| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

škvarky

 Celkem 28 názorů.
 ženetka 
  • 

škvarky 

(3.4.2005 20:38:31)
Nevíte, co dělat z celých, nerozemletých škvarků? Občas škvařím sádlo, abych měla čím mazat atopické dítě, a škvarky pak nikdo nechce.
 Stáňa * 


Re: škvarky 

(4.4.2005 6:19:26)
Ženetko,
u nás v rodině se dělá škvarkový štrudl - je to náš nejoblíbenější. Pokud chceš, tak se zeptám ségry na recept. Protože se dá dělat i ze zmražených, tak je má mamka už předem odvážené a pak to jen třeba na podzim vytáhne.
 Stáňa * 


Re: Re: škvarky 

(4.4.2005 6:20:20)
Ženetko,
ještě dodatek - ten štrudl se dělá z umletých, ale dají se snadno umlet na jakémkoliv robotu sekacím nožem.
 Analeh a zlobidla D+L 


Re: škvarky 

(4.4.2005 13:29:13)
Žanetko prosím Tě sádlo vepřové na atopický exém mohla by jsi mi písknout info jak to děláš a jestli zabírá na meil.Moc děkuji Helča
 zdenka a dva kluci 
  • 

Re: Re: škvarky 

(4.4.2005 14:16:26)
taky me zajima co na atopicky ekzem.Ja koupu kluky v olivovem oleji a ten je fajn.Jsou tu nekde na diskusi nejake napady.Diky za odpoved
 Housticka + 2 
  • 

Re: Re: Re: škvarky 

(4.4.2005 16:54:25)
Holky, nemate nejaky recept na obycejne topinky ? Na ruzne zpusoby. Vcera jsem delala nejaky, ale moc se nepovedly ! :-) Mozna mate nejaky dobre napady, jak na ne.
Predem diky !
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: škvarky 

(4.4.2005 16:59:17)
Manžel si dělá topinky spotřené česnekem a na horké si dá plátek eidamu.
 Lída+2 


Re: škvarky 

(4.4.2005 16:58:14)
Ženetko pokud je máš na čem namlet můžeš si udělat i pomazánku. Přidáš ještě kyselou okurku,pepř, kousek měkkého salámu a lžička hořtice, vajíčko,ale nevím co z toho nemůže dítě s atopickým exemem.Asi ani jednu věc co?
 Senedra 


Re: škvarky 

(4.4.2005 20:53:23)
Tak ze škvarků nikdy žádné dietky nebyly ;-)
Ale u prarodičů jsem jdla jako mal škvarkovou pomazánku. Škvarky se rozemlely v mlýnu na maso ( nebo je lze posekat v robotovi). Vydržely tak hodně dlouho. A vždycky do jedné skleničky se zamýchalo několik rozačkaných srouřků česneku. to se mazalo na chleba.

Další možnost lepenice neboli žvanda.
Dá se vařit kysané zeí, asi tak stejné ( nebo až dvonásobné) množství oškrábaných brambor. Po uvaření a slit vody se všechn společněsmcá v jednom hrnci - doporučuju použít bu´D takové to mačkadlo na brambory nebo hodně pevnou vidličku. Výsledek dle cuti oslit a polít rozehřátými škvarky nebo osmažnou cibulkou. Lze jíst samotné nebo jako přílohu.

taky kdyžje mám, tak je dávám na vždycky až na konec do horké zelňačky.
 Senedra 


Re: Re: škvarky 

(4.4.2005 20:56:52)
Koukám, že mi pěkně blbne klávesnice...
Tak se omlouvám:-(

K té lepenici - bramory a zelí smíchat v jednom hrnci - použít buď mačkadlo na brambory nebo kvalitní vidličku. Jedná se o dost tuhou hmotu. Výsledek dle chuti osolit.
 ženetka 
  • 

