| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Kuřáci vs nekuřáci

 Celkem 164 názorů.
 fillantropus 


Téma: Kuřáci vs nekuřáci 

(25.9.2012 12:18:51)
Tahle diskuse nemá být o tom, jak jsou kuřáci strašní. Beru, každý něco máme. Ale zkuste se mnou rozebrat následující situaci a navrhněte řešení jak to zařídit, aby obě strany- kuřácká i nekuřácká byly spokojené a navzájem se tolerovaly.

Můj zážitek z dnešního dne:

vezmu dvě malé děti do hospody na zahrádku na oběd. Sednu si ihned k dětskému koutku. Hospoda úplně prádzná. Přijdou dvě paní, rozhlédnou se a ze všech třiceti volných míst si vyberou to, které je dvacet centimetrů od nás. A jedna si zapálí. Se slovy já to dám takhle, aby ti to nešlo do obličeje, strčí cigaretu mému astmatickému synovi prakticky dvacet centimetrů pod nos. Tedy postavím se a vysvětlím paní situaci, požádám jí, jestli by si nepřesedla. Paní na mě tupě zírá a její sousedka odpoví: "vždyť jsme venku". Já na to, ano, ale sedíme u dětského koutku a kouř jde přímo mému dítěti do obličeje. Paní se tedy rozčílí, se slovy- to se mi za posledních třicet let nestalo a dalším brbláním se přestěhuje. Zde spolu obě paní svorně nadávají.

Situace je to klasická, není to ani měsíc, co jeden cizinec strčil ruku s cigárem mému spícímu synkovi do kočáru, který stál vedle jeho stolu, s tím, že dal ruku stranou, aby nekouřil na své dospělé děti.

Jak si tedy představujete to soužití ? a prosím neargumentujte tím, že já matka nemám chodit do venkovních hospod. Ani tím, že se má zakázat kouření všude. Dobře já kuřáky budu tolerovat, ale proč oni nikdy netolerujou mě ? Já samozřejmě toleruji kouř z dálky, kdybych přišla jako druhá a blbě si sedla, tak si bez komentáře přesednu. A nebudu ani kritizovat, když bude hospoda plná a jiné místo nebude, budu to brát jako můj problém . Ale takhle ? Co tu paní vedlo k tomu, aby si sedla právě vedle nás a zapálila malému dítěti u nosu ?

Řešením by samozřejmě bylo jen malé tolerantní zamyšlení. Přijdu do hospody, vím, že budu kouřit, rozhlédnu se a zvolím si místo co nejdále od malých dětí, které nechci svým kouřem obtěžovat.

Všem ohleduplným kuřákům se tímto omlouvám, musím říct, že se situace značně lepší a vidím mnohdy velký posun.

Navrhněte také vy svá zajímavá řešení, aniž by diskuse sklouzla do klasiky typu- můžu si kouřit kde chci a nebo kuřáci jsou...
 fillantropus 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:21:21)
jo a reagovat můžu až večer, tak promiňte za následující mlčení. Jinak chci ještě podotknout, že jsem se potom na ty dvě paní dívala a když zrovna nehájily svá práva v místě, kde se střetávala s těmi mými, to byly normálně dvě velmi milé osoby.
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:21:38)
Žádný problém kuřáci vs. nekuřáci neexistuje.
Problém je v soužití ohleduplných a neohleduplných lidí, ať už mají v puse párátko nebo žváro.
 fillantropus 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:24:16)
hele ale já znám několi úžasných lidí, kteří ve chvíli, kdy si mají zapálit přejdou do nějakýho zvláštního nikotinovýho módu s poruchou osobnosti. Prostě do chvíle, než si zapálej jsou skvělý, pak jim najednou hrábne, sednou si na deku plnou malejch dětí a zapálej si. Jsou chvíle, kdy se nedá tolerovat nic. Na dnešní situaci byl obrovskej prostor si vzájemně vyjít vstříc.
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:26:35)
Myslím, že problé je ten, že dotyčné nenapadlo, že by někoho ta jejich úžasně voňavá cigareta mohla obtěžovat.
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:27:29)
No... spoustě nekuřáků zase nedojde, že může obtěžovat jejich úžasně voňavý dítě. To si nevybereš. ~;)
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:29:21)
No já svoje voňavý dítě nepřebaluji v hospodě či jinde na místech, kde by to někoho mohlo obtěžovat. Jestli jsi to myslela tak, že moje děti v restauraci hlučí, tak nehlučí, kupodivu se chovají způsobně, mám je vycepované. Samotné mi vadí řvoucí a lítající cizí dětí, tak se snažím, abychom neobtěžovali ostatní, 100% se to eliminovat nedá, protože dítě je dítě, ale dospělý, který cigáro strčí dítěti pod nos je neohleduplný magor.
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:30:07)
"Dospělý, který cigáro strčí dítěti pod nos je neohleduplný magor."
Souhlasím.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 15:11:07)
Monty to je rozdil. Samozrejme ted nemluvim o opravdu rvoucich a litajicich detech, jejichz matkam je to jedno. Ale i kdyz se snazim deti cepovat a usmernovat, jsou proste male a nekdy trochu bordelu udelaji. Jenze - ten rozdil: deti jsme byli vsichni. To je proste normalni a neeliminovatelna soucast spolecnosti. Kuractvi nikoliv.
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 16:26:25)
Každý byl dítětem, ale ne každý měl rodiče ignoranta podobného kuřákovi co hulí pod nos těhotné mamince s dvojčátky batolátky, co by to dítě dotáh do prostředí, kde je odsouzené otravovat ostatní. (kteří si to navíc zaplatí, ono ND není úplně zadarmo)

Je to stejné.
 Elíláma 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:21:42)
fill: to znám, já jsem jinak vcelku mírná osoba, když nemám absťák od cigaret ~f~~f~~f~ jinak co mě zhnusilo úplně a konečně od cigaret bylo, když jsem porodila a můj muž tam byl celou dobu se mnou a bylo to úžasný, najednou jako by se mu změnil pohled a zajímalo ho jen, kam odložit dítě a kde si po tolika hodinách dát cigáro, i za cenu, že už by nás ten den neviděl... :-©
 Margot+1 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 22:23:57)
nikotinová porucha osobnosti - to sedí.

Mám dojem, že to všechno - kuřácká extempore, obtěžující uřvané děti, smradlaví chlápci v MHD, důchodci na poště - jsou důsledky přelidnění. Lidi na to nejsou dělaní. Mají žít v malých rodových skupinách, kde jsou vztahy vyjasněné a každý ví, co může a nesmí.

Řešení není. A nebo je: odstěhovat se někam do pustiny a akceptovat tamní pravidla.
 NovákováM 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 22:31:23)
~t~~t~~t~

a vcelku stačí jediné pravidlo - "nečiň jiným...."

nám pravidelně cizí psi kálejí před brankou, čůrají na plot, nevím, zda by jejich majitele potěšilo podobné před jejich dveřmi do bytu,

nikomu pod nos nehulíme, svůj bordel - i ten v okolí prostě uklízíme.

Snažíme se nedělat kravál o víkendech, je-li něco nutného stavebně a jsou-li sousedi doma, většinou jim vysvětlím oč jde a jak dlouho to bude trvat.

