| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak si představujete pomoc státu paterčatům?

Celkem 388 názorů.
 Limai 

Téma: Jak si představujete pomoc státu paterčatům? 

(1.2.2015 13:58:00)
Teprve včera jsem viděla jen pár dílů z dokumentu Paterčata a co mi z toho nejvíce utkvělo bylo,jak Saša neustále skuhrá,že se o ně stát nestará a že by jim měl pomáhat.Ale nikde už jsem neslyšela,jak si tedy tu konkrétní pomoc od státu představuje(ale viděla jsem jen tři díly,možná že to zmínila v některém z těch které jsem neviděla).Je beze sporu,že starat se o paterčata a větší dítě k tomu je náročné po všech stránkách,o tom nikdo nepochybuje,ale spíše by mě zajímalo,jak vnímáte pomoc státu v rodinách s vícerčaty,dejme tomu od trojčat výše.Od jakého počtu vícerčat by měl stát věnovat rodině zvýšenou pozornost a pomoc,jakou konkrétně a do jakého věku?Jak konkrétně byste si pomoc takovým rodinám představovali?Myslím pomoc státu,ne občanů ochotných pomoci.
 Pollyenka 

Re: Jak si představujete pomoc státu paterčatům? 

(1.2.2015 14:05:02)
Možná by mohli na pracáku pomoci tatínkovi najít lépe placenou práci, nabídnout mu nějaké rekvalifikační kurzy, možná by tamní stacionář mohl nabídnout rodině umístění dětí zadarmo, kdy rodiče budou hradit pouze stravu a maminka by mohla jít na zkrácený úvazek do práce. /třeba uklízet do školy, školky, stacionáře/, možná by jim stát mohl dát dvě chůvy, aby rodiče mohli jít do práce a alespoň částečně se finančně podílet na chodu domácnosti.
A následně, pokud rodiče pracují a snaží se, jim vypomoci sociální dávkou.
Tak bych si já představovala státní pomoc v této konkrétní rodině.
 Cimbur 

(1.2.2015 14:08:28)
Ja bych mamu od peti deti do prace neposilala, pokud neni kardiochirurg nebo tak.
 Marcela a 3 

(1.2.2015 14:23:24)
No to se neboj, tahle rozhodně pracovat nepůjde... I kdyby měla jen dvě děti.
 Jahala. 

(1.2.2015 14:33:06)
S jedním pracovala tak nešil, chtěla bych vidět tebe jak by jsi se hnala do práce nejlépe hned po šestinedělí že?
 Pollyenka 

(1.2.2015 15:47:44)
Ano a sama to v dokumentu řekla. S prací skončila v 18, kdy porodila staršího syna.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:50:52)
a co je na tom divnýho? byla ma MD a pak RD s prvním děckem a pořídila si druhý, takže v době, kdy starší měl 4 roky, ona otěhotněla, těžko ji někde zaměstnali, takže ano, zůstala už doma, pochybuju, že mohla nastoupit do práce těhotná s paterčatama, i když nevěděli, kolik jich bude, těhotná asi těžko bude hledat práci, i kdyby s jedním děckem v břiše
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 15:54:31)
Kolik tomu staršímu klukovi je? Jestli s ním byla doma do 4 let, tak ani neměla kdy se do práce vrátit, v těhotenství s paterčaty to jistě nešlo. ~a~
 Pollyenka 

(1.2.2015 15:56:15)
Ale hlavně to byla odpověď na to, že S. před porodem paterčat pracovala. Nijak jsem se nechtěla dohadovat.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:58:23)
vzhledem k tomu, jak já nejsem schopná sehnat práci, tak nekomentuju ničí nezaměstnanost...

navíc jestli šel kluk k zápisu, nemuselo mu být 6, ale třeba 5 a půl, v půl roce dětí, takže mu bylo třeba 4 a půl, když se narodily, těhotenství taky nějakou dobu trvá, takže mu mohly být 4 a kousek, když se rozhodli, že teda nepůjde do práce, on je uživí, pořídí se hned ještě druhý, nevyšlo to jak plánovali, ale to je teĎ už asi jedno

každopádně že nešla do práce hned ve 4 prvního děcka, to mi nepřijde nijak divný, pokud jí nikdo nedržel místo, tak se neměl kam vrátit
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:06:51)
Tak tento názor tady není žádoucí, napsat o matce paterčat, že je nemakačenko, protože ji doma nikdo nenaučil, že by měla pracovat.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:07:48)
problém není v tom, jestli by ráda nebo nerada šla do práce, kdyby měli původně plánovaný druhý dítě a ne paterčata, tak by dál on pracoval, dál by nic neměli, stačila by jim mateřská a přídavky, ale takt oje ostuda státu, že se o svý jediný zdravý paterčata nepostará bez ostudy .)
a to je ještě ohromný štěstí, že je všech 5 dětí v pořádku, stačilo by jediný postižený, jakkoliv, už by to byl malér

toto je mimořádná událost, nejen pro tu rodinu,ale i pro celou čr, je supr, že se doktoři postarali, reklamu má naše zdravotnictví úžasnou, je super, že lidi pomáhají, ale stát nic moc a tam vidím velkou mezeru, stát neumí pomoct tam, kde je potřeba tak, aby ta pomoc byla k něčemu

a není to jen o paterčatech, stačí nemocný nebo postižený děti a vybírají se vršky od PETek, to je totéž, stát neumí dávat tam, kde je o potřeba
 babiki 

(1.2.2015 16:08:04)
no to jde videt, jak je ti to ""jedno"" Supliku ~a~

dle meho dostaly velke ho*no a jeste i to jim zavidite ~Rv
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:11:54)
Fakt máš pocit, že nic nedostali, nebo,že dostali málo? Já myslím, že dostali dost. Akorát si tedy myslím, že místo bytu v paneláku jim mohli dát nějaký byt v bytovce, kde je oplocená zahrada. Takové myslím, že v Milovicích byly.
 babiki 

(1.2.2015 16:17:06)
Supliku, oni nejsou prumerna ceska rodina, cesky prumer je tudiz uplne zbytecne srovnani. 3+1 byt pro 6 deti, pecovatelky a rodice je proste bida ~Rv
 babiki 

(1.2.2015 16:25:02)
Ne, nenapadlo, spis me napadlo jaka je ostuda ze se nenasel sponzor (pokud chudak stat nema domy), ktery by jim dum postavil...

ze se maji snazit, to je opravdu smesne, Supliku, jak premyslis, kdyby se ""nesnazili"" tak je matka davno v Opave...

penize na uctu; taky vizitka CR, jaka uzasna castka se vybrala ~Rv

Pollyenka 

(1.2.2015 16:26:30)
Možná kdyby se celá rodina chovala trochu jinak, že by už i na nějakou řadovku se zahradou bylo.
 babiki 

(1.2.2015 16:28:44)
Nebavime se o Tobe, bavime se o prirodnim ukazu, ano, pro rodinu s patercaty je to malo.

babiki 

(1.2.2015 16:36:18)
Zaslibena zeme neexistuje Supliku, ovsem tvrdit ze spolecenska nevole vuci patercatum nema nic spolecneho s barvou jejich pleti je...hodne hloupe.

Sponzory nemaji, protoze sponzori dobre vedi, jaky poprask se ztrhnul jenom kvuli kocaru ~Rv

Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:37:53)
ano, kočár... to je jedna megaostuda naší společnsoti
 babiki 

(1.2.2015 17:07:32)
Pokud bydli furt v byte, nemaji zdravot.sestry atd. tak maji sponzoru opravdu malo ~a~

Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:31:55)
někde dřív tu prošlo, že si na nich Billa neudělala reklamu, ale on to neudělal ani nikdo jiný, včetně toho našeho státu

zajímavý je, že kdyby jim nabídla tu podporu Billa, považovali by to všichni za super, kdyby to udělal stát, už je to špatně, takže je valstně naprosto v pořádku, že stát nedělá co má, ted dělá, ale blbě, takže co si ještě rodina vymýšlí?, stát dělá dost
i když blbě

je to těžký, kdyby byli bílí, tak to bylo všechno jednodušší, takto mají smůlu, lidi nevidí paterčata, ale romskou rodinu
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:38:42)
Myslím, že pro spoustu lidí by bylo pozitivní vidět, že S. je možná ubrečená matka, která si zajde ke kadeřnici, na Matějskou a já nevím co všechno je jí vyčítáno,ale tatínek a zbytek rodiny pracují a snaží se pomoci rodinnému rozpočtu. Pak by možná hodně lidí svůj názor na jejich rodinu změnilo. Saše nezávidím, ono není co, kadeřnici, kartářku a to ostatní kolem jí opravdu přeji, protože sama mám sice jen dvojčata,ale byly chvíle kdy mě fakt cvakalo a tohle mi tenkrát, umožněno nebylo a strašně, strašně jsem to potřebovala.
Lidem vadí to, že nikdo z rodiny nepracuje,ale mají plnou pusu řečí o tom, jak se na ně všichni vys.....
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:42:20)
tatínek do práce chodil, ukaž mi rodinu, kde se narodí paterčata a táta dál zůstane chodit do práce, vstávat ve 4 a přitom bdue pomáhat doma s dětma...

a že nepracují prarodiče - no to mi teda řekni, u které rodiny se hlídají prarodiče, kteří navíc rodině pomáhají, jestli pracují nebo ne, a dokonce taková blbost, jako že jim má pomáhat Sašin mladší brácha, hahaha, už vidím moje bráchy, starší než já, když se mi narodili kluci, neuměli to vzít ani do ruky, sami děti ještě neměli, neměli jak pomoc a neuškodit, a tento kluk je mladší
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:46:05)
paterčata jsou ale taky něco jako živelná pohroma, dopředu to nenaplánuješ a svět se to zboří
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:48:26)
Já se tedy přiznám, že pro mě, by byla živelná pohroma spíš babička s dědečkem.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:49:44)
v kombinaci s paterčatama už je to na mašli
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:54:56)
Já se tedy přiznám, děti bych dala v roce do jeslí, kde bych se snažila domluvit s Milovicema na tom, že budeme platit pouze stravu a šla bych do práce. Snažila se být co nejvíc samostatná. Je pravda, že v mé práci to jde.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:21:24)
Buchli, to musíš ráno vstát v 5, probudit všech 6 dětí, nasnídat, převlíknout, některý i dvakrát, propocený narvat do kočáru a postupně je odvážet do jeslí, mezi tím máš doam to jedno starší ,tkerý ti hlídíá ty sbývající, zatímco ty odvážíš po dvou
s poslední várkou bereš to nejstarší do školky, a v 8 jsi v práci, tam makáš do minimálně 4, mezi tím ti ovšem zavírá školka i jesle, aspoň u nás, takže školkáče vezmeš a ten pak před jeslema hlídá ty ,kerý nedokážeš odvézt najednou, doma je hlídá sousedka
v 5 máš všechny doma, převlíkneš je, počkej, nepřevlíkenš, necháš je hlídat tomu školkáčovi a letíš na nákup, v 6 jsi doma, dáš jim večeři, vlatně nedáš, musíš je převlíknout, pak jim v 7 dáš večeři a přitoože se v 5 vztává, tak honem spát

ideální život na několik let, dětem to dá do života fatkt hodně

a prootže děti se chtějí pomazlit, možná mají rýmu, tak v noci nespíš, prootže řve jedno nebo druhý nebo třetí,... nebo šestý

ale supermatka si s tím poradí
 Kapradina 

(1.2.2015 16:39:26)
Babiki,
a zapojili se do podpory paterčat nějak krajani v zahraničí?
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:41:51)
Jo, moralistickejma kecama o tom, jak stát se o paterčata nepostaral.
 mis.st 

(1.2.2015 22:32:10)
Bab, sponzor na dům.... nějak si to nedovedu představit. Mají byt 130m (jak tu někdo psal), to se ti zdá pro ně málo. Jak velký dům by to měl být, aby to bylo ok? 200, 250 nebo snad 300m? Kolik taková stavba může stát, s pozemkem, samozřejmě někde v Mílovicích, ať je poblíž rodina, která pomáhá. Opravdu pochybuju, že by takovou mnohamilionovou akci někdo zasponzoroval. Jestli to u vás takto funguje, pak opravdu žiješ v zemi zaslíbené. Já žiju ve 4 lidech na 60 metrech a nestěžuju si. A znám větší rodiny v menších bytech. Ano, paterčata jsou přírodní úkaz, zázrak, ale myslím, že pomoc, která jim byla poskytnuta je ok. Nebo myslíš, že strádají? Že se jim nedaří dobře?
 Kreaty 

(2.2.2015 6:12:44)
Mis.st v Německu má rodina se 4 dětmi nárok na byt o min. rozměrech 90m2, pokud jsou děti různého pohlaví tak se sociálka ohlíží na to, zda mají každý svůj pokoj od školního věku.
 Kapradina 

(2.2.2015 7:30:26)
Blanket,
a funguje to v Německu jak? Že když máš nárok, tak ti ho splní bez podmínek? Najdou ti odpovídající byt nebo dům a platí ti ho?
 mis.st 

(2.2.2015 16:19:02)
Blanket, přestěhujeme tedy všechny čechy z nevyhovujícího bydlení do německa, i s paterčaty, jiné východisko nevidím. Ještě že si nám tu tak dobře poradila. A jen tak pro pobavení, máme známé co žijí také na 60 metrech a mají 11 dětí. Nekecám, opravdu 11. Možná by si taky zasloužili větší bydlení, podle německých norem asi nějaký zámek, ne? Byla to jejich volba, mít tolik dětí. Nikdo jim nikdy nic nedal, nezasponzoroval, mají je po jednom, není to tak zajímavé jako 5 naráz. A pořád mi nikdo neodpověděl - mají se paterčata špatně?
 Kreaty 

(2.2.2015 16:40:53)
mis.st tak Německo uznalo dostatek životního prostoru a dostatek soukromí jako zřejmě jednu důležitou součást zdravého vývoje dítěte, na kterou má to dítě nárok bez ohledu na to, zda jsou jeho rodiče chudí nebo bohatí, vzhledem k tomu, že v ČR se doplácí na sociální bydlení nehorázné sumy a přitom se jedná třeba o jednu místnost, kterou kasírují "podnikatelé", kteří tyto byty sociálně slabým pronajímají, tak bych byla ráda, kdyby se v tom udělal pořádek, tedy bylo stanoveno kolik m2 potřebuje dítě pro svůj zdárný vývoj a tyto pravidla dala do zákonu o sociální pomoci, je to tak nepochopitelné? Ono by to ve výsledku ten stát možná nestálo ani o korunu navíc. A ta sociální pomoc by se dostala dětem a ne podnikatelům, kteří vydělávají na nedokonalosti zákonů. Kromě toho já si taky myslím, že školní dítě má mít nějaký svůj privátní prostor v rámci bydlení rodiny, aby se mohlo vyvíjet.
 mis.st 

(2.2.2015 17:02:00)
Tak tě tedy pěkně prosím, vem ty německé normy, zajeď do afriky a zkus ten životní prostor zajistit tamním dětem. I když děti křováků ho pod širou oblohou mají určitě víc než paterčata v bytě. Nesrovnávej prosím, je to nesmysl. Různá životní úroveň vždy byla a bude.
 hnusák lepák 

(1.2.2015 22:39:05)
tak proč jim ho nepostavíš(nenecháš postavit) ty?
 Limai 

(1.2.2015 20:04:23)
Byt,který jim Milovice dali,má 110 metrů,ne 130.Ale uznávám,že byt o takové rozloze není zrovna malý.
 Jahala. 

(1.2.2015 20:15:10)
Já bych nechtěla být soused kvůli tomu zájmu médií a taky mohou přitahovat extrémisty toho bych se bála
 Jahala. 

