| Petr-N |
 |
(1.2.2008 21:39:44) Ahoj všichni, zpíváme si doma s dětmi písničky, ale děti jsou děsně zvídavé a ptají se na to, co to a to v textu znamená, a já občas opravdu nevím. Snažím se to najít na internetu, ale bohužel většinou nic nenacházím. Tak mě napadlo využít tohle fórum - víc hlav, víc rozumu. Pokud by se to osvědčilo, mám spoustu dalších písniček, kterým doma nerozumíme :)
Pro začátek něco jednoduššího (mám i mnohem těžší):
1. Halí, belí, koně v zelí a hříbátka v petrželi.
2. Halí, belí, kočka v zelí, a pes v koši, on ji straší.
3. Kočička se polekala ven okénkem utíkala.
4. Halí dítě, kolébu tě, až mi usneš, odejdu tě.
5. Do zahrádky, na karlátky, do doliny, na maliny.
OTÁZKY aneb na co se mě děti ptaly
1. Co je to halí belí? Znamená to něco? Já bych řekl, že nic, ale třeba se pletu? "Halí dítě" - taky nic?
2. "odejdu tě"? Asi "odejdu ti" v nějakém nářečí?
3. Co jsou to "karlátky"? Zni to trochu jako karotka - mrkev. Ale co je to doopravdy?
Na vaše názory se těší Petr
|
| KimLoren | 
 |
(1.2.2008 21:48:10) ..."karlátky" nevím co to je, ale jestli tam nemá být "kadlátky". Tak se u nás říká švestkám.
|
|
| simiki+koťátko 03/07 | 
 |
(1.2.2008 21:49:43) 1) Hala-bala, halí-belí odvozeno od staroslovanského "chala" ve významu "nečistý", druhá část (bala) je zvukomalebná. Souvisí např. se slovem "haraburdí". tak nevím? ted jsem zmatená ještě víc :)
2) odejdu tě = odejtu ti (do zahrádky...)
3) kadlátky jsou jakoby švestky / trnky
|
| Bulik |
 |
(1.2.2008 22:04:09) Odejdu tě mi náhodou příjde jako poměrně přirozená vazba, i když je asi zastaralá. Kde jste, bohemisti?
Nebo by to mohlo být zkřížení "odejdu od tebe" a "opustím tě", takže ve výsledku "odejdu tě".
Karlátka jsou trnky (švestky). Já znám ještě verzi Do zahrady na jahody, do doliny na maliny.
My zpíváme Černé oči, všech asi milión slok, které to má a taky se děsím, až to začne řešit. Zatím se ptá na všechno, ale na tohle naštěstí ne. Zato proč nechal zlý král Jiříkovi useknout hlavu řešíme každý večer asi pětkrát 
Jo a zajímalo by mě, pokud někdo pějete Beskyde, beskyde, jestli vám tam taky hlavní roli hraje "černá akibača"
|
| simiki+koťátko 03/07 | 
 |
(1.2.2008 22:14:00) marně jsem jako malá bádala co to je to půrko.... my doma holt žádné půrka neměli
|
| Maruška Svobodová, dvě robata | •
 |
(27.11.2008 17:43:36) Půrko vzniklo asi podobně jako vaše černá akibača. Prostě jste doma zpívali, tak jak jste slyšeli. Patrně myslíte "topůrko"....a topůrko za tolar...Topůrko je násada k sekyře.
|
|
|
| Maruška Svobodová, dvě robata | •
 |
(27.11.2008 17:38:06) Zdravím všechny zvídavé rodiče. Rozluštim záhadu "černé akibači". Je to totiž správně černooký bača, což už určitě dává větší smysl. :)
|
|
|
|
|
| JaninaH |
 |
(1.2.2008 21:51:16) Hezké téma  Karlátka se říká švestkám, halí belí je asi jen takový popěvek a v "odejdu tě" je "tě" jen proto, aby se to rýmovalo s "dítě". J.
|
| Jorix | 
 |
(1.2.2008 22:08:36) Jsem z Plzeňska a to "tě" se tu v těchhle vazbách docela hodně používá Dám TĚ to, zavážu TĚ tkaničky... Tak třeba je ta písnička původem odsud. (Ale možná to je jenom nějaký náš rodinný zlozvyk - třeba se to běžně nepoužívá.)
|
|
|
| Anezka73 | 
 |
(1.2.2008 21:52:46) Karlata jsou švestky, tuším. Je to druh švestek.
