| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Genetická metoda čtení

Celkem 49 názorů.
 Ifka... 

Genetická metoda čtení 

(30.11.2008 14:06:20)
Jaké máte zkušenosti s genetickou metodou čtení u vašeho školáka ? Považujete ji za vhodnější než klasickou analyticko-syntetickou metodu (čtení po slabikách),která byla do r.1989 jako jediná na školách ? Objevily se u vašeho dítěte, které se učilo číst a psát globální metodou dyslektické a dysgrafické obtíže ?~g~
 Líza 

Re: Genetická metoda čtení 

(30.11.2008 14:08:52)
Starší dcera se genetickou metodou naučila číst jako samouk po čtvrtém roce. Mladší sice ve škole jede klasickým slabikováním, ale dávno předtím, než začali slabiky dělat, jí starší přinesla knížku k procvičování genetickou metodou, a naučila se taky.
Tak to asi tak špatná metoda nebude ~t~
 Siddhártha 

(30.11.2008 14:38:18)
Podle mě je to metoda výborná. Pro děti velmi snadná. U nás se takto vyučovala jedna celá třída a všichni uměli číst o dost dříve, než ve třídách, kde se jelo klasicky.

Pro děcka je docela obtížné pojmy jako slabiky, podle mě by nejdřív měly chápat význam slov a čtený text a pak se teprve zabývat tím, z čeho se slovo skládá.
 olsche 

(30.11.2008 20:27:01)
Je to dobrá metoda, jenom je třeba dát pozor na dvojí čtení, to u této metody hrozí víc než u an. syn. metody
 Mlada 

(30.11.2008 14:12:26)
Jen malé upřesnění. Genetická metoda není totéž co globální metoda.
Číst se děti naučí oběma způsoby. Pro rodiče to pravda může být nezvyk. Jsou lidé, kteří tvrdí, že genetická metoda je pro dyslektiky lepší, ale vlastní přímou zkušenost nemám.
 Handy 

(30.11.2008 15:12:46)
Genetická metoda opravdu není to samé jako globální. :-)

Genetická metoda navíc existovala už dávno - jen byla v minulém režimu podporována pouze analyticko-syntetická (slabikovací). Pro děti je to přirozené - spousta dětiček umí číst už před vstupem do školy - a učí se to vlastně právě genetickou metodou aniž by to někdo věděl, že to je právě ta metoda.
Navíc díky této metodě se prvňáčci naučí mnohem dřív číst a psát a motivuje je to k další činnosti. :-)
A pro dyslektiky je to výhodnější metoda. ~b~
Pro "zdravé" děti - je jedno kterou se učí metodou - určitě to zvládají to tak i tak. ~;)

Co jsem si spíš v praxi všimla, že pokud se neklade pak důraz na správné zásady psaní, tak často "genetické" děti mají problémy s úpravou - ale to není pravidlo a záleží na paní učitelce. :-)
 Tvoje horší já 

(30.11.2008 15:20:56)
To by mě docela zajímalo ty problémy s úpravou písma u "genetických" čtenářů. Jsem sice taky "úča", ale učím angličtinu a středoškoláky, takže o tomto moc nevím. Díky.
 Líza 

(30.11.2008 15:28:50)
Nějak jsem si nevšimla problémů s úpravou u své starší dcery.
Mladší sice problémy má, ale ty byly jasné dávno předtím, než začala zkoušet číst, a souvisejí s nezralou grafomotorikou.
Nevím, jestli to nemůže souviset s tím, že třeba na školách, kde se učí jinou než slabikovací metodou, je pravděpodobnější, že učitelé na úpravě tak nebazírujou a pak to vypadá, jako by s ní dítě mělo problém?
 Áňa + 2 

(30.11.2008 15:33:57)
Ono to je daný asi tím, že tyto děti začnou psát psacím písmem až v pololetí - tak možná proto mají horší úpravu. Nevím, jen mě to tak napadlo.
 Kohnova 
  • 