(1.2.2015 20:22:47)
bylo jim vyhrožováno dřív než se děti narodily měla bych z toho obavy i o sebe a své děti
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 20:27:49)
víš, když si uvědomíš, kde všude je chyba, může to vypadat jinak?
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 16:08:29)
Počkej: klukovi bylo 6, když šel k zápisu, to bylo paterčatům půl roku, takže když otěhotněla, bylo mu nanejvýš pět. ~;)
 kreditka 

(1.2.2015 16:32:50)
No jo vlastně ty máš info od Rulíkové že.. opravdu velká pomocnice když o rodině žvaní kudy chodí.. Tonymu bylo v době narození paterčat 5 let je narozen roku 2008 to si mže zjistit každý na netu as paterčata jsou narozena roku 2013...
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:39:40)
Šuplíku, kolik bylo malýmu Tonymu je jen dobrý důvod pro to, že máma nebyla v práci mezi tím, co Tonymu byly 4 a otěhotněla s druhým děckem, takových je spousta lidí, neseženou práci, ani nesháání, prootže jsou těhotný nebo to plánují
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:45:34)
a ty neznáš nikoho, kdo má 4letý děcko, a chce druhý a mezi tím už nestihne najít práci?
já znám jednu, co má děti 12, 9 a 4 a půl a do práce ještě nešla, prootže je to na vesnici, malou jí nevzali do školky a tak musí být doma
a další má děcko 5letý, ale nenašla práci a další a další, který z jakýhokoliv důvodu nejsou v práci, i když dětem už byly 4, a k tomu si pořídit druhý děcko přece není trestný, jen je zase vidět víc než lidi a rodiče to, že jsou to Romové
 Jahala. 

(1.2.2015 16:52:59)
Šuplíku, tady na rodině je spousta žen, co po rodičáku nepracují a i spustu let a všem opravdu nevěřím, že o práci opravdu stojí. AK má hledání práce obtížnější o to, že patří k minoritě opravdu bych jí nevyčítala, že při plánování dalšího potomka aktovně nehledala práci.
Ono někomu v šestinedělí po operaci kýly a kdyžá pět dětí najednou neštovice říkat, že se musí víc snažit, protože na to bude za 4 roky sám, je psychický teror a upřímně se divím, že za to Saša nikomu nedala ránu mezi oči. Já bych mininálně hystericky ječela. To opravdu není pomoc!
 Jahala. 

(1.2.2015 17:02:04)
do jakých podmínek se rozhodla přivést ještě jedno mimčo je nám houby. Nikdo by se na ně neskládal. U paterčat pomoc státu čekám jinou. Jakou jsem napsala s ano dala bych jim prachy a ať dělají a platí co chtějí, jediné co bych dozorovala, jestli děti nejsou týrané.
 olgaadam 

(1.2.2015 17:35:55)
Tak trochu z jiného soudku, připojila jsem to na tvůj příspěvek, kde je zmínka o financích...

Takže, rodina má nárok na určité dávky, když jsem spočítala všechny dávky a příjmy, které byly uvedeny odečetla placení nájmu atd, takže po zaplacení nájmu a služeb a po sečtení příjmů i s dávkymi by mělo téhle 8 členné rodině zbýt na živobytí a běžné výdaje 25000kč čistého měsíčně.

Tak a teď : Dá se s tím vyžít , když má rodina 5 batolat, nebo nedá?
 Pruhovaná 

(1.2.2015 18:49:20)
To jsou cca 3000 na osobu. To je strašně málo! Jen kolik stojí plíny a mlíko, o čemkoliv dalším nemluvím...
 Pruhovaná 

(1.2.2015 18:49:32)
To jsou cca 3000 na osobu. To je strašně málo! Jen kolik stojí plíny a mlíko, o čemkoliv dalším nemluvím...
 Jahala. 

(1.2.2015 18:59:08)
To je jedno, tady se diskutuje o tom jak by měla vypadat pomoc zajištění od státu. Co doastávají nebo ne od sponzorů je jedno
 Jahala. 

(1.2.2015 19:18:23)
Šuplíku, ano s to je chyba.
O běžné věci se měl postarat stát dobrovolníci měli být až na druhém místě. Pomoc paní Kláry tak jak jsem ji viděla by pro mě byla nepřijatelná, dost hrozná představa ovšem je, že pokud osmítnu sama to nedám. To je podle mě fakt peklo. nemoct říct. Děkuji nechci.
 babiki 

(1.2.2015 17:12:57)
Supliku, vis neustale opakovat ""je mi to jedno"" pricemz tu furt psat a kritizovat rodinu, ze ""rvou"", nepracujou atd...je celkem jasne ze ti to jedno neni ~6~ Cim te tak zerou?
 Marika Letní 

(1.2.2015 17:26:16)
Šuplíku já si myslím, že jsi bohužel velmi ovlivněná svojí známou Klárou Rulíkovou. A jaká ta je manipulátorka a zneuznaná dobrodějka, jsem si udělala představu nejen z dokumentu (kde mi nejprve byla sympatická, později už méně), ale především z toho nechvalně známého rozhovoru pro idnes.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:32:35)
jeden článek vzniklý třeba v blbé náladě je smutná věc, která bohužel má vliv, protože ani ožralý nesmí vykecat služební nebo lékařský tajemství a toto se blíží

ale jinak já třeba vůbec nehodnotím KVR, ale jen rodinu, a stejně mám pocit, že chyby nejsou jenom na její straně, že kdyby ta podpora a pomoc státu od začátku byls účinnější, tak to mohlo vypadat všechno jinak

je to mimořádná situace a snažili jsem se na to napasovat naše běžný zákony a to nemůže jít,ani kdyby jak chtělo
 Marika Letní 

(1.2.2015 17:35:19)
Šuplíku, já přece nepíšu, že co je v dokumentu je vše 100% objektivní, ale některé momenty jsou vypovídající. Třeba Klára, která přijede s velkým překvapením pro babičku a na kameru na ni vybalí, jak ji zaměstná a urazí se a je sporstá ve chvíli, kdy ta o tom chce v klidu přemýšlet, zda se jí to finančně vyplatí. A byly tam další momenty, kdy jsem si řákala, že ta ženská chce exibovat před kamerou jaká je dobrodějka. No a tím rozhovorem, kdy vytahovala na veřejnost detaily ze života jejích klientů, tím to dorazila.
 Kapradina 

(1.2.2015 17:38:42)
Ano, to byla ukazka toho, že většině Romům se pracovat nevyplatí, když si to v klidu s spočítají.~;)
 Marika Letní 

(1.2.2015 17:46:27)
Kapradino - Jak romům? Každýmu. Každýmu, kdo si nevydělá víc peněz prací, než dostane na dávkách se nevyplatí pracovat. Že někdo toho využije mi nepřipadá až tak divný. Každý nepokládá heslo, že práce šlechtí, za natolik platné, aby makal a měl méně peněz než když si chodí na procházky.

Jestli je systém sociálních dávek správně nastaven, je věc jiná.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:26:18)
Kiňovi nepracujou... ona pracovat fakt nemůže a on kdyby byl doma, tak stát ušetří za jednu pečovatelku, takže i to by bylo omluvitelný, ale on pracuje, ne?
při tolika malých nemocných dětech že byl doma považuju za správný, je to otec
 babiki 

(1.2.2015 17:30:56)
To je tva ""pravda"", ja si nemyslim, ze jsou ani nevdecni, ani ze se jim nechce pracovat. Naopak si myslim ze minimalne do nastupu deti do skoly by oba dva rodice pracovat nemeli v jejich situaci.
 babiki 

(1.2.2015 17:36:01)
jak nectu? vzdyt furt pises ze rodice nepracuji, tak ti odpovidam, ze to je momentalne v poradku ~d~
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:41:38)
jo, tak se ukázalo, jak to chodí, prootže on rozhodně není jedinej
na očr může být max 9 dnů, to je taky blbost neskutečná, takže se tu ukázala nesmyslnost našich podmínek

Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 18:26:39)
zase chyba státu, a copak stát musí se státem vyjednávat? těhotenství trvá dost dlouhou dobu, dost dlouho byli v porodnici, stát měl minimálně půl roku čas na to, aby nějaký ministerstvo nebo kdo, třeba mpsv řekl, že se blíží mimořádná událost, někdo čeká paterčata, je potřeba se tomu přizpůsobit a zajistit jim hladký průběh života, protože je to mimořádnost a bude to očumovat celý svět a je potřeba být na úrovni
 Jahala. 

(1.2.2015 18:15:29)
myslím, že zaměsynavatel to přežije. OČR placené je 9 dnů museli by to točit po dítěti matce atd. "Neschopenka" byla papirově méňe obtěžující pro všechny od rodiny, doktorky po zaměstnavatele.
Když by byla babiška dál na dávkách bylo by to pro stát fonančně výhodnější. Tak to ji platil pracák, osvedl daně sociální zadravotní dohromady to bylo víc než když byla na dávkách. Takže tratný na tom byl stát i babička fakt moudré rozhodnutí
 kreditka 

(1.2.2015 18:03:46)
Jde tu o to že vymýšlíš kraviny... Tonyho věk jsem zjistila přes google během 30 vteřin to samé o paterčatech a ty tu šíříš lži a tvrdíš jak mu bylo 6 let.... v tomtzo případě nejde o Rulíkovou jako o to že tu šíříš lži!
 Limai 

(1.2.2015 19:53:04)
Jenomže když Saša otěhotněla,byly mu čtyři.
 Marcela a 3 

(2.2.2015 20:54:42)
No jestli porodila v 18, tak toho v práci fakt vytrhla... Snad chodila někam do školy, na učńák, nebo tak, ne?
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:04:05)
už tě vidím, jak se ženeš do práce od 5 malých dětí, nevyspíš se v noci několik let, pořád bude některý z nich nemocný, bude věčně na očr

měla by být doma minimálně do 5 let, možná i 1. třídu, protože fakt není v lidských silách dělat po práci úlohy s 5 dětma najednou, možná když bude mít půl úvazku od 5 let, tak by to šlo, ale peníze jim nikdo nedá do zbytku, takže budou mít asi dost problém vyjít
 olgaadam 

(1.2.2015 15:07:13)
Yuki myslím, že i přes tu 1 třídu by taková matka měla být doma i tak to stále bude šrumec, má samý kluky, hory špinavýho prádla...určitě bych ji zprostředkovala tu školku od 3 let a prachy i pojištění až do 2 třídy.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:08:35)
přesně tak to vidím, ale dejme tomu, že půl úvazku, dopoledne v práci, když jsou děcka ve škole, to by se mohlo dát zvládat, ale víc ani náhodou
 olgaadam 

(1.2.2015 15:12:57)
Jo Yuki, ale i tak ta představa, děcka hodí ráno cestou do práce do družiny, jde do práce, pak hned na nákup a táhne domů 5 tašek strhaná a letí pro děcka do družiny a hned ukoly večeře atd, pak 2 hodiny koupání, než se vystřídají, pak to po nich uklidit, vyprat vyžehlit no potěš. A kde máme nějaký umytí nádobí, vysátí, vytření , no fujjjj....beru zpět, možná ani půl uvazek ne..~5~
 Monty 

(1.2.2015 15:16:38)
"...pak hned na nákup a táhne domů 5 tašek strhaná"

Zase zbytečná práce, nákup se dá objednat přes net a přivezou ti ho až k baráku.
Počítám, že u rodiny s paterčaty je to i docela dobrý PR.
 olgaadam 

(1.2.2015 15:19:24)
No Monty tak asi těžko , jak kde, u nás to teda mmožný není a i já celkem zajištěná na to teda nemám peníze.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:23:31)
Monty, nezapomeň, že žiješ v Praze, u nás dovážení do domu zatím myslím není a navíc i kdyby bylo, zase jeto utrácení peněz, který nemám
takže vyjde líp si to přivézt sama
 Monty 

(1.2.2015 15:27:06)
Yuki,
taky žiju v době, kdy je poměrně snadný využít raritu typu paterčata k reklamním účelům.
A nemám tím na mysli, že by se měla někde zavírat a ukazovat jako zvířata v ZOO.
Společnost typu Tesco nepoloží, když bude dovážet rodině paterčat nákupy a hezky se to vyjímá na webových stránkách nebo na reklamních letáčcích. ~;)
 Jahala. 

(1.2.2015 15:33:38)
Monty, jo to je jedna z věcí co jsem nepochopila. Billa zaměstnává jejich otce, v práci je zjevně oblíben a oni to nevyužijí na PR a nwsponzorují je fakt nechápu
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:52:30)
navíc potřeboval pohyb, jenže tady se všem zdá, že mít doma 5 mimin je sranda a on má chodit do práce a nebo být doma nemocný = zalezlý v posteli, tady to opravdu nešlo udělat líp
 Lada2 

(1.2.2015 16:10:16)
Jestli se nepletu, tak v dokumentu bylo, že marodí se zády a on si jezdil na bruslích.
 kreditka 

(1.2.2015 16:36:26)
Ale Monty sestup z oblak, to možná poblíž velkých měst, na malých obcích si s nákupem přes net ani neškrtneš
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:40:02)
Tak zrovna v Milovicích ano. V Lysé je Tesco a do Milovic zaváží.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 15:14:45)
leda by chtěla

Dáša 2 kluci+ holčička 

(1.2.2015 14:11:35)
To mi přijde jako v 50. letech, mámu od 5 mimin poslat do práce a děti do institucí.
 Monty 

(1.2.2015 14:13:36)
Ale ty děti nebudou pořád mimina.
Proč by nemohla matka paterčat pracovat, až děti trochu vyrostou?
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:15:21)
Pracovat by mohla, možná až jim bude tak 10? Taková rodina je opravdu náročná. Hodně práce, hodně starání. Hodně OČR. ~;((
 Ananta 

(1.2.2015 14:45:56)
Monty, chtěla bych tě vidět, šest dětí a u toho ještě chodit na deset hodin (s cestou) pracovat :-))
 Monty 

(1.2.2015 14:48:01)
Ananto,
proč na deset hodin?
Může pracovat na půl úvazku v době, kdy budou děti ve škole.
 Cimbur 

(1.2.2015 14:49:20)
A pak se doma podela z te kupy prace.
 Monty 

(1.2.2015 14:50:39)
Cimbur,
mluvím o školácích.
Co je "kupa práce" v době, kdy jsou školáci ve škole?
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:53:16)
Jenom vaření - asi jsi nikdy nevařila pro 8 lidí. Hory prádla. Samozřejmě úklid a tak. ~:(
 Černá kronika 

(1.2.2015 14:55:41)
A příprava do školy s pěti dětmi najednou, svačiny, snídaně, nákupy, dohled na večerní hygienu atd., je toho hodně.
 Mikeš+ 3 holky 

(1.2.2015 15:27:37)
Mně zase přijde, že mít doma 3 školáky nebo 6 školáků není časově a na starání výrazně větší masakr.
Praní: pere se stejně pořád, roztřídit a zapnaout trvá minuty, zbytek ( přendat do sušičky/ pověsit na sušák, roztřídit, poskládat...) se brzy naučí děti
Vaření: uvařit 5 porcí nebo 8 zabere zhruba stejně času.
Svačiny: netuším, proč s tím lidi tolik nadělají, já to mám ráno za 5 minut pro dvě děti (namazat a obložit pečivo něčím a zaklapnout do krabičky, nalít pití do lahve).
Nádobí: hodně dětí, hodně rukou, školáci v klidu zvádnou nádobí umývat i uklízet.
Základní úklid: šestileté děti zvládají zametat, vysávat, utírat prach, uklízet své pokoje... Ne třeba dokonale, ale postupně se zdokonalují.

Je to velká rodina, bude to chtít souhru a režim, ale jak z nich budou předškoláci, neviděla bych jako nutnost, aby matka dělala doma fullservis a nemohla chodit normálně do práce jako desetitisíce jiných matek s více dětmi. Určitě by taková rodina potřebovala gratis chůvu, která by se mohla podle potřeby starat o nemocné děti, aby rodiče záhy o práci nepřišli, určitě by bylo fajn myslet na ně s finanční podporou na tábory, ŠvP, sportovní vybavení a tak, osvobození od plateb za družinu, školku, svoz odpadků, nějaký průhledný příspěvek na auto a na bydlení. Ale nemyslím si, že by se nemohli sami postarat o výdělek na jídlo, oblékání a zábavu (dovolené, výlety).
 Monty 

(1.2.2015 15:28:30)
Mikeš,
jo, takhle nějak to vidím taky. ~;)
 hgfjdmh 

(1.2.2015 15:41:34)
Skoda ze se ty patercata nenarodila tobe, chtela bych videt tu organizaci. Souhlasim s tebou akorat s temi sponzory, myslim ze tuto oblast bych si dokazala osefovat a vyuzit.