Sousedé to mají dost podobně krom toho, že nedávno nám soused zbořil sloupek... a nějak neuznal za vhodné se přiznat nebo stavit. On má zbořený auto, my barvu na sloupku... nafocené to mám a netuším, jak to řešit, protože pojišťovna se tváří, že viníka zná. To bude konflikt až vzhledem k diskuzím asi i náboženský.



 brabenec+Adélka 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:50:56)
Přesně tak, je to o člověku a jeho slušnosti. Jsem kuřačka, ale na veřejnosti tedy koukám hodně kolem sebe a pokud bych někoho obtěžovala, tak si prostě nezapálím nebo jdu "do vyhnanství".
~d~
 Valoria 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:22:34)
jako kurak jsem pro oddeleni kuraku a nekuraku. i na te zahradce. na verejnych mistech klidne zakaz nebo vyhrazena mista pro kuraky. (u uradu, nemocnic apod.), treba by se vajgly nevalely vsude kolem. Zakaz koureni na detskych hristich.
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:22:46)
Hm, to je opravdu klasická situace. Já jsem na kuřáky vysazená právě kvůli tomu, že se nedívají kolem sebe a nedokážou pochopit, že někomu to kouření může vadit. Co popisuješ už zavání idiocií dané ženy, to nelze jinak popsat. Dokud se lidi k sobě nebudou chovat ohleduplněji, tak tyto rozpory budou pořád aktuální. To samé máš na zastávkách, kouří se tam, co by se kuřákovi stalo, kdyby poodešel 15 metrů dál - jenže to by zase nebyl v autobusu první, že jo. Je to smutné. Řešení to nemá, zvlášť u nás v ČR.
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:25:49)
To mi připomnělo situaci prvního školního dne, kdy rodiče a děti čekali před školou, než se otevře, mezi tím bylo plno maminek i s miminy, děti všeho věku doprovázející sourozence do školy, no prostě naprostá převaha dětí. Přesto se tam našli asi 3 rodiče, kteří si v tom chumlu dětí normálně sprostě zapálili. Tak co na to říct. To by nepočkalo pár minut, nebo by byl tak velký problém si poodejít mimo skupinu někam ke stromu? Nechápu. Stejně tak nechápu kouření lidí v ZOO třeba na dětském hřišti a na dalších místech, kde se zdržuje velké množství dětí.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:52:44)
Kouření v zoo u hřiště vysvětlím hravě. Stojíš tam sama dvacet minut, tak co máš dělat? Kuřák si zapálí.
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:53:50)
To co dělají nekuřáci, stát, případně se věnovat dětem.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:57:28)
No, tak já stojím a kouřím. Dítě už věnování nevyžaduje. Ne, že bych kouřila v chumlu dětí, prostě kouřím na kraji hřiště. Z hlediska zamoření splodinami je to zanedbatelné. Nikdy mě tedy taky nikdo nevyhánět, takže soudím, že to je přijatelné :)
 Citronove koliesko 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:26:21)
A v Cechach nie je zakazane fajcit na zastavkach?
Nemate oddelene priestory v restauraciach pre fajciarov a nefajciarov?

 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:26:57)
Zákaz kouření na zastávkách nikdo nedodržuje.
 Citronove koliesko 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:34:48)
No v SR co som si vsimla zakaz dodrzuju, chodim vlakom z dediny pri Bratislave a tam teda vsetci fajcia mimo zastavky, v Bratislave na zastavke kde prestupujem na MHD tiez fajcia len mimo.

Restauracie to iste, idem tam kde je cast pre nefajciarov. Teraz je dokonca zakon ze ta cast musi byt vacsia ako pre fajciarov a oddelena stavebnou upravou. Nestalo sa mi ze by som v restauracii mala s fajciarmi problem. Jedine v nakupnych centrach ked idem okolo kaviarni tak citim dym, tam je to nejako nedotiahnute co sa tyka zakona. Ale aj toto chcu od 1.1.2013 upravit.
 rascal-ka 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 15:18:06)
Žubko, zákaz kouření na zastávkách je dávno zrušený, nesmí se kouřit pouze na těch zastřešených.
 fillantropus 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:27:15)
omlouvám se, již musím odejít.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:35:51)
Na zastávkách bylo kouření zakázáno, pak prý ten zákaz zrušili a jaký je současný stav nevím, jestli to zase vrátili nebo ne. Mění se to moc rychle.
 Elíláma 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:26:22)
ne, myslím, že kouření na zastávkách ještě zase není zakázáno, protože Čech není schopný rozumět tomu, co je to zastávka a tedy se děsný problém to uzákonit, aby si lidi nehandrkovali, který centimetr cesty je už zastávka. ~8~
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:27:20)
Tomu bohužel moc dobře rozumím.:-)
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:28:35)
Já bych uzákonila, že na veřejném prostranství obecně je zákaz kouření.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:31:50)
A mimochodem jsem ráda, že je zakázáno kouřit v nemocnicích, a to všude a že se neděje to, co v začátku - všude bylo kouření zakázáno, ale pan primář kuřák ve své ordinaci hulil bez pardonu, to samý šéfové oddělení ve státních organizacích a zaměstnanci postávali před hlavními dveřmi a klient se jimi musel prodírat - to bylo dost nechutný. A to už naštěstí není.
Ale zas mě fascinuje, že na středních školách zvažují o kuřárnách - já bych jim teda dala kuřárnu~o~
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:33:30)
No, v nemocnicích se kouří přede vstpem do pavilonů a to i před onkologií.
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:39:48)
Nedávná zkušenost z okolí - kouří se i přímo na onkologii - na oddělení (balkon).
 Elíláma 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:43:57)
Žžena: tak já mít nádor v terminálním stádiu, tak kouřím snad všechno... ale jo, působí to tam divně ~b~
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:50:37)
Tak ne všichni kuřáci tam mají nádor v terminálním stadiu ~:-D
 Elíláma 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:54:12)
Žžena: ~t~~t~~t~~g~~R^ tak to je sakraže fakt
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:36:47)
Xantipo,
ve kterých nemocnicích je zakázáno kouřit? Muž byl ve špitále před 4 lety, další příbuzná před dvěma měsící, v obou případech pacienti chodili kouřit - v areálu nemocnice, samozřejmě, resp. v rámci oddělení (balkon, hajzlíky apod.). ~;)
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:37:27)
Xantipo,
ve kterých nemocnicích je zakázáno kouřit? Muž byl ve špitále před 4 lety, další příbuzná před dvěma měsící, v obou případech pacienti chodili kouřit - v areálu nemocnice, samozřejmě, resp. v rámci oddělení (balkon, hajzlíky apod.). ~;)
 Žvejkačka 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 22:08:33)
Xantipo
kuřárna je pro školu, která si zakládá na své pověsti už asi nutnost, protože studenti kouří před školou za školou vedle školy naproti škole, prostě všude. Zákaz opouštění budovy nikdo nerespektuje. Drzé jim to evidentně nepřipadá, nevim jestli jim to příde vtipný, že se chovají neslušně, nebo je jim to jedno...
Samozřejmě ty houfy kuřáků a poplivanej chodník působí velice nereprezentativně.

Zřejmě pro vedení některých SŠ je nepředstavitelný problém dát studentům najevo, že tolik a tolik metrů od školy se prostě hulit nebude a hotovo. O přestávce nebude ven chodit nikdo (ani pro tu sváču) a hotovo.

