| Větroplach | 
 |
(5.5.2010 9:46:22) Dobrý den, nemáte s tím někdo zkušenost, vše, co se dá najít na Googlu je stejné: vystrašené maminy se ptají na totéž, běžně není nic vidět, ale když dítě více otevře pusu či vyplázýne jazyk (což 8 měsíční zrovna nedělají, je tedy snadné všimnout si toho až po nějaké době), má vzadu vyloženě černou barvu, jakoby povlak, nikoliv však bílý, ale černý. Obtíže nemá žádné, jí, chová se normálně, není po antibiotikách, ani dehydrovaná, ano ten nedostatek vitamínu B3 bych neviděl (zmiňované možné příčiny). Obvyklé reakce jsou stejné - zajítí k doktorce, ta na nic nepřišla a pak diskuse utichla, nenašel jsem nikde nikdy finální result. Máte s tím někdo zkušenost? Zajímavé, že většina dotazů se týká právě zhruba 3/4 ročních dětí. Často je zmiňovaná možná příčina přemnožení candidy.... Nějaké zkušenosti? Díky za každý názor zejména těch, kteří to absolvovali.
|
| jana38 |
 |
(5.5.2010 10:35:53) Nemůže to být z pití čaje? Ten rád obarvuje povlak na jazyku na černo...
|
| Větroplach | 
 |
(5.5.2010 10:54:36) Hmno, já si preventivně též doufám, že je to spíše něco podobně prozaického, a, když už se ptáš - je fakt, že cca 14dní jsme přešli z kupovaných šťáviček HIPP na granulovaný čaj!
|
| Ennywan | 
 |
(5.5.2010 11:00:43) A jak je to dlouho, co jste si toho všimli? Kryje se to s dobou, kdy se přešlo na granulovaný čaj?
|
| Větroplach | 
 |
(5.5.2010 11:23:38) No, všiml jsem si toho asi předevčírem (manželka je s nejstarší dcerou v nemocnici, takže je to situace "otec v domácnosti", takže trochu zmatek :o) a na granulovaný čaj jsme přešli asi před 14ti dny, ale jak říkám, běžně to člověk přehlédne, pokud nečeká, až to jazyčisko vyplázne, ani při krmení si toho nemusíš všimnout, pokud si ovšem počkáš, celkem tě to zaskočí, je to fakt černá! Je to takový ten běžný, granulovaný čaj pro prcky (HIPP/ Čajánek/ Humana), co má granule růžové barvy. taky jsme asi před 4 dny přešli z kojenecké vody na převařovanou z kohoutku, protože známý, co je celkem šajba ve vodárentsví a též mají mimčo, tvrdil, že voda z jejich (naší) přehrady má 30, kojenecká má 15 mg dusičnanů a to je prý pro 8 měsíční už v toleranci, nicméně ve snaze podchytit vše, co se v psoledních dnech změnilo, jsem raději doběhl zase pro kojeneckou... Zítra se má manželka vrátit s dcerou s nemocnice a nerad bych, aby běhala zase po doktorech s "černým jazykem", tím spíš, že na Googlu fakt prakticky mrtvo a to je v dnešní době co říct. (Na stranu druhou, je to asi i dobře, pokud by to byl signifikantní projev něčeho vážného, asi by to na googlu vyskočilo, doufám....
|
| Lenka & Elenka | 
 |
(5.5.2010 12:04:42) Moje dcera je jí 1,5 roku. Má černý - tmavě hnědý jak kdy jazyk taky u kořene - my ho máme ne uplně u kořene ale tak centimetr a půl - tod známka že to nejde ze vnitř jícnu-dle mého názoru - Pamatuju si že jsem si toho všimla tak měsíc po té co měla natibiotika už to má 4 měsíce. V rodině nám zjistili pozitivní anamnezu na plísně - i můj streší syn to zdědil ze mě. Dětská doktorka mi řekla at ji zkusím jazyk potírat fialovou genziankou. zkusila jsem to po dvou dnech jednodenního potírání povlak zmiznul - takže je to povlak který ulpívá na jazyku na černý jazyk- Takže si myslím a doktorka taky že je to přemnoženou plísní uvnitř organismu.i na jazyku. jdeme na imunologii na testy - takže má rada - nasadit probiotika ty jsou proti plísni - nesladit a zkusit genzianku - ta neublíží at víte z čeho to je. Držím palce Lenka
|
| Lenka & Elenka | 
 |
(5.5.2010 12:10:31) a ještě jedna věc taky pila granulovaný čaj z hipu ten ji to taky dělal- ted už ho nepije - ale prostě jazyk potažený plísní se zbarvuje podle jídla co jí nebo pije .Taky mě to trápilo pořád jsem to nechápala - ted už ale vím - hlavně se neděste a pikud by to trvalo delší dobu určitě bych s tím zašla - ať ji vemou odběry na plísně.
|
| Větroplach | 
 |
(5.5.2010 12:13:29) Díky za všechny podoteky i zkušenosti, hned je člověku lépe, když nevězí v osamělé nevědomosti, přeci jen se jeden vyděsí, když to vidí :o) Přestaneme s čajem a uvidíme za 14 dní, jinak je veselá a zcela v normálu, tak nebudu zmatkovat...
|
| Lenka & Elenka | 
 |
(5.5.2010 12:25:32) ony ty děti jsou normální - jen to není dobré pokud by měla přemnožené plísně u hnás to oba bohužel mají z těhotenství - ale může to zmiznout a bude to zcela v pořádku uvidíte
|
| Ennywan | 
 |
(5.5.2010 12:27:36) Lenko, a jak teda u vás plísně řešíte? Probiotikama a genciánkou? Nebo byla nutná i celková léčba antimykotikama?