Re: Re: škvarky 

(5.4.2005 12:24:35)
Holky, díky za vaše recepty.
 Meta 
  • 

Re: škvarky 

(6.4.2005 10:47:11)
Bezkonkurenční jídlo se škvarkama jsou zelňáky: Do misky dáme škvarky, zakysané zelí (balíček - lepší pokrájet), asi 4 vajíčka, trochu osolíme, přimícháme hl. mouku - aby vzniklo husté těstíčko. Z něj děláme na plech hromádky - placičky a upečeme v troubě. Je to blesková teplá večeře. Snad i trošku zdravá? No, hlavně ňamka...
 Mirka 
  • 

Re: škvarky 

(5.5.2005 19:32:08)
U nás se dělají s celých škvarků bramborové plněné knedlíky a k tomu kysané zelí
 irlev 


Všechno ze zahrádky 

(6.5.2005 9:44:20)
Brambory na plátky a do pekáčku + všechnu možnou zeleninu ze zahrádky na kousky: mrkev, petržel, květák, celer, cuketa, brokolice, pórek, jarní cibulka + cibule a česnek podle chuti, zasypat kořením (paprika, oregano, podravka). Pro chuť masovou je možné přidat jednu klobásku. Zapéct až je nahoře kůrčička. I manžel mi to jí :))
  Mirka 
  • 

Re: Všechno ze zahrádky 

(6.5.2005 19:41:44)
Prosím tě ty brambory mají být syrový dík
 irlev 


Re: Re: Všechno ze zahrádky 

(6.5.2005 23:37:50)
Mirko, ano. Dávám je na tenké plátky. Naspod pekáčku dávám olej, trochu se natáhne do brambor i zeleniny, je to pak takové vláčnější.
  Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Všechno ze zahrádky 

(7.5.2005 13:56:11)
Holky nemáte nějaký dobrý recept na něco sladkýho prostřední dcera má 13 narozeniny,tak bude oslava tak bych chtěla vyzkoušet něco nové,dále jestli nemáte nějakou dobrou pomazánku na chlebíčky pořád z domácích dělám jen porkovou.
 Věrča 
  • 

Pomazánky 

(7.5.2005 16:48:34)
Mirko já dělám jen samé rychlovky, poslední dobou s mi osvěčila pomazánka česneková, když se někdo hlásí na návštěvu, tak se ptá jestli se na tu pomazánku může těšit, tak snad Ti pomůžu:
Česneková pomazánka:
Pomazánkové máslo (bez příchuti), 3-5 kousků taveného sýra, česnek(podle chuti) a můžeš tam lupnout nějaké bylinky, zamíchat a hotovo. Nejradši to dávám na jedohubky a zdobím hráškem, pěkně to vypadá.
Sýrová pomazánka se salámem
Tavený sýr a ramu , přidáš nastrouhaný salám třeba lovečák a prolisovanou cibulku, zamícháš a je hotovo.
Dobrou chuť

Co myslíš tím něco sladkého, nějaký dortík nebo roládku? Nebo buchtu k zakousnutí?
 Mirka 
  • 

Re: Pomazánky 

(7.5.2005 18:21:37)
Dík za recepty určitě je vyzkouším.A to sladké -rolády se mi nedařej dort když upeču,tak mi potom spadne nevím proč takže radši něco na plech.Předem díky.
 Věrča 
  • 

Sladkosti 

(7.5.2005 18:35:05)
Rybízový koláč
20 dkg másla
35 dkg hladké mouky
150g cukru
5žloutků
ZPRACOVAT JAKO LINECKÉ TĚSTO

Dát péct do trouby nyy 200 stupňů a rychle ušlehat 5 bílků a 25 dkg cukru moučka. Do sněhu vmíchat rybíz.Potřít nedopečené těsto sněhem, ztlumit troubu na 150 stupňů a péct 15-20min.