Ja delam vetsinou pro 4 uhledne bohate bagety, salaty, pomazanky, uz jen myti zeleniny a krajeni ingredienci mi zabere dost casu a nekdy se mi fakt nechce. Pro me nahazene pecivo s kusem salamu do krabicky proste neni svacina, ono to musi i nejak vypadat. Dokazu ale pochopit ze tvemu synovi je to sumak.
 Monty 

(1.2.2015 15:46:10)
Reio,
už jsem psala, že nedělám nic, co pokládám za zbytečný. Pokud někoho baví dělat úhledné bagety, salátky atd., je to sice fajn, ale není to nezbytnost.
A mám za to, že s počtem dětí se zvyšuje počet činností, který lze vyhodnotit jako zbytečný. ~;)
 Monty 

(1.2.2015 15:57:52)
Divá Báro,
nedělám si iluze, že jí hezky a způsobně, jen to zkrátka nepokládám za důležitý. Někdo je třeba typ, že si potrpí na krásný, úhledný svačiny, na oblečení a sešity bez fleků, pro mne je to mimo moji rozlišovací schopnost. Počítám s tím, že je malé dítě prase a že z toho časem vyroste. Radši koupím tři nejlevnější trička s tím, že ty s nevypratelnými fleky použiju jako hadr na podlahu než jedno drahý, kvůli kterýmu budu ve stresu. ~;)
 hgfjdmh 

(1.2.2015 16:05:00)
" Pokud někoho baví dělat úhledné bagety, salátky atd., je to sice fajn, ale není to nezbytnost."

No tak o tom to presne je... ze se ti "fajn zivot" ze dne na den zmeni v nekonecnou hromadu "nezbytnosti".

To je ten rozdíl mezi užíváním si života a přežíváním v nouzovém režimu.

Monty 

(1.2.2015 16:07:57)
"To je ten rozdíl mezi užíváním si života a přežíváním v nouzovém režimu."

Reio,
to si asi nerozumíme.
Přežíváním v nouzovém režimu se možná dá označit prvních pár let paterčat, minimálně období, kdy jsou mimina/batolata.
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:56:30)
Ten uklid je snad jedine co se temi detmi nenasobi, protoze bordel kdyz dosahne urcitou hranici tak uz proste vetsi byt nemuze.

uz jen ty svacinky na druhy den do skoly nachystat musi byt masakr.
 olgaadam 

(1.2.2015 14:59:08)
Uklid se dětmi nenásobí? Na to jsi proboha přišla jak? Je teda rozdíl, když u nás včera třeba byla návštěva se 2 dětma, uklízet to budu ještě příští týden..~o~
 Limai 

(1.2.2015 15:17:43)
Tak hlavně děti,který jsou už starší,dejme tomu od šesti let více(některé zvládají i ve věku nižším),je nutné v tak početné rodině při úklidu a jiných pracích zapojit.Mám na mysli práce,které děti zvládnou úměrně svému věku.Šestiletý dítě úplně v pohodě může utřít prach,obložit chleby sýrem a salámem nebo nanosit nádobí na stůl a prostřít.Proč by všechno mělo ležet jenom na matce?Já jako matka šesti dětí bych nešla vyndavat šest hrnků na čaj k snídani,ale muselo by si ho vyndat každé dítě,já bych jim pak jenom nalila ten čaj.Pro matku je to znatelná úleva,když se ty děti při tak hojném počtu musí o některé věci postarat samy.
 Hr.ouda 

Limai, TO JE TAKOVÝ PECH  

(1.2.2015 15:20:00)
JEDNOU ZA UHERSKÝ ROK SE V ČR NARODÍ PATERČATA A JAK NA SWIŇU NE TOBĚ, KTERÁ JEDINÁ VÍŠ PŘESNĚ, JAK BYS JE ZVLÁDLA.

A protože to halt nevyšlo , a paterčata se narodila ubohé, neschopné, průměrné matce, jako jssem třeba já, cimburčanka, buchli apod., tak halt rodina potřebuje vetší pomoc.
 Limai 

Re: Limai, TO JE TAKOVÝ PECH  

(1.2.2015 15:23:24)
Hroudo,a já někde píšu,že rodina pomoc od státu nepotřebuje?Tak mi ukaž kde.To jsi měla asi nějakou vlčí mlhu pře očima,ne?Dej sem odkaz,kde jsem to psala,že bych jim pomoc odepřela nebo že si ji nezaslouží.
 hgfjdmh 

Re: Limai, TO JE TAKOVÝ PECH  

(1.2.2015 15:30:28)
~x~
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:25:34)
Limai, aby můj šestiletý podal hrnky na stůl, musel mít u krednce židli, skákal pak s hrnkem ze židle, fakt to radši podám sama

teĎ v 8 už dosáhne, pokud má svůj hrnek na kraji

totéž talíře, ty ještě pořád nezvládne
 Limai 

(1.2.2015 15:34:47)
Yuki,takovéhle nádobí,používané několikrát denně, stačí jenom přeorganizovat a dát v regálech níže.Ono v rodině,kde se staráš o jedno dvě děti,to tak podstatné není,jenže obsluhovat jako matka dvě děti a obluhovat dětí šest je hodně velký rozdíl.V rodině,kde děti mají nějaké věkové rozestupy asi ne,protože tam ty nejstarší děti už zase mohou zastat větší díl povinností,ale u paterčat....Takhle velká rodina by si měla věci zorganizovat tak,aby se na chodu domácnosti mohli všichni podílet v takové míře,jaká je v jejich silách,a ne hledat důvody,proč něco nemohou.Nikdo by nechtěl aby mladší školáci žehlili,ale nevidím důvod,proč nepřizpůsobit domácnost tomu,aby děti mohli dělat to,co dělat zvládnou.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:43:39)
když si představím mít svýho malýho 5x, tak bych dala nahoru i ty hrnce, není každý děcko použitený, opravdu ne, jko kolem těch 8 let už by to jít mohlo, ale v 6 bych to ještě fakt nečekala, navíc těm děckám je rok a půl, i do 6 je ještě pořád tolik času, že teĎ tady řešíme úplnou blbost :)
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 15:35:33)
V rodině paterčat by mohli mít nádobí ve výšce, kam děti dosáhnou. ~x~

Ale stejně je to hukot, já mívala doma dětí 5 nebo 6, tak vím, co to je. Každé dítě navíc je znát, ne že ne. ~;)
 hgfjdmh 

(1.2.2015 15:42:25)
V rodine patercat by to nadobi mohli skladovat rovnou v nektere z mycek ~t~
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:44:38)
~R^~t~
 Lída+4 

(1.2.2015 16:56:52)
Yuki, a proč to dělal tak blbě??? Přece si mohl vestoje na židli hrnek vyndat z horní skříňky, položit na pult, slézt dolů a pak teprv znovu vzít do ruky hrnek a donést. ~d~ Tuhle logistiku dokázal zvládnout můj druhej kluk jako dvouletej, a přišel si na to sám.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:16:48)
Lído, ten můj je hyperaktivní a to, co popisuješ, je ztráta času, a nechat si poradit? to nikdy, ani když si mezi tím milionkrát ublíží a všechno rozbije
 Alraune 

(1.2.2015 16:10:54)
Śestileté dítě v pohodě zvládne obložit chleby a utřít prach? To je dost optimistický odhad. Šestileté dítě si na to možná umí hrát.
 Limai 

(1.2.2015 20:53:17)
Ano.Vzít pár koleček salámu a sýra a položit je na housky umí dítě ve třech letech.Jestli šestiletý dítě nezvládne vzít něco do ruky a položit na něco jiného,je to dítě těžce postižené.
 adelaide k. 

(1.2.2015 21:01:12)
Tak původně jsi mluvila o chlebech a jeste původně ji Reia o svačínkách do školy. Položit kolečko salámu na housku, zvládne prvňák v pohodě. Rozkrojit, namazat, obložit a zabalit housku uz je jiný level, že?

Jinak se zapojením souhlasím, ale k tomu mají s paterčata má jeste daleko.
 Limai 

(1.2.2015 21:34:33)
Adlaide,jaký je rozdíl mezi tím,jestli dítě položí salám na housku nebo na chleba?To je pro mě moc vysoký level,pochopit rozdíl mezi takovou činností,jak technicky položit salám v případě housky a v případě chleba.A já jsem psala něco o tom,že šestiletý dítě si má rozkrojit,namazat a obložit housku?Můžeš mě adelaide prosím tě navést na příspěvek,kde jsem něco takového psala?Zřejmě jsem na nějakou dobu ztratila vědomí,když jsem dělala něco,co si absolutně nepamatuju.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 21:36:23)
co máš s chlebem a šestiletým děckem? těm paterčatům je rok a půl a hned tak si opravdu nepoloží ani ten salám na chleba
 Limai 

(1.2.2015 21:47:58)
Mám s nima to,že jsem psala,že až budou chodit do školy,klidně si v rámci pomoci a ulehčení práce matce mohou salám na pečivo položit sami.O tom,aby si na roce a půl krájeli a obkládali housky po nich nikdo nechce.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 21:51:18)
jenže o tu pomoc rodině jde hlavně teĎ, až jim bude 6, tak kromě peněz asi nebude proč jim pomáhat
 adelaide k. 

(2.2.2015 8:51:00)
Limit, podívej se zpět do vlákna...

Reia psala: uz jen ty svacinky na druhy den do skoly nachystat musi byt masakr.
Pak reagovala Olgaadam na ten úklid a následně ty
Limai: Šestiletý dítě úplně v pohodě může utřít prach,obložit chleby sýrem a salámem nebo nanosit nádobí na stůl a prostřít.

Takhle došlo na ten chleba se salámem. A já ti k tomu jen píšu, že ano, určitě to zvládne ale je to zcela nepatrná pomoc, vzhledem k tomu ze ten chleba musí někdo ukrojit a namazat (pokud teda nejíte suchý chleba se salámem, my ne) a to každé šestileté dítě neumí. A pokud jde o původní výrok o svačínkách, tu si bežné šestileté díté taky nenachystá (nevylučuje že některé ano)
 any+7 

(2.2.2015 16:08:01)
Tak s těmi hrnky jsi mě fakt pobavila :-).
Neumím si představit, jak si mých 6 dětí najednou ráno vyndává svůj hrnek (sedmé je kojenec, to je ještě bez hrnku ~;) ). V naší panelákové kuchyni (typ nudle 2,5 x 4 m). To jsem fakt ráda, že sedí u stolu a nedělají jiný pohyb, než že si mažou máslo na chleba. Společný nálet na hrnky by nepřežila bez úrazu ani kuchyň, ani její osazenstvo ~t~.
 Monty 

(1.2.2015 14:59:56)
"uz jen ty svacinky na druhy den do skoly nachystat musi byt masakr."

No, a zrovna tohle mi jako žádný masakr nepřijde, jen finanční. Co nosí vaše děti do školy na svačinu tak strašně náročnýho na přípravu? ~;)
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:05:55)
Monty, ty děláš svačinu jednu, já většinou tři, a musím říct, že když dělám jenom dvě, tak je to kupodivu fakt časově míň náročný

o financích ani nemluvím, to je jasný, ale i ten čas to kupodivu fakt zabere jinak - možná hlavně proto, že starší nemají jen jeden rohlík, jako malý, ale tři, a 3x 5 nebo spíš 3x 6 to už bude síla :))
 Monty 

Yuki,
já nedělám žádnou, jen kupuju potraviny. Syn má obvykle nějaké pečivo + ovoce.
A když něco upeču, tak to jen nakrájím na kousky. Jestli to dáš do jednoho pytlíku nebo do pěti už není velký rozdíl.
Mazání chlebů/rohlíků je přesně příklad zbytečné činnosti.
 Monty 

(1.2.2015 15:17:21)
Divá Báro,
ne, dostane k tomu sýr nebo salám ZVLÁŠŤ. ~;)
 olgaadam 

(1.2.2015 15:20:34)
Jako do 1 třídy dáš děckám na sváču zvlášť salám sýr, do sáčku máslo atd??? No potěš
 Monty 

(1.2.2015 15:21:53)
olgaadam,
proč máslo? To jsme jediný v republice, kdo jí rohlíky bez másla? ~;)
 olgaadam 

(1.2.2015 15:25:42)
To je jedno monty a jak ten prvňák třeba bude jíst tu svačinu, jen než si to vybalí, tak má po přestávce, umaštěnej od salámu, kterej nemá v chlebu...no to je tvá věc, já i to tak nějak představit neumím, asi jsem moc citlivka a nedokážu tak jednoznačně říct jako ty, že by pro mě navíc 5 děcek ze dne na den nebyl problém jak finanční, tak organizační...
 Monty 

(1.2.2015 15:28:01)
olgaadam,
špatně čteš, píšu, že finančně to musí být nářez a logisticky NEŽ PŮJDOU DO ŠKOLY taky. ~;)
 Limai 

(1.2.2015 15:26:14)
Nejste Monty jediný,můj syn jí často taky rohlíky bez másla,protože máslo na ně nechce.A stačí když mu rohlík či housku jenom rozříznu,salám nebo sýr už si na něj dá sám.Ale starší děti si už mohou rohlíky rozřezávat sami.U nás to devítiletý zvládají v pohodě.
 Pollyenka 

(1.2.2015 15:59:43)
Monty bacha co píšeš, tohle je na sociálku .~:-D~:-D~:-D
 olgaadam 

(1.2.2015 15:16:58)
Monty a to jí tvé dítě stále jen suché pečivo?
 Monty 

(1.2.2015 15:18:47)
olgaadam,
šmarjá, to píšu tak nesrozumitelně?
Nebo je tak zavrženíhodné, že někdo jí rohlíky bez másla, jen se salámem nebo sýrem? ~;)
 KoproFka 

(2.2.2015 22:27:59)
Olgaadam,hlasim, ze treba zrovna muj syn ji opravdu a vazne jen suche pečivo.... je to sileny, ale je to tak... na svacinu ma tedy obycejny tolik, nebo celozrnny, podle toho, co chce a to je vse.... v tasce ma jeste pytlicek s presnidavkou, ktery ale malokdy vysosa.... pokud upecu (pecu pravidelne každý tyden, nekdy i 2x)to,co ma rad, tedy babovka nebo pernik nebo bublanina, nekdy si to vezme na svacinu, ale neni to pravidlo....
mel jedno obdobi, kdy chtel rohlik se sunkou,to jsem byla v sedmem nebi!!!
Ja bych tak rada mazala a obkladala!!!! Ani nevite, jak...! V prvni tride jsrm mu davsla jeste krabicku se zeleninou, ale nikdy ji nesnedl... proste marnost marnost marnost!!!
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:22:08)
mazání chlebů není zbytečná činnost, kupovat hotový jídlo je drahý, a dělat svačinu ti malí neumí - jo že už to velkýcm chystám je moje věc, ale ti malí o fakt nezvládnou sami - no ai kduyžby, tak než se jich 5 vystřídá v kuchyni u chystání, tak je to taky na hodinu
 Monty 

(1.2.2015 15:14:37)
Divá Báro,
ale jo, finančně to musí být hukot, to nepopírám.
Co se týče samotný přípravy... já fakt nerada dělám jakoukoli zbytečnou práci. Když chci dát dítěti rohlík s něčím, může to dostat zvlášť, nemusím krájet rohlík a cpát to dovnitř. ~;)
 Markéta 

(1.2.2015 15:24:22)
Mám dva kluky a zravy neni ani jeden, abych osvěží lva toto absurdní vlákno
 Ananta 

(1.2.2015 14:54:16)
Zapoj fantazi, máš na to :-) pět stejně starých dětí, každý den, ne ob týden, na všehny pereš, žehlíš, vaříš, uklízíš, děláš s nimi ukoly, chydtáš svačiny, ukládáš k spánku, jsou průběžně nemocné, nevíš kde by tě tak zaměstnali? KOlik si myslíš, že mají dětí v s.o.s. vesničkách naplný úvazek a s barákem a platem k tomu?
 Monty 

(1.2.2015 14:58:03)
Ananto,
představit si to sice umím, ale spoustu těch věcí pokládám za zbytečný a část se jich nedělá v době, kdy jsou děti ve škole (úkoly, učení). ~;)
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 15:00:11)
Jenže škola trvá jen od 8 do 13: to je tak akorát trochu to doma pofackovat a přivézt nákup. ~b~
 Ananta 

(1.2.2015 15:00:52)
Nevěřím že si to umíš představit, zrovna ty, podle mě by ti hráblo po dvou měsících a zbytečný je maximálně to žehlení, když nebudeš dělat ten zbytek, tak shiješ nebo nějak poškodíš ty děti.
 olgaadam 

