| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Dystymie - mírná forma deprese

 Celkem 26 názorů.
 Anthea 


Téma: Dystymie - mírná forma deprese 

(8.11.2012 10:07:14)
Druhé psychologické téma ode mě. Nedávno jsem o téhle nemoci četla, vůbec není veřejně známá, spousta lidí asi ani neví, že něčím podobným trpí. Takže přivítám příspěvky na tohle téma třeba i od vystudovaných psychologů.

Ve zkratce - je to mírná forma deprese, není to, že by znemožňovala život, většina lidí, co jí trpí, to vůbec ani nepozná, považují jí za součást své povahy. Tj. celkově depresívní naladění, labilní povaha, nejsou příliš schopní čelit zátěži života, snadno je problémy skolí.

A pozor!!!! Tahle nemoc údajně pochází většinou z toho, že dotyční prožívali v dětství CHRONICKÝ STRES. Většina lidí, kterým byla diagnostikována, tak totiž i své dětství kvalifikovala.

Takže tímto otvírám diskusi na téma - slyšeli jste o dystymii?
 ..maya.. 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 10:58:50)
neslyšela, já mám tetanii a je to taky velmi málo známé~;)
 Elíláma 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 11:08:16)
Anthea: no, slyšela, učila se o ní a pracujeme s ní, vcelku častá věc, dalo by se říct živná půda psychoterapie.
 Gerberka1 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 12:32:55)
Slyším tohle prvně, ale podle toho popisu to měla stoprocentně moje maminka....ona se vyloženě utrápila. Jsem přesvědčená, že už dál nechtěla žít, nemohla, nechtěla....taky kolikrát zmínila trauma z dětství. Byla to opravdu ta "mírná" forma deprese....slyším o tom opravdu prvně a sedne to jak ulité. Bohužel už je to k ničemu, maminka před půl rokem zemřela....myslím si opravdu, že už nechtěla žít dál, nesnesla to. V pár větách je to těžké vysvětlit.
 Líza 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 12:39:01)
Byla bych opatrná s tím uváděním důvodů, nevíme totiž, co je příčina a co následek.
Chronicky subdepresivní člověk popíše tutéž událost jinak než člověk v dobré náladě, takže to, že to ti lidé zpětně popisují jako chronický stres v dětství, vůbec nemusí znamenat, že se jejich dětství lišilo od dětství těch, kdo dystymií netrpí. Může to být klidně jen tím, že pod vlivem své poruchy nazírají na všechno trochu negativněji.
 Anthea 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 13:06:02)
Lízo, jasně, když se ale člověk narodí s určitou povahou, pak stačí, že má v dětství víc stresu a ta dystymie se rozjede. Bohužel to asi není tak akutní, aby s tím někdo něco dělal, protože ti lidé se podle toho, co jsem o tom četla dokážou přimět k akci, nečumí jen paralyzovaně do zdi, jako je to u hluboké formy deprese.

Tudíž nikdo a ani oni nic neřeší., jen mají nekvalitní život


Jak tohle vlastně léčí psychologie a psychiatrie? Taky podáváním malých dávek antidepresív, jako depresi?
 Ráchel, 3 děti 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 13:15:22)
Lízo, ale jsou objektivní věci, které pokud se v dětství u dotyčného vyskytly, tak příčinou stresu jistě byly.
 Martina, 3 synové 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 14:24:41)
To je bludný kruh: pokud má někdo (mírnou) depresi, je okolím stresován reakcemi na svůj stav, který nemůže ovlivnit, což mu na náladě nepřidá.
 Líza 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:02:32)
Ráchel, to nepochybně. Nicméně příčiny duševních nemocí jsou tak komplexní věc, o které se handrkují učení pánové na spoustě kongresů a stránkách vědeckých časopisů a stejně jako jinde i v psychiatrii platí, že povrchní pozorování snadno vede k záměně koincidence pozorovaných jevů za jejich přímou příčinnou souvislost.

Antheo, z mého pohledu by to nemělo být jen o lécích, pokud lze, terapie by tam měla mít co nabídnout. Ale ano, i u lidí s dystymií se dávají antidepresiva, některá z nich jsou vysloveně doporučovaná na tuhle diagnózu, ale obecně se připouští, že to je s léčbou těžké, že to je do značné míry osobnostní záležitost.
 Anthea 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:11:10)
Lízo, takže klasické podávání serotoninu do mozku až tak nefunguje? Nebo funguje, ale jen po dobu podávání, pak se to prostě vrátí, protože ať už je ten člověk tak nastavený jako osobnost, nebo ho dokoply stresy v dětství, není to věc, která by šla vyzmizíkovat?