Já jako nekuřák bych kuřárnu uvítala, protože pak nebudu muset procházet oblaky dýmu, když si jdu koupit pití nebo něco k snědku (bych se teda klidně smířila s tim, že si jídlo koupim ráno nebo smůla.
 Loriana 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 22:26:29)
No v naší nemocnici je taky zakázáno kouření, respektive jsou kuřácké místa. Ano, jedno pod okny onkologie (zřejmě už nemocným dle ředitele o nic nejde ~Rv ), další vedle kojeneckého oddělení atd. v podstatě to bylo vytvořeno aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Co mě ale fascinovalo na jedné novorozenecké JIP, personál a rodiče chodí kouřit na balkon a nechávají samozřejmě otevřené dveře, aby slyšeli alarmy. Primář o tom samozřejmě ví, netrápí ho to nijak...
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 15:00:42)
Nebo proto, že na určitých zastávkách je filtrace městského vzduchu skrze cigáro bezpečnější způsob života. Mně kdyby někdo chtěl dát pokutu v Plzni u U práce za kouření(kde popojíždej vegikly na jedničku), tak se budu tak smát, až z toho možná umřu (na kouření).

Venku kouřím vyjímečně, ale nemůžu říct, že nikdy. Ono totiž "nikdy nebylo vidět tolik dívek s cigaretou.." protože dívky měly možnost si někam regulerně sednoud a dát si čouda. Dneska to neexistuje (pracoviště, úřady, všechny veřejné uzavřené prostory a teď i část hospod)
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:25:05)
No tak já zrovna bych kouření v restauacích uvnitř zakázala všude, na zahrádkách ať se lidi domluví. Nakonec jste se taky domluvily.

 fillantropus 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:26:20)
jo domluvily jsme se, ale paní se obě cítily ublížené a naštvané.
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:27:34)
A přitom šlo o prd, že jo, když byla hospoda prázdná...
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:33:30)
Njn, tak to je ale o nastavení lidí. Já jsem taky minulý týden o přestávce v ND poprosila pána, který seděl za námi s holčičkou, kterou evidentně ten balet vyčerpával, tak se bavila tím, že dělala zřejmě výmyky na zábradlíčku, kopala mi do židle a normálně nahlas představení komentovala, jestli by nešly ty její projevy nějak omezit. To byla AFÉRA - že nerozumím dětem (moje, které na to mělo, bylo v divadle se mnou, mladší naproti tomu podle mě možná do divadla nepůjde nikdy), že bych snad mohla být trochu tolerantní, pak šel za uvaděčkou, co má teda jako dělat (byla to druhá galerie, nad námi šest prázdných řad) atd. Takže naštvaný a ublížený byl taky, ale co se dá dělat.

 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:35:54)
Jo to se nám stalo onehdy v kině, byli jsme tam s dětmi 5 a 8 let, před námi seděla rodinka s dětmi obdobně starými, zatímco naše za celou dobu necelky a kokaly na film, tak děti před námi běhaly v prostřední uličce, pořád si někam přesedávaly, hlasitě vše komentovaly, no prostě zážitek. Já nechápu, co lidi vede k tomu brát děti,které nevvydrží 2 hodiny v klidu sedět, brát na místa, kde se toto vyžaduje.
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:41:03)
Já myslím, že si myslí, že se to nevyžaduje. Jako chápu, že na Kašpárkovi pro tříleté děti ticho nebude, ale na baletu (byť je to odpolední představení), bych ho fakt chtěla. Jako synovi se to taky nelíbilo, ale trpěl tiše (akorát jednou usnul a spadl ze židle).
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:26:34)
Stačilo by omezit kouření "uvnitř" přes den, zejména kvůli těm dětem. Třeba do osmi večer.
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:29:59)
Tak kouř neškodí jen dětem. Dokonce, i můj muž, silný kuřák, dokáže přežít pár hodin v nekuřácké hospodě, prostě občas odejde ven.
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:31:24)
Markéto,
no... já zažila mockrát v rámci EU, jak vypadá nekouření v hospodách a že by z toho byli provozovatelé nadšení se říct nedá. Často si hledají způsob, jak to obejít, hlavně na zahrádkách.
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:35:42)
Já bych kouření na zahrádkách zachovala.
 x x 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:32:22)
No já pořád věřím, že normální lidi se dohodnou, když přijde kuřák do hospody a vidí, že je tam plno rodičů s dětmi, tak si prostě zapálí venku, nebo si sedne někam hodně daleko, pokud je to možné.
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:35:30)
Ano, normální lidi se dohodnou.
Kdo je neomalený a sobecký, ten se nedohodne a je úplně jedno, jestli je to kuřák, cyklista, rybář nebo prodavač v mlíkárně.
 Pole levandulové 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:31:53)
fill, to je proste klasika, nejdriv jim to nedojde a pak uz jsou v opozici, ze sis jim dovolila neco rict a nachytat je vlastne na svestkach. Reseni nemam, kuraci, kteri kouri tak, abych to citila ja nebo moje deti mi vadi hrozne, ale korm upozorneni na koureni tam, kde je to opravdu zakazane, s tim nejde udelat nic.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:41:36)
Já bych zakázala kouření všude kromě vyhrazeného místa pro kuřáky. Já ten cigaretový smrad prostě cítím i z dálky, vadí mi to, nechci to dýchat a nebaví mě se pořád s někým hádat.
 bin prostě 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:42:41)
pokud je zahrádka kuřácká, je prostě riziko, že když tam půjdu s dětmi, nejspíš se kouři nevyhnu.

Já razím právo rychlejšího- pokud příjdu na zahrádku na pivo první a nejsou tam děti, zapálím si, pokud v průběhu mého kouření děti příjdou-jejich problém a nehodlám se omezit.
Pokud ale příjdu na zahrádku a děti už tam byly předemnou kde kouření může vadit s ohledem na děti, tak uznám, že tam byli dřív a nezapálím si, nebo alespoň ne v těsné blízkosti
 sarmi 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:51:40)
a kouris i pred synem?
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:55:49)
Tak nevím jak Bin, ale na kouření není nic ilegálního, takže dokud jsem kouřila, kouřila jsem i před synem, manžel před ním kouří dosud. Ne moc často, on o těch příležitostí moc není, většinou když jsem na výletě nebo se válíme u vody, večer u ohníčku.
 sarmi 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:33:30)
ilegalniho asi ne ~;). jde o koureni v bezprostredni blizkosti ditete, coz nepochopim (napr. dite sedi vedle me na lavicce, sedim s nim u stolu apod.).
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:36:41)
Vzhledem k tomu, že kouřím i vedle vlasního dítěte, tak mě to zas tak nedojme. Spíš bych nekouřila vedle astmatika, ale někteří astmatici tvrdí, že jim to dělá dobře.
 sarmi 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:55:53)
fakt?~:-D manzel ani syn by nesouhlasil a dle vyzoru fakt nepoznas, jestli astmatik je nebo ne ~d~.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:59:37)
Já nevím, astma nemám, ale známý má, přes den v práci fouká a pak v hospodě hulí, říká, že mu to pomáhá. Jasně, že nepoznám, jestli má někdo astma, ale předpokládám, že by mě třeba v kuřácké hospodě upozornil :)
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:02:07)
Máš pravdu, znám víc astmatiků, co kouří~Rv
Já jsem zřejmě alergická na něco z těch cigaret - nevím, ale je fakt, že s některými kuřáky to ani nehne, ale zase jsou tací, kteří se zeptají, zda jsem začala kašlat kvůli kouři a přestanou ihned.
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:07:54)
To přece není vůbec o astmatu nebo neastmatu. Jsou astmatici, kterým kouř vadí, takové, kterým nevadí, a pak jsou neastmatici taky obou druhů. Jako zase zkoumat "proč ti ten kouř vadí?" a "máš vůbec nárok na to, abys v zahuleným prostoru začala kašlat?" mi přijde už mimo.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:57:25)
Tak já astmatik nejsem a když jsem vedle "kuřiče", mám pocit, že bych byla schopná si vykašlat plíce.~;)
 NL 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 18:50:55)
Tak to ho docela lituji. Jako dítě jsem měla otce kuřáka. Doma kouřit nesměl. KOuřil buď na chodbě paneláku(v té době taková klasika) anebo venku. Jak mi to jako děti nesnášeli. Dodneška nemám ráda, když někdo v mé blízkosti kouří. Naštěstí doba se mění a mám možnost vyhledávat restaurace, kavárny kde je normální nekouřit. Pokud se musím vyskytnout někde, kde je to napůl anebo na zahrádce, tak se snažíme uklidit z dosahu, rozhodně nechodit do kuřáckého prostoru apod. Nesnáším to, že pak doma musím veškeré oblečení vyprat, umýt si dlouhé vlasy, které samozřejmě nevyčuchnou. Nemám ráda všude poházené vajgly, to je taky kapitola sama o sobě :-( .
 bin prostě 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:00:55)
jo, třeba když si hraje na písku a já na zahrádce piju pivo tak u toho kouřím..když se teď rozvádím, kouřím i na balkoně- za zavřenými dveřmi
 sarmi 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:31:02)
rozvadis?
 bin prostě 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:34:20)
~d~
 sarmi 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:54:19)
no blbe ~6~
 MÍŠA&FÍK 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:45:39)
Hrozný je, že když jde člověk v poledne na oběd, nebo brzy po obědě jen na kávu, ať už s dítětem nebo bez, vrací se načichlý jak kanál.......
Kouřit by se mělo jen v nějakých nočních barech, "čtyřkách" putykách, ale během dne v kavárnách, cukrárnách a slušných restauracích ne.
Tam nikdo nevysedává hodiny, že by nevydržel nekouřit ...nebo si prostě zajde ven.