(1.2.2015 15:02:43)
~R^
 Monty 

(1.2.2015 15:10:14)
Ananto,
ale jo, z mimin a batolat nejspíš jo, ale pět školáků?
U pěti školáků stejného věku už to není takový rozdíl jako s pěti školáky třeba rok od sebe.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:14:02)
Monty, ve 2, 3, a dál je to už jedno, ale v 1. třídě je to masakr, to není stejný jako různý věk
 Monty 

(1.2.2015 15:15:14)
Yuki,
ale já tu přece od začátku píšu o školácích... jedna třída už je detail. ~;)
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:54:49)
No tak samotna priprava jidla nekolikrat denne pro 8 lidi a vse s tim spojene zabere docela dost casu. Od nakupu po uklizeni cisteho nadobi a vyneseni odpadku :)
 Cimbur 

(1.2.2015 14:53:58)
Tech pet hodin ji tak muze stacit k tomu, aby se dala do kupy a treba nakoupila, vzdyt ji ceka denne prani, vareni, 6 svacin, jenom pokud bude chtit kazdemu diteti venovat chvilku pomoci pri priprave, ma to az do vecera. Co kdyz bude potreba vozit je do krouzku, cvicit na nastroj...
 Ananta 

(1.2.2015 14:51:17)
Jo, to se jim při jejich kvalifikaci a dnešních platech opravdu vyplatí :-)) já si nedovedu představit ani tři děti a práci natož pět stejně starých, šílenost. Do práce ano, ale vzdělaná ženská za pár desítek tisíc a zaplatit chůvu.
 Monty 

(1.2.2015 14:53:16)
Ananto,
tady nejde o nějaký "vyplácení". Jde o to, že matka paterčat, zavřená furt doma s pěti dětmi, je adept na klecový lůžko.
Když půjde na pár hodin denně do práce, tak je to pro ni forma psychoterapie.
 Ananta 

(1.2.2015 14:56:19)
Akorát nevím kdo ji tu "psychotarapii" bude platit a kdo za ni udělá doma tu práci.
 wer 

(1.2.2015 15:18:40)
A nebo jí hrábne z té nutnosti při tolika dětech ještě pracovat.
 kreditka 

(1.2.2015 16:39:14)
Monty že těch polovičních úvazků pro maminy s děckama je...
 Pollyenka 

(1.2.2015 14:28:56)
Myslíš? konkrétně v této rodině bych pomohla rodičům zařadit se do pracovního procesu, dostali všechno zdarma a ničeho si neváží. Já netvrdím, že musí jít matka do práce hned,ale proč ne,když budou dětem 4,5 let? Pokud by jim stát poskytl k ruce chůvu, nemyslím si, že by to nemělo jít. Navíc by pomohla tatínkovi a rodinnému rozpočtu.
 Pollyenka 

(1.2.2015 14:40:35)
Myslim,ze jejich "xenofobni" sousede rodinu znaji vice nez dobre.
 Limai 

(1.2.2015 15:08:02)
Tak spekulovali zřejmě proto,že Tonda v té době bez práce opravdu byl.Akorát asi neznali pravý důvod,proč do práce nechodí.
 Limai 

(1.2.2015 15:20:44)
Ano,byl doma ze zdravotních důvodů,se zádama.Myslím že půl roku.Jsou lidi,který jsou na neschopence se zádama roky,a nejsou to ani Romové :-)
 Pollyenka 

(1.2.2015 15:47:16)
Ano, jenže on jezdil na neschopence na kolečkových bruslích, chodil hrát fotbal, nakupovat a ještě se ukazoval v telce a ve své hlouposti to ještě řeší v televizi. Proto byli sousedé naštvaní, proto to řešili. Proč by měli kvuli tomu chodit kanálama?
 kreditka 

(1.2.2015 16:50:30)
Bože všechno víš, všechno znáš, nechceš mi prosím poradit jakého pohlaví bude můj třetí potomek? Ty si to vše můžeš jenom myslet a jak říkával můj děda jeden myslel....
 kreditka 

(1.2.2015 18:10:56)
Njn takových chytrolínů bych napočírtala na každém prstě deset, jinak na nervy mi nelezeš, když mi někdo leze na nervy tak se mu vyhýbám
 Lucie (+3 zlatíčka) 

(1.2.2015 14:48:18)
Nechápu logiku toho pořídit chůvu a matku poslat do práce. To je postavený na hlavu. To snad raději jí platit místo té chůvy, ne?
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:23:16)
Poslat matku patercat do prace aby financne vypomohla rodine mi prijde naprosto asicialni a uchylne. Vzdyt ona uz tak maka 24 hodin denne.
 Pole levandulové 

(1.2.2015 14:18:04)
Buchli, presne. Tech patercat se fakt tolik nerodi, ze bych jim zajistila plny servis, tj bydleni, stravu, obleceni, pecovatelky. Penize ne, tam bych pomohla tatinkovi, aby to, co vydela, mohla mit rodina do 18 let veku jako kapesne.
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:14:17)
Pomoc statu rodine s patercaty si predstavuji tak, aby rodina mohla dustojne zit na urovni stredni tridy - slusne bydleni, 2x rocne dovolena, v zime hory v lete more, kola, lyze, brusle, veskere sportovni vybaveni pro vsechny, krouzky pro deti, kulturu a welnes pro rodice...

Narozeni patercat je mimoradne a neovlivnitelne, rozhodne nesrovnatelne s tim, kdyz si nekdo poridi 5 deti po sobe. Tady bych nechala rodinu hospodarit s vlastnimi zdroji.

Od rodiny patercat bych ocekavala, ze se detem budou venovat tak, jak se detem v CR bezne venuje stredni trida a ze otec bude chodit do prace. Maminku bych poslala do prace jedine z humanitarnich duvodu, mam dve deti a v praci si od nich maximalne odpocinu.

hgfjdmh 

(1.2.2015 14:18:49)
Buchli, myslim si o sobe ze vedu slusny zivot, mam vzdelani i dobrou praci, ale predstava ze mam s vlastnimi (nasimi) zdroji najednou uzivit a vychovat 5 deti najednou me vrha nekam naprosto mimo pod moji dustojnost.
 Marcela a 3 

(1.2.2015 14:24:40)
Děláš si legraci?
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:31:43)
ne nedelam. Jen me desi predstava jak by se mi obratil zivot vzhuru nohama kdyby se mi misto planovaneho jednoho ditete tech deti narodilo 5.
 Kaipa 

(1.2.2015 14:25:29)
Reio, nezlob se, ale to je čirý nesmysl. Nárokovat si dvakrát ročně dovolenou apod.? A co rodiny, které mají děti třeba jen dvě, a na dovolenou se nezmůžou?
 Marcela a 3 

(1.2.2015 14:26:39)
Přesně tak, třeba rodiny se dvěma dětmi, kde oba dělají, což se o téhle rodině předtím říct nedalo a to měli jedno dítě, které myslím chodilo do školky.
 Pole levandulové 

(1.2.2015 14:29:12)
Kaipo, ty ale maji zcela odlisnou startovaci situaci, dve deti nejsou moc a pokud by o ty dve dovolene rocne stali rodice vic, nez treba o spolecne stravene vecery doma s detmi, tak se vzdycky da pracovat navic a na tu dovolenou tim vydelat. Tamje to jen otazka priorit, coz ovsem u patercat neni, tam neni vyber.
 Kaipa 

(1.2.2015 14:31:50)
Nevím, kde žiješ, ale spousta rodin se dvěma dětmi a dvěma pracujícími rodiči na dovolenou prostě nevydělá. A co je horší, nevydělá třeba ani na školu v přírodě, lyžák apod.
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:38:24)
Ja ziju v chudem kraji a neznam nikoho kdo by nemel na skolu v prirode. Znam naopak spoustu lidi kteri o cestovani vubec nestoji. Ja ano, pro me je poznavani jinych kraju soucasti vychovy a daru do zivota detem.
 Kaipa 

(1.2.2015 14:43:08)
Tak já žiju v kraji bohatém, a přesto je dost dětí(spolužáků mých dětí), které na školu v přírodě z finančních důvodů nejely.
 olgaadam 

(1.2.2015 14:46:37)
Reio, tak já jsem tedy nebyla nikdy nezaměstnaná, mám celkem dobrou výplatu, dítě sice handicapované, ale řeknu ti, že jsem ráda, že na školu v přírodě nejede ze zdravotních důvodů, protože bych na to teda neměla. N dovolené jsem byla naposledy před 15lety
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:36:27)
Neni to ciry nesmysl, tvoje reakce mi prijde uboha, aby se nedejboze nekdo nemel lip nez ty. Patercata jsou neco naprosto mimoradneho a je odrazem cele spolecnosti jak se k tomu postavi.
 Monty 

(1.2.2015 14:39:40)
Reio,
hm, jak se k tomu společnost postaví... znáš případ amerických paterčat Dionneových?
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:44:53)
Pět dcer se narodilo Olivě Dionneové dva měsíce před plánovaným porodem. Vláda státu Ontario ale tehdy děti izolovala od pěti dalších sourozenců a rodičů a vystavila je jako atrakci v parku nazvaném Quintland (Paterčatov). Na děvčátka hrající si za sklem se denně přijelo podívat až 6000 lidí. Rodiče je vysoudili až po devíti letech a sestry, které vystupovaly v reklamách a hrály ve filmech, později žádaly od kanadské vlády kompenzace za "vykořisťování" svého dětství. Všech pět sester po dovršení 18 let odešlo z domova. Vdaly se Marie, Annette a Cecile, přičemž Cecile měla dvojčata.

http://zzk.mkolar.org/pr97/7a.html

To je smutný příklad, ale snad jsme už někde jinde. Doufám. ~a~
 Monty 

(1.2.2015 14:46:57)
Martino,
myslíš? :-)

In 1997, the three surviving sisters wrote an open letter to the parents of the McCaughey septuplets, warning against allowing too much publicity for the children. The letter read:

Dear Bobbi and Kenny,

If we emerge momentarily from the privacy we have sought all our adult lives, it is only to send a message to the McCaughey family. We three would like you to know we feel a natural affinity and tenderness for your children. We hope your children receive more respect than we did. Their fate should be no different from that of other children. Multiple births should not be confused with entertainment, nor should they be an opportunity to sell products.

Our lives have been ruined by the exploitation we suffered at the hands of the government of Ontario, our place of birth. We were displayed as a curiosity three times a day for millions of tourists. To this day we receive letters from all over the world. To all those who have expressed their support in light of the abuse we have endured, we say thank you. And to those who would seek to exploit the growing fame of these children, we say beware.

We sincerely hope a lesson will be learned from examining how our lives were forever altered by our childhood experience. If this letter changes the course of events for these newborns, then perhaps our lives will have served a higher purpose.

Sincerely, Annette, Cécile and Yvonne Dionne

http://en.wikipedia.org/wiki/Dionne_quintuplets
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:51:33)
Udělat z nich turistickou atrakci je hodně kruté. ~q~
 Jahala. 

(1.2.2015 14:49:04)
Jo tak na ta myslím často, doufám že jsme dál než aby to dopadlo takto
 Kaipa 

(1.2.2015 14:40:31)
Moje reakce je ubohá? Ale, ale. Já jsem jen psala, co ty ostatní sociálně slabé rodiny? A že se bojím, aby se někdo neměl líp než já? Holka zlatá, jsi vedle jak ta jedle, já se mám díky bohu báječně.
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:43:02)
Pokud se mas bajecne nechapu, proc nedokazes prijmout, ze rodina, ktera se dostane do tak mimoradne a neovlivnitelne situace by mohla vest normalni, slusny a dustojny zivot.
 Kaipa 

(1.2.2015 14:44:45)
Proti tomu nic nenamítám, jen vidím narozdíl od tebe dál než k paterčatům a byla bych ráda, kdyby slušný a důstojný život mohly žít všechny rodiny (které o to stojí).
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:51:49)
To mas samozrejme pravdu, ale ja jsem realista a pomoc jedne konkretni velmi vyjimecne rodine mi prijde schudnejsi naz zachranovat cely svet.
 Kaipa 

(1.2.2015 14:55:08)
To, cos navrhovala ty, není pomoc, ale pro mnoho lidí těžký nadstandard (dovolené, wellnessy apod). Nějak jsi nepobrala, že by to nadělalo víc škody než užitku. Třeba se dívat dál než na špičku vlastního nosu.
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:58:01)
No dobre tak welness a dovolene by mohly byt od sponzoru no :-))
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:58:02)
Dovolená jo, ale v tuzemsku, to by stačilo. Stejně budou mít problémy s přesuny, na tolik lidí je potřeba pomalu autobus. ~t~

Ale to bych jim dala, takové auto. ~x~
 Monty 

(1.2.2015 14:32:47)
"... slusne bydleni, 2x rocne dovolena, v zime hory v lete more, kola, lyze, brusle, veskere sportovni vybaveni pro vsechny, krouzky pro deti, kulturu a welnes pro rodice..."

Při dnešních možnostech by si v takovém případě začali lidi pořizovat paterčata záměrně, což není dneska až takový problém. ~;)
 hgfjdmh 

(1.2.2015 14:39:35)
Problem to neni, ale startovaci pozice je o dost jina. Myslim ze o takovych patercatech se tu nebavime, mam na mysli patercata pocata prirozenou cestou.
 wer 

(1.2.2015 15:07:24)
Pomoc státu paterčatům si představuju tak, že jim stát dá dost peněz,aby mohli fungovat.

A po začátek ještě k tomu, babičku zaměstnat jako pomocnici, a možná i jednu další pomocnici, nějakou holku z pracáku, z charity, třeba. Někoho kdo by pomáhal kde je potřeba a jak maminka řekne , ne někoho kdo místo pomoci bude dělat dozor.
 wer 

(1.2.2015 15:07:24)
Pomoc státu paterčatům si představuju tak, že jim stát dá dost peněz,aby mohli fungovat.

A po začátek ještě k tomu, babičku zaměstnat jako pomocnici, a možná i jednu další pomocnici, nějakou holku z pracáku, z charity, třeba. Někoho kdo by pomáhal kde je potřeba a jak maminka řekne , ne někoho kdo místo pomoci bude dělat dozor.
 Hr.ouda 

jééé 

(1.2.2015 15:12:30)
já bych chtěla bejt střední třída

(bez těch paterčat)
 Cimbur 

(1.2.2015 15:19:27)
To nemam ani ja v rodine s dvema velmi slusnymi platy a dvema detmi, a to hlavne z organizacnich duvodu.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 15:21:48)
my teda střední třída doopravdy nejsme a asi nebudeme, ale myslím si že bez spousty těchto věcí by se rodina paterčat obešla. Taky nevím, zda jet se šetsi malými detmi na 14 dní k moři je spíš za tres nebo za odměnu, pro mne by to bylo za trest. Radeji bych je viděla pinožit se na zahrad, u bazénku, pískoviště.
 Dari79 

(1.2.2015 14:17:38)
Osobně si myslím, že výše mateřské by měla být odstupňována podle počtu dětí, tj. např. jednojče 7600,- Kč měsíčně, dvojčata 10.500,- Kč, trojčata 14.000,- Kč ...

Podobně třeba porodné by mohlo být různě vysoké podle počtu narozených dětí, protože je jasné, že pořízení výbavy současně pro víc dětí je náročnější, než pro jedno.

Příspěvek na bydlení, na děti atd. - to si myslím, že je v pohodě tak, jak to je.

Taky myslím, že by si maminka mohla vybrat, jestli bude mít státem plně placené a státem (sociálkou) vybrané a zaměstnávané pečovatelky, nebo jestli si nechá vyplatit příspěvek na pečovatelku, zaměstná si ji sama a bude si ji (případně) doplácet ze svého - tj. třeba:

u trojčat - právo na 1 pečovatelku plně placenou státem (přidělenou) nebo 8.000,- Kč měsíčně na mzdové náklady na pečovatelku samostatně vybranou
u čtyřčat a paterčat - právo na 2 pečovatelky plně placené státem (přidělené) nebo 16.000,- Kč na mzdové náklady

Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:33:51)
"Mateřská" se počítá z platu. Rodičovský příspěvek je jednotný, ale nepočítá se měsíčně, je to 220 tisíc na každý porod - kdyby se to násobilo, bylo by to spravedlivější a logičtější. Takže matka dvojčat by mohla čerpat 440 tisíc, matka paterčat 1 100 tisíc. ~b~
 Vítr z hor 

(1.2.2015 14:20:31)
Materskou a rodicovsky prispevek odstupnovane podle poctu naraz narozenych deti pocinaje dvojcaty - to je naprosty zaklad.

