Půlka psa |
|
(4.12.2019 9:52:40) Venku je buď deštivě, sněživě a šero nebo tam naopak zákeřně svítí zimní sluníčko, aby si člověk uvědomil, že tam mrzne až praští. Zkrátka čas na pořádnou polívku....
Mátě nějaké oblíbené? Hutné, zimní, zahřívací, kam se dá do talíře přidat sýr nebo kysané smetana. Suroviny mám momentálně doma všechny myslitelné (nejrůznější zeleninu, čerstvé bylinky, maso, smetanu, kokosové mlíko, luštěníny, sušené houby, zelí, čerstvou hlívu.....) a přemýšlím, co s tím.
Točím pořád dokola dýňovou, zeleninovou, květákovou, hlívovou, fazolovou, čočkovou, rajčatovou, česnečku, zelňačku, cibulačku, ramen, kuřecí kha kai a boršč. Jaké děláte polévky? Takové ty, ve kterých stojí lžíce? A hlavně jak?
Díky
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.12.2019 10:12:59) Já dělám jenom dýňovou, tak se ráda něco přiučím.
|
|
Koníček mořský |
|
(4.12.2019 10:15:13) Hrstková je dobrá. A hustá. I docela luxusní, protože je v ní všechno. Taky milujeme bílou zelňačku. K ní šťouchané brambory s cibulkou a máslem zvlášť na mističku a přidávat si do té polévky. Zahuštěná bramboračka. Hodně brambor, koř.zeleniny a hub. Hříbkový krém ze sušených hřibů a se smetanou. Cuketová krémová smetanová se sýrem s modrou plísní. Kaldoun a v něm plno drůbků. "Prdelačka" - hustá a luxusní krví a kroupami. Dršťková - tu miluju. Hóóódně drštěk. Vývar s knedlíčkama. Z ovesných vloček a zeleniny. Rybí - tu dělám fakt hustou a luxusní. Hodně rybího masa a vnitřností + zelenina, krutónky. Pórková.Tam může být i sýr a smetana. Základ hustého a luxusního je : Všeho hodně.
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 10:22:03) Pravda, porkova, prdelacka, taky.
|
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 10:22:50) Koníčku, co je hrstková?
A hlavně, jak děláš tu zelňačku? Dělám bílou smetanovou buď se sušenýma houbama nebo se sušenýma švestkama. Případně ještě s klobásou. Jak ji děláš ty? A ty brambory vaříš zvlášť a osmahneš s cibulkou nebo jak?
|
Koníček mořský |
|
(4.12.2019 11:50:48) Hrstková je, že jdeš do špajzu a do hrsti nabereš vše, co tam najdeš A z toho pak uvaříš luxusní polévku. Na netu na ní najdeš recepty, ale myslím, že není třeba se jich striktně držet. Lze použít vlastní invenci a hlavně zásoby. Výsledek je vždy dobrý. Mně moc chutná a hlavně je pokaždé jiná. Vaří se z různých luštěnin, krup, může být i rýže apod. Dochutit, příp.zahustit a stojí lžíce. Zelňačku dělám z kysaného, lehce vyždímaného, zelí. Na tuku cibulku, zelí, povařit, zahustit, dochutit /vývar,koření,kousek karamely z mrtvý krávy/ + zjemním smetanou, klobása ničemu nepřekáží. Zvlášť si uvařím brambory, smíchám s máslem a osmaženou cibulkou. Zelňačku do hlubokého talíře, brambory vedle na talířek pro každého. Jedlík si sám přidává brambory do zelňačky. Je to tuze dobré a hravé jídlo. Vařívala jsem na Štědrý den k obědu. Teď už vařím jindy, protože se mi na Štědrý den nechce.
|
|
byvala radka |
|
(4.12.2019 12:12:11) zelňačku paprikovou, nejíme smetanu základ jak na guláš, paprika (hodně), sádlo, cibule, klobása, sůl, pepř. nové koření, brambory na kostičky, kysané zelí - osmahnout, podusit zalít vodou, povařit, zahustit jíškou nebo záklechtkou, dochutit mňam
|
|
Senedra |
|
(4.12.2019 15:05:26) Půlko, zrovna minulý týden jsem v obchodě vzala směs na hrstkovou polévku - prostě všechno možné namixované dohromady.
