| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kapesné dávejte dětem pravidelně

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 32 [Dalších 12 >>]
Helena, tři dospělé děti
  • 
24.3.2014 0:00:19
Dětem jsme dávali pravidelně kapesné hned, jak se naučily počítat. Bylo zajímavé sledovat, jak s tím rozličně podle své povahy hospodařily. Dcera utratila všechno hned a pak neměla do konce týdne nic. My jsme vytrvali, takže se nakonec naučila počítat a rozvrhnout si peníze. Syn byl naopak šetřílek, psal si každý výdaj a našetřil si na spoustu věcí. Druhý syn taktéž, dokonce když byl nedávno dočasně bez práce, manželka na MD se dvěma dětmi, tak vzal hospodaření do svých rukou a přežili bez zadlužení. Já celý život zapisuji příjmy a výdaje a nikdy jsme nepotřebovali žádnou půjčk. Ve stejném duchu to učíme i naše vnoučata.
jentak
  • 
21.3.2014 15:25:50
No protože ač výzkumy jsou, tak závěry nejsou jednoznačné, neboť lidé jsou různí a nikdy nemůžeš vzít toho jednoho člověka, otestovat na něm nějaké chování, pak to vše smáznout a zkusit to jinak. To nelze.
jentak
  • 
21.3.2014 15:24:07
Kajo - ale to nic nevypovídá o tom, že to s Tebou udělalo nedostávání kapesného, ale o tom, jakou máš povahu~;) Pro Tebe by to byl pravděpodobně zbytný výdaj, i když bys kapesný dostávala pravidelně. To jsem si ověřila u svých dětí.
LaDa_A (2 deti)
21.3.2014 15:23:30
Mne to prijde vlastne celkem legracni.
Klara se trema dlouhyma a napise, abychom davali detem kapesne, tak jo, poslechnem ji.
Bublinka napise, ze s detma cestovat jenom ve vyjimecnych pripadech, tak budem vsichni sedet doma.
Jaky smysl maji tady ty radoby "poucne" clanky? A proc jsou napsany v tak iritujicim stylu?
Proc tam neni extrakt z nejakeho vyzkumu, podporujici ty jejich "rady"?
Myslim, ze by kvalite tohoto portalu prospelo trochu profesionalni selekce.
Kaja
  • 
21.3.2014 15:12:57
Souhlasím. Také jsem nedostávala peníze pravidelně, jen když jsem potřebovala. S penězi jsem zacházela daleko úspornějí než děti, kteřé dotávali peníze pravidelně. Když jsme šli do krámu oni řekli:"to si koupíme", já:"na mě je to drahé" (sice jsem i peníze měla, ale nevěděla jsem kdy dostanu další a tak mě to nutilo hospodařit) a kamarádi: "no a co drahé, vždyť v neděli dostanu další kapesný" ... nevím jestli to je cesta .. jinak co vím, tak na jednu spolužačku, co dostávala pravidlné a relativně vysoké kapesné je teď uvaleno několik exekucí ;).
20.3.2014 15:09:49
Článek je příliš stručný. Myslím, že kapesné samo o sobě nikoho nenaučí hospodařit. Daleko lepší, než strkat dítěti rybu, je naučit ho rybařit. A kapesné je pouhá ryba. Chce to něco víc.
katka+synek2007
20.3.2014 10:20:56
Smutné. Nechci, aby mé dítě mělo tenhle náhled na práci a na život. Cítím z toho postoj :"je to strašné ale musí to tak být". Jenže ono nemusí. Pokud se chci cítit šťastná a naplněná a to i v práci, musím si za tím jít. Není to jednoduché a kompromisy jsou samozřejmě nutné, ale pokud nepolevuju, tak se to dřív nebo poyději povede nebo aspoň přiblíží tomu, kde bych chtěla být. Samozřejmě vím,, že každý nemá stejné výchozí podmínky, ale jen opravdu málokdo s tím opravdu nemůže nic dělat. Spousta rodičů bohužel nevědomky dětem předává tenhle rezignovaný postoj a toho bych se na svých dětech opravdu nechtěla dopustit.
dandyna
  • 
19.3.2014 22:49:32
Tak pokud jde o kapsené to jsem nikdy nedostávala a když jsem si o něco řekla i o maličkost rodiče mi ji stejně nekoupili s tím že to nepotřebuji.V osmi letech jsem ukradla sušenku v obchodě chytili mě.A paní na sociálním se mi snažila vysvětlit že když se něco z obchodu stratí že to musí zaplatit prodavačka.Ptala se mě jak by mi bylo kdyby mi někdo pro nic za nic vzal peníze.Řekla jsem jí že by mi to bylo jedno že stejně žádný nemám.Poprvé jsem měla peníze s první výplatou v nějakých 22.A do práce chodím jen kůli tomu že musím vydělat na nájem a aby bylo co jíst.Ale kdybych nemusela tak nepracuji příjde mi to jako stráta času místo aby byl člověk s rodinou a dělal co ho baví musí 8 hodin deně někde hákovat,k tomu 8 hodin spát ,2 hodiny doprava do práce 3 hodiny domácí směna a max 2 hodiny volna za celý den.To není život jen mrhání časem.A kůli čemu? Aby se vydělalo pár drobných na základní potřeby jako nájen a jídlo a cestu do práce.Na zábavu není čas ani peníze tak na co tu potom jsme?
jentak
  • 
19.3.2014 14:03:21
To vůbec nefunguje. Ani u dcery to nefungovalo, navíc si začala zvykat půjčovat od kamarádek stylem - za týden dostanu kapesný, půjč mi. A za čas se stalo, že vrátila dluhy a z kapesnýho nebylo nic. Malej si nepůjčuje, ale zjistila jsem, že mají takový výměnný systém - když mám peníze, rozfofrujeme je spolu, když je máš Ty, rozfofrujeme ty tvoje. A co se týká kapesného - jakmile jim ho jednou dám, nenutím je si z toho něco šetřit, je to jejich věc, protože to už jsou jen a pouze jejich peníze.
jentak
  • 
19.3.2014 13:59:20
No a já to říkám tak, jak se Ti to nelíbí - protože potřebujeme peníze. Když budu dostávat peníze na účet bez práce, vůbec bych se nezlobila, do práce nechodila a zabývala se jen tím, čím bych chtěla bez ohledu na to, zda za to dostanu příslušnou odměnu. Nebudu povídat dítěti kraviny, že do práce chodím kvůli uspokojení, když dítě evidentně chce, abych s ním byla doma, což já bych teda ráda, ale nemůžu, protože bez práce nejsou peníze.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 32 [Dalších 12 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.