| Limai | 
 |
(1.2.2015 13:58:00) Teprve včera jsem viděla jen pár dílů z dokumentu Paterčata a co mi z toho nejvíce utkvělo bylo,jak Saša neustále skuhrá,že se o ně stát nestará a že by jim měl pomáhat.Ale nikde už jsem neslyšela,jak si tedy tu konkrétní pomoc od státu představuje(ale viděla jsem jen tři díly,možná že to zmínila v některém z těch které jsem neviděla).Je beze sporu,že starat se o paterčata a větší dítě k tomu je náročné po všech stránkách,o tom nikdo nepochybuje,ale spíše by mě zajímalo,jak vnímáte pomoc státu v rodinách s vícerčaty,dejme tomu od trojčat výše.Od jakého počtu vícerčat by měl stát věnovat rodině zvýšenou pozornost a pomoc,jakou konkrétně a do jakého věku?Jak konkrétně byste si pomoc takovým rodinám představovali?Myslím pomoc státu,ne občanů ochotných pomoci.
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 14:05:02) Možná by mohli na pracáku pomoci tatínkovi najít lépe placenou práci, nabídnout mu nějaké rekvalifikační kurzy, možná by tamní stacionář mohl nabídnout rodině umístění dětí zadarmo, kdy rodiče budou hradit pouze stravu a maminka by mohla jít na zkrácený úvazek do práce. /třeba uklízet do školy, školky, stacionáře/, možná by jim stát mohl dát dvě chůvy, aby rodiče mohli jít do práce a alespoň částečně se finančně podílet na chodu domácnosti. A následně, pokud rodiče pracují a snaží se, jim vypomoci sociální dávkou. Tak bych si já představovala státní pomoc v této konkrétní rodině.
|
| Cimbur | 
 |
(1.2.2015 14:08:28) Ja bych mamu od peti deti do prace neposilala, pokud neni kardiochirurg nebo tak.
|
| Marcela a 3 | 
 |
(1.2.2015 14:23:24) No to se neboj, tahle rozhodně pracovat nepůjde... I kdyby měla jen dvě děti.
|
| Jahala. | 
 |
(1.2.2015 14:33:06) S jedním pracovala tak nešil, chtěla bych vidět tebe jak by jsi se hnala do práce nejlépe hned po šestinedělí že?
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 15:47:44) Ano a sama to v dokumentu řekla. S prací skončila v 18, kdy porodila staršího syna.
|
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 15:50:52) a co je na tom divnýho? byla ma MD a pak RD s prvním děckem a pořídila si druhý, takže v době, kdy starší měl 4 roky, ona otěhotněla, těžko ji někde zaměstnali, takže ano, zůstala už doma, pochybuju, že mohla nastoupit do práce těhotná s paterčatama, i když nevěděli, kolik jich bude, těhotná asi těžko bude hledat práci, i kdyby s jedním děckem v břiše
|
|
| Martina, 3 synové | 
 |
(1.2.2015 15:54:31) Kolik tomu staršímu klukovi je? Jestli s ním byla doma do 4 let, tak ani neměla kdy se do práce vrátit, v těhotenství s paterčaty to jistě nešlo.
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 15:56:15) Ale hlavně to byla odpověď na to, že S. před porodem paterčat pracovala. Nijak jsem se nechtěla dohadovat.
|
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 15:58:23) vzhledem k tomu, jak já nejsem schopná sehnat práci, tak nekomentuju ničí nezaměstnanost...
navíc jestli šel kluk k zápisu, nemuselo mu být 6, ale třeba 5 a půl, v půl roce dětí, takže mu bylo třeba 4 a půl, když se narodily, těhotenství taky nějakou dobu trvá, takže mu mohly být 4 a kousek, když se rozhodli, že teda nepůjde do práce, on je uživí, pořídí se hned ještě druhý, nevyšlo to jak plánovali, ale to je teĎ už asi jedno
každopádně že nešla do práce hned ve 4 prvního děcka, to mi nepřijde nijak divný, pokud jí nikdo nedržel místo, tak se neměl kam vrátit
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:06:51) Tak tento názor tady není žádoucí, napsat o matce paterčat, že je nemakačenko, protože ji doma nikdo nenaučil, že by měla pracovat.
