Hm, me se tedy clanek nijak zvlast objevny nezdal.
1) O synteticke "jahodove" chuti vim uz davno, ani nevim odkud. Taky jsme se kdysi kdesi ucili, jak se dela chut pomerancova, citronova nebo houbova. (Krabi prichut je prirodni, vyrabi se z krabich krunyru, coz je vlastne taky odpad - aspon donedavna tak tomu bylo.) Ale pokud vim, tak se tyhle prichuti nedavaji ani do dzusu, ani do kompotu, proste do niceho, co je opravdu "ovocne". Davaji se do limonad, sirupu, bonbonu, oplatek, ("houby" do instantnich jidel a polevek) - proste do veci, ktere jsou beztak "umele" a clovek se bez nich snadno obejde. A do NEKTERYCH jogurtu a jinych mlecnych vyrobku, to je ovsem blbe. A do marmelad vyrobenych z jablek s malym - nebo zadnym - mnozstvim jineho ovoce. Nakup marmelady netrva tak dlouho, aby si clovek nemohl precist, z ceho je; a stejne je to pak na chuti poznat. (Skutecna jablecna marmelada bez umelych prisad, neprekabatena za jahody nebo boruvky, jen s trochou skorice a hrebicku, je ovsem vyborna pochoutka.) Je pravda, ze nekteri lidi jsou lini si aspon obcas neco uvarit z pravych cerstvych potravin, aby si aspon pamatovali, jak normalni jidlo chutna, a pak jim ani neprijde jist kdejaky smejd. A spouste lidi jde hlavne o to usetrit, tak se nedivme, ze se tomu vyroba prizpusobuje. Co ovsem nechapu, ze se dari prodavat limonady a jine vyrobky s takovym podilem umelych sladidel, ze je to poznat i na chuti - proc tohle ty lidi kupujou? Nemaji dost jemnou chut, aby si toho vsimli, jsou na to zvykli, nebo jim je jedno, jak veci chutnaji?
2) Podvyzivene nemecke deti nejsou dusledkem vseobecne spatnosti a mizernych potravin, ale neduslednosti, nepozornosti nebo lenosti jejich rodicu. Kdyby ten kluk jedl k obedu domaci nudlovou polevku pripravenou z cerstvych a zdravych surovin, kousek cokolady v biokvalite, bylinkovy caj s medem a jinak cely den nic, byl by podvyziveny stejne.
3) A o tom vanilinu (asi mysli etylvanilin) jsem to uz vubec nepochopila. Kdyz dite dostava neco uz od miminka, tak mu to pak chutna a vyzaduje to. Na tom nevidim nic ani prekvapiveho, ani skandalniho. Co ma byt? Vanilka se pouziva s velkou oblibou od te doby, co se z Ameriky zacala dovazet. Kdyby dite dostavalo vanilin prirodni, taky by se po nem utlouklo.
Lidi jsou zblbli reklamou a mysli si, ze bez slozite vyrabenych potravin nemohou byt. Kdyz pak zjisti, co v nich je, jsou vydeseni a netusi, co maji tedy jist, nebo se shaneji po vselijakych (vetsinou predrazenych) nahrazkach nahrazek. Pritom porad je k dostani cerstva nebo mrazena zelenina, ovoce, maso, vajicka, lusteniny, mouka, ryze, bez konzervantu a dalsich umelych prisad jsou dzusy, mleko (je sterilovane), tvaroh, vetsina bilych jogurtu, vetsina syru (krome tavenych), ciste testoviny - co vic potrebujete? Ani ten masox ne, polevka jen ze zeleniny je chutna i vyrazna dost, a kdyz nemate cas uvarit ani zeleninovou polevku, tak jezte neco jineho - salat, sendvic, ... Kdyz si zacnete varit sami, stejne po par mesicich cviku zjistite, ze jsou vase jidla v prumeru daleko chutnejsi nez kupovana.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.