S rozborem ti neporadím, sama mám problémy s písní Šla Nanynka do zelí. Pepíček Nanyce rozšlape košíček, ona po něm požaduje náhradu a on prohlásí, že jí nic nedá, že raději půjde na vojnu...
Nevím nevím, jak tohle budu synovi vysvětlovat. Takových písniček je vícero. Některé ty lidové písničky jsou hodně o sexu. Nevím, já tomu nerozumím, manžel tvrdí, že se na vsích nudili, tak sexovali a skládali písně Tak jsem to zatím přestala řešit, ale pokud bude mít někdo vysvětlení, také budu ráda.
|
| Beruška9 | 
 |
(1.2.2008 22:02:08) Nanynka je přeci jednoznačně sexuální kontext příběhu - rozšlape košíček - deflorace!
|
| Alicee | 
 |
(1.2.2008 22:05:47) Ano, a jako následek deflorace se přihodí nechtěné těhotenství a Nanynka požaduje alimenty (tytyty, ty to budeš platiti). No a Pepíček následně radši zdrhne na tu vojnu.
|
| Petr-N |
 |
(1.2.2008 22:18:55) To je dost dobrý. Nejdřív jsem to bral jako legraci, ale když o tom tak uvažuju, myslím, že máte docela pravdu! To mě nikdy předtím nenapadlo! Kroutím udivěně hlavou, díky, zase jsem chytřejší.
|
|
| Elli a Sabinka 19.8.05 | 
 |
(1.2.2008 22:28:42) No s tou deflorací jsem v šoku, to mě nikdy nenapadlo! Jinak u nás kdosi v diskusi psal, že to jsou kaDlátky a to že jsou švestky. A pod "halí belí" já si prostě představuji kolébání
|
| Anezka73 | 
 |
(1.2.2008 22:36:18) No, logiku to má a vzhledem ke skryté sexualitě v jiných lidovkách, mi to připadá trefné. A ty alimenty na to taky navazují, děkuju, holky 
|
|
|
|
|
|
|
| Markéta | •
 |
(1.2.2008 23:06:17) to je moc dobry napad, takovy rozbor. diky petre.ja ti sice asi neporadim, ale moc rada si ty rozbory budu cist. uz proto, ze mi casto pamet saha tak do treti sloky dal uz malokdy
|
| Siddhártha | 
 |
(2.2.2008 1:04:58) Tak deflorace a alimenty DDDDDDDDDDDDDDDDDD, doufám, že nikdy v životě nebudu muset s děckama v družině tuhle písničku zpívat DDDDDDD
My máme na CD 50 písniček pro děti a jsem zmatená z logiky jedné písničky (teda někdy si vzpomenu i na jiné, ale tahle mi fakt nejde z hlavy), bud to popletli při nazpívání, nebo nevím.
Na tom pražským mostě, konvalinka roste, žádný ji tam nezalejvá, ona SAMA roste.
Až já tudy půjdu, zalévat ji budu, ona se mi ZAZELENÁ, já ji trhat budu.
1. když ji nikdo nezalejvá, jakto, že roste sama 2. když roste sama bez zalejvání, proč ji někdo bude zalejvat 3. jaktože se teprve po zalití zazelená,vždyt přeci sama roste.
Poslouchali jsme to fakt jak blbý, jestli tam třeba neříkaj ONA NEPOROSTE, ale fakt tam je ONA SAMA ROSTE.
|
| Sylvie | 
 |
(2.2.2008 9:43:32) Niobe, na pražském mostě neroste konvalinka, ale rozmarýna. Že roste sama od sebe, bez zalévání, je celkem běžný jev u kytek rostoucích volně v přírodě. Na druhou stranu pokud se těmto volně rostoucím květinám dostane náležité péče, mohou být krásnější, zelenější, více kvetoucí a tak podobně, než když se nechají růst jen tak na vůli přírody. Takže mně osobně na písni nikdy nepřišlo nic divného.