|
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 16:07:48) problém není v tom, jestli by ráda nebo nerada šla do práce, kdyby měli původně plánovaný druhý dítě a ne paterčata, tak by dál on pracoval, dál by nic neměli, stačila by jim mateřská a přídavky, ale takt oje ostuda státu, že se o svý jediný zdravý paterčata nepostará bez ostudy .) a to je ještě ohromný štěstí, že je všech 5 dětí v pořádku, stačilo by jediný postižený, jakkoliv, už by to byl malér
toto je mimořádná událost, nejen pro tu rodinu,ale i pro celou čr, je supr, že se doktoři postarali, reklamu má naše zdravotnictví úžasnou, je super, že lidi pomáhají, ale stát nic moc a tam vidím velkou mezeru, stát neumí pomoct tam, kde je potřeba tak, aby ta pomoc byla k něčemu
a není to jen o paterčatech, stačí nemocný nebo postižený děti a vybírají se vršky od PETek, to je totéž, stát neumí dávat tam, kde je o potřeba
|
|
| babiki | 
 |
(1.2.2015 16:08:04) no to jde videt, jak je ti to ""jedno"" Supliku
dle meho dostaly velke ho*no a jeste i to jim zavidite
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:11:54) Fakt máš pocit, že nic nedostali, nebo,že dostali málo? Já myslím, že dostali dost. Akorát si tedy myslím, že místo bytu v paneláku jim mohli dát nějaký byt v bytovce, kde je oplocená zahrada. Takové myslím, že v Milovicích byly.
|
|
| babiki | 
 |
(1.2.2015 16:17:06) Supliku, oni nejsou prumerna ceska rodina, cesky prumer je tudiz uplne zbytecne srovnani. 3+1 byt pro 6 deti, pecovatelky a rodice je proste bida
|
| babiki | 
 |
(1.2.2015 16:25:02) Ne, nenapadlo, spis me napadlo jaka je ostuda ze se nenasel sponzor (pokud chudak stat nema domy), ktery by jim dum postavil...
ze se maji snazit, to je opravdu smesne, Supliku, jak premyslis, kdyby se ""nesnazili"" tak je matka davno v Opave...
penize na uctu; taky vizitka CR, jaka uzasna castka se vybrala 
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:26:30) Možná kdyby se celá rodina chovala trochu jinak, že by už i na nějakou řadovku se zahradou bylo.
|
|
| babiki | 
 |
(1.2.2015 16:28:44) Nebavime se o Tobe, bavime se o prirodnim ukazu, ano, pro rodinu s patercaty je to malo.
|
| babiki | 
 |
(1.2.2015 16:36:18) Zaslibena zeme neexistuje Supliku, ovsem tvrdit ze spolecenska nevole vuci patercatum nema nic spolecneho s barvou jejich pleti je...hodne hloupe.
Sponzory nemaji, protoze sponzori dobre vedi, jaky poprask se ztrhnul jenom kvuli kocaru 
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 16:37:53) ano, kočár... to je jedna megaostuda naší společnsoti
|
|
| babiki | 
 |
(1.2.2015 17:07:32) Pokud bydli furt v byte, nemaji zdravot.sestry atd. tak maji sponzoru opravdu malo 
|
|
|
|
|
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 16:31:55) někde dřív tu prošlo, že si na nich Billa neudělala reklamu, ale on to neudělal ani nikdo jiný, včetně toho našeho státu
zajímavý je, že kdyby jim nabídla tu podporu Billa, považovali by to všichni za super, kdyby to udělal stát, už je to špatně, takže je valstně naprosto v pořádku, že stát nedělá co má, ted dělá, ale blbě, takže co si ještě rodina vymýšlí?, stát dělá dost i když blbě
je to těžký, kdyby byli bílí, tak to bylo všechno jednodušší, takto mají smůlu, lidi nevidí paterčata, ale romskou rodinu
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:38:42) Myslím, že pro spoustu lidí by bylo pozitivní vidět, že S. je možná ubrečená matka, která si zajde ke kadeřnici, na Matějskou a já nevím co všechno je jí vyčítáno,ale tatínek a zbytek rodiny pracují a snaží se pomoci rodinnému rozpočtu. Pak by možná hodně lidí svůj názor na jejich rodinu změnilo. Saše nezávidím, ono není co, kadeřnici, kartářku a to ostatní kolem jí opravdu přeji, protože sama mám sice jen dvojčata,ale byly chvíle kdy mě fakt cvakalo a tohle mi tenkrát, umožněno nebylo a strašně, strašně jsem to potřebovala. Lidem vadí to, že nikdo z rodiny nepracuje,ale mají plnou pusu řečí o tom, jak se na ně všichni vys.....
