| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Proplachujete před vařením rýži?

 Celkem 39 názorů.
 Agniezska 


Téma: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:19:23)
Pripadne co dalsiho? Lusteniny/ testoviny?
Ja ryzi vzdy nekolikrat, protoze voda je dost kalna, testoviny nikdy, ale jen protoze mam obavy, ze by se rozblemcly, jinak bych je nejradeji omyla taky. Asi uchylka.
Lusteniny proplachuji taky. Jinak uz nic.

Jedla jsem u znamych vybornou ryzi z ryzovaru, kterou do nej sypali rovnou z pytle i -opet vybornou- smazenou ryzi na panvi, opet rovnou z pytle.
Ale kdyz varim sama, tak tu ryzi nedokazu nepreprat 😁
 Evelyn1968,2děti 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:22:58)
Těstoviny ne, rýži a luštěniny ano, řídím se návodem na sáčku. Jedině rýži uncle Bens 10 minut dávám rovnou, ta je předvarena. Dělám ve všední den, když spěchám.
 Ropucha + 2 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:23:10)
Ono jde asi o vyplavení škrobu u té rýže, to není hygienická procedura.
Ale já také proplachuji "pro lepší pocit", rýži i luštěniny.
U těstovin mě to nikdy nenapadlo :-)

 Simeona+3 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 19:10:49)
U rýže jde o snížení obsahu arzenu.

https://www.vitalia.cz/clanky/jak-uvarit-ryzi-bez-arsenu/

 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:23:48)
Rýži proplachuju, luštěniny taky.
 Bouřka 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:24:13)
Těstoviny ne, ale zrní a luštěniny všechno. Občas si vzpomenu na dětství, kdy se to všechno ještě probíralo a odstraňovaly se kamínky.
 La Pepa 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:27:15)
Luštěniny přebírám ještě dnes
A obvykle proplachuju, resp měním vodu během namáčení.
Rýži neproplachuju nikdy, těstoviny taky ne
 Nella+2 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:33:49)
Bourko na dětství? 😃 No ja teda čočku přebírám pořád a zrovna včera jsem nadávala že je tam těch kamínků čím dál víc.
 Bouřka 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:39:54)
Na kamínek v čočce narazím teď tak zřídka, že se s tím už dlouho neobťěžuju.
 Pruhovaná 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:31:36)
Proplachuje rýži ve vlažné vodě (protože studená mne moc studí😉), dokud nepřestane být voda zakalená. Rýži na rizoto samozřejmě neproplachuju vůbec. Luštěniny proplachuju jen jednou. Těstoviny opláchnout přece nelze, byl by z nich blemst 😀
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:34:21)
V pořadu Kluci v akci říkali, že se má propracovat i na rizoto. Protože je prostě špinavá.
 Pruhovaná 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:47:38)
Nojo, ale to vyplavuje ten škrob, co je u rizota důležitej 🤷. Hele projde to varem, takže se to sterilizuje, tak to tak hrozný nemůže být.
 Monika 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:49:08)
Pruhovaná, proplachování asi na lepivost rýže nějaký vliv má, ale myslím, že hlavně, pokud chceš lepivou nebo nelepivou, tak si podle toho vybereš ten správný druh rýže, ne?
 Len 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:32:27)
Na pytlicich ryze v me spizi je napsano neproplachovat, tak neproplachuju. Basmati a jasminova ryze. Normalni dlouhozrnnou proplachuju, ale tu uz jsem hodne let nekoupila. Lusteniny jo.
 Půlka psa 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:21:14)
No a není ten arsen uvnitř rýže? Proč by měl být jen na povrchu? Třeba ano, ale není mi jasný ten mechanismus, protože předpokládám, že se tam dostal zalíváním v místě pěstování.
 Liaa 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 17:21:32)
"Pro naplnění denního příjmu arzenu by muselo batole denně sníst v syrovém stavu tři, dospělí pět a vegetarián dokonce šest padesátigramových porcí rýže."

Takže neproplachuju. :-)
 Půlka psa 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 17:44:33)
A arsenem je to tak, že je to karcinogen a nemá v těle žádnou funkci. Tam denní příjem není (ve smyslu potřební denní příjem železa/vápníku/bílkovin/vitamínu C apod). S akutní otravou v našich podmínkách problém není, ale jde o účinky, které mohou nastat klidně i za desítky let. Jedná se o rakovinu plic, případně kůže nebo močového měchýře, která je při zvýšeném příjmu arsenu pravděpodobnější (zvlášť u kuřáků, ale nejen to) a z těla nijak "nevyšumí" (tj příjem arsenu si tělo pamatuje a nedá se odestát na rozdíl třeba od toho kouření, pokud s tím člověk přestane).

Taky teda rýži neproplachuju, doteď mě to nenapadlo, protože si myslím, že ten adsen je ze zalívaní arsenovou vodou, takže je i uvnitř a nevypláchne se. Ale pokud to fakt něco dělá, tak nad tím popřemýšlím.
 77kraska 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:40:22)
vzdycky proplachuji