Asistenty s presne a predem vyjasnenymi povinnostmi a pracovni dobou na pomoc v domacnosti a s detmi (od trojcat vys).

Zvlastni skoleni predem - "helejte, cekate x-cata, cili pripravte se na to a to, my vam dame k dispozici to a to".

Dochazejiciho psychologa, aspon zpocatku dochazejiciho pediatra, par domacich navstev praktickeho dr. ci gyndr (bo matka absolutne nema cas na sebe a taky musi prezit, ze).

To je podle me minimum.
 Černá kronika 

(1.2.2015 14:21:56)
Konkrétně u paterčat bych rodině poskytla přímo dvě zdravotní sestry, který se budou střídat přes den i přes noc (asi by musely být tři, aby pokryly směny včetně víkendů) a pak bych jí poskytla jednu pracovnici v soc. službách, aby jí pomohla v domácnosti. To vše do 1. roku paterčat. Pak by stačila jen jedna sestra přes den a jedna PSS do věku tří let. Zdravotní sestru z toho důvodu, že PSS nesmí sahat na děti. S finanční pomocí nevím, jak to udělat, aby to bylo dobře. Každopádně 1 mateřská na 5 dětí je fakt málo.
 Pole levandulové 

(1.2.2015 14:26:48)
Cerna kroniko, prijde ti, ze kdyz je detem rok, tj zacinaj behat a kazde bezi jinym smerem, je vhodne jim ty pecovatelky zredukovat?
Nevim, no, patercata beru jako prirodni ukaz a tak bych se k nim i chovala. Pet postupne narozenych deti neni zadna zvlastni zasluha, to si muze kazdy regulovat sam, ale v pripade, ze rodina zatouzi po druhem diteti a ono jich je pak dohromady sest, vidim velky rozdil.
 Černá kronika 

(1.2.2015 14:29:39)
To ne, ale beru to tak, že přes noc už děti lépe spí a zdravotní sestra k dětem by stačila jen přes den. Nevím, možná jsem měla hodný děti a pletu se.
 Pole levandulové 

(1.2.2015 14:32:04)
Tak ja mam zkusenost, ze v roce to teprve spis zacina. Taky jsem mela hodny deti, ale s tim pohybem proste prislo vic starani se, nemohla jsem se spolehat, ze kam je polozim, tam je najdu a mit to petkrat najednou, bych s jednou pomocnici pres den nedala.
 Černá kronika 

(1.2.2015 14:45:57)
No to je pravda. Problém je to, že na děti může sahat jen zdravotní sestra a to zase úřady namítnou, že ta je ale drahá....
 olgaadam 

(1.2.2015 14:50:38)
Zřejmě došlo k nějakým změnám, protože před cca 12lety se spolupracovnici mého chlapa narodily 4čata a maminka dostala 2 zdravotní sestry jako pomoc, chodily k ní každý den po dobu mateřské. Byl to Pardubický kraj.
 Černá kronika 

(1.2.2015 14:54:25)
Asi ke změnám opravdu došlo, protože Saša zdravotní sestru nedostala. Vím, že v dokumentu navíc pořád mluvili o tom, že pomocnice-pečovatelky nesmí sahat na děti, nesmí ani samy zapnout pračku atd., celkem pomoc k ničemu. Pečovatelky sice nakonec s dětmi pomáhaly, ale bylo to jaksi mimo zákon, což v dokumentu zaznělo.
 Jahala. 

(1.2.2015 14:22:45)
Od čtyřčat víš cca o 5000 nižší sumu na dítě než by dal stát za ústavní péči. Trojčarům pečovatelku která může šahat na dítě a školu družinu zdarma a zdarma Něco jako Mořský koník Od trojčat víš. Byt od čtyřčat zdarma pronajatý domek do konce studií dětí. Zdarma intr, kolej pokud bude potřeba
 Marcela a 3 

(1.2.2015 14:27:38)
Kolej? Haha...Obávám se, že za pár let to budou v lepším případě další nezaměstnaní na pracáku, v horším případě za katrem.
 Pollyenka 

(1.2.2015 14:31:11)
Ano, v tomto případě by jsem se snažila pomoci rodičům, aby našli chu´t pracovat a na potřeby sebe a svých dětí si vydělat sami a nespoléhat na celkovou pomoc státu. Nejsem proti jim vyplácet sociální dávky,ale myslím, že by to mělo být v souvislosti s prací rodičů.
 Pollyenka 

(1.2.2015 14:44:59)
Ja jsem ale psala,ze nejsem proti vyplaceni socialnich davek,ale myslim,ze by to melo byt v souvislosti s tim,ze se snazi i rodice a ne stat s natazenou rukou.
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:46:41)
Otázka je, jak se rodiče vícerčat mohou snažit, když tatínek do práce chodí a maminka je plně vytížena péčí o děti. ~a~
 olgaadam 

(1.2.2015 14:54:21)
Přesně tak, kolikrát nezvládá ani maminka s jedním dítětem a pomáhá ji matka. Natož s 5 dětmi. Ta maminka to zvládá skvěle a šetří státu mnoho peněz, pokud by to byla nějaká nezodpovědná maminka, nebo by to prostě nezvládala natolik, že by se o děti nedokázala postarat, tak by musel stát a spočítejte si, kolik je to peněz na jedno dítě. Uvádí se tuším kolem 30000kč na jedno dítě v ústavní péči. Takže i kdyby rodičům dali příspěvek silulující rodičák, třeba do 7let věku dětí třeba 100000kč, tak stále na tom stát ušetří.
 Jahala. 

(1.2.2015 14:36:42)
psala jsem od čtyřčat, myslíš, že všechna čtyřčata skončí na pracáku nebo za katrem~a~
 olgaadam 

(1.2.2015 14:44:06)
Marcelo, tkhle smýšlíš i o svých dětech, že budou kriminálníci a nemakačenkové?
 Jahala. 

(1.2.2015 14:31:02)
Jo čtyř a více by pomocné síly nehradil stát hradily by si je sami z té sumy co by dostali předpoklám, že by to bylo 100000 a víš podle počtu dětí které se narodily
 Beruška+J02A07T10 

(1.2.2015 16:10:56)
jahalo nezlob se na mě, ale jakej je rozdíl trojčata a tři děti krátce za sebou, nebo vícerčata... a více dětí za sebou, kamarádka čeká čtvrté, děti má všechny dva roky po sobě, postarat se musí samy, stát jim nic nedá..

osobně na tom nevidím rozdíl.. rozhodli se samy nechat si pět dětí, měli by taky přemýšlet o tom, co budou dělat.

vlna solidarity se zvedla obrovská, ale to jak se ta namyšlená romka chovala i před kamerou, to fakt nebere konce.. a mě hlava nebere...

místo, aby byly vděčný... nehodnotím to, že třeba vyhazovali jídlo, to mě osobně je celkem fuk.. ale to jak pořád ze sebe dělali chudáčky.. a ž ejim nikdo nepomáhá..
podle mě se jim dostalo pomoci více, než komukoliv v tomto státě..

naše paní učeitelka má děti 4 - chtěli tři, psoeldní byly dvojčata... a co postarat se taky musí samy.. a od paterčat to není na hony vzdálené..

nebo holky co tu mají děti s poruchama..

nebo jak tu někdo psal o špinavých hadrech. no myslím - že paterčata.. nebo pět dětí narozených po sobě fakt není rozdíl.. úkoly taky.. ne.. záleží spíš na konkrétních dětech..
já třeba s prvňačkou s poruchou učení dělám úkoly denně hodinu a výš.. a to třeba píšeme jen tři řádky.. a co tak to prostě je.. naše dě ka sou furt nemocný, všichni tři mají sníženou imunitu a taky mi nikdo na to nepřispívá...a ani to ale od nikoho nečekám, to je asi ten rozdíl dotyčné od ostatních tady..

čekat, že se o mě postará stát, je cesta do pekel.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:14:15)
beruško, když nic jinýho, tak děcka dva roky po sobě zdědí oblečení, můžš aspoň něco použít příště, ale tady nezdědí, ptořebují najednou všechno

ty děláš úlohu s jedním děckem hodinu, oni to budou dělt 5 hodin, je to totéž?
 babiki 

(1.2.2015 16:14:27)
kazda rodina s patercaty, by cekala ze se postara stat, proboha, na co pak ten stat je ~a~

si najdi kolik patercat se rodi, nebo si predstav misto patercat zemetreseni, taky stat nema pomahat, ach jo.

Srovnavat s vicero detma v rodine je uplne mimo.

Jo, vlna solidarity se zvedla obrovska, prinesla s sebou i vyhruzky smrti a tak~a~

Hr.ouda 

KAM BY TEN STÁT PŘIŠEL  

(1.2.2015 16:17:32)
Kdyby KAŽDÝ rodině, který se narodí čtyřčata nebo paterčata věnoval rodinný domek a auto .

To bychom brzy skončili hůř než v Řecku, takový komunismus !
 Yuki 00,03,07 

Re: KAM BY TEN STÁT PŘIŠEL  

(1.2.2015 16:18:20)
to je pravda, měli by to vrátit, i s těma jogurtama
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:23:47)
~8~
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:24:14)
píšu to stejný, jen číst
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:25:41)
Myslím, že kdyby stát jim poslal jednu dětskou zdravotní sestru, či profichůvu, pak by to pomohlo i S. lépe si zorganizovat práci kolem dětí. Prostě jedna profesionálka a S. bz to se vzájemnou pomocí zvládli možná lépe, než s kvantem neprofesionálních pečovatelek.V tomhle jediném, podle mě stát selhal.
 Pole levandulové 

(1.2.2015 16:25:15)
Berusko, rozdil to je obrovsky - patercata, ta se proste prihodila, je to hricka prirody, nikdo to nemohl ovlivnit. Kdezto pet deti po sobe, to je pouze vec a volba rodicu, jestli maji na to, si nadelat deti jak stupinky za sebou a pak se divit, ze nemaj na to, je uzivit. Pokud lidi usoudi, ze ne, nemaji na to, mit pet deti po sobe, tak proste pouzivaji nejakou antikoncepci /a nebo si nestezuji/.
 kreditka 

(1.2.2015 17:14:17)
Bože to jsi tak naivní?
Děti po sobě dětí třeba oblečení, nehledě na to že když zplodíš paterčata je to prostě pech, kdežto u jednodítek si určíš kolik jich bude
 Monty 

(1.2.2015 14:35:52)
Moje představa - vyšší rodičák na vícerčata (od tří dětí výš), možnost pobírat jej až do nástupu dětí na ZŠ.
Do tří let dvě pečovatelky na fulltime, od tří let do šesti let jedna přes den, resp. po dobu, kdy děti nebudou v kolektivním zařízení.
Pokud rodina nemá vyhovující bydlení, poskytnutí bytu městskou částí za snížené nájemné.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 

(1.2.2015 15:04:14)
tak nějak bych to viděla taky, větší rodičák a hlavně delší dobu ~;)
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:07:53)
na 1. třídu taky, než se všema přečte , napíše, spočítá, nachystá, tak nic víc nestihne, i když bdue doma zároveň s nima ve 12, přijít z práce ve 4, nakoupit, nachystat svačinu, tak do večeře nestihnou ani přečíst slabikář, a kdo jim tu večeři nachystá?
 olgaadam 

(1.2.2015 14:37:23)
Dala bych jim bydlení a na každé dítě rodičák. Proč by měla chodit do práce, kdy by stíhala tu domácnost? Proč by matka od 6 dětí měla být od nich odloučená a stát by platil chůvy, aby mohla chodit do práce, trochu zcestné ne?
 Martina, 3 synové 

(1.2.2015 14:40:52)
Maminka v práci a u dětí chůvy - to nemusí být tak zcestné: jednak jí to pomůže psychicky, když se dostane trochu mezi lidi, jednak jí to pomůže udržet si kvalifikaci (teď míním obecně, ne milovický případ), protože děti jsou dospělé za 20 let, ale profesní život trvá 45 roků. ~;((
 Pruhovaná 

(1.2.2015 15:02:40)
Od trojčat nahoru: adekvátní bydlení do osobního vlastnictví a do 6 let dětí adekvátní počet chův (které mohou sahat na děti :-) - tedy jednu, dvě, tři...)
Jednorázová finanční pomoc: od jednoho dítěte nahoru "porodné" zvyšující se nikoliv aritmetickou, ale geometrickou řadou.
Dlouhodobá finanční pomoc - nevím už, jak je to nastaveno nyní, už hodně dlouho jsme žádné dávky nebrali :-), ale předpokládám, že jsou nějaké dávky v nouzi a příspěvky na dítě. Tak asi fin.pomoc ovdvislou od nějakého násobku životního minima? Opět s počtem dětí výrazně rostoucí.
 olgaadam 

(1.2.2015 15:04:30)
Pruhovaná odstupňované je pouze životní minimum, jinak přídavky na 5 dětí činí 2500kč, což není ani pro jedno děcko na pleny měsíčně.
 Pruhovaná 

(1.2.2015 19:02:04)
No to je teda nářez. Ještě to chápu u dětí narozených postupně (i tak ale...), ale u pěti najednou?
Chudáci.
 Pruhovaná 

(1.2.2015 19:00:14)
Aby kurňa měli definitivně po starostech s bydlením. Proto.
 Pruhovaná 

(1.2.2015 15:06:28)
Jinak všemm chytrolínům, posílajícím matku od paterčat (a potažmo šesti dětí) od jejich 4 let do práce bych upřímně přála si to na takové dva tři měsíce natvrdo vyzkoušet, jaký by to byl med.
Paterčata - to musí být takový nářez, že si ho ho koukám nikdo nedovede ani zdaleka představit. A nejen když jsou děšti mimina, ale ještě víc potom. Já byla hotová z jednoho dítěte, večer jsem padala únavou (pravda, u druhého jsem se divila, z čeho jsem bývala poprvé tak unavená :-)).
 olgaadam 

(1.2.2015 15:09:05)
Pruhovaná, to je právě to, že si to nedokáže moc lidí představit. Ono v té televizi to vypadá jinak.
 Markéta 

(1.2.2015 15:10:36)
Státní pomoc by měla byt poskytována v závislosti na finanční situaci rodiny, ne na počtu najednou narozených děti.
 olgaadam 

(1.2.2015 15:15:26)
No Markéto tak to je ne? Ale jaksi, když se ti ze dne na den ocitne doma 5 mimin, tak tě tech 8000kč co vychází životní minimum navíc těžko vytrhne že?
 Markéta 

(1.2.2015 15:21:31)
Vůbec netuším, jaka je výše současných dávek kromě mateřské a rodičovského příspěvku. Soudě podle mého okolo je pro sociálně slabší rodinu každé nové dítě obr finanční zasek, což není v pořádku, a mělo by se to upravit. Bez ohledu na to, kolik děti se narodí najednou.
 Kapradina 

Pomoc státu si představuji jako spoluúčast. Rodina chtěla druhého potomka, takže o 2 děti se předpokládám věděla jak se bude starat. Takže bych pomoc směrovala na rozdíl v počtu dětí, jejichž počet nešel v dané situaci ovlivnit. A určitě ne tak, jak si představuje maminka paterčat - Já porodila najednou pět dětí, tak se state starej - potrebujem nový zarizený byt actak dále, jak už nám paní A. předvedla. ~Rv
 Pollyenka 

(1.2.2015 15:24:51)
Ano, to jsem měla na mysli Pomoc bych jim poskytla je jasné, že se to finančně zvládnout nedá,ale jako spoluúčast. Ono v jiných rodinách by to tak i bylo.
 Limai 

(1.2.2015 15:55:52)
Taky bych to viděla jako ty,pouze spoluúčast,a přesně takhle na mě Saša v tom dokumentu působila,že očekává,že stát jim zajistí veškerý sponzoring životních nákladů,ačkoli to otevřeně neřekla.Ostatně i pečovatelky a Klára Rulíková se v tomto duchu vyjadřovali,že nemohou mít jenom nataženu ruku a "státe,dej",ale musí se starat taky sami.Ale nevím,třeba to tak není,ovšem utvrdilo mě v tom to,že Klára říkala,že rodina denně vyhazuje jídlo,s tím že ohřívané by už druhý den nejedli.Dobrý,chápu,že někdo to tak má,ale v situaci,kdy musím živit šest dětí moje finanční situace není veselá?A pak říct,že stát se nestará?Nebo Saša psala,že týdně děti sní tři plata jogurtů.Přece snad není nutné,aby děti měli jogurt den co den?
 Monty 

(1.2.2015 16:00:31)
Divá Báro,
co si představuješ pod takým pojmom "jogurt"?
To, co se prodává v obchodě, v 90% případů žádný jogurt není. ~;)
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:02:17)
Monty, ono je to ejdno, jestli je to jogurt nebo co jinýho, jíst s musí

samozřejmě by vyšlo levněji, kdyby koupili tvaroh a smetanu a ušlehali to doma místo Pribiňáčku, ale chápu, žena to nemají čas, navíc po tom by děti přibíraly možná víc, než je zdrávo
 Monty 

(1.2.2015 16:04:48)
Divá Báro,
my jogurty prakticky nejíme. Jediný, který se dá pokládat za jogurt je jihočeský ve skle (drahý jako prase), ten si občas dám já, synovi to nechutná. Ten někdy sní Kostíka, což taky není jogurt, ale má pod víčkem magnetky nebo samolepky. ~;)
 Monty 

(1.2.2015 16:11:27)
Divá Báro,
kojila jsem devět měsíců, syn byl na UM velmi krátce. Dodnes miluje mlíko, vypije i litr denně (kdybych ho nekrotila, tak klidně i dva). Jogurt mu nechutná. Ale to je fakt už debata úplně OT.
 Jahala. 