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 16:42:20) tatínek do práce chodil, ukaž mi rodinu, kde se narodí paterčata a táta dál zůstane chodit do práce, vstávat ve 4 a přitom bdue pomáhat doma s dětma...
a že nepracují prarodiče - no to mi teda řekni, u které rodiny se hlídají prarodiče, kteří navíc rodině pomáhají, jestli pracují nebo ne, a dokonce taková blbost, jako že jim má pomáhat Sašin mladší brácha, hahaha, už vidím moje bráchy, starší než já, když se mi narodili kluci, neuměli to vzít ani do ruky, sami děti ještě neměli, neměli jak pomoc a neuškodit, a tento kluk je mladší
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 16:46:05) paterčata jsou ale taky něco jako živelná pohroma, dopředu to nenaplánuješ a svět se to zboří
|
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:48:26) Já se tedy přiznám, že pro mě, by byla živelná pohroma spíš babička s dědečkem.
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 16:49:44) v kombinaci s paterčatama už je to na mašli
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:54:56) Já se tedy přiznám, děti bych dala v roce do jeslí, kde bych se snažila domluvit s Milovicema na tom, že budeme platit pouze stravu a šla bych do práce. Snažila se být co nejvíc samostatná. Je pravda, že v mé práci to jde.
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 17:21:24) Buchli, to musíš ráno vstát v 5, probudit všech 6 dětí, nasnídat, převlíknout, některý i dvakrát, propocený narvat do kočáru a postupně je odvážet do jeslí, mezi tím máš doam to jedno starší ,tkerý ti hlídíá ty sbývající, zatímco ty odvážíš po dvou s poslední várkou bereš to nejstarší do školky, a v 8 jsi v práci, tam makáš do minimálně 4, mezi tím ti ovšem zavírá školka i jesle, aspoň u nás, takže školkáče vezmeš a ten pak před jeslema hlídá ty ,kerý nedokážeš odvézt najednou, doma je hlídá sousedka v 5 máš všechny doma, převlíkneš je, počkej, nepřevlíkenš, necháš je hlídat tomu školkáčovi a letíš na nákup, v 6 jsi doma, dáš jim večeři, vlatně nedáš, musíš je převlíknout, pak jim v 7 dáš večeři a přitoože se v 5 vztává, tak honem spát
ideální život na několik let, dětem to dá do života fatkt hodně
a prootže děti se chtějí pomazlit, možná mají rýmu, tak v noci nespíš, prootže řve jedno nebo druhý nebo třetí,... nebo šestý
ale supermatka si s tím poradí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Kapradina | 
 |
(1.2.2015 16:39:26) Babiki, a zapojili se do podpory paterčat nějak krajani v zahraničí?
|
|
| Pollyenka | 
 |
(1.2.2015 16:41:51) Jo, moralistickejma kecama o tom, jak stát se o paterčata nepostaral.
|
|
|
| mis.st | 
 |
(1.2.2015 22:32:10) Bab, sponzor na dům.... nějak si to nedovedu představit. Mají byt 130m (jak tu někdo psal), to se ti zdá pro ně málo. Jak velký dům by to měl být, aby to bylo ok? 200, 250 nebo snad 300m? Kolik taková stavba může stát, s pozemkem, samozřejmě někde v Mílovicích, ať je poblíž rodina, která pomáhá. Opravdu pochybuju, že by takovou mnohamilionovou akci někdo zasponzoroval. Jestli to u vás takto funguje, pak opravdu žiješ v zemi zaslíbené. Já žiju ve 4 lidech na 60 metrech a nestěžuju si. A znám větší rodiny v menších bytech. Ano, paterčata jsou přírodní úkaz, zázrak, ale myslím, že pomoc, která jim byla poskytnuta je ok. Nebo myslíš, že strádají? Že se jim nedaří dobře?