Vysypu do hrnce, namočím, druhý den uvařím, ideálně přidám vývar z uzeného, orestovanou zeleninu, česnek, majoránku, sůl, pepř... dobrota.
Pak vařím hrachovou - namočím hrách, druhý den vařím, až je měkký, rozmixuju ( někdy ani nemusím). přidám (opět) uzený vývar a trochu uzeného, hooooodně majoránky, sůl, pepř, smaženou cibulku a z rohlíků udělám krutonky... Jíme jí po litrech.
|
Senedra |
|
(4.12.2019 15:08:16) Jo a ještě "gulášovka" z mletého masa a frankfurstká polévka - víceméně jsou stejné, jen do jedné dávám mleté maso a do druhé kvalitní párky.
|
Senedra |
|
(4.12.2019 19:25:07) Jo a naše nejoblíbenější polévka na zahřátí je česnekačka. Vařím na dost malé kousky pokrájené brambory, vypínám, až když se brambory skoro samy rozpadají. Mezitím dám do polévkových misek - česnek ( hodně), pepř, majoránku, nastrouhaný eidam a na kostičky nakrájenou šunku. Zaliju horkým vývar z brambor + přidám brambory, nechám chvíli stát ( manžel má misku z tlusté keramiky s pokličkou a je absolutně nejspokojenější) a pak podávám s opečenými kostkami chleba - nakrájím krajíce na kostky a dám pod gril, občas je prohrábnu, aby se rovnoměrně opekly. Nebo hodím kostky chleba na pánvičku a opeču jako topinky. Někdo dává do misky i syrové vajíčko, které pak rozšlehá, my ho nemáme rádi.
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 20:01:23) Jo tak takhle se asi ta hospodská bramborová česnečka dělá.
|
Senedra |
|
(4.12.2019 20:04:21) Vidíš a já ji považuju za naprosto primitivní, minulý týden mě zachránila - k večeři jsem plánovala tousty, ještě jsem den předem kontrolovala toustový chléb, byl v pořádku a když jsem ho vyndala z obalu, tak jsem zjistila, že je celý plesnivý manžel na cestě autem domů, dítě na tréninku, vrací se hladové... takže jsem fofrem spáchala česnečku a jak byli spokojení.
|
|
Senedra |
|
(4.12.2019 20:07:21) JJ, tak nějak, recept máme od kamaráda, který nějakou dobu dělal v hospodě. Ten tedy říkal, že brambory měli uvařené dopředu a polévku zalévali vodou z rychlovarné konvice.
Někdy přihodím nakrájenou pažitku nebo jemně nakrájený porek.
|
|
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 10:19:55) Pulko, plus bramboracku a takovou hodne houbovou bez zeleniny, jen s bramborama a cibuli.
Mam totiž diky houmacum spoustu susenejch hub, vis …
Plus brokolicovou, zeleninovou s vlockama, vyvary, zelnacku z nekysaného zeli, mrkvovou, dynovou, celerovy krem … asi ještě něco, ted nevim.
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 10:26:23) Jak děláš z nekysaného zelí? Zní mi to dobře....
Podzimní houmáče mi taky způsobily přebytky sušených hub. Vždycky jsem si v polední pauze přinesla plný košík, a když jsem zjistila, že ty lány hub pod modříny se taky dají jíst, ale nikdo je nesbírá, tak jsem nosila ještě i plnou mikinu a bundu.
