| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Cizí jazyk v mateřské škole

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 26 [Dalších 6 >>]
27.7.2012 23:38:25
Jinak angličtinu mají u nás ve školce povinně-nepovinně (všichni rodiče souhlasili, že na ni děti dají, zatím nenastala situace, že by na ni někdo nechtěl dítě dát) všechny děti bez ohledu na věk i na logopedické vady. Nějak nechápu, proč by logopedická vada měla vadit - děti se nic nebiflují. Když mluví špatně česky, proč by nemohly mluvit špatně i anglicky, než se to naučí dobře. Anglické R uměl starší pochopitelně dřív než české~2~
Ještě si vzpomínám, že se starší asi ve 3 nebo 4 letech učil počítat polsky do 10 (na internetu na stránkách TV Jimjam). Zřejmě jsem mu to s ohledem na jeho logopedické vady měla zakázat~q~ Na časné výuce jazyků je podle mě nejdůležitější, že si jazyk dítě naposlouchá a uloží do podvědomí. Je určitě dobré, když má rodilé mluvčí (což u nás ve školce jsou).
27.7.2012 23:32:36
Já jsem se s mladším synem, kterému budou za týden 4, musela na logopedii doslova vnutit. Staršímu napsala dětská doktorka doporučení na logopedii na 5-leté prohlídce, neuměl R a Ř, L někdy řekl a někdy ne, a na logopedii se ukázalo, že správně neříká ani H. Mladší mluví od 1,5 roku ve větách, má obrovskou slovní zásobu, ale s výslovností je to bída, kromě mě, manžela a staršího syna mu nikdo pořádně nerozumí - neumí správně ani Ž, Š a Č a hrozně mele. Dětská doktorka se divila, proč tak brzy, logopedka se divila~a~, ale doporučení jsme nakonec získali a začneme chodit:-)
25.7.2012 1:41:22
~t~t~~t~
Vítr z hor
24.7.2012 21:13:15
Ještě jsem nepotkala běžné dítě, které by zavedení dalšího jazyka nějak rozhodilo. Většinou je to velmi obohatí, zjistí, že se dá komunikovat i jinak, že existuje i jiný svět. Ať se naučí jakoukoli blbost, zvedne mu to sebevědomí, bo rodiče sousedi i babičky písničku v cizím jazyce hodnotí obvykle výš než vybarvenou princeznu ze školky.
Očekávat výsledek ve formě bravurní konverzace je pitomost, ale o to v předškolní výchově nejde. Ovšem dítě případný kurz jazyka (možná poprvé a naposled v životě, kdy nic nemusí a zkoušky neexistují, všechno je jen hra a ještě velmi příjemná) rozvine velmi mnohostranně, čehož si rodiče (a sousedi, že) občas ani nevšimnou.

Dnes jsem zažila s dětmi na písku scénku, kterou rozchechtaly všechny dospělé.

4 čtyřleté děti se pomalu vozily na kolotoči a konverzovaly. Dvě moje, jeden chlapeček (odhaduji čechokubánce) a česká holčička. Nikdy předtím se neviděly. Poté, co se vzájemně seznámily, dále probraly podrobnosti o rodině (sourozenci, věk a jména), zvířatech, oblíbených seriálech, se moje děti mezi sebou chytly španělsky. Chlapeček k tomu něco podotkl.
Holčička povídá, "jak to mluvíte?"
Ostatní děti řekly, že česky a španělsky.
Holčička na to: "Já umím česky a anglicky, ale je mi to na prd." ~t~
kreditka
24.7.2012 19:37:36
Markéto to ti věřím, dcera chodí na logopedii 3/4 roku hned jak ji padly 4 roky, protože mluvila otřesně, slovní zásobu má skvělou, ale ta výslovnost ~8~ třeba nemůžu polykat by mi ještě vloni řekla asi takto "Nemůšu povytat" ~8~~8~ Bohužel naše školka logopedii neprovozuje, tak to řeším sama, jde to pomalu, ale výsledky jsou
štěpánkaa
24.7.2012 17:34:36
můj názor je, že každé dítě ve školce by se mělo naučit především česky. většina dětí má problémy s výslovností, s formulacemi, s pochopením čteného (předčítaného) textu. a pak se to táhne dál školní docházkou.
konkrétně mí kluci měli problém, když se začali učit anglicky (3.třída ZŠ), tak si prohloubili svůj logopedický problém~d~
takže angličtina ve školce - proč ne, ale pro děti, které zvládly češtinu~;)
wer
24.7.2012 17:22:39
mmch znám logopedky s tak špatnými názory, že by se jeden nestačil divit
wer
24.7.2012 17:16:20
syn chodil do školky s angličtinou jako předškolák, naučil se pár básniček, písniček a frází, ono se asi ani nedá čekat že by se ve školce dítě naučilo plynně anglicky, ve škole šel zas od začátku1,2,3 třída v koužku, potom znovu od začátku od čtvrté třídy povinná výuka, ale přesto nepovažuju tu školku za zbytečnou - nikdy neměl problém s výslovností, jdou mu slohovky a tak celkem má k tomu jazyku kladný vztah, takže si myslím, že v té školce načerpal pro budoucnost i když to nebylo vidět hned

podmínkou k přijetí tehdy bylo aby dítě nemělo žádnou logopedickou vadu
wer
24.7.2012 17:01:51
pozor na to L,R se nemají uspěchat, a logopedii spíš řeště z odborníkem než ve školce
R+2
24.7.2012 15:22:25
souhlasím! logopedie a správná výslovnost rodného jazyka a pak až jazyk cizí! mmch je to i názor naší logopedky ~x~
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 26 [Dalších 6 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.