(30.11.2008 21:24:35)
Liza: to je dost dobry postreh! Hodne to ted zjednodusim (temer az na uroven hesla:), ale moje zkusenost je, ze genetickou metodou vetsinou uci lide, v jejichz povahove vybave ma silnou pozici velkorysost (coz BOHUZEL je porad jeste u ucitelu uzkoprofilova vlastnost).
Ono je to tak, ze atejne jako cokoliv jineho, tak i geneticka metoda ma svoje slabiny (slabiny slabikovaci metody jsou evidentni:). Nejsem na to odbornik, na prvnim stupni jsem ucila jen hudebku a jen strasne kratce, ale znam to od svych deti, starsi slabikovaly, maldsi geneticky i slabikovace, jako efektivnejsi jednoznecne vidim genetickou metodu, JENZE efektivnejsi pro moje deti. Mam pocit, ze pro deti, kterym v predskolnim veku nikdo necetl a (nebo) ktere jsou rozumove mene nadane, je slabikovani lepsi.
Ze by geneticka metoda zpusobovala dyslexii nebo jine SPU, to je blbost jak bic. Tyhle problemy maji jinou etiologii:).
 Yuki 00,03,07 

(30.11.2008 22:16:59)
jednou jsem slyšela rozhovor ve sborovně na téma čtení prvňáků, a učitelky se tam bavily o tom, že kdo se naučí číst genetickou metodou, naučil by se i slabikováním, ale to slabikování je pro slabší děcka jednodušší, takže kdo nezvládne genetickou, musí se nakonec k tomu slabikování stejně dostat,nevím, co je na tom pravdy, kluci čtou už oba, a oba se naučili sami geneticku metodou, ale řekla bych, že tato metoda předpokládá i dobrou paměť a taky velkou slovní zásobu, je to poznat při čtení delších slov, prostě si musí zapamatovat, co bylo na začátku toho slova a když je to slovo úplně neznámý, tak to nezvládne (začátečník), zato vyslabikovat zvládne každý, po nějaké době, jak navazuje slabiky je druhá věc.
 Lída+2 

(1.12.2008 9:45:10)
Veroniko u Luka ve škole je holčina z dvojčat(nyní 5. tř.)....byli obě ve stejný tříde...četlo se touto metodou...v pololetí řekli mamince,aby holku buť vrátila do školky a nebo do jiné školy..tak je v Lukovi škole...a kupodivu slabikováním jí to šlo skvěle a je jedna z nejlepších ve třídě! .. a její segra je dál v té původní škole....

Dan si čte slabikováním u některých slov čte hend celý slova...u některých si to slabikuje(hlavně ty co mají nové písmenko)....nechávám to na úče co ona....dověděla jsem se že čte hezky..tak kdyby měla nějaký problém určitě se to dozvím.....
 Yuki 00,03,07 

(1.12.2008 10:05:59)
právě, asi je to slabikování pro někoho lepší, ale kdo se naučil sám, tak většinou tou genetickou metodou, tda asi, nebo nějakou kombinací, to už ale nikdo nezjistí, Martínek slabikování pochopil až když už uměl číst, Tomášek slabikovat začal, ale jenom na pochopení spojení písmenek, pak přešel na genetickou metodu
 Ifka... 

(1.12.2008 17:45:57)
Prosím tě, ta dvojčata jsou jednovaječná nebo dvojvaječná?...ale to asi vědět nebudeš.
 Lída+2 

(2.12.2008 5:35:18)
Jo tak to netuším fakt~;((
 Sylvie 

(1.12.2008 10:10:34)
a učitelky se tam bavily o tom, že kdo se naučí číst genetickou metodou, naučil by se i slabikováním, ale to slabikování je pro slabší děcka jednodušší

Já nejsem odborník, ale když jsem si kdysi dohledávala info před nástupem holky do první třídy (učily se taky číst po písmenkách), tak jsem narážela na texty, že je to právě naopak - že genetická metoda je vhodná pro děti, které nezvládly slabikování a zmiňovaly ji jako vhodnější metodu i v souvislosti s pomocnými školami (? nebo prostě se školami, kde mají děti speciální vzdělávací potřeby). Bylo tam psané něco v tom smyslu, že zpočátku dětem, které se učily číst po písmenkách, sice dýl trvá, než slovo přečtou, ale na druhou stranu že na rozdíl od slabikujících dětí jsou schopny přečíst i delší slova a že narozdíl od slabikujících dětí líp vnímají, co čtou (jako že slabikující se kolikrát tak soustředí na tvoření slabik samotných, že slovo sice na poslech přečtou správně, ale uniká jim význam přečteného, nevnímají slovo jako slovo, ale jako jednotlivé slabiky). Nicméně jak už to tak bývá, tak závěr byl, že každému dítěti vyhovuje něco jiného ;o)

