11.7.2020 22:04:38 Senedra
Re: jak zpracovat rybíz?
Občas dělám rybíz jako brusinky, pak zavařeninu, ale je to vopruz... letos si chtěla vzít známá, ale odjela na dovolenou, tak taky moc nevím, co s rybízem.
štáva - nevede se mi, navíc ji rodina přezdívá špuntovka - mírně rosolovatí. Rodiče ji dělali, když jsem byla malá a pak jsme ji pili celou zimu - takže tu taky nemusím.
Ale občas peču rybízový koláč se sněhem, je výborný, jíme ho vidličkou, vydrží maximálně den. A dělám ho z čerstvého rybízu, je lepší.
Mám větší plech, tak přepočítávám základní dávku na 5 vajec:
Rybízový koláč se sněhem
Suroviny:
320 g hl.mouky
220 g hery
100 g cukru
4 žloutky
cca ½ lžičky prášku do pečiva
cca 1/2kg červeného rybízu, může být i mražený
4 bílky
200 g cukru krupice
Postup přípravy receptu
Mouku, rozměklou Heru, cukr, 4 žloutky, špetku soli a prášek do pečiva zpracujeme na těsto, nemusíme nechat odpočinout v chladu,ale je to lepší, vyválíme na peč. papír na plech (na plech je dobré rozlít asi jednu polévkovou lžíci vody, papír pak dobře drží a neklouže)a nasypeme na něj rybíz ( těsto je nutno roztáhnout do tenké vrstvy, pomáhá lehce si navlhčit ruce studenou vodou). Pokud je rybíz čerstvý, tak neupravujeme, zmražený necháme rozmrazit, slijeme šťávu a můžeme do něj vmíchat asi ½ lžíce škrobu. Když se základ pečeme, ušleháme z bílků, špetky soli a cukru velmi tuhý sníh. Po cca 20 minutách ( těsto začíná růžovět) koláč vyndáme, navrch přidáme sníh – stačí opatrně roztáhnout stěrkou, nemusí se zcela uhlazovat, troubu stáhneme na 140-150 a ještě asi 15 minut dopékáme, dokud sníh nezrůžoví. Nejlepší je koláč hned, jak vychladne, druhý den se na sněhu mohou začít objevovat malé kapičky.
Odpovědět