| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vaření na téma Mexico

 Celkem 17 názorů.
 holkamodroočka 


Téma: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 12:11:12)
Hrozně ráda chodím do mexických restaurací, ale chtěla bych zkusit něco doma. Nepotřebuji, aby to bylo echt domácí (některé produkty mám v plánu koupit hotové). Ideálně bych chtěla spáchat tacos, k tomu červenou rýži a černé fazole.

černé fazole (refried beans, frijoles refrito) - mám v plánu koupit v plechovce, to se pak jen ohřeje?
salsa verde - koupím hotovou omáčku
červená salsa - jaká by byla vhodná z obchodu? nebudu mít kapacitu to dělat všechno domácí
koření - mám doma už rovnou koření na Tacos
tacos shells měkké - koupím, předpokládám, že se to na chviličku ohřeje a pak naplní a servíruje
tacos shells tvrdé - koupím, to se rovnou naplní a jí?
červená rýže - máte někdo osvědčený recept?

Díky moc.
 77kraska 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 12:22:23)
nevim nic, ale mam doma mexickou kucharku v AJ, kterou jsem v USA dostala darem a uz 30 let mi stoji v knihovne, aniz bych ji pouzila

mohu Ti ji prodat...je tenka, v krouzkove vazbe
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 16:14:45)
Římský kmín patří spíš do tex-mex, v autentické mexické kuchyni se nepoužívá.
 Vítr z hor 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 18:47:57)
Rimsky kmin pouzivaji lepe situovane domacnosti stredni a jizni Ameriky v kuchyni, ktera neni tak autenticka a romanticky puvodni. Je to bezny zpusob koreneni masa ze samosky. Proste jako u nas.

Teda oni casteji nakladaji maso pred upravou a vubec celkove pouzivaji postupy, aby se vyhnuli zdravotnim problemum, na coz my si obvykle muzeme dovolit kaslat.

Ale co, my uz taky nepobihame v krojich a nejime v zime akorat kroupy se zelim.
 Yuki 00,03,07 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 13:07:08)
mexická kuchyně potřebuje chili, tortilu a maso, ideálně hovězí, zeleninu, avokádo - a co z toho uděláš, jak to smícháš, to je úplně jedno :)
 Muumi 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 14:25:49)
Prosím, která ta kuchařka od Kamu je ještě ta příčetná? Já jí ráda sledovala na FB, ale pak se zbláznila:). Pak jsem zaznamenala aféru s vybranými penězi, ale knížkou (asi) nikdy nevydanou, pak nějaké kradené fotky nebo co... Fakt jí hráblo (drogy?).
 Muumi 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 15:26:49)
Dík, mrknu někde po bazarech. Tenkrát měla i nějaký seriál na ČT, škoda jí...
 Vítr z hor 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 14:19:12)
Mexicka kuchyne pouziva minimum koreni a vystaci si s par ingrediencemi. Vyplati se koupit fazole v plechovce, ale ani tak je neserviruji jen tak. Vzdycky je aspon posmazim.
Zelenou a cervenou omacku bych urcite udelala sama, mne vetsinou staci zelena (blbe se shaneji tomatillos, na zahrade jsou jednou za rok, ale normalni rajce taky nic nezkazi, purista mu muze maximalne vytknout barvu). K tomu neco cerstveho, idealne pico de gallo.
Z masa se vetsinou pouziva “rozklobane” kureci. Restaurace a mestske domacnosti maji bezne i veprove, hovezi byva spis susene (lidi chovajici kravy ziji roztrousene, cela krava by se hned nesnedla, tradicne se tedy rozkraji a rozvesi po snurach na pradlo na suseni. Vari se na panvi ci nasucho na comalu, podava se samotne nebo s vejci a tortillou).

Lidi s pristupem k samoskam bezne griluji cokoli, k tomu vzdy tortilly, omyvatelne veci na salat.
Ted je cas na mole, i u nas se daji koupit susene papriky, da se varit doma.

Z koreni pouzivaji az na vyjimky pouze pepr, nove koreni, hrebicek (+ merlik nebo listy avokada). Zeleny koriandr, limetky. Rajcata, papriky, fazole, tomatillos, cibule, cesnek, kukurice, ruzne dynovitosti, nekdy avokado, opuncie. Vejce, maso, ryby, raci, morske plody, sem tam syr. Krome vyjimecnosti a pokoutnosti, jako jsou treba zelvi vejce, huitlacoche, nebo leguan, je to vicemene vsechno.

