| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Netradiční cukroví

 Celkem 23 názorů.
 Katy, 1 kluk 
  • 

Taky netradiční - "vyskoč z vody" 

(20.12.2001 14:45:58)
Pro kolegyňky kuchařinky bych tu měla taky jedno netradiční vánoční cukroví. Myslím, že hlavně dětem se bude líbit příprava těsta.

30 dkg hladké mouky
1 kostka margarínu na pečení (Smetol, Hera apod.)
půlka kostky droždí
4 lžíce mléka

Droždí rozpustit ve vlažném mléku. Margarín a mouka se promísí až je z toho jakási sypká směs. Pak přidáme rozpuštěné droždí a vytvoříme z těsta kouli.
Do vyššího hrnce napusťte studenou vodu (asi 20°) a těsto ponořte až na dno. Asi za 2 hodiny těsto vyplave na hladinu (vyskočí z vody - proto ten název)a je připravené na vykrajování. Placku na vykrajování vyválejte tenší, v troubě tvary ještě nabudou. Když je upečeno, ještě horké se obaluje v pískovém cukru.
No a pak už jen slepit marmeládou. Vykrajuji jeden plný tvar a jeden s otvorem, aby to hezky vypadalo.

Dětem se líbí, že šťouchnou do koule ve vodě a vždycky vyplave zpátky na hladinu. :o)
 Pavla, syn 1rok 
  • 

Plněné košíčky 

(20.12.2001 16:55:20)
Teda nevím, nevím. Já loni vařila kondenzované slazené mléko v otevřené plechovce hooooodně dlouho (proč bych volala mamce, aby poradila, že?). No a sice bylo dostatečně uvařené, ale zahuštěné nebylo vůbec. Takže pokud se košíčky plní tekutým mlékem - doporučuji plechovku otevřít. Pokud se to má plnit spíše tuhým krémem - doporučuji vařit v netkuté plechovce.
 Šárka 
  • 

Vaření krému-hlavně otevřít!!! 

(23.12.2001 21:13:50)
Holky, nejen, že mléko není tekuté, ale zhoustne natolik, a zkaramelizuje, že když se vaří 2 hod., už se pak špatně roztírá do košíčků, jak je to husté. A jen malá poznámka na okraj: vařit mléko v zavřené plechovce je jako časovaná bomba!!! Pozor na to, aby pečení neskončilo skutečným výbuchem!
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Salko krém - poraďte prosím 

(9.1.2002 11:04:24)
Ahoj všichni,
tak jsem včera zakoupila plechovku Salka, že ho zkusím uvařit na karamelový krém. A mám pár dotazů:
Jak dlouho se to musí vařit?
V jak velkém hrnci?
Musí být plechovka celá ponořená?
Má v hrnci raději ležet nebo stát?
Za jak dloho po skončení vaření se dá plechovka otevřít?

 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Re: Salko krém - poraďte prosím 

(9.1.2002 11:46:00)
Ahoj Míšo,
vot moje zkušenosti: uzavřená plechovka musí být celá pod vodou, pokud nechceš mít sladkou celou kuchyň. Vařit, tj. klokotat či aspoň šumět by to mělo 2 hodiny (nevím, jak v papiňáku - nemám ho). Otvírat můžeš hned, jak už to přestane pálit. Možná by to šlo i zchladit studenou vodou, ale to jsem zatím nezkoušela.
Mňam, asi ho dneska taky koupím... K.
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(9.1.2002 11:47:55)
Jsem to hlava děravá... Takže velikost hrnce není rohodující, hlavně musí být plechovka celá ve vodě. Nech ji radši stát, aby se Ti karamel vleže "nepřilepil" na víčko.K.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(9.1.2002 13:22:41)
Kačko, díky. Jdu na to.
Ta vybuchlá plechovka mi připomíná - Norové mají takovou specialitku, rybičky v plechovce naložené tak, že uvnitř v podstatě hnijou. Plechovka se časem úplně vyboulí a musí se to otvírat v kýblu s vodou, aby to neohodilo celou kuchyni. Jo, a po otevření to šíleně smrdí. My je dostali jako suvenýr a otvírali jsme to v kamarádově restauraci. Vedle u stolu seděli nějací Dánové a když viděli kamaráda, jak se blíží s kýblem vody a plechovkou, ptali se: "Co to máte? Norské rybky? Známe! Pane vrchní, honem účet!" :-))
 kamča 
  • 

Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(14.12.2005 1:04:27)
já si koupim salka 4-5-6,podle toho,jak máš velký hrnec a udělám si zásobu na hodně krému,jsem tak bezstarosti.vařit 2 hod 1 salko?skoda energie, do vzniklého karamelu vmíchám 1 máslo a obměny:ořechy nero kakao,rum,marmeláda,když máš doma korpus,dort je hned.mám ve spíži několik plechovek v pohotovosti,využívám i na medovník,vánoční cukroví.ahoooooj
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(1.2.2006 22:30:50)
A jak dlouho vydrží neotevřené vařené - tedy zkaramelizované mléko? Musí se uchovávat v ledničce a jak dlouho? Nebo spotřebuješ třeba těch 5-6 vařených salk tak brzy?
Děkuji
Martina
 Marcela, Vanda 2,5 roku 