|
| Lenka & Elenka | 
 |
(5.5.2010 12:37:15) tak petřík syn 5 let má silně pozitivní alergii na plísně dělaj se mu i mapy na jazyku - dostal candivak - ted čekáme na vakcíny z francie abude mu stavět imunitu at na ní začne imunitní systém pracovat - nesladím teda snažím s emu sladké omezit a dávám probiotika. U mě je to tak že mi nasadil dvě krabice na měsíc Nizoralu - proti plísni - beru probiotika a čekám bral mi odběry jak jsem na tom - testy na ruku na plísně dopadly špatně jsem alergická na všechny plísně ated půjdem v červnu s elenkou - máme to u nás geneticky podmíněné - - to vše by měl řešit imunolog - pokud ho napadne že to zrovna by mohl být problém ve vašem těla
|
| Ennywan | 
 |
(5.5.2010 13:50:35) Lenko, ale mi přijde, že směšujete dohromady 2 různé věci? Jednak alergii na plísně, kterých je víc druhů a pak přemnožení candidy - tedy kvasinky v těle? Nebo to spolu souvisí?
|
| Lenka & Elenka | 
 |
(5.5.2010 14:25:17) měla jsemn ze sputa hodně přemnoženou candidu i alergii na plísen - podle imunologa to spolu souvisí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Balbína | 
 |
(5.5.2010 14:13:01) Asi bych zašla k dr. Na netu jsem našla tyto linky.
http://www.porodnice.cz/node/45834
http://www.rodina.cz/dotaz74303.htm
|
|
| Sol | 
 |
(5.5.2010 15:40:10) Dcera mela (nevim presne v kolika mesicich) taky, ale po stranach jazyka. U dr. rada, ze to mam pozorovat , nakonec to samo nastesti zmizelo. Caje nepila - nechutnaly ji. A jinak na to googleni si pamatuju, vedlo to k nicemu, ac se zda, ze se to proste vyskytuje, nikdo nemel reseni a dr. nikomu take neporadil...
|
|
| Katerina Chvapil, syn 2 roky | •
 |
(11.11.2010 9:53:17) Muj syn to ma ted taky ja ziju v Anglii a tady na to nikdo nemel odpoved mam v rodine zdravotni sestru ktera se poptala v cesku po doktorech a toto je odpoved tak dnes jdu do lekarky a uvidim jestli tady neco maji a pak vam muzu napsat jestli to pomohlo:
Takže dnes mi lékař zjistil, že černý jazyk se jmenuje lingua villosa nigra a vzniká narušením mikroflory v zažívacím traktu a může z toho být až černá stolice, když je to normální prostředí narušeno příliš.
Zaberou na to probiotika(skupina léků, která obnoví přirozené prostředí v zažívacím traktu).
U nás na to zafunguje buď Enterol-složení:Saccharomyces boulardii siccatus 250 mg v 1 sáčku s práškem pro přípravu perorální suspenze nebo jsou i tobolky-dávají se 2x denně 1-2 tobolky.
Anebo ještě HYLAK Forte-složení:Escherichiae coli metabolita24.95 g;Streptococci faecalis metabolita 12,5 g ;Lactobacilli acidophili metabolita 12,5 g ;Lactobacilli Helvetovi metabolita 49,9 g .Dává se 3 x denně 1 ml ve větším množství tekutiny.
Zkus teda sehnat v lékárně to nebo to, měli by ti to prodat bez receptu, možná ten HYLAK je lepší je přímo psán pro děti a kojence, ten Enterol je psaný až od 4 let.
Máš k tomu ještě přikoupit vitaminy řady B a mělo by se to srovnat, pokud by se nesrovnalo, tak by to chtělo k tomu přidat antimykotika(řada léků, která ničí plíseň)
|
| Katerina Chvapil, syn 2 roky | •
 |
(13.11.2010 12:26:05) Takze ty probiatika moc pomohly hned druhy den se to zacalo zlepsovat a i lepe kaka............predtim mel tmave a tuhe stolice a ted uz je to normalni stolice a jazyk zacina byt normalni
|
| kili | •
 |
(13.11.2010 12:48:29) http://emedicine.medscape.com/article/1075886-overview
|
|
|
|
| Akuna made man |
 |
(4.11.2014 9:11:47) Černý kořen jazyka Ahoj všichni co řešíte černý jazyk u svých dětí. Řešil jsem to taky u své dvouleté dcery. Zčernání kořene jazyka způsobuje nerovnováha vitamínů a minerálů v těle dítěte, které přejde z kojenecké stravy na běžnou stravu a špatně jí, nebo některou stravu odmítá. Na jazyku zčernají chuťové pohárky a je to projev tohoto problému u dítěte. Našel jsem řešení, kdy jsem to své dceři vyléčil během 3 týdnů, toto řešení vlastně leželo doma v lednici. Svou dvouletou dceru jsem naučil pít Pinky od Akuny, 15 ml. každé ráno, stejně tak jak jsem to kdysi naučil i svou starší dceru. Pinky obsahuje potřebné minerály a vitamíny které dětský organismus potřebuje a není placebem z lékáren, problém se už nevrací, tak jako v mnohých případech jak tady spousta maminek popisuje. Přidávám fotku, info poskytnu na: akunaforlive@gmail.com nebo na: www.facebook.com/jannemecakuna
|
|
|