Ovšem jak jsem se tak dočetla, rozmarýna tradičně sloužila jako projev pozornosti, dávali si ji milenci, v některých částech Evropy je rozmarýna symbolem štěstí, věrnosti a lásky a je používána jako svatební květina, stejně jako myrta.
Takže vzhledem k předchozí skutečnosti bych to tipla, že někde v Praze žije nezadané děvče, které zpívající mládenec hodlá sbalit
|
|
| M@gd@ | 
 |
(2.2.2008 9:50:26) Niobe, já to znám s rozmarýnou (na tom pražským mostě rozmarýna roste) a jako dítě jsem tomu rozumněla tak, že tam tak nějak sama roste, ale není žádná nádherná. Až on ji zaleje, tak se celá obrazí, zazelená, rozkošatí, no prostě konečně bude prosperovat a bude tak bujná, že se budou dát otrhávat větvičky :).
|
| M@gd@ | 
 |
(2.2.2008 9:51:40) Sylvie, byla jsi rychlejší, ale potěšilo mě, že si to vykládáme stejně :).
|
| Beruška9 | 
 |
(2.2.2008 10:28:43) Rozmarýna je přeci taky jasně sexuální :-d!
Rozmarýnka je holka, krásná, sama tam roste, on zi zaleje (sex) a bude ještě hezčí!
Sexuální symbolika v písních a pohádkách, oblíbené téma prof. Weisse, sexuálního psychologa, mého velkého učitele !
|
| vicinka | 
 |
(2.2.2008 12:02:03) Souhlas s Míšou. Symbolika v písních je nepřehlédnutelná. Naštěstí moje dcerka ještě vysvětlení nevyžaduje, tak jsem klidná
|
| Siddhártha | 
 |
(2.2.2008 13:34:53) Jo jo, máte pravdu, byla to rozmarýna (jsem z těch písniček nonstop hrajících celý den už mimi). Děkuji za vysvětlení. Hlavně to sexuální. Jsem asi divná, ale mě to ani nenapadá v tom hledat sex.
Jinak je to asi na subjektivním vnímání. Pro mě, když kytka sama roste, tak je se i přeci zelená.
Ovšem zmíněná písnička Komáři se ženili.... krása pro děti. Nejvíc mě baví výraz KDYŽ JE NA SMRT ZABITÝ (ono jde být zabitý ještě jinak?)
V písničce Kalamajka MIK, MIK, MIK - co je to ten MIK? Tip mám,ale nechci se tu ztrapnit 
|
| luthienka | 
 |
(2.2.2008 17:20:16) Mik, mik mik je akustická konstanta- jako např podřipské kábrť, nebo bavorské hojdalário
|
| Andzrej | •
 |
(30.6.2008 11:37:57) nebo nehru nehru :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| vicinka | 
 |
(2.2.2008 12:05:42) Nějak se mi to brzo odeslalo.
Nejen sexualita, ale i agresivita. Co takoví Komáři se ženili. "...komáři se opili, až komára zabili" a deviace "sádlo z něho vybrali, za pět zlatých prodali".
Jo, ještě k Halí, belí: Odejdu tě je tvar staroslovanského skloňování.
|
| vicinka | 
 |
(2.2.2008 12:09:21) Ta druhá sloka může mít skrytější význam. Víme, že kdysi bývaly domluvené sňatky. Rodiče mohli holku přislíbit pomlouvači a druhý si holt musel sbalit svá fidlátka a odkráčet jinam.
|
| Dagmi | 
 |
(2.2.2008 12:33:45) Jé, jsem ráda, že se tu objevilo takové téma. Neví někdo prosím, co je Hody hody DO PROVODY? Nebo Nebyla to VIČKA ani čočovička? Dále ČO BOGAJ, NĚ BOGAJ ČÁRY NĚBOGAJ? ...
