| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přijímačky u nás doma: Máme do toho jít?

 Příspěvky 110 z 139 [Dalších 129 >>]
Eva, 2 puberťáci
  • 
11.11.2013 0:11:53
Můžu přijít se svojí troškou do mlýna. Dcera studuje osmiletý státní gympl (vybírali jsme pečlivě - poměr zájemců a přijatých, reference známých, dopravní dostupnost, dobrý pocit ze dne otevřených dveří) druhým rokem naprosto bez problémů, ač není studijní typ (nerada se učí mimo budovu školy, resp. se nijak nepřipravuje). Na gympl sama chtěla (hlavně proto, že její skvělá základka 5. rokem končila), měla celých 5 let samé jedničky, jen v pololetí 4. třídy dvojku z ČJ. Přihlásila se na přípravné kurzy, které nabízelo soukromé gymnázium za slušný peníz a navíc ve stejné budově, co byla základka. Bylo jich tuším 5 a 5 hodin (M a Čj), nic víc jsme pro úspěšné přijetí neudělali. Přijímačky na státní udělala jako 33. ze 169 uchazečů, brali 60 dětí; na soukromý dokonce jako 2. (ale tam nebyla tak přísná kritéria). Jediné, co se mi na jejím studiu nelíbí, je vyučování 3x týdně do 15:30 hod. Takže na mimoškolní aktivity jí moc času nezbývá. V primě se musela vyrovnat s jiným přístupem (tzv. bez pardónu) kantorů a s větším počtem žáků ve třídě. Ale mám pocit, že jí vyhovují větší nároky i respektující zacházení kantorů. Doufám, že to tak vydrží až do maturity... Moc se mi líbí forma a náplň projektů, které dostává za úkol vypracovat, může dosyta využít vlastní kreativitu.
Syn je ve čtvrté třídě a čeká nás stejný postup. Jen mám pocit, že není tak bystrý, jako sestra. Ale možná je to jen tím, že je kluk :-D, nebo že se neumí tak dobře vyjadřovat. Pokud přijímačkami neprojde vítězně, skončí na soukromém gymnáziu (pravděpodobně s mnoha původními spolužáky, protože to bude nejpohodlnější). Ovšem pokud by stávající skvělá škola nabízela i druhý stupeň, nikam by přestupovat nemusel...
Ještě bych podotkla, že sama mám "jen" střední školu (za normalizace), protože mne velmi nebavila a představa dalšího studia ve mne vyvolávala odpor. Dnes mne to mrzí, ale lenost vítězí.
Hanča
  • 
8.11.2013 10:02:18
Co šprtat, ale budeš muset celý život MAKAT. A doma navíc zadarmo.
8.11.2013 7:43:21
Dandax,ŠPRTAT SE BUDEŠ MUSET CELÝ ŽIVOT.Je to hořké,ale je to tak.
7.11.2013 9:47:26
Katko, u nás rozhodně i gymply ohledy berou. Starší kluci jsou jeden dyslektik, druhej dysgrafik.
Milada.
7.11.2013 8:33:38
Katko,

ale to prece neni pravda. Casto jedna ucitelka nevede celou tridu celych prvnich pet let.

U myho starsiho ditete - prvni dva roky jedna ucitelka. Treti rok jina, tu reditel odsunul do duchodu:( 4. rok novy nadejny vyucujici! Po dvou mesicich bylo jasne, ze deti nenauci nic, ze zapomenou i latku treti tridy. Bojovali jsme se s nim do vanoc, bojovali jsme za celou tridu, at dostanou nekoho jineho. Vedeni neudelalo nic, syna jsme prelozili do vedlejsi tridy, coz v nasem pripade znamenalo zmenu budovy skoly. Od ledna tedy chodil jinam, tuto tridni mel do konce pate. Ze tridy, z ktere odesel, byl nakonec tento vyucujici vyhozel v kvetnu na hodinu, i povolala skola tu ucitelku z duchodu, z te treti tridy, tu meli do konce roku - cili asi mesic a pul! V pate tato trida dostala jinou ucitelku, ktera zachranovala cely zanedbany 4. rocnik. Presto se nekolik deti na osmilety gympl dostalo, nektere dite se nedostalo a odeslo alespon na jazykovku. A to nepisu napr. o tom, ze na Pr, Hv, TV, AJ je prakticky meli v tech letech 3-4. trida jineho vyucujiciho nez je tridni.

U 2. ditete podobne, 1-2 . trida stejny vyucujici, 3-5. jiny. Opet v aj, Tv, v pate M jiny ucitel nez tridni. V pate dokonce na M meli dva ucitele - oba druhostupnovi, tusim 4 hodiny jeden ucitel a patou hodinu v tydnu jiny - tohle si dite velmi pochvalovalo, zejmena ta jedna hodina v tydnu (rozpulena trida) mu hodne dala. Ucili se latku uz druheho stupne, tady nejakym zazrakem skola udelala skupinu na slabsi deti a na ty, kteri o gymplu uvazuji (ale ta skupina byla udelana podle AJ, kterou uz zas rozdelenou podle urovne nemeli, no proste chaos).
Líza
7.11.2013 5:48:58
V mém okolí na dys ohledy berou.
katka+synek2007
6.11.2013 23:37:57
Gymply berou ohled na dys? V mém okolí tedy ne
katka+synek2007
6.11.2013 23:32:31
Nikdo se do tebe nepustil, to ty jsi se pustila do diskutujících. článek na mě nepůsobí jako reklamní, možná je to jen moje naivita. Diskuze je rozhodně autentická. Nad tímto problémem se dost zamýšlím jak z pohledu matky tak poskytovatele služeb školám (nikoliv reklamního charakteru. Problém to rozhodně není černobílý.
katka+synek2007
6.11.2013 23:10:32
Ne jen že neznají metodu, ale připadá mi, že dost často nejsou zvyklí opravdu poslouchat odpověď žáka. Vědí, co chtějí slyšet a vše ostatní setřou, že žák nemá pravdu. Přitom třeba říká něco, co zjistil např. z encyklopedie, jen to neumí zformulovat a má to třeba naivně zkreslené a učitel místo toho, aby v tom tu informaci poznal a vypíchl, tak žákovi řekne ať neplácá nesmysly. Neteoretizuji, byla jsem svědkem mnoha takových situací.
katka+synek2007
6.11.2013 22:50:53
Prvostupňařka si vychovává svou třídu pět let. Má v ní svůj stůl se všemi věcmi, pobývá tam často i o přestávkách, věci pro děti jsou taky ve třídě. Může děti systematicky vychovávat a citlivě reagovat na momentální atmosféru ve třídě. Druhostupňařka přiletí do třídy ve které se celý den či dva před tím dělo bánbuvíco. I prostředí bývá často neosobní a jaksi ošuntělé. Má 45 minut na jakési působení na puberťáky, pak zas třeba na dva dny odletí do jiných tříd.
Tolik rozdíl, proč na prvním stupni to jde mnohem snáze než na prvním. Jistě by pomohla větší vzájemná spolupráce učitelů. To je však bohužel na mnoha školách utopie. Obzvlášť první a druhý stupeň jako by se vyskytovaly na různých planetách~:(
 Příspěvky 110 z 139 [Dalších 129 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.