Jinak ať si každej dělá co chce, ale proč by zlozvyk jednoho, měl obtěžovat druhého ???



Já taky nikoho neobtěžuju nějakými smrady, dýmy, zápachy apod.



A to podotýkám, že mi kouření až tak moc nevadí, ale někdo fakt "umí" bánit.......:-©
 Monty 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:48:03)
Já taky nikoho neobtěžuju nějakými smrady, dýmy, zápachy apod.

Pokud jezdíš autem, tak obtěžuješ. ~;)
 MÍŠA&FÍK 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:56:30)
Tak to občas jezdím, to je pravda, měla jsem na mysli situaci , kterou popisovala zakladatelka - při sezení v restauraci nebo na zahrádce u restaurace.


Také na chalupě topím dřevem, takže z komína se kouří...ale to bychom mohli vymyslet milion jiných příkladů........řeč byla o kuřácích.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:46:10)
Imho nad tímm paní prostě moc nepřemýšlela. Taky je možné, že místo vybírala ta, co nekouřila, atd. Víc bych za tím nehledala.Kuřáci si zapalují automaticky, není to pro ně něco, co by extra plánovali.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:48:01)
Asi by se to měli naučit.~d~
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:55:31)
Hele, přemýšlíš, než si dáš do pusy žvejku? Já sama jsem slabej kuřák, stačí mi krabička na týden, někdy i na déle, zrovna v zahradní restauraci kouřím. To není, že bych to nevydržela, ale právě tam kouřit jdu :) Sednnout si, dát si kafe, nebo pivo a zapálit si.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:59:19)
Já většinou nežvýkám, pokud už jednou za rok jo, tak naopak přemýšlím, kam ji pak vyhodím. Kuřácí holt musí přemýšlet předtím, ne potom.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:02:15)
Nemusí. V tom je imho ten vtip... pokud je kouření na zahrádce povolené, tak nemusí. Ohleduplný člověk si sedne jinam, normální člověk si přesedne, ale nemusí. Jakmile začneš říkat lidem, že musí, automaticky se naježí a nevyhoví ti. To je špatná komunikační strategie. Kouřit na zahrádce se může, zřejmě všude, takže oni jsou v právu a ty po nich chceš laskavost. Pokud se někde kouřit nesmí, tak je to samozřejmě něco jiného.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:05:51)
To je slovíčkaření. Řekněme, slušný kuřák by měl přemýšlet dřív, než si zapálí. A jsem i pro zákaz kouření na zahrádkách.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:11:13)
No, tam, kde jsou nekuřácké restaurace,tam jsou zpravidla naopak kuřácké zahrádky, třeba na Slovensku to tak funguje.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:12:29)
Jenže i nekuřáci holt v létě rádi chodí na zahrádky a chtějí, aby se tam nekouřilo.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:15:30)
No, tak i zahrádky musejí být kuřácké i nekuřácké. Pokud se nesmí kouřit v hospodě, tak se s dožadováním ohledů na kuřácké zahrádce nechytíš, to je prostě realita. Byla jsem o víkendu v Bratislavě, tak mám čerstvý zážitek.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:18:55)
Jo, když budou kuřácké i nekuřácké zahrádky, je to v pohodě. Vadí mi, že nekuřácké zahrádky nejsou.(nebo o nich nevím)
Beru, že někdo kouří. Jen chci mít pro sebe(svou rodinu,...) čerstvý vzduch.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:24:14)
Fakt je, že o nekuřácké zahrádce nevím, ale nepídila jsem se po nich. Většina podniků si chce kuřáckou klientelu zachovat. Vím o nekuřáchkých kavárnách, ale ty mají zahrádky i v zimě, právě kvůli kuřákům. Ba ne, o jedné vím. V Govindě se nesmí kouřit na zahrádce.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:50:59)
Zrovna nedávno jsme byli s holkama na pokecu a večeři - vedle nás si sedl pár a zapálil. Okamžitě jsem měla pocit, že vyplivnu plíce. Jedna kamarádka je požádala, zda by nemohli přestat kouřit, že fakt nemůžu dýchat. Prej - a próoooč. Tak zavolala číšníka a oznámila, že nás 11 ruší objednávku, neboť bohužel - ale evidentně nesnesu kouř, takže jdeme jinam. Číšník to zařídil - kuřáky přesunul na druhou stranu pod větrák a nás k oknu, abych se konečně mohla nadechnout.
Asi jde o lidi - jako všude.
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:05:17)
Ty Xantipo, to bude psychický.

Jinak fakt ti připadá nelegitimní kuřákova otázka proč by měl přestat kouřit v kuřáckém prostoru notabene ve večerní době?