Áňa + 2 

(1.12.2008 12:51:04)
Sylvie - a z čeho se učili číst, jestli se můžu zeptat? Jako ve škole, místo slabikáře.
 Sylvie 

(1.12.2008 13:32:36)
Áňo, v prvním pololetí měli tuhle učebnici:

Zevnitř vypadala takhle (lepší pohled nemám :o( )

Oni se nejdřív naučili číst a psát velká tiskací písmenka, pak v rychlosti zvládli malá tiskací písmenka (oni je už v učebnici měli, jako na ukázku, že existují, nebo si je vybarvovali na obrázcích, ale cíleně se je učili až pak všechny najednou). Ve druhém pololetí druhý díl učebnice neměli, ptž učitelce nevyhovoval, tak jsme jim jako vánoční dárek kupovali knížku "Kuba nechce číst", kterou si četli při vyučování (a pak ještě další, ty už měli ze školní knihovny, tuším Kvaka a Žbluňka a Pejska a kočičku), jinak dostávali k procvičování pracovní listy nakopírované z různých učebnic. Psací písmenka se učili v druhém pololetí.
 Lída+2 

(1.12.2008 15:05:37)
Líza tu psala, že Verunka půjčila Jovance tohle:

a tak nám to doporučila a musím říci, že v tý knížce je Dan max. spokojen a čte si v ní taky jsou tam jen veliký písmenka....
Pak na to navazuje,ale tam už jsou malý písmenka:
 perdita 

(1.12.2008 16:05:09)
Teda ty fragmentový jsou krásný. Myslím, že se nějaká octne Amálce pod stromečkem, ale ona už čte velice hezky, i s malými písmeny~R^
 Líza 

(1.12.2008 16:22:31)
Jj, na Kokříkovi Bendovi se Jocka naučila číst. Jsou tam jen velký písmena - všechny tiskací malý ještě neumí - takže číst umí, ale písmenka ještě ne ;) Což mi připomíná, že ji musím dát Verče, aby to vrátila do knihovny.
 Líza 

(1.12.2008 16:54:20)
Právě jsem absolvovala se svojí dcerou psaní úkolů. Malý m píše zatvrzele bez tý čáry na konci, jako tiskací. A já ji musím opravovat a nutit, aby to pořád přepisovala, dokud si nezapamatuje, že prostě bez tý čáry to nejde. Jak u blbejch.
 Áňa + 2 

(1.12.2008 16:37:24)
Aha, tak já znám "UČÍME SE ČÍST" , je to taková modrá knížka a ta se mi právě nelíbila. Tyhle jsem na živo neviděla, díky.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 

(10.12.2008 15:38:14)
Veroniko, tak jestli dítě to delší slovo zvládne odslabikovat a stejně neví, co četlo, tak to mu to čtení stejně k ničemu není...
 Handy 

(30.11.2008 17:07:25)
No - nechtěla jsem tím říct, že ty děti mají problém jako problém, ale asi jak to tady bylo řečeno - učitelé méně bazírují na úpravě a tím pádem děti si tím také hlavu nelámou.
Já osobně nejsem pro to, aby se vždy musely dodržovat okraje a "krasopis", ale rozhodně to házet za hlavu s tím také nesouhlasím. Jsou situace, kdy úprava psaného textu není na škodu a pokud k tomu nejsou vedeny děti už na 1. stupni, tak těžko budou měnit návyky jako starší.
 Tvoje horší já 