|
| Kreaty | 
 |
(2.2.2015 6:12:44) Mis.st v Německu má rodina se 4 dětmi nárok na byt o min. rozměrech 90m2, pokud jsou děti různého pohlaví tak se sociálka ohlíží na to, zda mají každý svůj pokoj od školního věku.
|
| Kapradina | 
 |
(2.2.2015 7:30:26) Blanket, a funguje to v Německu jak? Že když máš nárok, tak ti ho splní bez podmínek? Najdou ti odpovídající byt nebo dům a platí ti ho?
|
|
|
| mis.st | 
 |
(2.2.2015 16:19:02) Blanket, přestěhujeme tedy všechny čechy z nevyhovujícího bydlení do německa, i s paterčaty, jiné východisko nevidím. Ještě že si nám tu tak dobře poradila. A jen tak pro pobavení, máme známé co žijí také na 60 metrech a mají 11 dětí. Nekecám, opravdu 11. Možná by si taky zasloužili větší bydlení, podle německých norem asi nějaký zámek, ne? Byla to jejich volba, mít tolik dětí. Nikdo jim nikdy nic nedal, nezasponzoroval, mají je po jednom, není to tak zajímavé jako 5 naráz. A pořád mi nikdo neodpověděl - mají se paterčata špatně?
|
| Kreaty | 
 |
(2.2.2015 16:40:53) mis.st tak Německo uznalo dostatek životního prostoru a dostatek soukromí jako zřejmě jednu důležitou součást zdravého vývoje dítěte, na kterou má to dítě nárok bez ohledu na to, zda jsou jeho rodiče chudí nebo bohatí, vzhledem k tomu, že v ČR se doplácí na sociální bydlení nehorázné sumy a přitom se jedná třeba o jednu místnost, kterou kasírují "podnikatelé", kteří tyto byty sociálně slabým pronajímají, tak bych byla ráda, kdyby se v tom udělal pořádek, tedy bylo stanoveno kolik m2 potřebuje dítě pro svůj zdárný vývoj a tyto pravidla dala do zákonu o sociální pomoci, je to tak nepochopitelné? Ono by to ve výsledku ten stát možná nestálo ani o korunu navíc. A ta sociální pomoc by se dostala dětem a ne podnikatelům, kteří vydělávají na nedokonalosti zákonů. Kromě toho já si taky myslím, že školní dítě má mít nějaký svůj privátní prostor v rámci bydlení rodiny, aby se mohlo vyvíjet.
|
| mis.st | 
 |
(2.2.2015 17:02:00) Tak tě tedy pěkně prosím, vem ty německé normy, zajeď do afriky a zkus ten životní prostor zajistit tamním dětem. I když děti křováků ho pod širou oblohou mají určitě víc než paterčata v bytě. Nesrovnávej prosím, je to nesmysl. Různá životní úroveň vždy byla a bude.
|
|
|
|
|
|
| hnusák lepák | 
 |
(1.2.2015 22:39:05) tak proč jim ho nepostavíš(nenecháš postavit) ty?
|
|
|
| Limai | 
 |
(1.2.2015 20:04:23) Byt,který jim Milovice dali,má 110 metrů,ne 130.Ale uznávám,že byt o takové rozloze není zrovna malý.
|
| Jahala. | 
 |
(1.2.2015 20:15:10) Já bych nechtěla být soused kvůli tomu zájmu médií a taky mohou přitahovat extrémisty toho bych se bála
|
| Jahala. | 
 |
(1.2.2015 20:22:47) bylo jim vyhrožováno dřív než se děti narodily měla bych z toho obavy i o sebe a své děti
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(1.2.2015 20:27:49) víš, když si uvědomíš, kde všude je chyba, může to vypadat jinak?
|
|
|
|
|
|