 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:09:07)
Libiku,
a je legitimní požadavek člověka, který přijde do restaurace, kde se vaří a nalejvá pití, se najíst a napít a neudusit u toho?
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:10:51)
Tím nic proti kuřákům. To prostě beru spíš směrem na provozovatele. V jeho zájmu je, aby u něj utratilo svoje prachy co nejvíc zákazníků.
Pokud nemá nekuřáky, tak má buď smolíka, nebo se může posnažit jako třeba v Xantipy případě.
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:13:45)
No, nechodím večer do hospod, kde by se dusila paní, co se chce nalejt a najíst. Víte co, kuřáctví díky hysterkám začíná být velice půvabná klubová záležitost, vlastně vám sluší dík, dak Ď
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:17:58)
Však nekuřáci by byli rádi, když by se kouřilo výhradně v nějakých klubech. Mimochodem - znám hodně kuřáků, kteří když chtějí jíst, tak nesnáší, když jim u toho někdo kouří. Nicméně kamarádů mám poměrně dost, dost často spolu někam chodíme a tuhle jsem zírala, že jedna z nich odchází ven - prej kouřit, aby ostatním nečudila. A byli jsme v pivnici - teda žádná zaplivaná hospoda, to ne - a skutečně tam nikdo nekouřil a byli jsme tam večer. A nevěřím tomu, že žiju ve městě nekuřáků.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:20:57)
No, pokud to byla tvá kamarádka a ví, že se dusíš, tak to chápu :)
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:11:39)
Tak vzhledem k tomu, že si mohli přesednout v klidu někam dál, kdežto u nás to znamenalo přestěhovat a přeskupit 4 stoly, které jsme měly připravené, tak bych očekávala z jejich strany jiné řešení.
My do té restaurace chodíme dost často, protože jsme myslely, že to je nekuřácká restaurace - a chodíme tam od pěti odpoledne.
V jiný den se stalo něco podobného, akorát že vedle seděli dva muži, tak po upozornění se omluvili /což nebylo nutný/ a že tedy kouřit nebudou - prej - uděláme něco pro zdraví nejen vaše, ale i svoje.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:16:14)
No, řešení se našlo, tak proč o tom mluvit? Ne každý vždycky vyjde vstříc a má na to právo. Hele, když mám premenstruální tenze, tak taky lidem ve spoustě věcí nevyhovím :ú
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:20:23)
Tak zřejmě se číšníkovi vyplatilo domluvit se s dotyčnými než přijít o kšeft od naší party.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:21:35)
Takové řešení je ale normální, na to nepotřebuješ zákon.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:27:08)
No jo - ono to bohužel až tak normální všude není. Já bych osobně byla pro striktní rozdělení - kdo se bude chtít bavit s kamarády kuřáky v kuřácké hospodě, tak bohužel - někdo takový jako já tam jednoduše nebude moci jít.
A když v nekuřácké - tak zas tam budou kuřáci, kteří to kouření oželí.
U nás je jeden klub - pro náctileté - ale je to diskotéka, může tam teda kdokoli, ale největší zastoupení tam mají náctiletí - která je prostě nekuřácká. Čuměla jsem jak puk - a narváno tam mají pořád. Je paráda jít a nebát se, že ti někdo omylem típne cigaretu o ruku~;)
Je škoda, že majitelé nemají odvahu k podobnému kroku - možná že doufají, že lidi se prostě domluví.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:30:39)
Taneční kluby jsou dost často nekuřácké, spíš z důvodů bezpečnosti, lidí je tam hodně, nesedí u stolů, atd.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:35:10)
Já si myslím, že tolerance ke kuřákům je obrovská, nikdy dřív nebylo vidět tolik žen a dívek, které kouří za chůze běžně po městě. Mně osobně to přijde absolutně hnusné a nechápu, že to třeba nevadí klukům a chlapům, kteří třeba dotyčné doprovázejí. Dřív spíš bylo vidět takhle hulit chlapa, ale dneska je to obráceně. A nebo - žena vede za ruku dítě nebo má kočárek a u toho hulí.
Já bejt policajt, tak si počkám, až dokouří a kam odhodí nedopalek, to by viděla pokutu.
 Ropucha + 2 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 16:53:53)
Xantipo, k tomu, že se u nás budou rozdávat pokuty za odhozené nedopalky, povede ještě předlouhá cesta, pokud vůbec někdy k takovému cíli dojdeme.
Japonskou úroveň ukázněnosti a ohleduplnosti bohužel my Češi asi nemáme šanci dosáhnout.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:14:22)
Libiku - to jako myslíš, že vidím cigaretu a začnu ze stresu kašlat?~t~
To fakt ne, v tý restaurace bych jednoho kuřáka raději přešla jen tak, když by to šlo, ale nejde, to se nedá - nepomáhá na to zapití, něco zajíst, prostě nic. Jako kdyby mě něco škrábalo v krku a dusilo.
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:56:28)
Já tohle někdy mívám v situacích, kdy je zřejmé, že je společensky neúnosné rušit odchodem či kašlem, naposled mě to chytlo na Pražském jaru.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:06:12)
Vemte si to opačně, kdyby na místě, kde se kouřit nesmí, nějaký kuřák slušně požádal, že si nutně potřebuje zapálit, vyhověly byste?
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:10:00)
Ne Alraune, já to nechci dýchat, není to zdravé, smrdí mi to.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:13:06)
Nojo, tak proč by člověk tam, kde kouřit může, měl vyhovět tobě? On to dýchat chce... je to legální a je to povolené. Mě ani tak nejde o to kouření, protože sama vydržím bez cigarety měsíc, takže mi hodina nedělá problém, ale vadí mi buzerace.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:15:13)
Já nevím, jak vysvětlit, že nekouření je normální. Tím, že já nekouřím, jemu vzduch nijak zhoršuju, on mě svým kouřením ano. A proto se má omezit on.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:17:41)
Jezdíš autem? On třeba ne? Třeba má ekologičtější topení, třeba netopí vůbec... to fakt v globálu není argument, řešení je najít cestu, přijatelnou pro všechny. Taky pro provozovatele těch podniků, samozřejmě, protože ti ze žvanících, pijících a pokuřujících hostů profitují.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:21:56)
Teď je řeč o kuřácích. Navíc toho autem moc nenajezdím. A nemám ve zvyku zaparkovat auto před zahrádkou a tůrovat motor. A taky jsem pijící a žvanící host, ale většinou jen tam, kde se nekouří.
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:31:55)
"Jezdíš autem? On třeba ne? Třeba má ekologičtější topení, třeba netopí vůbec... to fakt v globálu není argument, řešení je najít cestu, přijatelnou pro všechny."
Jenže toto není o globálu, to je o lokálu ~;)
Bez ohledu na to, čím topíš nebo čím jezdíš, tak cigaretový kouř smrdí a je plný jedovatých sraček, které v té hospodě s Tebou nedobrovolně čuchají i jiní lidé.
Jako když budu bydlet v pasivním domě a chodit všude pěšky, bude omluvitelné, když budu lidem kolem sebe foukat do obličeje karcinogeny?
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:37:26)
No, budeš jich zřejmě foukat méně, než oni, i když nekouří :)
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:42:44)
Ale jejich auto a komín jejich baráku Ti nesmrdí do obličeje, když se chceš naobědvat, nebo pokecat u piva. Chápeš ten rozdíl?
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:47:03)
Smrdí vždycky, když se nadechnu. Mimochodem, jde o zápach, nebo o škodlivost? Protože lokální topení a nekvalitní palivo samozřejmě škodí hodně, a když je v Praze inverze, je kouření opravdu to poslední, co bych řešila. Prostě, nekuřáckých restaurací už není tak málo, těch se stavebně oddělenými prostory taky ne, a kde se kouřit může, tam je to o lidské domluvě. Víc se na tom vymyslet nedá.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:49:26)
Dá se vymyslet, že kouřit se bude jen v prostorách k tomu určených a umístěných tak, aby nikoho jiného neobtěžovaly.
 Xantipa. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:55:10)
V jednom OC jsem se zasmála. Říkám servírce - prosím vás, jste kuřácká nebo nekuřácká kavárna? A ona - obojí, máme to oddělené. To mě zaujalo - a jak? Ukázala na 2 stoly a prej - toto je nekuřácké oddělení, pak byl nějaká paravan do výšky cca 150 cm, za tím byly zas 2 stolky a prej - tohle je kuřácké oddělení.
Toto rozdělené zón mě skutečně pobavilo~t~
Šla jsem si tedy dát kafe do cukrárny - tam se nekouřilo nikde.
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:00:20)
No právě. Zrovna tato polovičatá řešení taky odebírají zákazníky.
Já vím o hodně místech, kde vaří fakt dobře a ráda bych tam chodila na oběd, ale atmosféra (i v "nekuřáckém oddíle") je tam prostě nedýchatelná.
U nás máme poměrně velkou restauraci, takto pofidérně oddělenou na kuřáky a nekuřáky, ale nekuřácký oddíl je prostě prázdný (ačkoli vaří dobře, i pro děti, mají super dětský koutek, jídelní židličky a všechno možné co by člověk mohl potřebovat), protože tam ti nekuřáci nechodí, jak to tam smrdí. A jak si člověk pootevře okno u svého stolu - klidně v létě - aby načerpal trochu kyslíku, hned přiběhne pingl, že táhne. Tak mi řekni, k čemu to tomu majiteli je, mít půl hospody prázdný?
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:00:34)
Se mi vybavilo, jak jsme na jednom VELKÉM nádraží s VELKOU restaurací vpadli dovnitř, že se najíme. Ze dveří se vyvalila hromada čoudu, tak jsme rychle odchytli číšníka, kde mají nekuřácké oddělení a on nám ukázal JEDEN! stůl v rohu nijak neoddělený! od ostatních a toho smradu. No tak jsme tam nejedli.
Ale jsou i restaurace, kde to funguje a mají tam samostanou místnost, i když zpravidla bývá trochu horší.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:16:31)
Taky nemám ráda buzeraci, ale nevím, jak docílit toho, abych i já měla své právo na čistý vzduch.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:21:02)
Tak jsou nekuřácké restaurace, ale pokud bys chtěla jít třeba na zahrádku na letnou, což je jedna z nějvětších pražských zahrádek vůbec, tak by ses tím musela smířit. Koneckonců, s tou marihuanou taky. Jsou prostě různé lokality.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:25:28)
Nevím, nejsem z Prahy, jasně se podivným lokalitám snažím vyhýbat, jen prostě považuju za normální čistý vzduch. Nějak jsme si vzpomněla na známého, který říká, že s sebou bude nosit flašku se sirovodíkem, a když někdo bude kouřit, tak on bude smrdět, že podle stejné logiky může.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:38:06)
No, pokud to nebude nepříjemné jemu :)
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:40:22)
Je chemik, prý to zvládne líp než cigaretový kouř.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:39:54)
Smrdět taky lidem nemůžeš zakázat. Všechno je hlavně o rozumné domluvě a toleranci, legislativaou neošetříš ani kouření ani psy, ani cyklisty, ani děti, prostě nic sporného, tak dokonale, aby nedocházelo ke konfliktům.
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:46:13)
Jenže já mám takový pocit, že legislativa v této oblasti je silně nedořešená. Po letech, kdy si každý kouřil, jak chtěl a nad ničím nepřemýšlel, se spoustě kuřáků nelíbí, že by se vůbec měli sebemíň omezit a aspoň TROCHU! přemýšlet než si zapálí. A z toho je spousta takovýchto bojů.
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:48:50)
Já myslím, že legislativně by se tomu pomoct dalo. Kdyby se musely prostory pro kuřáky a nekuřáky skutečně stavebně oddělit.
Dnes tu nějaký paskvil o oddílech pro nekuřáky máme, ale v reálu to chodí tak, že v té samé cimře, nebo dvou cimrách propojených a bez dveří, jsou jakože zvlášť kuřáci a zvlášť nekuřáci. Znamená to, že i když si sednu do nekuřáků, tak ten smrad cítím a když opustím restauraci, jsem uzená a táhne to z mýho oblečení.
Osobně si myslím, že toto je zdroj velké nespokojenosti u nekuřáků, protože reálně fakt nemají (kromě mekáče) možnost jíst se najíst tak, aby opravdu nebyli uzení... ani tam, kde se deklaruje, že na nekuřáky jsou zařízení.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:02:41)
Někde to je, někde ne, ona taky každému nekuřákovi vadí jiná intenzita.
 kambala pláááckááá 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:55:59)
elektronický cigára. to nesmrdí
 MÍŠA&FÍK 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:58:48)
To je fakt, elektronický cigára nesmrdí....a ještě se člověk i pobaví - jak to ti dospěláci mají pověšené na krku jako mimino dudlík a cumlaj to i v obchodě při nákupech apod.~t~