Já osobně rybíz ráda nemám, ale tuhle buchtu miluju. JESTLI RYBÍZ NEMÁŠ TAK PÍSNI, NAPÍŠU NĚCO JINAČÍHO.
 irlev 


Re: Sladkosti 

(7.5.2005 18:50:55)
To je takový ovocný koláč o třídu výš, dobrý nápad :) Pokud by nechtěla ovocný, doporučuju obyčejný perník (dělám jako hrnkovou buchtu s práškem do perníku a kakaem), potáhnout čokoládou a poklást třeba malinama, ořechama, mandlema (po upečení, do horké čokolády), rozkrájet na malý kostky, aby na každém kousku byla ta ozdůbka.
 Mirka  
  • 

Re: Sladkosti 

(8.5.2005 13:19:19)
Rybíz nemám ráda ale to by šlo nahradit něčím jiným né
 Věra+Anetka 07/04+Stáník 05/07 


Re: Re: Sladkosti 

(8.5.2005 18:27:18)
Mirko, rybíz jde nahradit malinama, nebo lesníma plodama, ale pokud jsou sladší tak opatrně s tím moučkovým cukrem. Teď mě nějak nenapadá jiná dobrá rychlá levná buchta, ale snad něco vymyslím.

Jinak já jablíčkové rohlíčky určitě vyzkouším a tÿ pomazánky taky vypadají moc dobře.

Nemá te někdo tip na nějakou rychlou večeři?
 vesvo 


Re: Re: Re: Sladkosti 

(8.5.2005 22:54:28)
Ahojky Věro,když nemám moc času na vaření,udělám toto: Den dopředu si připravím :marináda-olej,sojová omáčka,česnek,gyros,kari,sůl,pepř a švestková povidla-vše podle jak kdo má rád.Do marinády naložím maso nakrájené na kostky nebo jak říká syn na nudle (nejlepší je kuřecí).
Druhý den osmažím-usměžené je to hotové přibližně za 10 minut.Při smažení do toho přidávám ještě trochu vody,aby se ten sosík "rozrostl".Příloha rýže.Ty povidla tam vypadají tak trochu divně,ale je to šíleně dobré.Dobrou chuť.
 Dáša 
  • 

Re: Re: Pomazánky 

(7.5.2005 19:29:50)
Mrkvovo-syrová
Na najjemnejšom strúhadle nastrúhať tvrdý syr, mrkvu. Spojiť lyžicou kyslej smotany a podľa chuti dosoliť, prípadne použiť mleté korenie. Ak je syr napríklad údený, ani netreba.

Vajíčkovo-syrová
Źltka z vajíčiek uvarených na tvrdo, maslo, makký syr, lyžica horčice, lyžica tatarky, prípadne jogurtu. Všetko zmixovať ponorným mixérom, podľa chuti dosoliť. Nakoniec vmiešať na jemno pokrájanú pažitku.

Tvarohovo-vajíčková
Tvaroh, celé vajíčka uvarené na tvrdo, lyžicu horčice, trochu soli zmixujeme ponorným mixérom.
Do tejto zmesy môžeme primiešať pikantnú suchú klobásu posekaná na drobno a ešte premiešať mixérom, aby bola výsledná zmes jemná.
Alebo pridáme mladú cibuľku pokrájanú na drobno aj so zelenou časťou .
Alebo redkovku a pažitku.
Alebo papriku pokrájanú na drobno.
Alebo kyslé uhorky

Alebo si vymyslíme vlastné kombinácie, podľa domácej chuti. :))

Falošná treska:
Tvrdý tvaroh, na jemno nastúhaná cibuľa, mrkva, majonéza, soľ. Zmiešať (ručné, nie mixérom!!!!) Nakoniec môžeme zľahka primiešať nastrúhané vajíčko uvarené na tvrdo.
 Senedra 


Re: Re: Re: Pomazánky 

(7.5.2005 23:29:47)
Slané věci :
Česneková pomazánka ( všechno je tak trochu od oka)
3 - 4 kostičky měkkého smetanového sýra
10 dkg tvrdého sýra - cihla
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce tatarky nebo majonézy
3-5 stroužků česneku
sůl, mletý pepř
1 menší nakládaná okurka , trocha nakládaných kapií ( nemusí být)

Postup: tvrdý sýr najemno nastrouhat, přidat měkký sýr, hořčici, tatarku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, případně najemně pokrájenou okurku a papriku( ty až nakonec). Důkladně promíchat, nechat trochu odležet. Mazat na bílé pečivo, na topinky.Lze použít na jednohubky, ty je vhodné zdobit kouskem vlašského ořechu.