 Líza 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:17:02)
Antheo, jednak žádnými léky se serotonin do mozku nedodává, to je takovej obecně oblíbenej omyl, ony jen ovlivňují, jak mozek nakládá se svým vlastním serotoninem.
Druhak - jako jo, něco zvládnou (ale ne všechna AD fungujou na bázi serotoninu, jsou i jiné látky, které se účastní v hlavě regulace nálady, a některá AD fungují přes ně), ale obecně je jednodušší vyléčit úplně takovej ten typ depresivní epizody, která vznikla z plného zdraví, než do "plného zdraví" nasoukat člověka s dystymií. Ale zase - to co říkám, je řekněme statistická záležitost, o tom jednom konkrétním pacientovi to nevypovídá nic, může se potkat napoprvé se svým přesně padnoucím lékem a může to být skvělý, nebo může natrefit na svůj padnoucí typ terapie... tyhle věci jsou příliš složitý, nejdou tak úplně jednoduše shrnout, respektive každý shrnutí znamená, že toho člověk spoustu opominul.
 Elíláma 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:44:37)
Líza: naprostý souhlas
 Ráchel, 3 děti 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:12:31)
ale jo, to je mi jasný, že jen na stres v dětství se to svést nedá
 Anthea 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:14:19)
Ráchel, stres asi tu disponovanou osobnost definitivně zlomí a podkope, kdyby ten stres nebyl, tak by ten člověk dokázal asi nějak fungovat pozitivně, pak už to není v jeho silách.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:30:39)
Antheo, to byla reakce na Lízu ;) roli stresu v dětství nepodceňuju, znám to z vlastní zkušenosti
 Šešule 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 13:18:20)
Nikdy jsem o tom neslyšela.
Mně ale spíš přijde, že dneska je tendence dávat diagnózy všem stavům, kdy člověk není šťastnej a v pohodě, nebo mu nejde všechno, jak ostatním~d~ Jako by se neslušelo přiznat, že nejsou všichni odolný a schopný. (Mmch, taky se nepovažuju za extrémně odolnou~k~)
 Elíláma 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 13:22:01)
Šešula a nebo naopak, když má někdo dysthymii, tak je odsouzenej jako slaboch, kterýmu se zas tolik neděje, jen nemá vůli...
 Veveru 
  • 

Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 14:22:48)
Existuje vůbec nějaký "slaboch, kterýmu se zas tolik neděje, jen nemá vůli"?
 Šešule 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 14:28:21)
Elí, o slaboších jsem nemluvila. Je ale fakt, že lidi jsou různý a různě odolný. A dneska je tendence dávat všemu diagnózu. Tak mi to přijde.~d~
 Šešule 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 14:29:56)
Resp. když je někdo v něčem slabší, nehodnotila bych ho jako slabocha (v tom pejorativním smyslu). Na druhou stranu je snažší mít idagnózu, než být jednoduše míň výkoná, než sousedka~d~
 Martina, 3 synové 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 14:54:33)
Když jsem míň výkonná než sousedka, protože mám zlomenou nohu , je to jasné a každý to tak bere.

Když jsem míň výkonná než sousedka, protože mám zlomenou duši, tak je to problém a - Snaž se, lenochu!!!
 Anthea 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 14:58:43)
tak já tu dystymii pochopila tak, že ten člověk je něco jako škarohlíd, všechno ho deptá a podobně. S touhle optikou nazírá na svět dost černě a podle toho se složí i při lehké zátěži.

Přičemž ale neměl to vrozené, jako charakterový rys, ale získal to vlivem třeba křehčí psychiky a přílišných stresů v dětství.

To není o tom, jestli člověk zvládne za den tisíce věcí, podle mě ten člověk s dystymií taky zvládá co musí, běžný život, ale dívá se na něj černými brýlemi a jakmile přijde větší zátěž, jeho psychika zareaguje třeba tak, že se složí.
 Martina, 3 synové 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:42:26)
Pole mě právě ten stres způsobují reakce okolí na "nenaladěnost" toho člověka, na jeho slabou motivaci způsobovat si potěšení, které stejně nepocítí.

Sousedka vypere záclony a umyje okna, protože dokáže prožít radost z čistoty bytu. Depresivní žena nic takového prožít nedokáže, tak nevypere a neumyje - chybí jí důvod.

Kdo nedokáže prožít radost, nedělá tolik, jako ten, který se radovat umí.
 Elíláma 


Re: Mírná forma deprese - dystymie 

(8.11.2012 15:49:18)
Šešule, néé, já taky nemyslela tebe, jen druhej extrém, kterej zas hlásají jiný lidi, stejně, jako máš na jednu stranu pravdu, na druhé ne úplně (některé diagnózy, jako právě zde v diskusi, jsou naopak opomíjené a berou se jako selhání nebo slabost, podobně jako se dřív bralo ADHD jako zlobivost.
 ///////////////////// 
  • 

díky za odkaz, našla jsem se 

(8.11.2012 14:59:31)
sedí na mě všechno. Právě si říkám, že tj osobnostní melancholické nastavení (umocněné v dětství), ale asi ne. Díky
 Elíláma 


Re: díky za odkaz, našla jsem se 

(8.11.2012 20:24:23)
no to se takhle posoudí těžko...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.