Oregano je posvatne, do jidla se v te casti Mexika, kde se nejlip vari, vubec nepouziva.
 Yuki 00,03,07 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 14:31:43)
Větře, ty v tom výčtu vůbec nemáš chili, bez toho se ale neobejdou, syn byl rok na západě, jeho slečna je Mexičanka z východu, chili potřebují všude, v neuvěřitelným množství, tabasko je nutnost - zase je to jenom pálivá paprička, sůl a ocet, ale ona si tím umí polít i palačinku, a samozřejmě jakýkoliv slaný jídlo
dalším oblíbeným kořením je koriandr, mně nechutná, takový rajčatový salát s koriandrem a citronem nebo limetkou místo octa vůbec není pro moje chuťový pohárky
 Vítr z hor 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 14:39:07)
Yuki, chili cili chile mam pod polozkou paprika.

Obvykle pouzivam guajillo, ancho, poblano, chipotle nebo verzi jalapeno. Mene uz treba chile de arbol.
 Yuki 00,03,07 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 14:42:54)
tady je paprika spíš ta sladká
 Vítr z hor 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 14:47:16)
“ tady je paprika spíš ta sladká”

Pro ne je to proste chile plus upresneni nazvu. Chile guajillo, chile cascabel….

Nepouzivam vyraz chili, protoze to u nas obvykle znamena mletou noname palivou papriku.

Koriandr tam mam, ale pouzivaji ho jako bylinku. Skoro vsude. Treba na polivku - mas vyvar, pokapes limetkou, posypes cerstvym koriandrem a nakrajenou chile.
 Yuki 00,03,07 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 19:57:43)
jj, chile, trvalo mi, než jsem si zvykla
 Půlka psa 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 15:02:27)
Znám tedy jen Nové Mexico, ale zato důvěrně a nejčetněji se jedlo toto:
tortilla, mleté hovězí smažené s taco kořením a s česnekem, domácí salsa (červená pálivá), domácí guacamole, rajčata krájená na drobno, červená cibule a jarní cibulka na drobno, kukuřice, strouhaný sýr, ledový salát, koriandr, šťáva z limety a hlavně kysaná smetana. Plus někdy "refried beans" (český název neznám). Zamotá se to do tortilly a sní.

Alternativně se tortilla ještě smaží (chimichangas) nebo se místo tortilly používá kukuřičné těsto v kukuřičném listu (tamales) a v tom případě se dovnitř nedává ten salát, avokádo, koriandr, smetana a tyhle suroviny, co se jí zastudena. Přidají se bokem až po tepelné úpravě.
 Vítr z hor 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 15:27:04)
“ Plus někdy "refried beans" (český název neznám).”

Jsou to smazene fazole. Uvarene fazole se hodi na olej se zpenenou cibulkou a posmazi se. Bud vcelku nebo rozmixovane.
 *Kate* 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 18:05:21)
OT, Půlko, zaujalo mě to Nové Mexiko, já jsem se o něho začala zajímat až kvůli seriálu Breaking Bad a Call Saul - zaujalo mě, že tam (v Albuquerque) většinou chodili v bundách a tak - to tam fakt není vedro, díky nadmořské výšce a suchému vzduchu?
A fakt je to tam tak hnusné, jak se zdá ze seriálu? (Když pominu malebnou poušť). Proč žít v Novém Mexiku?
 Vítr z hor 


Re: Vaření na téma Mexico 

(9.10.2022 18:40:13)
Kate, presne tohle mi vrtalo hlavou. Na mnoha zaberech v Breaking Bad sla hercum para od pusy… ty kaktusy v pousti, co je tam porad ukazovali, mam na zahrade taky - asi 5 let a zim, aktualne maji cca trictvrte metru. Mam ale dojem, ze tam aspon obcas byly nejake ty palmy, coz dela z Noveho Mexika bezvyznamne priznivejsi klima, nez je to nase. Pokud teda neni trik v tom, ze maji sussi zimy.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.