 Elíláma 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:39:21)
Míšo: ~t~~t~~t~ tyvole te´d si budu u každýho e-kuřáka představovat dudlík, dík, no ~t~
 Ananta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:57:08)
Jsem kuřák, řešení mám, zákaz kouření kdekoliv v restauraci do 20h večerní. Paní byly bezohledné, podle mě jsi byla naprosto v právu, člověk nemůže být pořád jenom hodnej.
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 12:59:36)
Ona je to spíš sociálně taková složitá situace, zakladatelce asi nebylo moc příjemné to paním říkat, jim nebylo příjemné si přesedat, ale v zásadě o prd šlo.
 Ananta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:00:00)
si bych si sedla vedle paní, vybalila buchnu a nádobíčko, to by bylo keců a přitom by to ani nikoho nemuselo obtěžovat, kouř z toho nejde ~:-D fet jako fet ne...
 Alraune 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:03:33)
Tam by ani nezabralo upozornění na syna astmatika :)
 Ananta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:04:49)
:-)
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:01:18)
Ananto, za mě i po 20 hodině, nerada sedím v zakouřeném pajzlu.
 Ananta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:03:46)
za mě klidně taky, ale vidím to jako kompromis, večer tam děti nemají co dělat, tak bych dala prostor těm co kouří, ono se nedá pít a nekouřit když jsi kuřák, teda pokud nejsi výjimka, ale já nikam nechodím, takže mě je to jedno
 susu. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:09:01)
Já jsem holt nekuřák. Vybavuju si, jak jsem z hospody utíkala ven na vzduch, páč jsem tam prostě nemohla vydržet. Tak jako kuřáci někde chodí ven na čouda, tak já chodila ven se nadýchat trochu kyslíku. Jenže princip je, že kouřit memusíš, dýchat jo.
 *Niki* 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:03:34)
Jednala jsi správně a víc bych to neřešila. Pokud se cítily dotčené, nijak se tě to netýká. Na své emoce mají plné právo, rozhodně víc než kdekoliv kouřit:)

Já jsem příležitostný kuřák a kde jsou děti, nekouřím, takže do podobných situací se nedostávám, dokonce mi i vadí když u jídla kouří někdo jiný. To i mě jako kuřákovi přestane chutnat, takže na jídlo chodím pouze do nekuřáckých restaurací.
 sylvaina 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:27:14)
Paní byla pěkná trubka...
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:32:53)
Je to smutný příběh, ale podstata není v tom, že ženský kouřily, nýbrž v tom, že byly natvrdlé, srážka s blbcem je srážka s blbcem bez ohledu na nářadí.