Re: Salko krém - poraďte prosím 

(11.1.2002 13:32:17)
Míšo a řekni mi - tu placku z listového těsta: jenom jsi ho vyválela a upekla? Nic jiného?
Jak to tu probíráte, tak mě to láká a dala bych si....:))
A dá se to salko napatlat i na jiné spodky než zrovna listové těsto?
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(14.1.2002 8:42:02)
Ahoj Marcelo, dovolím si odpovědět za Míšu, jestli Ti to neva :-)
Vařené Salko je nejlepší utřít se změklým máslem nebo Ramou, protože samo o sobě je dost husté. Takže já po kouskách přidávám tuk a postupně to pečlivě vmíchávám. Dávám to mezi dvě rozválené upečené placky listového těsta. Je to fakt kalorická bomba, ale příležitostně to stojí za hřích :-)) Na jiné těsto jsem Salko dávat nezkoušela, ale pokud bys to chtěla zkusit, radila bych Ti nějaké těsto bez cukru. Ten krém totiž co do sladkosti úplně stačí. K.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(21.1.2002 10:18:35)
Ahoj Marcelo,
zrovna teď o víkendu jsem jedla skvělý nepečený dort, jehož součástí bylo i zkaramelizované Salko. Podezdívka byla z dětských piškotů (jo, celé to bylo poskládané v dortové formě), na tom krém ze Salka a tvarohu, kompotované borůvky, zase jedna řada piškotů a zase krém. Ještě teď se olizuju a určitě to taky brzo vyzkouším :-))
 Gábina 
  • 

Re: Salko krém - poraďte prosím 

(30.10.2004 9:53:50)
Krém ze Salka je velmi jednoduchý.Salko se vloží do hrnce s vodou/plechovku neotevírat/tak, aby byla celá ponořená ve vodě a vaří se 2 hodiny mírným varem.musí se po uvaření nechat vychladnout,takže je dobré uvařit Salko den dopředu-já to dělám tak,že ho večer uvařím a druhý den ráno z něj můžu udělat krém.Krém udělám tak,že vymíchám 1 Heru do pěny a pak postupně zašlehám salko.Nemusí se přislazovat,Salko je dost sladké.S tímto krémem můžeme plnit roládu,dort...
 Lena,3 dospělé děti 
  • 

Re: Salko krém - poraďte prosím 

(11.12.2004 16:43:19)
Salko se vaří minimálně 2 hod.Klidně může být zavřené,ponořené ve vodě,pomalým varem.Pak se nechá vychladnout a otevře,zašleháte do něj 250 gr.másla,/já si ho již před použitím taky našlehám/ a je to výborný krém.Dělám to nejméně 25 let.
 Marcela 
  • 

Re: Re: Salko krém - poraďte prosím 

(8.1.2005 14:23:56)
A já salko vařím v papiňáku poloviční dobu nebo 45 min a nechám dojít. Super, ale pokud kupujete s papírovým obalem, dnes už se asi ani nevyrábí, tak ten sundat, ať papír neucpe pojistku!!!!!!!!
 Jiřina 
  • 

Re: Salko krém - poraďte prosím 

(15.9.2005 8:56:20)
Salko jen slazené veří se hodinu a půl celé ponořené do vody během veření přilévám teplou vodu.je jedno jetli plechovka stojí nebo leží.Lze si uvařit i dvě mléka a to druhé použít třeba za dva týdny
 adelka 
  • 

Re: Vaření krému-hlavně otevřít!!! 

(16.6.2005 16:26:46)
Vzhledem k tomu, že mé kamarádce Salko vybuchlo, nahrazuji vařené Salko Melasou Černý zázrak ze Zdravé výživy. Malé balení cca 69,-, děti si to přidávají do horkého mléka místo kakaa.
 Jana 
  • 

Re: Vaření krému-hlavně otevřít!!! 

(6.12.2005 8:02:16)
Já jsem kondenzované mléko vařila několikrát a to v zavřené plechovce dvě hodiny. Otevírat se má až po ůplném vychladnutí, nejlépe druhý den! Bylo to krásně tuhé!
 Věra, syn 13, dcera 11 
  • 

vaření kondenzovaneho mléka 

(21.12.2001 10:06:36)
i já občas vytvářím karamelový krém, který se dělá z vařeného kondenzovaného mléka.práci si hodně urychlím, když mléko vařím v papiňáku asi 3/4 hodiny. samozřejmě polechovka musí být zavřená a potopená ve vodě. po vychladnutí otevřu a mléko je husté a krásně hnědé - karamelové.
věra
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Krém do košíčků 