Pomazánka z Nivy
Zhruba stejné množství tvrdého sýra a Nivy ( tvrdého sýra o něco víc), trocha Ramy, Flory, sůl, mletý pepř, česnek.

Postup:Tvrdý sýr najemno nastrouhat, nadrobit k tomu Nivu, přidat např. Floru na spojení, dle chuti sůl ( té málo), mletý pepř a prolisovaný česnek.Zpracovat dohromady. Asi tak na 10 dkg sýra a Nivy dávám asi 2-3 lžíce Flory a 3-5 stroužků česneku. Tahle pomazánka je docela ostrá. Lze namazat na pečivo a také na topinky.

Zapečené rohlíky
Asi 8 starších rohlíků
1/4 kg krájeného měkkého salámu
20 dkg plátkového tvrdého sýra
kečup, máslo, grilovací koření

Postup: starší rohlíky rozřízneme podél, promažeme máslem, posypeme kořením, dáme salám, tvrdý sýr, kečup a přikryjeme druhou půlkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 20 minut, dokud rohlíky nezezlátnou. Podáváme teplé až horké.

Pak ještě děám slaný závin - listové těsto rozdělím, vyválím dva pláty, na každý dám kečup, nějaké koření, šunkový salám, plátkový sýr ( řípadně nivu, hermlín, co t napadne...), zavinu a pečeu jako normální závin.



Sladké, varianta na jablkový závin, ale má to super úspěch. Pro slavnostnější pohoštění rozdělím na víc dílů a ty rohlíčky dělám menší, je to větší piplačka,a le déle vydrží. Může se plnit třeba i mákem, ale jablíčka jsou nejlepší.
JABLKOVÉ ROHLÍČKY
Na těsto : 1 Hera, 40 dkg hladké mouky, 1 kypřící prášek, 1 vajíčko, 5 dkg cukru moučka, až 4 lžíce mléka
Na náplň: zhruba 3/4 kg strouhaných jablek, 1 vanilinový cukr, špetka strouhané skořice, rozinky, oříšky
Postup:Mouku, cukr a prášek do pečiva promícháme, přidáme vajíčko a rozměklou ( ne rozpuštěnou!!!!) Heru pokrájenou na kousky. Rychle vypracujeme těsto, v případě potřeby přidáme trochu mléka. těsto nenecháváme odpočinout v lednici. Rozdělíme na tři stejné části. Z každého dílu vyválíme asi 3 mm vysoké kolečko, které nožem nebo radýlkem rozkrojíme na 8 trojúhelníků. po "obvodě" na každý trojúhelník položíme kopeček náplně. Nejprve svineme rohy u okraje ( aby náplň nevytekla) a pak zarolujeme celý rohlíček. Rohlíčky se vejdou na 2 vymaštěné plechy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 30 minut do zrůžovění. Ještě horké pocukrujeme ....A dobrou chuť:-)
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pomazánky 

(8.5.2005 14:25:38)
Holky recepty na pomazánky určitě vyzkouším vypadaj skvěle a na ty rohlíčky taky mame ještě dost svých jablek
 Mirek, muž v domácnosti 
  • 

Re: Re: Re: Pomazánky 

(19.5.2005 18:31:59)
Když jsme u těch pomatlánek. Výborná je z uzenáče. Normálně makrelu vykostíme, vidličkou roztrháme a zmixujeme s pomazánkovým máslem. Nadrobno nakrájená cibulka to doladí, solit netřeba.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.