Jana, Anička a 2 kluci |
|
(12.12.2003 17:53:17) Ahoj, a já prosím o nějaké dobré těsto na sušenky dělané tvořítkem, myslím tím takovou tou dortovou zdobičkou, co se na ni nasune různě děrované kolečko, a těmi dírami se těsto protlačuje přímo na plech. Loni jsem dělala, ale bylo to moc kakaové a málo sladké... Máte něco osvědčeného, co má tu správnou konzistenci pro zdobičku? Díky.
|
Lionka |
|
(12.12.2003 21:46:39) Jano,záleží na tom,jak tuhé (=jakou teplotu)má to těsto. Já ,když se mi nechce se dlouho párat s cukrovím,tak natlačím přes strojek téměř všechno:šlehačkové,podvodní,linecké klasik i linecké pudinkové,rohlíčkové.
Nejlíp se mi ale pracuje s
LINECKÝM PUDINKOVÝM : 60 dkg polohr.mouky,35 dkg Smetolu (nebo Lukany,Hery apod.),30 dkg ml.cukru,7 vanil.pudinků,3 celá vejce,1/2 prášku do pečiva. Všechno se klasicky prohněte. Výhodou je,že toto linecké se nepřilepuje na vál ani na váleček a dobře se tvaruje a moc krásně voní.
|
Dáša | •
|
(13.12.2003 6:54:52) Prosím ťa, čo myslíš pod 7 vanilkových pudingov - to so normálne pudingy do pol litra mlieka jeden? Alebo niečo iné?
|
Lionka |
|
(15.12.2003 9:53:36) Dášo,už to máš asi vyzkoušené,ale pro ostatní: ano-jedná se o ty malé sáčky pudinku,ze kterých se vaří na 1/2 litra mlíka normální klasický pudink.
|
|
|
Evka 73 |
|
(13.12.2003 7:46:26) Dík za recept, vyzkouším. Prosím neměl by někdo recept na košíčky s vanilkovým krémem? Letos jsem je zkoušela poprvé a i když jsem dala málo těsta do formičky, nakynulo mi to tak, že už se tam žádný krém nevejde. Protože nejlepší jsou vyzkoušené recepty, prosím poraďte. Evka
|
Lionka |
|
(15.12.2003 9:59:45) Evo, já dělám ty košíčky právě z lineckého-pudinkového :o).Do formiček musíš natlačit těsto tak,že uprostřed je důlek-vytvoříš vlastně takovou skořápku.Při pečení sice trochu naběhne,ale ne moc.Taky záleží na tom,jak velké ty košíčky máš-čím jsou menší,tak tím víc musíš dávat pozor,abys to nepřecpala těstem. Já je plním nejen pudinkovým krémem s ovocem,ale i ořechovou hmotou (s rozinkama)a navrch pak poleju čokoládou a ozdobím kouskem želé bonbónu.
|
|
Aria | •
|
(19.12.2003 20:20:34) Mila Evo,
nevim, jestli jsou ty kosicky s kremem jeste aktualni, protoze uz jsou skoro vanoce, ale treba se do nich jeste pustis. Ja je delala a vysly mi uplne uzasne. A dost rychle. Teda ty kosicky, kremem je budu plnit tenhle vikend.
Kosicky plnene kremem --------------------- 210 g hladke mouky 30 g mouckoveho cukru 100 g rostlinneho tuku nebo masla (ja dala maslo) 2 zloutky strouhana citronova kura tuk na vymazani formicek
Krem: 200 g rostlinneho tuku nebo masla 200 g mouckoveho cukru 2 zloutky 3 lzice uvarene silne kavy 200 g mletych orechu - maslo nebo rostlinny tuk utreme s cukrem, pridame zloutky a uslehame. Do napeneneho kremu pridame kavu a orechy.
Poleva: 1 tabulka cokolady na vareni 2 lzicky mouckoveho cukru 2 lzicky mleka - cokoladu rozlameme na mensi kousky a rozpustime ji na mirnem ohni. Kdyz se zacne rozpoustet, pridame cukr a mleko, zamichame a hned polevame.
Mouku smichame s cukrem, pridame zmekly tuk nebo maslo, zloutky, citronovou kuru a na vale vypracujeme testo, ktere nechame v chladu asi 2 hodiny odpocinout. Pak testem naplnime vymazane kosickove formicky a upeceme. Na dno kazdeho kosicku dame trochu zavareniny, naplnime kremem a polijeme cokoladovou polevou.
|
|
|
Dáša | •
|
(14.12.2003 18:18:12) Vyskúšala som recept na to linecke s pudingom a je naozaj dobrý. Robila som iba tretinovú dávku a mala som necele tri plechy keksov. Cesto sa nelepi, lahko sa s nim pracuje a po upečení sa môže hneď konzumovať, nepotrebuje ani odležať.
Vďaka za recept
|
Lenka | •
|
(19.12.2003 22:44:30) Vypadá to opravdu zajímavě a ráda bych to též zkusila, ale pořád jsem z toho nepochopila, jestli do těsta prostě vsypu 7 pytlíků pudinkového prášku nebo to musím nejdříve svařit s mlíkem ?!?!
|
Lionka |
|
(20.12.2003 1:12:09) Ahoj,Lenko! Ano fakt-7 pytlíčků práškového pudinku (1 pytlíček=37g prášku,co se z něho dělá normální želatinový pudink vařením v mléku)-do lineckého pudinkového těsta vsypat prášek -NEVAŘIT z něj v mlíku pudink!Použít ho jen jako prášek!
|
Lenka | •
|
(20.12.2003 8:20:57) Dobrá, dobrá, já se jen chtěla ujistit.. Dík za odpověď...
Jen tady koukám, že moje vanilkové pudinky mají ne 37g nýbrž 40g... Snad se to neprojeví příliš výrazně... Mimochodem - nezkoušel jste někdo obměnit příchuť ? Co by udělal například kakaový nebo karamelový pudink? Já že jich tu taky pár mám...
Tak tedy JDU NA TO... Držte mi palce :-)))
|
Lionka |
|
(20.12.2003 14:06:27) Lenko, ty 3gramy navíc vůbec nevadí :o)-to je jak když foukneš. Já jsem na vánoční klasiku používala vždy vanilkové,ale mám zkušenost i s jahodovými-má to pak takové jahodové aroma.Pokud chceš dělat typicky vánoční české cukroví,dop. tu vanilku (ta společně s kořením-hřebíček,skořice,anýz atd. vytváří to "české aroma tradičního cukroví"),když budeš chtít dělat nějaké keksy jen tak na mls-klidně zkus tu jahodu.Ty další příchutě jsem nezkoušela. Jestli budeš experimentovat,dej nám tu vědět,jak to dopadlo a jak to chutnalo ;o)!
|
|
|
|
|
|
|
|