(1.2.2015 16:32:53)
Á Monty je odborník na mlékárenské výrobky :-) Holadia selský je rozhodně jogurt. Já teda jogurty nejím a ani je nepovažuji za výživovou nutnost, ale když jeden nejí jogurt tak jí něco jiného a to taky stojí takže je to debata vcelku k ničemu
 babiki 

(1.2.2015 15:59:35)
No tak to si opravdu myslim ze davky by mely detem stacit na jogurt denne, to snad neni zadny luxus...
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:59:40)
i kdyby nejedly děti jogurty, tak něco jíst musí, a tak malý děti opravdu potřebují i něco víc než suchý chleba
 Pollyenka 

(1.2.2015 16:05:21)
Já se tedy přiznám,že děti mám tři a týdně 20 jogurtů padne. Jíme tedy pouze bílé,ale i tak. A dělám je doma. Takže v tomto jí celkem věřím, na druhou stranu, pokud nemám peníze, pak jim ten jogurt dám třeba obden.
 Hr.ouda 

MORALISTKY VŠECH ZEMÍ SPOJTE SE  

(1.2.2015 16:14:40)
A PĚKNĚ SE DOHODNĚTE, JAKÁ POMOC JE ADEKVÁTNÍ, ABY PATERČATA PŘEŽILA, ALE NEŽILA SI NA VYSOKÉ NOZE JEDNOHO JOGURTU DENNĚ.
 babiki 

Re: MORALISTKY VŠECH ZEMÍ SPOJTE SE  

(1.2.2015 16:17:36)
~t~
 Hr.ouda 

(1.2.2015 16:20:15)
hrůza hrůz

já to doma nemám, protože to nechci

ale na druhé straně , nějak se člověk zabavit musí, je to zábava do domu, když nemáš moc možností a peněz , kam vyrazit

Osobně to považuju za zábavu chudých, takže se nedivím, když to nekdo chudý doma má, a my jsme spíše výjimka, že to nemáme, ačkoliv jsme chudí.

Monty 

(1.2.2015 16:21:28)
Hroudo,
zas taková ne, my jsme taky chudý a taky to nemáme. ~;)
 babiki 

(1.2.2015 16:27:46)
Supliku, ja te nepoznavam, vyjadrujes se uplne jinak nez v jinych diskuzich..co blbnes? proc ""rvou"", proc ""oni"", kde se to v tobe bere, takova zast?
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:27:51)
předpokládám, že jsou na tom s penězma podobně jako podniky, na co dostanou peníze, to za ně musí utratit a nesmí jinak, to by odpovídalo našim zákonům

ale co já třeba nevím, od koho mají nebo za klik mají kterou věc, a je mi to jedno, v tom, co všechno ptořebují, je to maličkost, a je chyba, jestli jim někdo dal peníze na jídlo a oni za tou koupili dvd, na druhou stranu taky mají něco svýho a třeba usoudili, že chtějí mít možnost si přehrát malýmu pohádku, nebo paterčatům, časem je bude potřeba odložit k něčemu při nemoci a podobně, takže pořídili něco, co by jinak neměli

už za to, jak je ta rodina sledovaná a každý jim vidí do kuchyně, by měli mít všechno, chudák kluk, všichni o něm ví všechno, stejně tak rodiče - je to reality show v přímým přenosu celý rok, za to se přece peníze dávají, ne?
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:33:09)
to ale i těch reality show, přece tam nikdo lidi nežene násilím, a oni za to dostávají peníze, no tak tady se do toho dostala celá rodina, ale patří jim za to peníze, ne? doufám, že aspoň mají za sledování pořadu, autorský práva a já nevím co ještě, patřilo by jim to
 Hr.ouda 

ale oni mají málo  

(1.2.2015 16:35:37)
a měli by málo, i kdyby měli dvojnásobek toho ,co mají teď.

Pollyenka 

(1.2.2015 16:19:18)
Ale vždyt to přece není o tom kolik jogurtů mají,ale o tom, že pořád brečí,že se na ně vysral stát, a nic nedostali apod.Před narozením paterčat měli holej zadek a díky solidaritě bílých mají zaručenou velmi slušnou životní úroveň a to včetně, jimi neustále opovrhovanému státu. ˇV jejich konkrétním případě jakákoliv pomoc je prostě málo.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:22:21)
když ti někdo bude pomáhat a pořád u toho říkat "já jsem tak hodná, že ti pomáhám, važ si mě, nechej si ode mě do všeho mluvit, nestěžuj si na nic, já se teĎ o tebe starám, drž hubu a krok"
taky budeš spokojená? já bych nebyla, zvlášť ne v situaci, kdy se děje spousta chyb, kdy ti někdo vyhrožuje, kdy pečovatelky nesmí pomáhat - na co potom taková pomoc je?
 kreditka 

(1.2.2015 17:22:38)
Za to ty jsi tam byla ve dne v noci že...
 Kalamity YANKA 

(2.2.2015 6:01:03)
Nerada píšu do diskuzí o těch paterčatech, byla jsem několikrát označena za "socku, co si o sobě moc myslí", ale přiznávám, že ouhlasim.
Já, když se mi nešťastnou náhodou vyplavil byt přesně na štědrý den, hned po svátcích jsem běžela na socku, prosila o příspěvek v mimořádné situaci (vyplavilo mi to 3 koberce a 5xdětské boty (svoje ani nepočítám), řekli mi, že "bych musela být amnestovaný věžeň, nebo bych musela komplet vyhořet, aby mi dasli tiosícovku)
O pár týdnů později jsem četla podrobně: "Mimořádná okamžitá pomoc náleží všem , kteří přijdou tragikým způsobem o prostředky nutné k životu např. požár, záplava ZNIČENÍ VYBAVENÍ V DOSLEDKU VYPLAVENÍ, VAKRADENMÍ BYTU ATD".
pŘIŠLO MI SPROSTÝ, ŽE SE KE MĚ NA SOCIÁlCE ZACHOVALK TAKHLE, POPRAVDĚ, DNESKA UŽ JE TO DVA ROKY A JE MI TO FUK, ALE UŽ VÍM, ŽE JE TO ZAS DALŠÍ VĚC, KTEROU JSEM SI NEMĚLA NECHAT LÍBIT.
Jé pardon, caps.
 Analfabeta 

(7.2.2015 16:39:50)
Mně před xx roky zrovna mezi svátky odešla lednice. Sociálka nám ještě mezi svátky dala bezúročnou půjčku, já si přihodila pár penízů a koupila ledničku s mrazákem. Půjčku jsem splácela po 300,- Kč 3 roky. Byla jsem za to tenkrát docela vděčná, že mi dali peníze do ruky (a mohla jsem si přikoupit mrazák) a že jsem to mohla splácet tak, aby mne to nijak nezatížilo.
 Lassiesevrací 

(1.2.2015 16:32:22)
~:-D~R^
 Hr.ouda 

osobně bych považovala za vhodné  

(1.2.2015 15:17:48)
něco většího než 3+1 za pro ně poměrně velký nájem.

Protože pro ně asi nebude snadné jezdit na dovolenou a pod., tak aby mohli být hodně venku, spíš domeček se zahradou. Ono venčit tolik dětí někde na veřejném hřišti a všechny je uhlídat je dost fuška, obzvláště budou-li živější.

Asi i auto , protože něco ,kam se vejde osm lidí asi sami nepořídí.
 Cimbur 

Re: osobně bych považovala za vhodné  

(1.2.2015 15:21:00)
Odjet se sesti detma na dovolenou muze byt problem i proto, ze staci, aby jeden clen onemocnel...
 Hr.ouda 

(1.2.2015 15:23:45)
viz , co píšu výše

absolovovat dovlenou ,ještě k tomu nejde v zahraničí, s šesti dětmi, celý to zorganizovat, pobalit, pak to tam překlepat - tomu říkám totální nasazení a považuju to za akt proti lidským právům rodičovstva.
 Kapradina 

(1.2.2015 15:25:58)
Hroudo,
proč hned celé větší auto? Měla ta rodina před tím svoje auto menší? Jak píšu - přidat na pořízení většího auta ano, ale chtěla bych, aby se z poloviny starali sami (s dvěma plánovanýma dětma by byli 4, teď je jich 8), proto ta polovina nákladů na rodinu navíc. ~;)
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 15:39:48)
Kapradino, ale se 2 dětma, navíc 5 let od sebe, je v pohodě dojet k doktorovi mhd, nebo i pěšky, ale se 6, z toho 5 mimin, to nejde, proto potřebují auto

pro 4 lidi chlap zaměstnaný v obchodě jídlo přinese, na zádech, denně něco, ale pro 8člennou rodinu by se strhal, další potřeba auta
 Hr.ouda 

chtěla bys  

(1.2.2015 16:03:14)
aby se rodina starala sama

hm - možná mají někde mezi koupelnou a kuchyní zlatou žílu

jinak si neumím představit, že by při tolika dětech a takovým fofru mohli mít zaměstnání, kde si vydelají na půlku velkýho auta
 Kapradina 

Re: chtěla bys  

(1.2.2015 16:14:03)
A na co si ta rodina vydělala sama, když měli jen jedno dítě?

Mmch. Má Tonda nebo Saša vůbec řidičák, když by jim měl dát stát velký auto? Nebo asi rovnou i s řidičem, aby mohli jet k doktorovi, když bude Tonda v práci. ~;)

Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:15:27)
řidičák si dělal, to jsem náhodu viděla
 Hr.ouda 

(1.2.2015 16:15:46)
To by ti asi hodně kazilo spánek, kdyby dostali auto, co?
 Hr.ouda 

(1.2.2015 16:18:07)
to sem ráda

já ten seriál nesleduju
 Kapradina 

(1.2.2015 16:23:48)
Tak to si myslíš špatně. ~;)

Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 16:17:07)
já jsme se nedívala pravidelně, spíš občas kousek, ale viděla jsem, jak se učí na zkoušky a jak měl radost, že udělal a má řidičák
 withep 

(1.2.2015 15:22:01)
Obecně bych rodičům vícerčat dopřála vyšší RP podle počtu narozených dětí, klidně násobky počtu dětí + zvýšený strop pro výši měsíční částky a délku pobírání. Totéž s porodným. Od trojčat výš příspěvek na chůvu(y)/pečovatelku(y); výši neodhadnu, ale prostě tak, aby to pokrylo potřebnou personální kapacitu a zároveň si rodina mohla ty lidi vybrat sama - tak do dvou, tří let věku těch dětí nebo do doby, až půjdou do školky. Na jednu pečovatelku/chůvu by mohla mít nárok i po celý školkový věk, pokud matka může a chce jít do práce. Pomoc s bydlením, pokud rodina nemá - obecní byt/dům (do nájmu). Takto početná rodina s jedním až dvěma příjmy nejspíš dosáhne na sociální dávky (příspěvek na děti, na bydlení,...), nejsem s to posoudit, nakolik by s tím vystačili.

No a pak si představuju, že lidé z okolí pomohou a např. věnují rodině oblečení, sportovní a školní potřeby a další věci po svých dětech :-)
 babiki 

(1.2.2015 15:52:33)
Rozhodne dum se zahradou, 2-3 zdravotni sestry, davky takove aby mohli v pohode vyzit a deti se ucastnit taboru, lyzaku, atd. Patercata jsou opravdu takova vzacnost,ze bych to vubec nesrovnavala s dvojcaty/trojcaty.Ja je poprve videla na Euronews :-)

Pokud matka bude chtit do prace, umoznit ji to, treba ja osobne si v praci neodpocinu, ale vim ze hodne zenskych jo. Ja je poprve videla na Euronews :-)
 Hr.ouda 

přiznání  

(1.2.2015 16:24:47)
Kajícne se doznávám, že kdybych měla paterčata a dostalo se mi pomoci v tom rozsahu, co dané rodině, tak také skučím, že se na mne stát vysral.

A to i přes to, že podobně jako Kiňovi, bych před narozením paterčat mela v podstatě holou prdel. Jenže dvě děti po sobě se s podstatě holou prdelí zvládnout dají, pět dětí naráz je likvidačních fyzicky, psychicky i ekonomicky.

Je ovšem možné, že bych tu pomoc dostala větší, protože jsem bílá, mám něco jako vzdělání a uměla bych se vyjadřovat sofistikovaněji.

Taky bych se nenechala zblbnout a nepustila bych si do bytu televizní štáb.

babiki 

Re: přiznání  

(1.2.2015 16:25:56)
presne tak, a sponzori by se jen hrnuli..
 Hr.ouda 

(1.2.2015 16:28:21)
jo, nejsem moc reprezentativní, rozhodně nejsem tak pěkná jako paní Kiňová, ale obávám se, že přesto by nebyl problém, bo mám tu správnou barvu .
 Hr.ouda 

(1.2.2015 16:31:20)
Dostala bych více

minimálně od sponzorů

od města, od Kraje, propagace regionu.

Mohla bych se pokusit do cizích televizí promluvit cizí řečí a lákat sponzory ze zahraničí.

Já tím chci říci, že Kiňovi mají těžký spociální handicap daný rasismem téhle společnosti a připadá mi nedůstojný pořád debatovat, jestli mají palystation nebo kolik snědí jogurtů

babiki 

(1.2.2015 17:09:08)
No to fakt neverim, to je totiz uplny nesmysl ~:-D
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:22:30)
Šuplíku, neříkej mi, že by s paterčatama třeba ten kočár nedali, ale asi by jim nikdo nevyhrožoval a dál by něčím třeba pomohli
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:24:44)
řekla bych, že takových mohlo být i víc, třeba si řekli, že kdyby byli bílí, tak by jim pomohli, ale takto ne
rasismus je u nás celkem vžitý, s tím se těžko něco udělá
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:30:10)
i malý děcka ve škole, který nemají žádnou zkušenost s jiným etnikem, nadávají romským dětem, nechtějí vedle nich sedět - proč, když jim ty děti nic neudělaly? a nedělají? asi to slyší doma, předává se to bohužel z generace na generaci

neříkám, že si za spoustu věcí nemůžou sami, to je jasný, ale zase brát to tak, že se Romové množí a je to jejich chyba, jak jsme někde slyšela, vyhrožovat sponzorům, to je za čáru, ať má kdo chce zkušenost jakou chce, tato rodina mu určitě nic neudělala
 Marika Letní 

(1.2.2015 17:30:13)
Jitys a to je právě ten rasismus, že špatné zkušenosti s konkrétními příslušníky daného etnika vztáhneš na všechny ostatní. Okradla mě cikánka, tak bacha, kradou všechny cikánky. ~a~
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 17:34:41)
já si třeba myslím, že to bylo špatně, prootže toto není rodina dvojčat, ani trojčat, a její situace je proto ještě výjimečnější a potřebovala jiný přístup, od samýho začátku, včetně toho, že bylo jasný, že ve objeví ve všech médiích a taky k tomu, že jsou to Romocvé
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 18:24:37)
Ale Šuplíku, o takový unikát se nemá starat ani Klub, ani neziskovka, ale STÁT, a to je ta první a zásadní chyba, kterou to všechno začalo
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:02:26)
to není jiná věc, kdyby to totiž stát od začátku řídil, tak by nedošlo k žádným potížím, kdyby to teda řídil správně

to je jako bys poslala cizince do školy v Čechách, on se tam nenaučil nic, nezvládal by, pochytil by nějakou trošku z matiky, a všichni mu vyčítali, že ale neumí skoro nic, nezlvádá češtinu, neumí přírodopis

kde je chyba? v tom, kdo se měl postarat jako první, kdo měl zajistit ten úpůněý začátek a od začátku pak vést všechno, organizovt veškerou pomoc, aby nikdo neměl pocit, že dostávají moc nebo málo
 Marika Letní 

(1.2.2015 17:36:34)
Šuplíku já nevím, jak přistupuje Klára nebo její Klub k jiným, tak to těžko můžu hodnotit. ~d~
 Jahala. 