Jinak tedy já bývám konfrontována s opačnými stavy, kdy maminka vybere zlatíčku pěkné místo u akvárka (kuřácké, vedle mě, přijde po mně, která v tu chvíli kouří), byť má volný celý nekuřák (není tam akvárko, ale je tam moc hezkej vyřezávanej tygřík asi 3 metry) a také celou nekuřáckou zahrádku. (Plzeň - Zlatý drak). To je potom otázka, kdo je hulvát.
Osobně si cíčko nikdy nedám v blízkosti dětí a mívám problém i když sedím s nekuřákem. A to ne, že bych se bála, že někdo z nich do 5 minut umře na plicní či jinou chorobu, ale protikuřácká hysterie mě už také dostala a necítila bych se prostě ok. I když to cigáro(jedno, náhodné a pasivní) fakt nikoho nezabíjí a ty malé děti ještě ani neví, že říkali v telce, jak to smrdí, takže mu to nesmrdí:)
 Markéta 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 13:44:28)
Hulvát do chvíle, než se do tebe matka pustí, abys přestala hulit, není nikdo, ne? Jinak dokud jsem kouřila, tak mi taky přišlo, že cigára nesmrdí, ale fakt je, že smrdí a dráždí ke kašli, stejně jako čoud z ohníčku nebo z komína. Na to děti nepotřebují reklamu v televizi.
 NovákováM 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:04:14)
Fill, já jsem kuřák a když jsem si minule v zahradní restauraci sedla po větru - jinde nebylo místo, prostě jsem poprosila nekuřáky, aby si se mnou vyměnili místo, protože jinak by na ně mohl jít kouř.

Kvitovali to dost s povděkem a myslím, že o tomhle to dost bude, prostě si jen v klidu a pohodě vyhovět.

Kdyby si ty ženy sedly kousek dál, nebylo by tu teď co řešit.
 NovákováM 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:06:45)
a mmch, radši se najím v nekuřácké restauraci, to cígo si můžu dát doma na zahradě :) Takže pro mne za mne, by mohlo být zakázáno kouřit klidně všude.
 překvapená 20.9. 


Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 14:11:40)
Proč má moje nevinné dítě uléhat s představou, že mu brzy umře maminka, když kouří, ptž to slyší ze všech stran?
Žádná statistika nehovoří o nadpolovičním podílu kouření ani u rakoviny plic, navíc se zarytě mlčí o jiných škodlivinách, které civilizaci provázejí(a způsobují smrt). Je to pokrytecké, účelové a k duši dítěte mimořádně neohleduplné.

Žádám slušné nekuřáky, aby se v tomto ohledu chovali korektně.

Nedávám to jako téma, nejsem blázen, jenom chci ukázat, jak je to všechno paradoxní.
 Žžena 


Re: Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 14:17:25)
"Žádná statistika nehovoří o nadpolovičním podílu kouření ani u rakoviny plic"
Blbost. Statistiky na to jsou, a mluví velmi jasně.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 14:59:02)
Libiku, to je trochu demagogie. Vyčistit vzduch, zakázat spalovací motory, odstranit všechny škodliviny je dost složité. U kouření je to jednoduché, kuřáci můžou kouřit dle libosti ale jen tam a tak, aby kouřem neobtěžovali ostatní. Ale to se netýká jen kouření, jde o slušnost a toleranci.

Souvislost rakoviny plic a kouření je prokázaná.
 překvapená 20.9. 


Re: Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 15:03:05)
Hele, to si na to kápla, proč se zabývat tím, že všechno škodí, když by to bylo nepřehledné, složité a proti lobbyistickým zájmům. Tak holt bude škodit kouření a basta. Jenom se nasměju, až to zakážou, spotřební daň živí maminečky, důchodce i nezaměstnané.
 NovákováM 


Re: Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 16:16:16)
spotřební daň toho utáhne spoustu, na straně druhé náklady na odstranění následků kouření (na léčby nejen rakoviny plic, ale třeba CHOPN, jiných nemocí souvisejících - včetně různě ucpávaných cév) také nejsou zanedbatelné
MMCH, je to oblíbený argument, ale já tedy kuřákem proto, abych pomohla našemu státnímu rozpočtu rozhodně nejsem. ~;)
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 20:13:20)
pozor, neříkám, že s těmi ostatními škodlivinami se nemá nic dělat. Jenže bohužel to nejde ze dne na den. jen jeden příklad: Když dnes zakážeš motory na naftu a benzín, bude z toho parádní kolaps. Ale to by byla debata na téma ekologické a odpovědné chování. Kouření je přece jen o něčem jiném.
 štěpánkaa 


Re: Nekuřáci svými neinformovanými a přeexponovanými postoji ohrožují klid mého dítěte, poraďte. 

(25.9.2012 16:40:46)
a lžeš schválně, nebo chceš jen rozpozutat diskusi?~a~~a~~a~
 Elíláma 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:18:54)
Když jsem byla ještě kuřačka a někdo mě poprosil o típnutí, i uvnitř hospody, že mu to nedělá dobře, nikdy mi to nepřišlo divné. Spíš to, že někdo se mnou prý děsně trpěl, ani nepípl a pak pomlouval. Vždy i jako docela těžký kuřák jsem tvrdila, že nekuřák má přednost a že nejsem proti zákazu kouření v hospodách, nejdřív jsem to nechápala, jak je možné chodit do hospod a nekouřit (kouřila jsem od 16) a pak jsem to zažila v Norsku a USA a zjistila jsem, že to jde úplně normálně.

A teď, co mám děti a co jsem nekuřák, tak se nebojím si slušně říct tak, jak jsi to udělala ty.

Mimochodem lidi, kteří tvrdí, že matka s dítětem má zalízt a nevotravovat fakt miluju. Proto se mi líbí vztah rodin k dětem v jižních zemích, děti se účastní všeho, i noční pouti a mejdanu. Třeba zvyk eliminovat děti ze svatby je pro mě naprosto šroubovaný a pseudoohledný. Teď na mě jeden dědek, když jsme vystupovali z autobusu MHD zařval: proč se cpete s dětma do dopravy? ~e~~e~ co jako na tohle říct?? ~d~
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:42:10)
Jo, na jedno letišti jsem viděla skleněné prostory - takové celkem malé "ajnclíky" pro kuřáky, to by se mi jako nekuřákovi líbilo.

A vážně, tady nejde o kuřáky a nekuřáky ale o obyčejnou slušnost a vzájemnou ohleduplnost. Moje svoboda končí tam, kde omezuju druhé. Dokážu snad pochopit, že dotyčné paní nedošlo, že kouř může vadit i na zahrádce restaurace. Její reakce po té, co byla požádaná, aby kouřila jinde už je pro mě za hanou slušnosti.
 NovákováM 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 14:47:17)
jo jo, v jednom takovém ajnclíku jsem si chtěla dát po dlouhém čekání na letišti cigáro a stačilo otevřít dveře, už jsem cigaretu nepotřebovala. ~t~
 Žžena 


kuřácké prostory :) 

(25.9.2012 14:49:34)
Jsi mi připomněla scénky z IT Crowd:
http://www.youtube.com/watch?v=MToRvo5RExg
~:-D
 withep 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 15:09:32)
Stalo se nám něco podobného v létě na dovolené, ale reakce byla jiná. Prázdná restaurace o 3 místnostech, poslední nekuřácká, bez popelníků. Šli jsme se tedy s dětmi najíst tam. Přišly dvě slečny/paní na sklenku vína, prošly ty dvě první cimry s popelníkama, sedly si do té poslední a požádaly číšníka o popelník, který jim ho přinesl. Když jsem ucítila kouř, šla jsem je poprosit, jestli by si nesedly jinam. Šly.

