| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Re: jak zpracovat rybíz?

 Celkem 24 názorů.
 Okolík 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 19:41:39)
Zavařujeme "rybíz jako brusinky". K masu výborně.
 Okolík 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 19:48:07)
Nemám, je u ségry, našli jsme to na netu.
 nordica 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 19:58:52)
Pevalo, právě jsem dovařila podle tohoto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/39660-rybiz-jako-brusinky-s-rumem/. Dělám už několik let a fakt výborné. Pokud můžeš místo drcení hřebíčku - jde to dost špatně- přidat mletý hřebíček, je to akce "blesk".
 Kaipa 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 20:24:51)
Nejen k masu, ale i ke grilovanému hermelínu.~w~
Dala bych zamrazit a postupně, dle průběžného dozrávání, bych doplňovala další ovoce a potom udělala pečený čaj (mám takhle v mrazáku třešně, višně a jahody, čekají na další ovoce).
 Okolík 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 23:17:02)
A nakonec si vezu asi 3kg rybízu na zmrazení ...
 KoproFka 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 20:18:16)
Zmrazit otrhane kulicky rybízu v pytlíku. Dávám na plech na piskotove testo, na to vlockovou drobenku se skorici, nebo v zimě na rybizove koláče - u nás rybizova marmoska jede fakt jen na linecky.... A rybizovou stavu jsem nemela rada ani v dětství- jedinou stavu kterou mám ráda je bez kvet+ citron+ medunka+ mata . Nemusim vubec červený stavy totiz~d~
 Stáňa * 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 20:23:43)
Koprofko,
tu vločkovou drobenku děláš obdobně jako normální jen s umletými vločkami?
 KoproFka 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 22:06:01)
~w~To je můj vynález, pac jsem od přírody lenoch a neba me dělat pracně klasickou drobenku... A hlavně to potřebuji mít rychle hotovy~d~

Dám do skleněné misticky kus masla, rozehřeju v mikrovlnné na tekuto, do toho násypu jemné vločky z lidlu a třtinový krystal.cukr, všechno smíchám dohromady a když je z toho sypka směs, tak přidám skorici- celkem hodne- máme ji rádi no a to je všechno, je to krásne voňavé a mnjam~w~
 Stáňa * 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 20:22:50)
Pevalo,
budu ve stejné situaci příští víkend ~t~

Budu dělat marmeládu a zbytek buď dám ségře nebo kamarádce, která má 4 děti, které jedí jak kyselina.

Jedna kolegyně dělá šťávu z kvašeného rybízu, která je trochu rosolovitá.
Já nemám ráda sladké pití, navíc rybízová šťáva (v minulosti jsem párkrát dělala) je taková hodně ostrá.

 Marika Letní 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 20:26:39)
Akorat dnes jsem trhala rybíz. Ale je jo jen na koláč a zamrazit. Před par lety odešly dva keře že tří a nově zasazené ještě neplodí víc než několik hroznů. Škoda. Rybízový džem je skvělý ale na ten to nevystačí.
 Stáňa * 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 20:31:39)
Marko,
u nás rybízový džem jen na linecké o Vánocích. Jinak jen a pouze jahodový.
I tak nemáme velkou spotřebu, v podstatě jen na palačinky. Když chceme něco sladkého na pečivo nebo do kaše, tak med.

Máme asi 10 keřů červeného, 1 hodně velký a 2 menší černého, jostu (strašně jsem ji chtěla, ale nechutná mi), jeden malý bílý. 1 malý keř angreštu.

Miluju maliny, ale máme je nejspíš něčím napadené, a rok od roku je jich míň. Už jsme koupili postupně několik nových, ale taky se jim moc nedaří. Letos na jaře jsme nasázeli zase nějaké další, už to skoro máme jako sport ~:-D
 Stáňa * 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 21:18:15)
Z dětství se pamatuju na angreštový kompot. Jediný, který jsem kdy jedla. Na to ten náš keřík ale opravdu nestačí.
A angreštová marmeláda, mňam. Taky jedna z mála, které jím.
 darinaa 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 21:23:56)
Tak pro mě je rybízová jediná, kterou potřebuju. Dělám z ní Kardilálovy řezy a linecké na vánoce.
 Senedra 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 22:04:38)
Občas dělám rybíz jako brusinky, pak zavařeninu, ale je to vopruz... letos si chtěla vzít známá, ale odjela na dovolenou, tak taky moc nevím, co s rybízem.
štáva - nevede se mi, navíc ji rodina přezdívá špuntovka - mírně rosolovatí. Rodiče ji dělali, když jsem byla malá a pak jsme ji pili celou zimu - takže tu taky nemusím.