(1.2.2015 17:45:29)
Šuplíku, opravdu se chová klub ke všem tak mentorsky povíšeně?
Tak to bych nedala
 babiki 

(1.2.2015 18:03:27)
no vzdyt ma Sasa pravdu, patercata to nebyla ~d~, chodeni po rodinach s trojcaty/dvojcaty je naprosty nesmysl...

chybou bylo od zacatku ze stat se nepostaral a museli spolehat na ""pomoc"" od Rulikove, vcetne tzv.dokumentu ~Rv

Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 18:28:11)
a zase - copak je vůbec k něčemu vodit Sašu do rodin trojčat, aby se učila, jak se žije se 4letýma? těm miminům bylo pár měsíců a ona měla úplně jiný starsoti, toto mělo počkat, bylo to v nevhodnou dobu
copak se matka mimina učí, jak se starat o batole nebo předškoláka?
 Pollyenka 

(1.2.2015 18:52:36)
Tady se fakt nezavděčíš ničím. Myslím, že kdyby ta rodina dostala barák a mateřskou na každé narozené dítě, pleny, sunar a profichůvy až do šesté třídy, tak některým přijde, že stejně dostali málo.
Jsem přesvědčena, že jediný člověk, který jim pomáhal udělal pro rodinu maximum co šlo na to ošklivě dojel. Ostatní od nich dali ruce pryč,ale všichni teď přesně vědí co bylo špatně. Možná by Vám pomohlo se rodině nastěhovat, nebo alespoň bydlet v její bezprostřední blízkosti,aby jste jim mohli být nápomocni v každé chvíli co bude potřeba, možná by jste po čase zjistila, že K+K nejsou tak sluničkoví jak je tady Vámi presentováno.
 Pruhovaná 

(1.2.2015 19:28:41)
Šuplíku, já myslím, že Klára dělala, co nejlepšího uměla. A že měla dobé úmysly. Pracuju v oblasti, kde se víceméně každý zná s každým a o Kláře a její práci vím dlouhé roky a vinit jí z nějaké touhy se zviditelnit je blbost, tím jsem si jistá.
¨
Ale sakra, ona se chovala (a chová), jako by v životě nečetla jedinou knihu o sociální práci, o dobrovolnictví, o Romech, o ničem. Vždyť to podělala už od úplného začátku, ne až tím rozhovorem. Je mi jí hrozně líto, takhle si na...t do bot se podaří málokomu. Ale doprčic, ona je vzdělaná, zkušená, jak dlouho už pracuje na mpsv? Jak mohla dělat tak školácké chyby? Nechápu.

A nech už tu rodinu, vždyť je v situaci, kterou by zvládl málokdo. A oni jsou obyčejní, málo vzdělaní, na smůlu Romové, což jim přátel nepřidá, co od nich chceš? Aby byli andělé? Nemůžeš je hodnotit svýma očima. Oni dělají, co umí, co se naučili dělat. A holt toho neumí tolik, co bys uměla ty nebo já. (já bych se například zcela jistě zhroutila).
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:35:03)
to je právě ta chyba, že to stát a mpsv nechali jen na té Kláře, která dělala kopance a oni je nechali je dělat, copak ta ženská nemá nadřízený? copak se paterčata nesledují na ospodu a nevím kde ještě?
Klára za to nemůže, ona jen doplatila na to, že ji tom nechali plavat, stejně jako ta rodina, která se plácá v něčem, s čím si neví rady a ani nemůžou, na tento problém je potřeba změna nebo aspoň úprava zákonů, a to speciálně pro tuto rodinu, no a časem pro další rodinu s paterčatama, nebo třeba osmerčatama, prostě je potřeba se umět postarat v mimořádné situaci bez ohledu na to, jestli je to Rom nebo běloch, Ukrajinec nebo Čech, a postarat se tak, aby se v tom nemáchala ani rodina, ale ani ten jeden chudák sociální pracovník, který nemá pro svoje jednání oporu v zákonech a dělá, co si sám myslí, že je nejlepší, ale co se osvědčilo u dvojčat, tady se osvědčit nemohlo
 Hr.ouda 

(1.2.2015 18:50:13)
~t~~t~~t~

Buchlí, obě jsme krásné a mladí v rámci své věkové a vzhledové kategorie

Paní Kiňová má ale nádherný kukuč, krásný úsměv , šmrn. Kdyby neměla tu smůlu, že je Romka, koukala by na nás z každýho druhýho produktu pro děti nebo pro matky.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 18:54:57)
já jsme ji mluvit nikdy neslyšela, veř nevěř

vím jen to, co se dá přečíst

Nicméně to je právě to. Kdybych měla paterčata já, prostě bych uměla lépe komunikovat ve svůj prospěch. Celej národ by věřil, že má cenu do mne investovat, protože z nich vychovám pět nositelů Nobelovy ceny ~t~~t~~t~

Teď jsem to samozřejmě schválně přehnala, aby bylo jasné,co chci říci.

Ona má velký sociální handicap, že je Romka a že neumí očarovat lidi tím, jak bude promlouvat o své situaci, ale to by mělo být vedlejší.

Takhle má každěj dojem, že je musí vychovávat, kontrolovat, radit, umravňovat.

A ta pomoc, nezlob se, je prostě i materiálně dost ubohá.
 Jahala. 

(1.2.2015 19:05:53)
Hmm, mně přišla v pohodě i v tom "dokumentu" nevím, jestli bych, v hormonální bouři, nemoci své i dětí, chronicky nevyspalá, dlouhou dobu snažící se kojit vystupovala lépe. Blbě vystupovala babička, ale za tu Saša nemůže a neznamená to, že kvůli tomu není minořádná podpora rodiny
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:08:54)
babička je chudák unavená a nervózní víc než matka, přece jen je najednou mediální hvězda, unavená a přepracovaná, navíc má na starosti organizaci rodiny ,zvlášť když je máma ve špitále nebo nesmí děcko vzít ani pochovat, navíc je to Romka a tady se někdo snaží je natlačit do majoritního fungování rodiny, ona to samozřejmě nechce, ale zároveň je jí jasný, že to jinak nepůjde, takže se to v ní tluče - nemá to snadný
chce zachraňovat dceru a její mediální obraz, chce pomáhat, ale zároveň chce pomoct nebo aspoň neuškodit sobě, to není snadná role
 Jahala. 

(1.2.2015 19:11:06)
Yuki, jo máš pravdu ~R^
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:51:43)
Šuplíku, máš pocit, že její situace je příjemná? že je jí co závidět? že se jí líbí být takto známá a propíraná všude a kýmkoliv? že se jí líbí, že její dcera je takto známá a její vnoučata? že se probírá doslova každý slovo, který řekne kdokoliv z rodiny?
je chudák právě proto, že si musí najednou zvyknout na ten zájem okolí, na nenávist vůči dceři a její rodině a i vůči sobě, protož i lidi ,kteří ji dřív neznali, najednou ví, kdo je
 Kapradina 

(1.2.2015 20:00:52)
Yuki,
ta babička nemusela před kameru vůbec lézt a stejně jako druhá babicka zůstat v anonymitě. Škoda, že jí to nikdo neporadil. Ale mám pocit, že ona před tu kameru i chtěla. ~d~ že tím udelala více škody než užitku je věc druhá. ~Rv
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 20:05:40)
Kapradino, ano, mohla babička zůstat v anonymitě, nemusela jim pomáhat - druhá babička se na ně vybodla, takže toto je v pořádku? chjo, než bys ocenila, že i přesto, že je tam takový zájem kamer, tak babička je ochotná jim pomoct, tak měla radši taky nechat je být

čím myslíš? ta babička evidentně chce pomoct dceři, jak je v jejich kultuře zvykem, babička má důležitou roli, zvlášť matka matky je pro rodinu podstatnou, takže měla zavrhnout kulturu, dceru, vnoučata, ale nebýt vidět, aby náhodou neřekla něco nějak jinak, než se sluší?

čím lidi myslíte?
 Pollyenka 

(1.2.2015 20:11:13)
A z ceho usuzujes,ze se na ne druha babicka vybodla?
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 20:20:09)
řekla to kdysi Tony starší
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 20:08:29)
víc škody než užitku? vidělas to koupání mimin? vidělas kdykoliv záběr na ni v rodině? pomáhá, jak může, a že je od rány a že ji nikdo neučil mluvit na kameru uctivě o komkoliv, to je druhá věc, ale neříkej, že dělá víc školy než užitku

představ si na jejím místě svou mámu
 Kapradina 

(1.2.2015 21:47:24)
Yuki,
já se právě kvůli tý herdekmamá na ten dokument dívat přestala. Nepopírám, že nepomáhala a nepomáhá, to se přeci nevylučuje ani s přítomností kamer.

Moje maminka zvládala hlídat moje malý děti úplně v pohodě a o prázdninách hlídá min. 4 vnoučata naráz úplně běžně, celkem má vnoučat 8.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 21:50:47)
jo a jsou to všechno miminka stejně starý?

uvědomuješ si, že srovnáváš nesrovnatelný?
v kojeňáku má taky jedna teta na starosti 5 dětí, střídají se tam a ty děti nejsou všechny ve stejným věku, je jim třeba dvěma roka a jednomu dva, pak jedno tříletý a jedno o kousek ještě starší, ale není to 5 mimin, to je opravdu rozdíl

navíc v tom kojeňáku ta ženská odejde domů a doma má klid, střídají se třeba tři po 8 hodinách, má zajištěný úklid, oblečení, vaření, jen se stará o ty děti, doslova
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 21:55:27)
já jsem to psala jak o reakci na Kapradinu, jejíž maminka zvládne 8 vnoučat...

jinak kdyby se to od začátku nastavilo správně, tak nemohl být problém, jenže když se někde něco začne blbě, tak pak se to lítá a hledají se chyby
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 21:52:01)
Kapradino, a moje maminka má... to je jak ve školce na písečku ~t~
 Kapradina 

(1.2.2015 22:00:50)
Yuki,
s představováním maminek na místě maminky Saši jsi začala ty. Jinak jasně pět mimin naráz jsme v rodině neměli, ale taky se o ně ta babička nestará sama ne? Mají tam X pomocnic + Saša a Tonda, pak děděček ...není tam nakonec víc dospělých než dětí?
 Jahala. 

(1.2.2015 22:13:54)
No, ČT se, ale starala. Ta tu bežnou práci spíš komplikovala. Kdyby jen tím, že se motali na malém prostoru lidi a jejich krámy
 Jahala. 

(1.2.2015 22:25:06)
No tak romové na to jsou, rádi se ukazují mluví do kamery, rádi se fotí
 Jahala. 

(1.2.2015 22:32:10)
ČT jim platila každému zvlášť? No vida jak jsou pracovití a finančně zodpověďní
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 23:24:31)
Kapradino - psala jsem, aby sis představila na místě babičky paterčat svou maminku, v souvislosti s tím, jak moc pomáhá nebo škodí, jak moc je unavená
 Kapradina 

(1.2.2015 23:31:54)
Yuki,
tak hlavně mojí mamince je o +- 25 let víc než mamince Saši, vždyť ta by mohla být klidně ještě sama maminka ( v dokumentu říkala, že je jí 41?), takže věřím, že z hlediska věku (a toho, že je v domácnosti) by mohla mít energie ještě dost. ~;)
 Kreaty 

(2.2.2015 6:08:29)
Kapradino, průměrný věk Romů je o 20 let nižší než u neromské populace. Jiná genetika, jiný metabolismus. Takže romská žena v 41 letech nebude mít zdaleka tolik energie.
 Analfabeta 

(7.2.2015 16:55:26)
Určitě? Ale ona nepracuje, na rozdíl od 41-letých majoritních žen.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 20:21:43)
víš, mně vadí jakýkoliv odsuzování kohokoliv, předpokládání něčeho ,co se stane za 20 let, nenávist za něco, za co ti lidi nemůžou a neměli a nemají jak ovlivnit
a taky mi fakt vadí to, jak se náš stát nedokázal postarat
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 20:27:12)
ne,, myslím Kapradinu
 Jahala. 

(1.2.2015 20:30:25)
Kurnik šopa jaký vztah k práci. Babička práci vzala i když to bylo nevýhodné Tony sama píšeš, že je užitečnější doma než v práci. Všichni makají víc než kdyby chodili do práce
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:34:28)
ted to píšu.

Odcházím žehlit. Mám plný pokoj prádla. Vzhledem k tomu, že za to nedostanu zaplaceno, není to práce ale zábava a odpočinek, taková flákárna, hobby , ještě že děti mají ekzémy a je nutné žehlit, jinak bych neměla volnočasovou aktivitu.
 Hr.ouda 

¨Práce???? 

(1.2.2015 20:32:52)
Šuplíku, práce není jen placené zaměstnání!!!

Oni makaj jako barevný (blbá slovní hříčka, co?) ¨, kolem pěti dětí je práce nad hlavu!

Kdyby se jako práce konečně začalo vnímat i úsilí, které není placenou činností, tak bys nemohla říci, že nepracují!

Na druhé straně spousta lidí má placenou činost, která práci připomíná jen velmi, velmi vzdáleně. Ale to je v naší společnosti OK.
 Hr.ouda 

Re: ¨Práce???? 

(1.2.2015 20:36:27)
Chseš říci, že kolem detí a domácnosti není práce???
matka, otec, babička nepracují?

Nic ostatního mne nezajímá, placené zaměstnání nevnímám jako posvátnou krávu a neuctívám ji, prostě napiš, že si válej prdel a já sklapnu
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:39:44)
Víš co, bež do háje.

Nejsi s to vysvětlit, jako to dělají, že se celý dny se šesti dětma válej a NEPRACUJÍ, tak jsi desně tajemná
 Jahala. 

(1.2.2015 20:46:25)
Psala a nám nebo konkrétně mmě to nepřijdě nic aby i rodiče nefungovali a nebyli vyčerpaný
 Kapradina 

(1.2.2015 19:12:57)
Hroudo,
jj. ~;) Kdybych měla paterčata já, prostě bych uměla lépe komunikovat ve svůj prospěch. Celej národ by věřil, že má cenu do mne investovat, protože z nich vychovám pět nositelů Nobelovy ceny ~t~~t~~t~

Mmch. co z nich asi vychová A.K.? Slušný lidi v to věřím, ale co se týká vzdělání, aby nemuseli být na dávkách jako rodiče a prarodiče a ostatní příbuzní ...

A ta pomoc, nezlob se, je prostě i materiálně dost ubohá.

Ty žiješ ve vybydlené garsonce bez pračky, myčky a bez auta? Když ti někdo dá byt o 3 místnosti větší než máš teď, zařídí ti ho podle tvého přání, dostaneš výbavu na všechny děti, auto, nebudeš muset paltit nájem v plné výši, tak to bude pořád ubohý?

Mě to přijde v poměru co měli, než se jim děti narodily a co mají (dostali) teď nepoměrný. V životě by si na to sami nevydělali, ale jasně, stát se na ně vy*ral. ~;)

Hr.ouda 

To je právě to  

(1.2.2015 19:18:04)
Já bych věděla, že musím potenciální dárce přesvědčit, že moje děti jsou fakt kvalitní matroš, že že to bude jednou extra rarita, až paterčata budou pět astrofyziků světového formátu

Ve skutečnosti si nemyslím, že na tom záleží, jsou to prostě malý děti, je jich spousta, dělejí se o jednu mámu, nikdy to nebudou mít lehký, a bylo by fajn jim pomáhat bez doprovodných úvah, jestli to je nebo není dobrá investice.
 Kafe 

Re: To je právě to  

(1.2.2015 19:22:39)
Hroudo - měl by to být automatický nárok ze zákona, odstupňované podle počtu narozených dětí. Žádná charita.
 Jahala. 

