| U-Ivulla | 
 |
(14.4.2005 9:41:28) Ptala jsem se nedávno v podstatě na to samé a pomohla mi rada na: http://sweb.cz/zez/zelenina
Dala jsem naplněné skleničky od (hami, hippu), víčka pouze lehce nasazená na plech, zalila teplou vodou, aby byla třetina ve vodě, plech jsem vsunula do předehřáté trouby a nastavila teplotu na stupeň 4-5(mám plynovou), po 30 minutách jsem to vyndala, víčka co šla dotáhnout jsem dotáhla, některá se protáčela, ale co je důležité: všechny jsem otočila dnem zhůru a nechala tak až do úplného vychladnutí. Z 30 skleniček se nechytla pouze jediná. Jinak všechny i ty co se protáčely.
|
| Dadka+Karca10/04+Petr05/07 | 
 |
(9.5.2005 14:43:29) Prosim o radu. Kokala jsem tu jak zavarujete do sklenic od presnidavek. Zkusila jsem to jak jste to tu napsaly, ale nekde jsem udelala asi chybu. Jednak jsem nezavarovala kousky ovoce, ale jiz rozmixovaneuvarene jablicka. Radeji to pisi jestli nahodou neni v tomto rozdil. Dala jsem sklenice do predem predehrate trouby, ale behem toho jak jsem to tam mela mi vsechna vicka odletla. I pak kdyz jsem je znovu prilozila a dotahla a otocila se nechytla. Kde je chyba? Byla moc horka trouba? Bylo to tam dlouho a nebo proste musi ty sklenky zustat pootevrene? Ja jsem totiz ty sklenicky totiz zavrela.
Omlouvam se, ale nikdy jsem nezavarovala a tak v tom uplne plavu.
|
| Lída+2 | 
 |
(9.5.2005 16:54:39) Holky myslím,že není chyba v postupu,ale ve skleničkách HAMI a Hipp. Sežeňte si někde kalsiku to znamená. ty přesnídávky co se v nich dělali výživy od vždycky. tyhle skleničky jsou opravdu na jedno použití. Mě to taky nechytlo. Zkuste v plusu mají dětské výživy s TELEETABISS a ta víčka vám určitě chytnou. mají meruňky jablka. tak zkuste.
Já jsem do těchto podobných skleniček dala i uvařenou polívku pro mimčo. zašroubovala a otočila a postavila na víčko nechala vystydnout a musím říci,že jsem to dala radši do lednice když jsem to dělala jen tak to,ale musím říci.že to stačilo. Kdybych někam cestovaal tak bych to zavařila v té vodě.
|
| Luciniště | 
 |
(12.5.2005 10:13:44) už mám také první pokusy o zavařování za sebou vyzkoušela jsem si to na chalupě, když jsem chtěla uchovat přebytky uvařeného nemaje mrazáku (a znovu rozmražené mi to také něpřijde dvakrát dobré) použila sem tedy skleničky a víčka od sunárku, hami i hippu a nechytlo jen opravdu pár chci se ale zeptat jak dlouho vydrží takhle zařenina bez přidání cukru (třeba do jablek....) nebo soli či jiného konzertvantu do zeleniny a tak já to tak udělala, nechce se mi přislazovat a přisolovat a do týdne jsem zas vše spotřebovala, ale chci se zeptat jestli je možné bez soli a cukru zavařovat i na delší dobu ? určitě se chystám nadělat nejaké přesnídávky do zásoby ale vystačím jen s cukrem v ovoci přítomném nebo musím bezpodmínečně ještě přidat ? díky za poučení, zdraví lucka
|
| Dracena | 
 |
(12.5.2005 21:43:54) Ahoj, my doma děláme jablečné a hruškové přesnídávky bez přidaného cukru, zavařujeme to normálně v hrnci s vodou a vydrží nám to tak rok. Asi by to vydrželo déle, ale neděláme toho velké zásoby, takže to spotřebujeme tak do toho roka. Právě kvůli malé to nepřislazujeme, a je to výtečné i tak. Jen pro chuť a pro vůni přidáme do ovoce skořici a hřebíček, pak to vyndáme.
|
|
| mamkaAlka | 
 |
(16.5.2005 10:56:45) Už 15 let zavařuji všechno ovoce na které nasypu do každé sklenice před zalitím vodou-používám Dobrou vodu-pár zrnek mořské soli. Nutné je mít ovoce dobře zralé, žádné zelené meruňky apod - to je pak moc kyselé. Ta sůl vytáhne sladkost ovoce, není tam vůbec cítit. Kompoty se udrží dlouhou dobu tím, že jsou sterilizované, co je v nich není důležité. Vydrží třeba 10 let (vyzkoušeno). Marmelády, výživky, džemy - přidat malé množství soli při vaření - během doby třeba ochutnat, jestli je potřeba přidat - čím sladší ovoce, tím víc soli může být. Do kyselého ovoce - rybíz apod přidat něco sladkého - např.jablka. Napište jak to dopadlo. Ahoj Alka
|
|
| Zahradník | •
 |
(5.6.2005 13:55:59) Bez soli nebo cukru je možno po stránce trvanlivosti zcela rovnocenně jako s jejich použitím. "Zavařování" musí ale splňovat veškeré požadavky pro konzervaci sterilací, tj. bezvadná víčka a sklenice, kvalitní a čerstvou surovinu (plíseň, kazy, čistota při zpracování). Obsah v lahvích se steriluje minimálně 20 minut při teplotě 80 st.Celsia
|
|
|
|
| Zdenek | •
 |
(16.5.2005 13:19:05) Zdravim Vas. Urcite kazdy, kdo neco delal to neslo hned a vzdy, znam to sam. Jestli jsem do pochopil,tak jste dotahla vicka na sklenickach a pak dala zavarovat. Udelejte to priste tak, ze vicka sice nasadite a lehce pootocite, ale nechate volna. Pak sterilujete a jak uplyne Vase doba a vydelate sklenicky ven, tak ihned az ted dotahnete. Ale az po vydelani (z hrnce,trouby,...). Pak dejte zchladnout. Jestli to Vas a kazdeho, kdo tu cte :-) o ton neco zajima a rad steriluje , zkuste moji stranku http://sweb.cz/zez/zelenina
Budu rad, kdyz Vam neco z toho pomuze. Hodně prima sklenicek !! Zdenek
|
|
| Zdenek | •
 |
(16.5.2005 13:20:11) Zdravim Vas. Urcite kazdy, kdo neco delal to neslo hned a vzdy, znam to sam. Jestli jsem do pochopil,tak jste dotahla vicka na sklenickach a pak dala zavarovat. Udelejte to priste tak, ze vicka sice nasadite a lehce pootocite, ale nechate volna. Pak sterilujete a jak uplyne Vase doba a vydelate sklenicky ven, tak ihned az ted dotahnete. Ale az po vydelani (z hrnce,trouby,...). Pak dejte zchladnout. Jestli to Vas a kazdeho, kdo tu cte :-) o ton neco zajima a rad steriluje , zkuste moji stranku http://sweb.cz/zez/zelenina
Budu rad, kdyz Vam neco z toho pomuze. Hodně prima sklenicek !! Zdenek
|
|
|
|