|
| Sylvie | 
 |
(2.2.2008 13:08:08) Jinak jsem právě našla, že existuje středověký popěvek "Pomni hody do provody" a na stránkách Pražské informační služby je velikonoční kvíz, ze kterého vyjímám správnou odpověď, co jsou to provody:
první neděle po Velikonocích, zvaná Provodní Původní znění je však Pomni hody do Provody = nehoduj (nejez tučná jídla, zůstávej zdrženlivý, zanech veselosti, svodu) do Provodní neděle.
http://www.pis.cz/cz/dalsi_informace/info_a_z/velikonocni_kviz
|
| Věra. | 
 |
(2.2.2008 13:20:04) mno, s tou rozmarýnou na mostě zrovna....ono je dnes, pravda, modní cpát sex do všeho a hledat jej ve všem / viz Weiss, a jeho "výklady"....ale ten se tím živí, asi to již neumí jinak /
myslím že naši předci by se občas dost podvili do čeho všeho máme nutnost dneska nacpat třebas jen domnělou sex. stránku.... ....jak jsme posedlí jí hledat ve všem možném, ale proč vlastně ? Hodně teoretizujeme na úkor samotné praxe a spontánních projevů lásky ? Kdo ví.......
Sylvie ano, je to tak jak píšeš s těmi "doprovody"....je to těžké, jazyk se vyvíjí, obsahy slov se můžou měnit, zapomínat, a dopátrat se původních významů není vždy úplně snadné. Je to tak.
|
| Beruška9 | 
 |
(2.2.2008 13:40:05) Věro, každý dělá, co umí, někdo se sexem, někdo bez !
Naši předkové měli díky Bohu, tedy tomu slovanskému k sexu čistý a poztivní vztah, čili o něm i rádi zpívali...(katolická církev vztah k sexu tabuizovala a zneurotizovala).
|
|
|
| Věra. | 
 |
(2.2.2008 13:32:43) Sylvie a díky za odkaz na ty info / pis/ a testík, mají to tom pěkně zpracované, až bude čas, podívám i dále, je to dobré.
Jeno, solidní rozbor písně v těch 12.03, fakt smekám.
Ten popěvek " pomni hody do Provody " měl svojí logiku. Lidé před Velikonoci drželi dlouhý půst, tělo jelo na omezené obrátky, a tak pochopitelně nešlo hned začít s větším hodováním, najednou. To by zdravotně nedopadlo nejlépe, po půstu nelze naběhnout najednou ne běžnou stravu.
|
|
|
|
| Líza | 
 |
(2.2.2008 13:05:12) To není žádná provoda, ale doprovod - doprovody. Vička - vikev, jak psala Sylvie. Čobogaj, něbogaj, je šílená zkomolenina z maďarštiny, nevím už z čeho konkrétně, ale maďarští známí se děsně smáli, když to slyšeli.
|
| Petr | •
 |
(15.4.2009 15:01:08) Provoda a ne doprovody!!! viz. http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2009040003
|
| Jája+ Verča+Vašík | 
 |
(17.4.2009 20:22:27) Holky,když už se tu vzpomíná,nepamatujete si někdo písničku,kde se opakuje čukudaka lakadaka jejdou čuk čuk .myslím,že tam bylo něco o citronkách.
|
|
|
|
| Stepan Skrob | •
 |
(30.3.2013 15:28:41) Provoda = první neděle po velikonocích. Od velikonoc do provodní neděle prý bývaly kdysi hody, od toho "hody hody do provody".