(21.12.2001 11:05:02)
Ahoj kuchařinky, koukám, že i jinde se dnes plní košíčky krémy, dodělávají nepečené dobroty a polévá polevami. I u násto včera a dnes ráno probíhalo já nabízím výborný recept na krém:
do vyššího hrnku dám 200g cukru a 2 vejce. Postavím do rendlíku s vodou a pomalu uvedu vodu k varu. Šlehám metličkou až do zhoustnutí, trvá to cca 15 minut. Potom vyndám hrnek z rendlíku a ještě šlehám, až ochladne tak, že na něho klidně i naše malá může položit ruku bez ječení, že ji to pálí. ;-) Do vlažného vmíchám 200g másla a asi 2 lžičky rumu. Tímto množstvím naplním vosí hnízda (asi 50 ks, což je z jedné mojí dávky na těsto) a do zbytku krému vmíchám asi 100g hrozinek, 100g, sekaných ořechů, oříšků a mandlí (prostě co zbylo a děti s mužem nenašly ;-))a asi 100g na malé kousky na krájených sušených meruňek (krájím na pocukrovaném prkně a "oválím" ty kousky v cukru, aby se neslepily k sobě.) Pokud mám nějaké rozlámané cukroví a kobylky ho nesežraly, přidám nadrcené také, včera jsem k tomu nakrájela asi 8 fíků, které děti z celého balíčku ponechaly ve spíži. To vše zamíchám do zbylého krému a naplním tím pečené košíčky (asi 40 - 50 ks, podle velikosti).
Jelikož by takto krém z košíčků dobře špinil, chystám se až přijdu z práce udělat čokoládovou polevu a ten obsah košíčků přelít. Polevu dělám tak, že svařím cukr s vodou na nitku, v misce umíchám kakao s máslem a do toho vkapávám ten svařený cukr. Je to pracnější, než rozpustit čokoládu, ale na druhou stranu se to v teplejší místnosti na míse neroztéká, poleva vytvrdne a drží. Holky se těší, že budou malovat perníčky, tak udělám polevu i citrónovou a bude o zábavu postaráno......
Všechny moc zdravím a pěkné vánoce.
Símča

 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Krém do košíčků 

(21.12.2001 12:18:47)
Tak jdu taky se svou troškou do mlýna, protože pochopitelně nejlepší košíčky dělá moje maminka. I když jim teda říkáme bábovičky.
Korpusy jsou z lineckého těsta a do nich přijde na dno lžička rozemletých oříšků smíchaných s kapkou rumu a troškou meruňkového džemu do husté kaše, na to pak pudingovo-máslový krém a zakryje se to cukrovo-kávovou polevou. A na tu polevu ještě přijde celý lískový oříšek. Je to mňamka nad mňamky.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Krém do košíčků 

(21.12.2001 18:46:14)
Teda Míšo, to může být dobré. Ale jáuž mám napečeno a naplněno - snad příště. Jenom s topu kávovou polevou bych doma neuspěla - u nás se káva vůbec nevyskytuje, manžel tu chť přímo nesnáší......
Ahoj, jdu zdobit perníčky.
 M 
  • 

netradiční cukroví se salkem-mňam recept 

(8.1.2005 14:48:36)
Holky, o tom, jak se vaří salko už se zde psalo, ale přidávám recept, který obdivuje jakákoliv návštěva, která ho chutnala. Toto cukroví je snězené jako první a všichni odcházejí s receptem....Salko se dává v tekutém stavu, není uvařené na karamel.
Takže jde o vosí hnízda, potřebujete k tomu:
salko,
půlku hery,
30dkg krup.cukru
dva balíčky obyčejných burisonů.
POSTUP je moc důležitý, nebo vám vznikne hmota z hrudek cukru a vyhodíte to do záchodu...
Taže cukr opatrně rozpouštíte na karamel, nesmí se připálit, někdy je lepší ho rozpouštět ve vodní lázni, ale trvá to déle.¨
Začne postupně měnit konzistenci, nesmíte nic uspěchat, pomalinku zahríváte, mícháte až vznikne cukrová karamelová hmota. Když se udělají z cukru hrudky, musíte je rozmačkávat, ale opravdu čekat, až vznikne tekutý karamel. Teprve potom přidáte půlku hery, je dobré jí mít nakrájenou na kousíčky a až se rozpustí, tak teprve přidáte salko, to už musíte rychle míchat, protože to začne hezky rychle houstnout. Vypnete oheň, nevaříte a přisypete dva balíčky burizonů. Potom se to dobře promíchá a tvoří kuličky. Občas to i v hrnci opět zamíchejte, karamel stíká na dno. Máte sladké upatlané ruce, ale šikovní si s tím rychle poradí, jak na to.
Kuličky dávám na mřížku okapat,karamel totiž stíká, pod mřížkou je pečící papír. Nakonec, až kuličky oschnou, otočím je naopak a poleju čokoládou a vložím do košíčků. To ale není nutné a čokoláda se také nemusí dávat. Naležené kuličky jsou další dny ještě lepší, to už ty burizony pěkně změknou.
Napište, jak jste to zvládli a hlavně hodně štěstí, ať nespěcháte, protože byste to opravdu spěchem pokazili. Doufám, že bude každý rok na vánočním stole a zaručuji, že bude chutnat tak jak vanilkové rohlíčky.Marcela

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.