Ale občas peču rybízový koláč se sněhem, je výborný, jíme ho vidličkou, vydrží maximálně den. A dělám ho z čerstvého rybízu, je lepší.
Mám větší plech, tak přepočítávám základní dávku na 5 vajec:

Rybízový koláč se sněhem
Suroviny:
320 g hl.mouky
220 g hery
100 g cukru
4 žloutky
cca ½ lžičky prášku do pečiva
cca 1/2kg červeného rybízu, může být i mražený

4 bílky
200 g cukru krupice
Postup přípravy receptu
Mouku, rozměklou Heru, cukr, 4 žloutky, špetku soli a prášek do pečiva zpracujeme na těsto, nemusíme nechat odpočinout v chladu,ale je to lepší, vyválíme na peč. papír na plech (na plech je dobré rozlít asi jednu polévkovou lžíci vody, papír pak dobře drží a neklouže)a nasypeme na něj rybíz ( těsto je nutno roztáhnout do tenké vrstvy, pomáhá lehce si navlhčit ruce studenou vodou). Pokud je rybíz čerstvý, tak neupravujeme, zmražený necháme rozmrazit, slijeme šťávu a můžeme do něj vmíchat asi ½ lžíce škrobu. Když se základ pečeme, ušleháme z bílků, špetky soli a cukru velmi tuhý sníh. Po cca 20 minutách ( těsto začíná růžovět) koláč vyndáme, navrch přidáme sníh – stačí opatrně roztáhnout stěrkou, nemusí se zcela uhlazovat, troubu stáhneme na 140-150 a ještě asi 15 minut dopékáme, dokud sníh nezrůžoví. Nejlepší je koláč hned, jak vychladne, druhý den se na sněhu mohou začít objevovat malé kapičky.

 Stáňa * 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 22:23:00)
Senedra,
já si tenhle koláč ještě ulehčuju ~;)

Namísto lineckého podkladu dělám hrníčkovou buchtu (1 hrnky polohrubé mouky, necelý hrnec cukru, půl hrnku oleje atd.), mám trochu zapéct, aby ztuhnul trochu povrch, pak naházím rybíz a 20 minut před koncem dám sníh.
 TaJ 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 23:02:12)
Stáňo, já si to ulehčuju ještě víc, dělám ten hrníčkový recept a rybíz tam nahážu rovnou, bez sněhu, vlastně je to taková bublanina, dělám s jakýmkoli ovocem, syn třeba ovoce moc nemusí žádné, ale tuhle buchtu si dá vždycky 😉
 Stáňa * 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 10:55:19)
TaJ,

to mi připomíná Babicu ~t~
Z lineckého základu, rybízu a sněhu jsme se dostali až k bublanině ~t~
 TaJ 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 16:25:31)
Stáňo, no jo, když u nás mají největší úspěch ty úplně prajednoduché věci...rychlá bublanina, tvarohová bábovka, čokoládové muffiny... A tu bublaninu jsme i oba převzali i z původních rodin, Babicu jsem nikdy nesledovala, vůbec netuším, co vaří a peče~:-D
 rišulka 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 23:14:05)
tenhle koláč miluju!
Pro mě je to vlastně symbol léta, stejně jako bublanina nebo jahodové/meruňkové/borůvkové knedlíky :)
My teda rybíz nemáme a sousedce na zahradě nějak zašly keříky, tady vlastně není z úrody nic moc vůbec, snad se mi podaří koupit si aspoň trochu na trhu.
 Ráchel, 3 děti 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(11.7.2020 22:55:12)
rybízová marmeláda, pasírovaná bez zrníček, je bezkonkurenční do lineckého
a jinak teda orvat a zmrazit, v zimě na koláč se hodí
 Majoranka 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 10:25:32)
zmrzlinu a ovocné sušené placky - https://www.spektrumzdravi.cz/hit-jmenem-ovocne-kuze-setrne-susene-ovocne-placky-vam-uchovaji-cenne-vitaminy-na-dlouhe-mesice
 DaVinci 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 14:45:39)
Co rybízove víno? Jednou jsme na návštěvě, že dostaneme rybízove víno. Hostitel přinesl, ale byl z toho takový sulc. Tak jsme to jedli lžičkou a pěkně se z toho zpraskali 😀
 magrata1 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 14:53:03)
kdysi jsem dělala děckám extrakyselé želatinové bonbony z rybízu. Nepamatuji si už přesně, jak jsem to dělala, ale byla to celkem rychlovka. Přepasítovaný rybíz s trochou cukru jsem odpařovala na pánvi, netrvalo to nijak zvlášť dlouho. jestli je to dost husté jsem zkoušela na vychlazeném talíři. Pak jsem to na té pánvi nechala ztuhnout a vykrájela jsem z toho kytičky a srdíčka. Uchovávala jsem to tak 2 měsíce v suché zavařovačce. Už si nepamatuji, jestli jsem to něčím posypala, aby se to nelepilo, ale rozhodně to vidět nebylo. Zdobila jsem tím děckám zmrzlinu nebo moučníky. A jedli jsme to jako bonbony.
Z černého miluji marmeládu za studena. Nebo jsem šťávu nalila do těch pytlíků na led a dávala děckám do jogurtu v zimě.
 sally 


Re: jak zpracovat rybíz? 

(12.7.2020 17:36:51)
rybízová marmeláda je výborná, je nakyslá a třeba do lineckého a podobně je to dobré odražení všeho toho sladkého.
my jsme zavařovali rybíz jako brusinky - ke svíčkové atd....

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.