(1.2.2015 19:23:55)
Kopetino, vychovat děti tak aby nebyly ma dávkách. Nezvládlo v mém okolí dost lidí a nerómové to bych nepředjímala
 Hr.ouda 

já myslím,  

(1.2.2015 19:32:32)
že všichni ti Španělé a Řekové vychovávali své deti ,aby byli na dávkách, jinak by přece nemohla být v těchto zemích tak obrovská nezaměstnanost mladých lidí.

Někteří mladí lidi dokonce studují i jednu nebo dvě vysoké školy, jen aby mohli pak bejt na dávkách.

Bože, to je uvažování!

Kapradina 

Re: já myslím,  

(1.2.2015 19:46:07)
Hroudo,
ty znáš někoho s dvěma VŠ nezaměstnaného? Já znám spíš nezaměstnané z řad základního vzdělání.
Tak Tonda pracuje - holku mají jednu, tak to snad s tou nezaměstnaností u nich tak hrozný nebude. ~;)
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:49:05)
mně stačí jedna vš k nezaměstnanosti :(
ani tu jsem nedělala proto, abych byla na dávkách, navíc ty dávky mi za chvíli skončí a pak budeme žít netuším z čeho
 Kapradina 

(1.2.2015 19:54:43)
Yuki,
nejsem si jistá, ale neměla jsi nějakou speciální pracovní nabídku, kterou si odmitla kvůli dětem? Že by ses jim nemohla věnovat, tak jak to jejich věk vyžaduje?
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:58:07)
ne, neměla ,bohužel, byla jsem ochotná i dojíždět 40 km, abych práci měla, i když musím říct, že být doma pro mě bylo zatím finančně výhodnější - projezdila bych totiž třetinu platu a kus by šel do auta jinak než do paliva, takže kupodivu, být doma se mi fakt vyplatilo

ale nevzali mě, asi proto, že i v bližším okolí byl někdo bez práce, takže jsem dál doma
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:24:09)
Kapradino, brzdi, znám Romy, kteří se fakt snaží a tito dostali největší možnou šanci se dostat tak daleko, aby nebyli na dávkách - před narozením dětí a nad i teĎ otec rodiny pracuje, o matce se nabit nebudeme, ta měla a má malý děti,
teĎ mají slušný, i když mizerně malý bydlení, jsou zajištění aspoň trochu, třeba to někomu dojde a pomůže jim ještě o kousek

a proč by z těch dětí neměli být normální pracující lidi? proč by nemohli dělat cokoliv? samozřejmě že záleží na rodině a na vzorech, ale otec pracuje, to je snad dostatečný vzor, co víc by měli dělat? přebarvit se na bílo?
 Kapradina 

(1.2.2015 19:36:49)
Yuki,
já doufám, že z těch dětí budou normální pracující lidi! Přebarvit netřeba. Stačí, když se budou snažit být co nejvíc samostatní.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:39:42)
řekni mi, co se řeší teď a tady - jak ta rodina v jejich situaci má být samostatná? o co se má teĎ snažit víc, než co dělají? oni potřebují vypiplat děti a mít možnost je poslat do školy, a to 6x, ne vlastní vinou (i když vlastní zásluha tu samozřejmě je :)))
a tady se probírá, jak děti budou sice slušný, ale na dávkách - co toto je za neskutečně ubohý způsob uvažování, když se toto probírá, když je děckám rok a půl?
je to nechutný
 Kapradina 

(1.2.2015 19:50:28)
Yuki,
prostředí z kterého dítě vyjde do života dělá hodně. Ale jo, třeba budou mít všichni Nobelovku, jak psala Hrouda. ~;)
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:52:44)
nemusí mít nobelovku, stačí aby uměli řídit autobus, nebo třeba opravit protékající wc, proč ne? kruci je jim rok a půl a tady se ví, že to budou nemakačenka ~a~
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:06:52)
jenže já jsme nepsala, že musí mít nobelovku , j ásme psala, že bych o tom přesvedčila národ, protože bych předpokládala, že je plný takových kapradin, který přisuzují člověku hodnotu podle toho ,jestl ineceho dosáhne nebo ne
 Kapradina 

(1.2.2015 21:55:19)
Hroudo,
ani já jsem nepsala, že musí mít Nobelovku.

Ale bez vzdělání nemá člověk na trhu práce co nabídnout a vůbec to nesouvisí s barvou pleti.
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:56:00)
podvádí s nemocenskou... myslíš, ž jeho obvoďák neví, že má doma paterčata? není to náááhodou věc doktora, komu napíše neschopenku? takže podvádí i ten doktora dělá to asi proto, že jinak by psal každých 9 dní očr na manželku nebo by se střídal v psaní očr s pediatrem

jinak vzor pro děti... je jim ROK A PŮL, než vyrostou do potřeby vzoru, tak táta nebude muset podvádět spolu s doktorama a bude chodit do práce jako to dělal před narozením dětí, proč by to mělo být jiank? předpokládáš snad u kterýhokoliv jinýho zaměstnance Billy, že zůstane po nemoci doma už napořád? i když je to "se zádama"?

toto je čirý rasismus, nic víc
 Jahala. 

(1.2.2015 20:20:17)
Několikrát, jsi napsala to, že nedělá a zneužívá neschopenku.
Stát měl zařídit aby doktoři a on nebyli nuceni podvádět
 Jahala. 

(1.2.2015 20:25:07)
Je, ale opravdu je to chyba státu a ne doktora a Tonyho
 Jahala. 

(1.2.2015 20:34:30)
Dvě a půl chůvy paterčata neštovice, žena po operaci, dčnně vstávat bůg ví kdy dojíždět do práce nevyspaný. Děti v noci brečely. To všechno má ten chlap vydržet? On je stroj jo měl mít tu neschopenku ne na záda, ale na přetíženou psychiku
 Jahala. 

(1.2.2015 20:38:02)
Placené 9 slovy dvět dnů kdo by se na to lítání k doktorovi a papírování nevy... . Myslím, že i účetní v práci i pracovnice na sociálce byly rády za neschopenku.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:38:40)
Jahalo, teda, my se dneska fest dublujeme ~t~~t~~t~~o~
 Jahala. 

(1.2.2015 20:40:35)
Ano Hroudo. To je i~:-D~:-D~:-D~q~
 Hr.ouda 

OČR  

(1.2.2015 20:38:13)
je v ČR ve stylu "aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Devět dní a pak už nedostaneš ani káčé.

Za 9 dní nevykurýruješ ani angínu.

Kvůli blbě nastavenému OČR chodí děti do školy či do školky často nedoléčené.

OČR je v podsttaě na hovno.
 Jahala. 

Re: OČR  

(1.2.2015 20:44:19)
Každých 9 dnů k lékaři to papírování pro všechny ... To co ti navrhovala je také nelegální jedna diagnoza jednou placené OČR takže ty dvě děti placených 16 dnů zbytek zdarma ~5~
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:46:01)
musel by pediatr vymyslet detem 5 různých dg, ne?
 Hr.ouda 

Šuplíku, sorry,  

(1.2.2015 20:52:58)
ale to je naprosto zástupný problém

prostě chceš dokázat, že jsou to flákači a podvodníci
 Jahala. 

Re: Šuplíku, sorry,  

(1.2.2015 20:59:29)
Šuplíku, promiň, ale mně to tak taky připadá~d~
 Hr.ouda 

vidíš pod pokličku asi tím stylem,  

(1.2.2015 21:04:41)
že bse znáš se zhrzenou Rulíkovou.

Mezi tebou a mou asi bude ten rozdíl, že já neusctívám systém, placenou práci , ani jiné podobné hodnoty tak nekriticky

Hr.ouda 

a to je OK?  

(1.2.2015 20:44:53)
Ty děti byly zdravé. Má jm pediatr vymýšlet dg.? To podle tebe je lepší než nemocenská? fakt te nechápu.
 Jahala. 

Re: a to je OK?  

(1.2.2015 20:52:27)
Protože, chápu že byl doma a je mi jedno jak to kdo ošetřil papírově. Hlavně když opakované OČR by byl nepřiměřený opruz pro x lidí
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:54:23)
to, že se řeší, zda OČR nebo neschopenka, je jen důkaz, že Kiňovým vlastně nelze nic zásadního vytknout, tak se řeší podružnosti
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:03:01)
já tk nejak seru na dobrý příklad pro děti
víš co, já si nekdy říkám, jestli my s manželem jsme dobrý příklad pro deti, když se honíme pro pár kaček
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:03:01)
víš co, já si nekdy říkám, jestli my s manželem jsme dobrý příklad pro deti, když se honíme pro pár kaček
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:03:02)
 Jahala. 

(1.2.2015 21:04:42)
Co je špatný příklad pro děti?
Že je pro nějdůležité se o děti postarat a nenechat partneku padnout?
No tak to potom jo. To je přímo osouzení hodné
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:06:35)
placená práce, byt za směšnou mzdu, je zlatý tele.
 Hr.ouda 

Tony MUSI chodit do práce  

(1.2.2015 21:08:57)
aby si jeho pět batolat z nej nevzalo špatný příklad na celý život. Nevím ,co na tom nechápeš .
 Jahala. 

Re: Tony MUSI chodit do práce  

(1.2.2015 21:18:09)
Aha, já hloupá~5~~t~
 Jahala. 

(1.2.2015 20:47:24)
Už zas
 Cimbur 

(1.2.2015 20:42:01)
Ano, i moje dite pujde zitra do skoly nedolecene.
 Hr.ouda 

přiznání č. II  

(1.2.2015 20:43:47)
a jakým způsobem, můžeš to osvětlit?

Musím se k něčemu přiznat. O porodu třetího dítetě jsem podvádela s OČR.
Ztratila jsem hodně krve, byla jsem na revizi, bylo mi blbě a nebylo vhodné, abych byla doma s novorozencem sama. Pediatrička usoudila, že nejlepší bude, když na týden nebo jak dlouho napíše manželovï OCR na jedno ze starších dětí.
Z toho plyne, že z mých dětí vyrostou nototičtí flákači, nebudou mít vztah k práci a budou se válet na dávkách. jasný jak facka.
 Hr.ouda 

Re: přiznání č. II  

(1.2.2015 20:47:19)
jo, jenomže OČR na mne nedostal. Dostal ho na díte, které bylo jako řípa.
Pečovat jsem MOHLA , jen bylo riziko, že se taky můžu poroučet k zemi.

Ošulili jsme systém a jsme navždy zatraceni.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:51:27)
Práve že zhlediska obvodní lékařky jsem o dítě pečovat mohla .

Z porodnice mne po 4 dnech pustili jen když se manžel zapřísáhl, že se mnou bude doma, ale mel úplně čerstvě nové zaměstnání a nemohl tedy čerpat dovolenou .

Takže pediatrička nám napsala OČR na jiné dítě.
 adelaide k. 

(1.2.2015 20:56:13)
Hroudo, ale pokud to bylo dite o ktere jsi jinak pečovala ty a teď se vlivem situace nemel o nej kdo postarat tak na něj OČR je naprosto ok.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:59:14)
de jure to OK nebylo a to je to ,o čem mluvím

na mne manžel OČR nedosatal, tudíž jsem byla shledána způsobilou se starat o sebe i o dítě , chápeš?
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:00:45)
jenomže já jsme nebyla shledána obvodačkou ani na základě zprávy z nemocnice jako nemocná

adelaide k. 

(1.2.2015 21:04:16)
Ne, tvůj lékař s tím nesouvisí, dokonce te ani nemusí vidět, přesto muze tvůj partner mít OČR na dite o ktere se nemůžeš starat. Dle pravidel a naprosto legálně.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:05:38)
jenomže KDO mne shledá neschopnou se postarat o díte? Pediatr jistě ne. A když obvodákovi nestačí zpráva z porodnice, co pak?
 adelaide k. 

(1.2.2015 21:10:17)
Nikdo, není to potřeba. Ověřeno z několika zdrojů.
 Cimbur 

(1.2.2015 21:53:04)
Mohl napsat Hroudin obvodak OCR na peci o Hroudu, ale neudelal to. Stejne tak mohl pediatr napsat na peci o dite sice zdrave, ale momentalne bez pecujici osoby, i to je legalni.
 Cimbur 

(1.2.2015 20:46:42)
Ne, to bylo v poradku.
 Hr.ouda 

(1.2.2015 20:49:53)
nemohlo být. Neměl OČR na mne, ale na zdravé dítě. Obvodačka to vyhodnotila tak, že jsem dostatečně OK, i když z porodnice mne propouštěli jen když jsme odpřísáhli, že nebudu s novoriozencem doma sama, pediatrička to vyhodnotila jako rozikové a napsala manželovi OČR na starčího sourozence, toho času zdravého
 Hr.ouda 

(1.2.2015 21:00:03)
systém na řadu případů nemyslí, tak je třeba je nejak kreativně vyřešit
 kreditka 

(1.2.2015 17:25:52)
~R^~R^~R^
 Elwing 

(1.2.2015 17:05:34)
Tak určitě asi tři chůvy(ne pomocnice do domácnosti), které by se denně střídaly po osmi hodinách, cca do dvou let věku dětí a od dvou tak dvě, přes noc už ne. No a finanční příspěvek na měsíc, který by pokryl všechny ty plíny, umělá mléka, jídlo a ošacení.
Nemá smysl hodnotit, jaká ta rodina je, prostě se jim to přihodilo aniž by to plánovali. Kdyby ty děti skončily v děcáku, stálo by to stát mnohem více. Přeci jenom, je to i v rámci celého světa, rarita.
 Kafe 

(1.2.2015 19:14:33)
násobek porodného dle počtu narozených dětí, příspěvky na výživu, příspěvky na plenky, přidělení většího bytu, nárok na bezplatný převoz k lékařům dětí (např. sanitním vozem), nárok na chůvy k dětem + nárok na pomocnici do domácnosti, příspěvek na nákup auta
 wexi 

(1.2.2015 19:14:43)
finanční podporu bych si představovala tak, že bych jim dala 5násobný rodičovský příspěvek a dvě chůvy na výpomoc - ovšem ty by si vybrala rodina sama, aby si sedli, přece jen je to velký zásah do soukromí
 Yuki 00,03,07 

(1.2.2015 19:46:05)
ale napřed tam měli několik pečovatelek, který se jim tam střídaly, to je prostě jedna chyba za druhou, ať se podíváš, kam chceš
to pa nemůže být v pořádku nic
 wexi 

(2.2.2015 8:24:43)
Suplik, ok, tak pečovatelky, chůvy, to je jedno. Prostě oni by měli rozhodovat o tom, kdo jim poleze přes práh. Já osobně si nedovedu představit, že by mi domů nasadili někoho, kdo by mi byl krajně nesympatický a já bych se mu měla klanět až k zemi za to, že u nás pracuje. Ti lidé za to dostávali plat, nebyla to z jejich strany žádná dobročinnost, tudíž ve "výběrovém řízení" by měli mít hlavní slovo rodiče.
 Kapradina 

(2.2.2015 9:15:26)
Wexi,

Ti lidé za to dostávali plat, nebyla to z jejich strany žádná dobročinnost, tudíž ve "výběrovém řízení" by měli mít hlavní slovo rodiče.

Kdo "ty lidi" platil? Rodiče? Jak píše Šuplík - chůvy si sami vybrali.
 spadlá z jahody 

(2.2.2015 14:41:48)
Můj návrh:
Porodné na 1 dítě X Kč, na dvojčata děti 4X Kč, na trojčata 9XKč, na čtverčata 16X Kč, na paterčata 25 X Kč, na šesterčata 36X Kč atd.
Na trojčata jednu chůvu placenou státem, na čtverčata dvě, na paterčata tři atd.
Rodičovský příspěvek násobkem počtu dětí.
 Arka 

(2.2.2015 13:25:25)
Tedy s paterčaty bych si představovala, alespoň jednu chůvu, která může přebalovat, koupat,dokrmovat, převlékat, sponzora na plenky a vzhledem k tomu, že děti po sobě nemůžou dědit oblečení, tak ještě sponzora na oblečení.
Po mateřské – školku zdarma a zajištění toho, že mi děti do školky vezmou, abych mohla pracovat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.