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 10:37:09) Zhruba takhle: https://www.toprecepty.cz/recept/51393-zelna-polevka-z-hlavkoveho-zeli/
bez rapiku a bez jisky,a musí byt fakt dobra klobasa, davam tam většinou Picka
|
|
|
byvala radka |
|
(4.12.2019 12:13:57) a já myslela - houmáči - houmelessáci, co ti za úplatu sbírají houby
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(4.12.2019 13:40:24) Já taky
|
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 14:18:32) Nene, home office, mame ho s Pulkou nezavisle na sobe v podobných koncinach a využíváme ke sberu hub o poledni pauze
|
|
|
|
Len |
|
(4.12.2019 10:21:30) Delam ted polevky porad, mam novy polevkovac Vcera jsem delala pecene papriky, rajcata a fazole se syrem. Osmazim cervenou cibuli na masle s ancovickami a chilly paprickou, pridam ta pecena rajcata, papriku, vyvar a jednu plechovku rajcat, varim 15 minut, rozmixuju, pridam smes varenych fazoli, pri podavani posypu cedarem.
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 10:28:23) Co je polévkovač? Znám jenom hrnec na sporáku a pomalý hrnec (akorát ten je hrozně pomalý).
|
Len |
|
(4.12.2019 10:35:51) https://ninjablackfriday.co.uk/?promoproduct=01&gclid=Cj0KCQiAz53vBRCpARIsAPPsz8We5CXseApAXPGYUzeVLNH750YiCztGeb7KXy5548PUG57WCwQgfNgaApLgEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Je jich vic znacek, tuhle mam ja. Nikdy jsem nechapala, proc si neco takoveho porizovat, ale dostala jsem to na recenzi a jsem hrozne moc nadsena, od zacatku do konce v jedne nadobe a jeste se to samo vycisti Mame polevky denne uz mesic
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.12.2019 10:42:15) Tak to je dobrý, to jsem nevěděla, že existuje. Možná ještě napíšu Ježíškovi.
|
|
|
|
jak |
|
(4.12.2019 10:39:50) delam kremovou cesnecku,fazolovou, zelnacku s klobasou, bramborajdu a kureci s jatr. knedlicky.
|
|
|
Klabe+3 kluci (08,10,15) |
|
(4.12.2019 10:55:03) Tak u nás docela frčí: Krémová bramboračka alá Kluci v akci: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1676-smetanova-bramborova-polevka/ - jen dávám méně celeru a přidávám do základu jednu mrkev. A nahoru na polévku restuji na másle žampiony a nastrouhanou mrkev. A dávám hodně majoránky.
Krémová dýňová s červenou čočkou: http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/dynova-polevka-s-cervenou-cockou-extra-kremova
Krémová polévka s rajčaty, mrkví a červenou čočkou: http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/kremova-rajcatova-polevka-s-mrkvi-a-cervenou-cockou
Krémová česnečka, ale ta není zase tak zdravá, přidávám tedy do základu mrkev, ale i tak: https://www.labuznik.cz/recept/kremova-a-husta-cesnecka/
Cuketová polévka dle Marcela Ihňačáka: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2011/08/dokonala-cuketova-polievka.html
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 11:11:00) Ta krémová bramboračka vypadá moc dobře
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 11:19:51) Tu delam taky, ale bez smetany - brambory, cesnek, celer, koreni, rozmixovat.
Ale kremovy polivky vocad az pocad, rodina si pak ma tendenci stěžovat, ze nejsou kojenci
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 11:23:43) Zrovna vařím tu tvou z nekysaného zelí. Ještě tam teda asi přijdou houby, ty musí být skoo všude, ať se zásoby do léta sní.
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 11:26:19) Taky by slo. Moje deti ji varily na brigade v lete v Rakousku a davaly tam lisky.
