ale zahuštěné nebylo vůbec. Takže pokud se košíčky plní tekutým mlékem - doporučuji plechovku otevřít. Pokud se to má plnit spíše tuhým krémem - doporučuji vařit v netkuté plechovce.
|
Šárka | •
 |
(23.12.2001 21:13:50) Holky, nejen, že mléko není tekuté, ale zhoustne natolik, a zkaramelizuje, že když se vaří 2 hod., už se pak špatně roztírá do košíčků, jak je to husté. A jen malá poznámka na okraj: vařit mléko v zavřené plechovce je jako časovaná bomba!!! Pozor na to, aby pečení neskončilo skutečným výbuchem!
|
Míša, Junior *97, Beruška*2006 | 
 |
(9.1.2002 11:04:24) Ahoj všichni, tak jsem včera zakoupila plechovku Salka, že ho zkusím uvařit na karamelový krém. A mám pár dotazů: Jak dlouho se to musí vařit? V jak velkém hrnci? Musí být plechovka celá ponořená? Má v hrnci raději ležet nebo stát? Za jak dloho po skončení vaření se dá plechovka otevřít?
|
Kačka (Markétka 5,5 roku) | 
 |
(9.1.2002 11:46:00) Ahoj Míšo, vot moje zkušenosti: uzavřená plechovka musí být celá pod vodou, pokud nechceš mít sladkou celou kuchyň. Vařit, tj. klokotat či aspoň šumět by to mělo 2 hodiny (nevím, jak v papiňáku - nemám ho). Otvírat můžeš hned, jak už to přestane pálit. Možná by to šlo i zchladit studenou vodou, ale to jsem zatím nezkoušela. Mňam, asi ho dneska taky koupím... K.
|
Kačka (Markétka 5,5 roku) | 
 |
(9.1.2002 11:47:55) Jsem to hlava děravá... Takže velikost hrnce není rohodující, hlavně musí být plechovka celá ve vodě. Nech ji radši stát, aby se Ti karamel vleže "nepřilepil" na víčko.K.
|
Míša, Junior *97, Beruška*2006 | 
 |
(9.1.2002 13:22:41) Kačko, díky. Jdu na to. Ta vybuchlá plechovka mi připomíná - Norové mají takovou specialitku, rybičky v plechovce naložené tak, že uvnitř v podstatě hnijou. Plechovka se časem úplně vyboulí a musí se to otvírat v kýblu s vodou, aby to neohodilo celou kuchyni. Jo, a po otevření to šíleně smrdí. My je dostali jako suvenýr a otvírali jsme to v kamarádově restauraci. Vedle u stolu seděli nějací Dánové a když viděli kamaráda, jak se blíží s kýblem vody a plechovkou, ptali se: "Co to máte? Norské rybky? Známe! Pane vrchní, honem účet!" :-))
|
|
|
kamča | •
 |
(14.12.2005 1:04:27) já si koupim salka 4-5-6,podle toho,jak máš velký hrnec a udělám si zásobu na hodně krému,jsem tak bezstarosti.vařit 2 hod 1 salko?skoda energie, do vzniklého karamelu vmíchám 1 máslo a obměny:ořechy nero kakao,rum,marmeláda,když máš doma korpus,dort je hned.mám ve spíži několik plechovek v pohotovosti,využívám i na medovník,vánoční cukroví.ahoooooj
|
Martina | •
 |
(1.2.2006 22:30:50) A jak dlouho vydrží neotevřené vařené - tedy zkaramelizované mléko? Musí se uchovávat v ledničce a jak dlouho? Nebo spotřebuješ třeba těch 5-6 vařených salk tak brzy? Děkuji Martina
|
|
|
|
Marcela, Vanda 2,5 roku | 
 |
(11.1.2002 13:32:17) Míšo a řekni mi - tu placku z listového těsta: jenom jsi ho vyválela a upekla? Nic jiného? Jak to tu probíráte, tak mě to láká a dala bych si....:)) A dá se to salko napatlat i na jiné spodky než zrovna listové těsto?
|
Kačka (Markétka 5,5 roku) | 
 |
(14.1.2002 8:42:02) Ahoj Marcelo, dovolím si odpovědět za Míšu, jestli Ti to neva :-) Vařené Salko je nejlepší utřít se změklým máslem nebo Ramou, protože samo o sobě je dost husté. Takže já po kouskách přidávám tuk a postupně to pečlivě vmíchávám. Dávám to mezi dvě rozválené upečené placky listového těsta. Je to fakt kalorická bomba, ale příležitostně to stojí za hřích :-)) Na jiné těsto jsem Salko dávat nezkoušela, ale pokud bys to chtěla zkusit, radila bych Ti nějaké těsto bez cukru. Ten krém totiž co do sladkosti úplně stačí. K.
|
|
Míša, Junior *97, Beruška*2006 | 
 |
(21.1.2002 10:18:35) Ahoj Marcelo, zrovna teď o víkendu jsem jedla skvělý nepečený dort, jehož součástí bylo i zkaramelizované Salko. Podezdívka byla z dětských piškotů (jo, celé to bylo poskládané v dortové formě), na tom krém ze Salka a tvarohu, kompotované borůvky, zase jedna řada piškotů a zase krém. Ještě teď se olizuju a určitě to taky brzo vyzkouším :-))
|
|
|
Gábina | •
 |
(30.10.2004 9:53:50) Krém ze Salka je velmi jednoduchý.Salko se vloží do hrnce s vodou/plechovku neotevírat/tak, aby byla celá ponořená ve vodě a vaří se 2 hodiny mírným varem.musí se po uvaření nechat vychladnout,takže je dobré uvařit Salko den dopředu-já to dělám tak,že ho večer uvařím a druhý den ráno z něj můžu udělat krém.Krém udělám tak,že vymíchám 1 Heru do pěny a pak postupně zašlehám salko.Nemusí se přislazovat,Salko je dost sladké.S tímto krémem můžeme plnit roládu,dort...
|
|
Lena,3 dospělé děti | •
 |
(11.12.2004 16:43:19) Salko se vaří minimálně 2 hod.Klidně může být zavřené,ponořené ve vodě,pomalým varem.Pak se nechá vychladnout a otevře,zašleháte do něj 250 gr.másla,/já si ho již před použitím taky našlehám/ a je to výborný krém.Dělám to nejméně 25 let.
|
Marcela | •
 |
(8.1.2005 14:23:56) A já salko vařím v papiňáku poloviční dobu nebo 45 min a nechám dojít. Super, ale pokud kupujete s papírovým obalem, dnes už se asi ani nevyrábí, tak ten sundat, ať papír neucpe pojistku!!!!!!!!
|
|
|
Jiřina | •
 |
(15.9.2005 8:56:20) Salko jen slazené veří se hodinu a půl celé ponořené do vody během veření přilévám teplou vodu.je jedno jetli plechovka stojí nebo leží.Lze si uvařit i dvě mléka a to druhé použít třeba za dva týdny
|
|
|
adelka | •
 |
(16.6.2005 16:26:46) Vzhledem k tomu, že mé kamarádce Salko vybuchlo, nahrazuji vařené Salko Melasou Černý zázrak ze Zdravé výživy. Malé balení cca 69,-, děti si to přidávají do horkého mléka místo kakaa.
|
|
Jana | •
 |
(6.12.2005 8:02:16) Já jsem kondenzované mléko vařila několikrát a to v zavřené plechovce dvě hodiny. Otevírat se má až po ůplném vychladnutí, nejlépe druhý den! Bylo to krásně tuhé!
|
|
|
|