jako dite jsem ji doma u rodicu jeste prebirala, jestli tam nejsou kaminky - vazne - a byly tam casto
 Monika 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:25:14)
Taky jsme přebírali rýži. Strašně se mi líbil pohyb prstama rukou, jak to mamka (a časem i já) dělala. Teď v rýži nikdy nic nevidím a často dokonce používám rýži ve varných sáčcích (jo, vím, že je to "hrůza" ~;)), takže nepřebírám.
Za mého dětství se asi přebírala i čočka, ale tu jsem jsme jako děti všichni sourozenci nesnášeli, takže mamka (která ji milovala) ji vařila tak 2x za rok, přebírání si nevybavuju ...
 Cimbur 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 10:53:33)
Kvůli arsenu by se to melo. Většinou ano.
 Půlka psa 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:19:16)
Z hygienických důvodů proplach není třeba. Vypláchnutím odplavíš škrob, takže jde jen o to, jestli ji chceš lepivou nebo sypkou.
 Monika 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:19:32)
Rýži proplachuju, protože se to doporučuje, ale byla jsem toho názoru, že je to kvůli vyplachování přebytečného škrobu (a ten taky zakaluje vodu) a ne proto, že by měla být špinavá. Takže už vůbec by mě v životě nanapadlo "omývat" těstoviny. Stejně tak luštěniny - namáčím je, aby se rychleji uvařily (tj. třeba červenou čočku ne), ale fakt neomývám. Ale já jsem celkově takové "prase", nijak zvlášť neprožívám, kdo sahal na suroviny, které se budou vařit a tak. To, co se jí syrové, samozřejmě myju, ale přiměřeně ~;)
 Analfabeta 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:20:04)
NE! Frknu do hrnce, přidám odpovídající množství vody a vařím. Jak rýže dosáhne objemu přidané vody, vypnu a nechám dojít. Škoda toho škrobu. Ale já jsem kolenovrt a člověk z minulého století, moderní výživáři mají možná jiný názor.
 libik 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:26:49)
Analfabeto, zrovna moje babi si teda s rýží dost vyhrála než ji vařila. Jednak ji přebrala, pak ji namočila a nakonec důkladně propláchla (v rodině, kde se i drobečky spotřebovaly pro slípky)
 Senedra 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:49:44)
dělám dušenou, nejdřív ji trochu osmahnu a pak dávám do trouby - takže neproplachuju.

Čočku namočím, po nějaké době dám novou vodu.
 Vaitea 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 12:10:15)
Senedro,
dělám to stejně "nejdřív ji trochu osmahnu a pak dávám do trouby".
A proplachuju.
Zkusím to bez toho.
 Analfabeta 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 12:22:32)
Mňam, osmahnutá na cibulce a pak vařená, holky, holky, děláte mi chutě!
 libik 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:25:13)
No z Rodiny vím, že musím, ptž jinak se otrávím:-)

Těstoviny se nevaří tak, aby se voda vyvařila a vsákla, ty se proplachují nakonec.
 Termix 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:33:11)
Rýži i luštěniny proplachuju velmi důkladně. Těstoviny propláchnu jen po uvaření a to jen bleskurychle.
 Konzerva 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:45:17)
Rýži ano, nechci lepivou.

Luštěniny namočím na půl hodiny, pak promícháme, vodu sleju a vařím v čisté. Výjimkou je červená čočky, tu nenamáčim, protože je uvařená rychle.

Kroupy jako luštěniny.

Téstoviny proplachuju studenou vodou, aby byly oddělené po uvádění ale jen krátce a rychle aby nevychladly.

Syrové maso neomyvám , pokud na něm není něco, třeba úlomky kosti apod.
 Pruhovaná 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 11:48:34)
Já teda miluju asijskou lepivou rýži, ale neumím ji a stejně, to má to kouzlo jen když je koupená 🙂.~Rv
 Jojona 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 12:55:09)
Ryzi neproplachuji. Lusteniny namocim a pred varenim vymenim vodu. Testoviny az po uvareni studenou vodou.
 susu. 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 14:30:56)
Rýži proplachuji, luštěniny také.

Těstoviny ne, tam ředpokládám, že jsou už připraveny hygienicky, jakožto zpracovávaná potravina.
 Violetina 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 14:55:30)
Proplachuji luštěniny kvůli stopam lepku. Rýže taky, krom rizotove, tam to risknu (máme párkrát za rok).
 TaJ 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 17:56:39)
My rýži proplachujeme po uvaření...když ji uvaříme, tak ji slijeme do cedníku a propláchneme vařící vodou z konvice...kalná voda z toho teče dost...nevím, jestli to má nějaké konkrétní odůvodnění, ale zjistili jsme, že nám potom chutná víc... Jinak luštěniny namáčím a měním pak vodu, těstoviny neproplachujeme ani předtím, ani potom...
 Vítr z hor 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 19:24:41)
Proplachuju vždy. Taky kvůli chuti - děti to poznají. Máme doma jediný povolený způsob vaření rýže, když se odchýlím, brblají. Ještě jedí rýži vařenou v asijských restauracích, jinak jim nechutná.
 Girili 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(11.4.2021 23:49:55)
Rýži proplachuji ted uz pravidelne, ale chvíli mi trvalo, nez jsem si zvykla. Vareni ryze je tak rychly a zazity postup, ze se upravuje spatne. Uz se tu ta diskuze vedla a prý, že se tím odstraní arsen. Ale ten mechanismus mi taky neni zrejmy. Budu rada, pokud to nekdo vysvetli.

Lustetiny, až na červenou čočku, předem namáčím, vodu pak sliju a vařím v jiné. Dělám to spíš kvůli zmírnění nadýmání než z hygienických důvodů. Už leta ji nepřebírám, nepamatuju se, kdy naposledy byl v luštěninách kámen. Maximálně při výměně vody trochu prohrábnu a vylovím nějaké to ošklivé zrnko.
 Balbína 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(12.4.2021 10:29:13)
Ryzi rozhodne. Mame ryzovar a dle instrukci se ma proplachovat a nekolikrat.
Testoviny neproplachuji. lusteniny ano.
 Marika Letní 


Re: Proplachujete před vařením rýži? 

(12.4.2021 14:48:26)
Proplachuju. Rýže mi chutná, jíme téměř výhradně basmati.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.