(30.11.2008 15:19:38)
Pokud dobře rozumím, o čem se mluví, naučila jsem se taky touto metodou číst v předškolním věku, stejně jako moje sestra - samozřejmě jako samouk.
Mnoho učitelů bylo proti, zlobili se na rodiče, proč nás učí číst, že se naučíme číst "špatně" atd. atd. Přitom rodiče nás vůbec nic neučili. A se čtením problém nemám, naopak, jsem schopná číst rychleji, než většina lidí, co znám.
Syn se taky naučil číst jako samouk v pěti letech. První pokusy zněly zvláštně a známí učitelé nás taky odrazovali, že prý bude mít problémy ve škole, četl totiž zpočátku jakoby po jednotlivých hláskách. Ale než přišla škola, četl naprosto plynně a celý první stupeň byl ve třídě mezi nejlepšími čtenáři. V počtu přečtených knih mu může asi málokterý spolužák konkurovat.
 Siddhártha 

(30.11.2008 15:21:33)
Mně by jen zajímalo, co soudruzi mysleli tím naučit číst "špatně" ? ~a~
 Líza 

(30.11.2008 15:29:49)
Sidd, já teda musím říct, že jsem děsně alergická na slabikování. Takové to čtení, při kterém dítě vyráží každou slabiku a snad ani samo v tom nemůže slyšet to slovo... brrrr. A když k tomu má občas Jovana pod vlivem zbytku třídy sklon, péruju ji, ať neblbne a čte normálně celý slova.
 Siddhártha 

(30.11.2008 15:43:37)
Lízo, já to samé, já se pak totiž setkala s tím, že některé děti - i když fakt jich znám jen 4 - se tak snažily i mluvit a pro nás dospělé to bylo peklo, protože jsme nerozuměli, kdy jedno slovo končí a kdy začíná druhé. Hrůza.
 Petra,Madlenka05 a Michálek06 

(30.11.2008 18:42:50)
A co je tedy přesně ta genetická metoda? Nikdy jsem o tom neslyšela.
 Líza 

(30.11.2008 18:47:51)
Petro, handy to vysvětlila o několik příspěvků níže.
 Amélije 

(30.11.2008 15:29:40)
a co to je ta genetická a globální metoda?
 Handy 

(30.11.2008 17:16:05)
Jani, úplně zjednodušeně:
- genetická metoda je písmenkování;
- globální metoda je čtení slov jako celku (globálně se učí číst třeba i v Anglii) - ale popravdě víc o té metodě nevím, v českých školách se snad nepoužívá. :-)
 Áňa + 2 

(30.11.2008 15:43:06)
Děti se genetickou metodou naučí číst rychleji. Ideální je to asi pro děti, které už znají některá písmena. Ale zažila jsem chlapce, který s tím měl velký problém. Oni se naučí za krátkou dobu dost písmen (i když jen velkých tiskacích) a on toho nějak nebyl schopný (asi ještě nebyl zralý). Pak z toho čtou dost složitá slova. Jako PRINCEZNA, KRÁL,...Takže pro něho by asi bylo lepší učit se písmena postupně a pomalu a začínat jednoduchými slovy. Ještě v pololetí neuměl nic, protože v tom měl guláš. Ostatní děti četly už plynule.
Další nevýhoda je ta, že děti si konec slova často domýšlejí, takže se kolikrát netrefí a čtou něco jiného.
Jinak si ale myslím, že pro děti, které už něco umí, když jdou do školy nebo které rychle chápou, je to lepší metoda.
 Ifka... 

(30.11.2008 16:29:08)
Myslíš, že pokud by se zmiňovaný chlapec učil číst metodou analyticko-syntetickou, šlo by mu čtení lépe? Nebo by to bylo ve výsledku jedno? (To teď asi nikdo už nezjistí...)
 ivaxx 

(30.11.2008 16:41:33)
Genetická metoda - to je "písmenkování", čtení po písmenkách a pak složení celého slova?

Syn se takto během posledního půl roku naučil sám číst. Občas to prokládá skládáním po slabikách - přečte písmenka, pak složí slabiku a pak dopísmenkuje zbytek slova. A řekne si jej v celku. K tomu si obvykle zopakuje i předchozí slova, aby mu to dávlo asi smysl. Prostě guláš. Dosud jsme ho nechali být, ať si čte jak chce, protože do první třídy půjde až za rok, ale minulý týden mě vyděsila kamarádka s holčičkou v první třídě - prý MUSÍ číst jen po slabikách, NESMĚJÍ se vracet, t.j. říci si celé slovo naráz (proč, to nechápu - vždyť potom vůbec neví, co čtou). Takže v současné době nevíme, zda jej máme nechat být, nebo, když už sám začal (čte takto velká i malá písmenka) ho prostě naučit číst klasicky, aby za rok nenarážel na to, že to, co umí, je vlastně úplně špatně.

