3.4.2005 0:50:04 Agáta
Re: Hluchec
Mám ten recept z internetu a je to fakt bašta !!! Znám to jako bramborovou buchtu a dělala to moje teta v kachlových kamnech.
Suroviny na dva plechy:
1 kg polohrubé mouky
250 g syrových brambor, nastrouhané
250 g vařených brambor, prolisované nebo nastrouhané
50 g droždí
2 vejce
3/4 až 1 litr mléka
250 g pěkných škvarečků vyškvařeného ze sádla nebo z tučného masa
100 g sádla (nebo olej napůl se sádlem)
80-100 g česneku
sůl
Postup přípravy:
Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka. Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným bramborům vařeným, směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo drobně usekané osmahnuté maso. Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto. Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu). Plechy hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm. Pečeme při 250°C do zlatohněda - až je pěkně křupavý.
Odpovědět