Myslím si, že většina kuřáků prostě jen není zvyklá uvažovat tímto způsobem - rozhlédnout se, kde se kouří a kde ne, kde jsou děti nebo že je žena u vedlejšího stolu těhotná. Jim ten kouř nevadí a nechápou, jak moc vadí jiným a jak je vlezlý. Žena mého táty si třeba poodejde deset metrů, aby dětem nekouřila pod nosem, ale neuvědomí si, že je po větru nebo že ten kouř jde do domu, kde pak smrdí ještě pěkně dlouho (kuřák možná slabší závan kouře ani necítí, nekuřák (zvlášť odnaučený kuřák) je na něj ale hodně citlivý).

Jinak tedy těch situací jsem zažila dost včetně těch, kdy se po mé/mužově slušné žádosti o nekouření dětem/těhotné ženě pod nos málem semlela rvačka ~Rv
 Ropucha + 2 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 16:56:46)
withep, souhlasím, mnozí kuřáci jsou se svou cigaretou tak srostlí, že jim vůbec nepřijde, že by to někomu mohlo vadit nebo že by to někdo kolem nich vůbec vnímal.
 bien+Kája08/08 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 15:32:00)
ja bych predne,jako majitel restaurace,mam-li detsky koutek,udelala z nejblizsich stolu nekuracky..oznacit je tak a i pri plne obsazenosti,budou-li tam i deti,trvala na tom,ze je to nekuracka zona..
Byt tebou,zkusim mile a taktne o takove opatreni poprosit personal,zda by to slo zaridit..slusnej hospodskej ti vyjde vstric,pokud chce byt kid-friendly,coz,vzhledem ke koutku,asi chce..
 Tragika 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 16:54:04)
Naštěstí už půl roku tento problém řešit nemusím. Kouřím všude.
V autě, v tramvaji, ve všech restauracích, v čekárně u lékaře....
Kouřím elektronickou cigaretu.
Bohužel se najdou i takoví zabedněnci, kterým to vadí a chtějí e cigaretu zakázat.~8~
Vtipné je, že zákazy přicházejí ze dvou důvodů.
1) Pro stát není výhodné, aby kuřáci přestali kouřit klasická cigára, neb tím přichází o velké prachy na daních.
2) Kuřáci si říkají -Když nemůžu já, tak ať nekouří ani jiní.-
V celé TV Nova je zákaz elektronických cigaret, neb šéfové (kuřáci), nemohli diskriminaci vydýchat.
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 16:55:53)
Tragiko, trošku se bojím že na e-kuřáky taky dojde..
 překvapená 20.9. 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 18:25:51)
No bez pachu není nic, e-cigareta je parfemovaná, ale jelikož skutečně nehoří, nemůže nikoho dusit dýmem. To už bychom se dostali právě k těm voňavkám v metru..
 Ropucha + 2 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 16:47:52)
Řešení neexistuje. Když je někdo bezohledný a neomalený, tak mu nezabráníš, aby svému okolí otravoval život. Můžeš se s ním max. zkusit domluvit, což mívá nejistý výsledek.

Můžeš jenom doufat, že postupný společenský tlak bezohledné kuřáky trochu umravní, takže sami budou více dbát na to, aby nekouřili na místech, kde to druhým vadí.
Já bych si to také přála, stejně jako bych si přála např. to, aby naši sousedé přestali sekat trávník zásadně v neděli v pravé poledne, nebo aby si jiní sousedé přestali dělat hlučné noční mejdany, atd., atd..
 Urbík 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 17:02:04)
Souhlasim s tebou, Resenim pro me pokazde bylo slusne pozadani cloveka, zda by si nemohl presednout, posunout se a podobne.Vetsinou to pochopili a omluvili se, nekdy ale byli protivni a nevrlí.Asi to je opravdu o človeku a o tom, ze doposud dobre jevici se clovek v momente zapaleni si cigarety se zmeni na ignoranta a neohleduplneho blba.
Jinak muj zazitek z porodnice, nastesti posledni noc - spim a v devet vecer privezou pacientku po porodu.seznamime se a ona - ze si jde ven zapalit, ze ma abstak a kdyby ji hledali, ze je venku.to same kazde dve hodiny, v pulnoci az do rana.pak nakojila a sla si dat cigo.o tom, ze s sebou pokazde protahne oder z cigaret ani nemluvim.jeste ze jsem sla druhy den domu...
 Žžena 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 18:37:58)
Vážný,
sdílím domácnost s člověkem, který tu krabku apod. denně dá taky... a nesmrdí to doma, ani on sám není cítit, jeho věci taky ne - je to celé o tom, že je ohleduplný a to kouření provozuje tak, že tím fakt nikomu nevadí. Nekouří v baráku, chodí na dvůr nebo do sklepa atd. Nemá nutkavou potřebu zapalovat si u každého jídla, takže i když s ním jdeme do restaurace, je to v pohodě. Prostě kouří tak, že tím nevadí nikomu dalšímu. Jde to... ale hodně lidem se prostě nechce.
 NL 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 20:57:27)
Nevěřím že člověk, který kouří není cítit. Cítit je, ale určitě jsou rozdíly. Někdo fakt smrdí, někdo kdo se o sebe stará, tak je cítit méně, ale přesto to cítit - poznat je.

A jinak k tématu kouření. Já bych byla pro zákaz kouření v restauracích. Myslím že nepomůže rozdělení na kuřácké a nekuřácké. Obsluha v restauracích, která nekouří, tak ta to musí dýchat celý den. Proč? Aby si kuřáci mohli zakouřit? Co zdraví obsluhy?
 Ropucha + 2 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 21:19:04)
Jistěže je kuřák cítit, ať dělá, co dělá.
Také znám kultivované, ohleduplné kuřáky, kteří pečují o sebe i o svou domácnost a kouří jen z okna nebo úplně venku, ale nějakou dobu poté, co si zakouří, prostě cítit vždycky jsou. Cigaretový kouř je mimořádně vlezlý, natáhne do vlasů, do oblečení, je cítit z úst ... Nemá cenu nalhávat si, že to tak není.
 Žvejkačka 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 21:51:37)
" Dobře já kuřáky budu tolerovat, ale proč oni nikdy netolerujou mě ? "

No proč by tě tolerovali, když té paní se 30 let nestalo, aby jí někdo požádal: Nekuř mému dítěti do obličeje...

Čuchat kouř když mi to vadí neni tolerance. Tolerance je když si někdo bude kouřit tam kde nejsem já a já si o něm zase nebudu myslet, že je prase a pokřikovat na něj fuj.

Já bych apelovala na majitele hospody, ať se rozhodnou, jestli je to podnik pro kuřáky, nebo pro rodiny s dětmi. Předpokládám, že zařízení s dětským koutkem je pro rodiny s dětmi.~d~
 Claire4891 


Re: kuřáci vs nekuřáci navrhněte řešení 

(25.9.2012 22:14:23)
Toto nechapu taky, deje se to i na detskych hristich!, kdy si nektere matky odsednou, aby kour nesel na jejich deti, ale vyfukuji zvesela na ostatni~8~. Ja tedy vzdy upozornim, vetsinou ten clovek brbla, ale cigaretu tipne. Vadi mi hlavne kuraci, co jdou treba 10 min prede mnou a vsechen kour jde na me, ale tam mam vzdycky sanci prejit na druhy chodnik - i kdyz nechapu, proc bych to mela byt vzdycky ja, kdo se bude prizpusobovat. Je to proste o ohleduplnosti a socialni inteligenci, stejne to plati i pro majitele psu, apod.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.