Poradíte?
 Líza 

(30.11.2008 16:57:25)
Ivaxx, poradím, dát dítě do takové školy, kde počítají s takovými dětmi, které už čtou, a nenutí je slabikovat s ostatními. Pak je už jedno, jestli se učí tou nebo onou metodou - není důvod, aby se dítě znovu učilo to, co už umí.
U nás se slabikuje, starší ale při hodinách čtení s dětmi jen jednou prolítla stránku ve slabikáři a dostala jiný texty na čtení s porozuměním nebo si četla svoji knihu na pokračování; mladší číst před první třídou neuměla, slabikuje se u nich, ale někdy tak v říjnu pochopila princip čtení bez slabikování, geneticky, a nemusí slabikovat při čtení, naopak kdo je toho schopen, toho učitelka povzbuzuje, aby četl normálně plynule. (ale zatím jich takových není moc)
 ivaxx 

(30.11.2008 17:08:29)
Tak o to se Lízo, pokoušíme, ale zjsitila jsem, že u škol, které jsme vytipovali záleží i na učitelce, podle které metody bude učit. Navíc mi nejsou schopni říci, kdo bude mít příští rok první třídu. Takže zápis bude asi na slepo a v červnu případně budeme syna přesouvat do jiné školy. Docela mě to štve, že ředitelé v tomto nemají jasno v době zápisů, protože se domnívám, že na prvním stupni víc záleží na učitelce než škole. Syn je navíc trochu svéráz a buď mu učitelka sedne a pak je skvělý nebo ne a totálně ji ignoruje - prostě kouká, neodpoví a myslí si své...
 Handy 

(30.11.2008 17:13:05)
Ivaxxx - nesmíš to mít ředitelům za zlé, protože se může stát hodně věcí, které personální politiku mohou ovlivnit od zápisů do začátku školního roku.
Ale občas některé školy praktikují něco jako "školu nanečisto" - což jsou setkávání se budoucích prvňáčků s učitelkami, informační sedánky pro rodiče a pod.
Přeji vám u zápisu hodně štěstí a pak i štěstí na paní učitelku!!! ~;)~b~
 Líza 

(30.11.2008 17:18:40)
Ivax, to je blbý. U nás je obvykle jasný, která učitelka půjde příští rok učit prvňáky, samozřejmě, že s výjimkou třeba odchodů na mateřskou, odstěhování - ale to je holt riziko podnikání. Taky se stane, že je přihlášeno mnohem víc dětí, než čekali, tak přijímají další učitelky... ale je možné aspoň částečně ovlivnit, ke komu chceš, aby tvoje dítě chodilo.
 Yuki 00,03,07 

(30.11.2008 22:12:43)
ivaxx, po Martínkovi chtěla učitelka taky slabikování, a divila se, jaký má zajímavý způsob čtení, chvilku nic a potom slabikuje, tak jsem jí vysvětlila, že to přečte po písmenkách, udělá si z toho to slovo (to byla ta chvilka ticha) a pak jí to vyslabikuje, když to chce. a ona na to, že to je nesmysl a ať čte jak umí, a od té doby neslabikoval a četl si po svým

jestli se takto nedá s kteroukoliv učitelkou domluvit, tak je ta učitelka špatná, přece nemůže chtít po děcku dělat nesmysly
 Ifka... 

