Lenka | •
|
(3.4.2005 0:05:14) Ahojky holky, sháním recept na tuto dobrotu. Je to asi krajová záležitost, takže oslovuji matky a ženy ze Severních Čech, prosím, neznáte někdo jak na to? Je to vlastně kynutý bramborák. Již několikrát jsem se o to pokoušela (naposledy dnes), ale nezvládám. Dělala to moje prababička - recept se bohužel nezachoval. Pomůžete ?
|
Agáta | •
|
(3.4.2005 0:50:04) Mám ten recept z internetu a je to fakt bašta !!! Znám to jako bramborovou buchtu a dělala to moje teta v kachlových kamnech.
Suroviny na dva plechy: 1 kg polohrubé mouky 250 g syrových brambor, nastrouhané 250 g vařených brambor, prolisované nebo nastrouhané 50 g droždí 2 vejce 3/4 až 1 litr mléka 250 g pěkných škvarečků vyškvařeného ze sádla nebo z tučného masa 100 g sádla (nebo olej napůl se sádlem) 80-100 g česneku sůl
Postup přípravy: Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka. Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným bramborům vařeným, směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo drobně usekané osmahnuté maso. Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto. Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu). Plechy hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm. Pečeme při 250°C do zlatohněda - až je pěkně křupavý.
|
|
Petra, 2,5 roku Ondra | •
|
(3.4.2005 19:24:01) Ahojky, tenhle hluchec je krajová záležitost i na Rokycansku. Moje tchýně je jím vyhlášená, a recept je jednoduchý: 1 kg brambor 1 kg mouky 1 l mléka 10 g droždí 2 vejce majoránka, sůl, česnek,uzenina na kostičky. Nech vykynout kvásek a smíchej s nastrouhanými brambory a zbytkem. NEcháme kynout, vylejeme na plech vylitý silnější vrstvou oleje, když je křupavý zespodu, obrátíme, aby byl křupavý ze všech stran. Snad se ti povede a je to ten, co hledáš.
|
Lenka | •
|
(4.4.2005 10:24:18) Ahojky holky, moc děkuji za recepty. Ten pouze ze syrových brambor jsem dělala také, ale nikdy se nepovedl, takže dělám někde chybu. Vždycky to vykyne, ale pak to musím dát do remosky, možná taky proto to nejde. Splaskne to a je to. Zkusím tedy ještě ten 1/2 na 1/2. Třeba to remoska vezme lépe. Ještě jednou díky.
|
Marketa | •
|
(5.4.2005 10:41:18) U nás v Plzni to taky známe jako Bramborovou buchtu. Děláme ze syrových brambor, ale po nastrouhání se z nich vymačká přebytečná voda. Takže jestli to co se ti nepovedlo, je mokré a sražené, by mohlo být tím, že je tam moc té škrobové vody z brambor.
|
|
|
|
|