Jako lišky, ty houby, aby nedoslo k jazykovému zmateni
|
|
Rodinová |
|
(4.12.2019 14:19:11) Jak to dopadlo, Pulko?
|
|
|
byvala radka |
|
(4.12.2019 12:15:57) jsem na tom stejně, nesnáším krémy potřebuju tam mít ty kousky všeho
|
|
|
Zasjaj. |
|
(4.12.2019 23:37:31) Pulko, to by ti mozna chutnala bramboracka jako ze nemecka, treba podle Merklove, tu delam, to je takova ridsi bramborova kase s horcici ne, je dobra, akorat ted nemuzu najit nikde zadnej recept ne v nemcine, nekde asi online bude
|
|
|
|
luthienka |
|
(4.12.2019 11:34:29) Dělám také mrkvovou se zázvorem. Dají se do ní přidat třeba krevetky a kokosové mléko. Podobně se dá udělat i dýňová nebo rajčatová. Rajčatovou děláme také ve verzi papání pro dětičky (pappa al pomodoro, která je s bílým chlebem) http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pappa-al-pomodoro Jinak milujeme kulajdu nebo kyselo (s hodně houbama) a zakvedlanou vajíčkem. Do kulajdy se dá také pro každého udělat jedno ztracené vejce... Porkový krém dělám s bramborovou slámou (osmažené nahrubo nastrouhané brambory) a opečenými žampiony. Rizi bizi z mraženého hrášku - část hrášku rozmixuju a přidám do polévko-rizota. Skvělý recept má Emanuel Ridi http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/risi-bisi Taky moc dobrá fazolová je v podobě toskánské ribollity (dávám odkaz na jednu z možných verzí) https://www.pazitka.cz/polevka/ribollita-tradicni-toskanska-polevka/ Jinak na zimu je perfektní kaldoun s hodně drůbky...
|
|
Persepolis |
|
(4.12.2019 11:46:38) Půlko, náhodou máš širokej sortiment! Já bych ještě přidala bramboračku, hrstkovou a kulajdu.
|
Půlka psa |
|
(4.12.2019 11:49:59) Bramboračku dělám, kulajdu taky, ale tu hrstkovou musím nastudovat. Vůbec nebím, co o je, ačkoliv to evidentně každý zná.
|
TaJ |
|
(4.12.2019 12:00:24) Půlko, já třeba mám povědomí, co je hrstková polévka, ale nikdy ji neděláme...protože asi nemáme tolik těch "hrstek" luštěniny ani kroupy doma běžně nemíváme, to kupujeme přímo když máme v plánu dělat něco z čočkou apod...a z toho, co psala Koníček, tak máme asi akorát tu rýži...a teda ve sklepě brambory...jo a pobavil mě "kousek karamely z mrtvé krávy" , to teda taky nemáme, vůbec nekupujeme...
|
Persepolis |
|
(4.12.2019 12:12:41) Kupuji si směs na hrstkovou polévku. Tj. pytlíček už namíchaných luštěnin. Ty uvařím do měkka, , přidám cibuli (syrovou), rozmačkanej česnek, nastrouhanou kořenovou zeleninu upraženou na másle , jíšku, sůl, pepř, majoránku
|
Persepolis |
|
(4.12.2019 12:17:10) tady jsem našla jednu verzi té směsi. Neumím vkládat fotky, tak alespoň link: https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001130345886
|
Liaa |
|
(4.12.2019 12:40:05) Minestrone.
|
|
|
|
|
Persepolis |
|
(4.12.2019 12:19:58) Ještě mě napadla vločková polévka.
|
|
|
|
-Velšice- |
|
(4.12.2019 13:09:59) Nejradeji mam vyvar, ktery na taliri oblozim vsim, co domov da, pak vyvar s jatr.knedlicky, repovy krem, dynovy krem, cuketovy krem, mrkvovy krem, porkovku, kvetakovku, uzenou, gulasovku, kulajdu, zelnacku, prdelacku, drstkovku, drstkovku z hlivy, cibulacku, cesnekovku, bramboracku...moukou ale nezahustuji nic.
|
|
|