Senedra |
|
(11.7.2020 22:04:38) Občas dělám rybíz jako brusinky, pak zavařeninu, ale je to vopruz... letos si chtěla vzít známá, ale odjela na dovolenou, tak taky moc nevím, co s rybízem. štáva - nevede se mi, navíc ji rodina přezdívá špuntovka - mírně rosolovatí. Rodiče ji dělali, když jsem byla malá a pak jsme ji pili celou zimu - takže tu taky nemusím.
Ale občas peču rybízový koláč se sněhem, je výborný, jíme ho vidličkou, vydrží maximálně den. A dělám ho z čerstvého rybízu, je lepší. Mám větší plech, tak přepočítávám základní dávku na 5 vajec:
Rybízový koláč se sněhem Suroviny: 320 g hl.mouky 220 g hery 100 g cukru 4 žloutky cca ½ lžičky prášku do pečiva cca 1/2kg červeného rybízu, může být i mražený
4 bílky 200 g cukru krupice Postup přípravy receptu Mouku, rozměklou Heru, cukr, 4 žloutky, špetku soli a prášek do pečiva zpracujeme na těsto, nemusíme nechat odpočinout v chladu,ale je to lepší, vyválíme na peč. papír na plech (na plech je dobré rozlít asi jednu polévkovou lžíci vody, papír pak dobře drží a neklouže)a nasypeme na něj rybíz ( těsto je nutno roztáhnout do tenké vrstvy, pomáhá lehce si navlhčit ruce studenou vodou). Pokud je rybíz čerstvý, tak neupravujeme, zmražený necháme rozmrazit, slijeme šťávu a můžeme do něj vmíchat asi ½ lžíce škrobu. Když se základ pečeme, ušleháme z bílků, špetky soli a cukru velmi tuhý sníh. Po cca 20 minutách ( těsto začíná růžovět) koláč vyndáme, navrch přidáme sníh – stačí opatrně roztáhnout stěrkou, nemusí se zcela uhlazovat, troubu stáhneme na 140-150 a ještě asi 15 minut dopékáme, dokud sníh nezrůžoví. Nejlepší je koláč hned, jak vychladne, druhý den se na sněhu mohou začít objevovat malé kapičky.
|
Stáňa * |
|
(11.7.2020 22:23:00) Senedra, já si tenhle koláč ještě ulehčuju
Namísto lineckého podkladu dělám hrníčkovou buchtu (1 hrnky polohrubé mouky, necelý hrnec cukru, půl hrnku oleje atd.), mám trochu zapéct, aby ztuhnul trochu povrch, pak naházím rybíz a 20 minut před koncem dám sníh.
|
TaJ |
|
(11.7.2020 23:02:12) Stáňo, já si to ulehčuju ještě víc, dělám ten hrníčkový recept a rybíz tam nahážu rovnou, bez sněhu, vlastně je to taková bublanina, dělám s jakýmkoli ovocem, syn třeba ovoce moc nemusí žádné, ale tuhle buchtu si dá vždycky 😉
|
Stáňa * |
|
(12.7.2020 10:55:19) TaJ,
to mi připomíná Babicu Z lineckého základu, rybízu a sněhu jsme se dostali až k bublanině
|
TaJ |
|
(12.7.2020 16:25:31) Stáňo, no jo, když u nás mají největší úspěch ty úplně prajednoduché věci...rychlá bublanina, tvarohová bábovka, čokoládové muffiny... A tu bublaninu jsme i oba převzali i z původních rodin, Babicu jsem nikdy nesledovala, vůbec netuším, co vaří a peče
|
|
|
|
|
rišulka |
|
(11.7.2020 23:14:05) tenhle koláč miluju! Pro mě je to vlastně symbol léta, stejně jako bublanina nebo jahodové/meruňkové/borůvkové knedlíky :) My teda rybíz nemáme a sousedce na zahradě nějak zašly keříky, tady vlastně není z úrody nic moc vůbec, snad se mi podaří koupit si aspoň trochu na trhu.
|
|
|