Podrobné vysvětlení viz na ústavu jazyka českého: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7649
mějte se, -- stepan
|
|
|
|
|
| dib (matěj 21.8.05) | 
 |
(2.2.2008 15:48:40) halí belí tak jsem našla pojednání o ukolébavkách, kde se píše, že halí belí je slovní hříčka, doslova podle pana Vladimíra Karbusického: "Ukolébavka má podle něho u všech etnik překvapivě shodné vlastnosti. Zaříkavé gesto, které má přivést dítě ke spánku, podmiňuje malý rozsah etc. Za obzvlášť významnou považuje souvislost ukolébavky s magií (princip magického klíče). Takřka nikdy nechybí magické klíčové slovo: hajej-dadej, dadej-nynej, halí-belí, etc. To vše ukazuje na antropologické kořeny hlubší než etnické rozdíly." (více tadyk: www.etnomuzikologie.cz/misc/clanky/ukoleb.doc )
rozmarýna co sama roste tak u nás na valachoch se zpívá ... žádnej ji tam nezalívá ona neporoste.. což teda smysl dává, takže se vyhýbáme pochybnostem o daném stavu věcí )
beskyde beskyde> černý bača mě nepletl, ale dlouhou dobu jsem nemohla pochopit co znamená plíhalovo "sé ditopi džupiána" 
černé oči těch milion slok by mě moooc zajímalo, protože já znám jenom asi šest, a je to nejdelší písnička co znám (ostuda), takže ji jedu furt dokola, a vymýšlím vlastní sloky. nějaké dodané originální bych brala 
|
| Tragika | 
 |
(2.2.2008 20:53:17) Píseň Černé oči má jen 6 slok.
|
| Siddhártha | 
 |
(3.2.2008 19:13:26) Míšo, připadá mi to to samé, jako s tou rozmarýnou.
|
|
| vitek | •
 |
(15.10.2008 14:04:19) pravdepodobne je minena smlouva o smlouve budouci ))
|
|
| Klok | •
 |
(26.9.2011 0:33:03) Myslím, že naši předkové měli i smysl pro humor. Ten kutnohorák je podle mě chvástal, drobný řemeslník, který žádné domy nemá ani nikdy mít nebude, ale třeba si ho v Kutné Hoře váží a stouplo mu to do hlavy.
|
|
|
|
| Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 | 
 |
(3.2.2008 11:20:26) Jsi vzdycky vzpomenu na jednoho herce, co v jedne nejmenovane talkshow prohlasil, ze Matuskovo "mitez, mitez, mitez" v muzikalu Noc na Karlstejne mu na dlouhe roky zamotalu hlavu:)
Spravne: Hledame zenu vysosti - My tez, my tez, my tez!
|
| elindra | 
 |
(3.2.2008 19:47:07) No v Noci na Karlštejně je víc takovejch momentů například tetřev honzlovec!  Kdy tetřevi honzlovci prohrají, když tokají, když tokají... Jsem si vždycky myslela, že je to nějakej druh tetřeva, ale je to: Když tetřevi HON S LOVCI prohrají....
Lidový písničky jsou opravdu plný různejch narážek na sex, někde jsem slyšela, že v písničce: Pod našima okny, teče vodička napoj mi má milá mého koníčka vlastně chlapec dívku vyzývá k orálnímu sexu! :-O
|
|
|
|
| Zbyněk | •
 |
(10.7.2009 20:22:46) >> Co jsou to "karlátky"? Zni to trochu jako karotka - mrkev. Ale co je to doopravdy?
Jedná se v podstatě o švestky domácí. V některých oblastech jsou však dosud spíše známy pod lidovými pojmenováními, jako např. trnky, karlata apod.
|
|
| Pepa | •
 |
(7.10.2009 20:14:00) Karlátka jsou velké švestky
|
|
| Dudek | •
 |
(30.10.2010 21:22:48) Halí belí = hajej, dadej Odejdu tě = odejdu ti po hanácky Karlátky, kadlátky = švestky po hanácky Jsem z hané a babička mi kdysi tuhle ukolébavku zpívala. To už je hodně dávno.
|
|
| Blanka, dvě dospělé děti, dvě vnoučata | •
 |
(23.11.2011 12:45:34) Co to jsou karlátka (někdy též kadlátka), vím, je to druh švestek. A proč se jim tak říká? Sazenice švestky dovezl do českých zemí Karel IV. z Francie. K tomuto původu se vztahuje moravský nářeční název „kadlátky“ nebo „karlátka“
|
|
| ivo | •
 |
(15.7.2012 0:31:00) karlatka je druh svestek
|
|
| Marie , 1 měíční syn | •
 |
(15.10.2012 15:33:26) karlátka jsou švestky
|
|
| Hana | •
 |
(25.12.2015 16:35:21) Karlátky jsou švestky. Používá se na Vysočině.
|
|
|