(30.11.2008 19:27:22)
Podle mého názoru bych ho nechala být, ať si čte, jak uzná, protože když mu najednou budete vnucovat jinou metodu, bude akorát zmatený. Jestli teď začíná číst, v srpnu příštího roku bude číst nejspíš plynule. To pak může učitelce pomáhat rozdávat sešity a předčítat spolužákům...~;)
Znám pár dětí, které se naučily číst samy, nikdo jim žádnou metodu nepodsouval a dnes jsou z nich výborní čtenáři.
K tomu slabikování: učitelky nedoporučují opakovat po slabikování celá slova, aby se prostě čtení stávalo plynulým (bez neustálého opakování). To si myslím ale neplatí u naprostého začátečníka, který potřebuje tu syntézu a opravdu neví o čem čte.~;)
Problémem ovšem někdy bývá takzvané dvojí čtení( dítě to řekne potichu pro sebe podruhé), k tomu se používá zakrývání již přečteného textu.
 Líza 

(30.11.2008 20:09:18)
Ifko, proč je problémem? Chápala bych to tak, že dítě si z těch slabik není schopno to slovo "vzít", tak si to zopakuje celé, aby pochopilo, co právě přečetlo. Co je na tom špatného?
 Ifka... 

(30.11.2008 20:42:49)
Dvojí čtení není špatné u naprostého začátečníka kvůli porozumění, ale časem se musí odbourat. Představ si, že čteš knihu nebo čteš někde projev a každé slovo si přečteš dvakrát...~a~
 Líza 

(30.11.2008 20:50:40)
Jo jasně, to chápu, já si u toho právě představila toho slabikujícího začátečníka...
 ivaxx 

(30.11.2008 22:23:23)
Ifko, Lízo - díky. Prostě ho necháme být. Po pravdě, ale neočekávám, že by do srpna četl nějak plynule. Jeho zajímal "princip" čtení, protože viděl číst stejně starou kamarádku a tak vykoumal, jak to ta holčička dělala. Na rozdíl od kamarádky jej ale prostě texty na čtení nelákají - na to má maminku :-). Na to je dost líný. Ale třeba mladej překvapí...
 Yuki 00,03,07 

(30.11.2008 23:16:19)
možná překvapí, Tomášek taky ještě v srpnu znal písmenka a začínal chápal tvoření slabik, jako že L a A je LA, ale moc víc neuměl, teď čte docela dobře, když jsme to srovnávala s prvňákem kamarádky, tak asi čte Tomášek i líp, rychleji a delší slova
a hlavně nejen v učebnici přizpůsobené mrňatům, čte cokoliv a kdekoliv a když chce něco najít v encyklopedii, tak najde rejstřík a hedá podle něho, úspěšně
takže za 3 měsíce je to pokrok docela velký a vy máte času ještě mnohem víc
 Áňa + 2 

(30.11.2008 19:23:50)
Myslím, že by mu pomohlo hlavně to, že při tom slabikování se jde pomaleji a přidává se postupně písmenko po písmenku. On navíc nebyl schopný analýzy a syntézy (myslím, že ještě nebyl zralý, ale škola ho chtěla), takže nepochopil že P E S je pes. A protože spolužáci už četli, tak on se prostě nechytal. Stejně jsem pak vzala slabikář a učila ho znovu písmenka postupně. Takže četl jednoduchá slova ve slabikáři genetickou metodou. Pak taky pochopil to spojování slov. Tak asi ve druhé třídě dohnal ve čtení ostatní(ale správně by se to měl naučit ve škole a ne doučovat veškeré čtení doma).
Takže myslím, že v jeho případě by bylo slabikování lepší.
 Rybicka +1 

(30.11.2008 18:42:22)
to je strašně zajímavá debata, já se naučila číst od svého bratra, když měl jít do první třídy začal listovat slabikářem a já to samozřejmě jako 4 letá od něj kopírovala, naučila jsem se psát i tiskacím a dokonce se u nás traduje historka, jak jsem jednou v rozčilení chtěla bráchovi nadat a tak jsem mu na kus papíru napsala BLBEČKU, jenže ve skutečnosti jsem napsala BLEČKU, měl z toho hroznou švandu a já se styděla. A fakt je ten, že mi to uškodilo, měla jsem pak ve třídě problém, protože jsem písmenka už znala, dokázala něco i přečíst a nudilo mě to, a jak jsem byla zbrklá bráchu dohnat, tak jsem pak vynechávala písmenka, domýšlela si konce slov,ale fakt je taky ten, že jsem měla vždycky jako jediná plný čtenářský deník a toužila jsem jen po jediném přečíst toho co nejvíc a sama ~:-D

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.