| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Den ve škole Solvik

 Příspěvky 110 z 65 [Dalších 55 >>]
Ewwaa
4.1.2019 22:19:35
Do školy, přesněji řečeno do menších školních budov, které připomínají spíše pohádkové domy, mohou děti ráno volně přicházet. Většinou se však scházejí venku, klidně již tři čtvrtě hodiny před začátkem vyučování, a hrají si s míčem, houpou se na lanech zavěšených na stromech, skáčou z vysoké kůlny na matrace položené na zemi či si jinak hrají anebo si jen povídají. Postupně se mezi nimi objevují učitelé a kolem čtvrt na devět se s nimi děti odebírají do tříd, kde se už nacházejí ty, kterým se chtělo být uvnitř. Ani třída nepůsobí jako tradiční místo určené k výuce. Prostor nepravidelných tvarů s různými zákoutími a komůrkami a v něm jen jednoduchý, lehce přenositelný nábytek dává spolu s připojenou kuchyňkou pocit druhého domova.

To je hezky napsané a inspirativní. Myslím si, že je v Čechách spousta škol, které mají podobnou podobu. :-)
6.12.2011 9:34:09
Ale tomu se nevyhnete, učitel je vždycky pro děti příkladem. Někdy dobrým, někdy špatným. Někdy se ho děti "chytnou", někdy ne. Ale příkladem je prostě vždy - vždyť děti stráví s učiteli polovinu dětství.
Markéta
  • 
1.12.2011 21:22:28
Máš pravdu jen do jisté míry. Henry David Thoreau ve eseji „Občanská neposlušnost“ (z roku 1849), jímž se inspirovali Gándhí a Martin Luther King, prohlásil „Je-li zákon takové povahy, že požaduje, abyste způsobili bezpráví jiným, porušte zákon. Ať je váš život třením, které ten mechanismus zastaví.“ Ale Martin Luther King v Dopisu z Birminghamského vězení (někdy z 50. let, přesný rok si nevzpomínám) tuto myšlenku dovysvětluje (a tak jako Gándhí převádí do praxe): „Ten, kdo poruší nespravedlivý zákon, to musí udělat otevřeně … a s ochotou přijmout trest.“ Tedy nejde o to se vyhnout zákonu, který považuji za nespravedlivý - poruším ho a přijmu za to odplatu, nechám se uvěznit - a až nás bude tisíc, přeplníme věznice a bude třeba zákon změnit. Nechám se zbít do krve a až nás bude tolik, že nebudou stačit nemocnice, donutíme vládu s tím něco udělat. Vstoupím do stávky, kterou mi zákon umožňuje - ale musím počítat s tím, že přijdu o výplatu. Nikdo nemá právo brát zákon do vlastních rukou.
Jenže v našem prostředí je pojem "občanská neposlušnost" zprofanovaný. Kdejaký zlodějíček se teď chlubí, jak poškozoval socialismus tím, že kradl ve skladu fabriky. A dnes bojujeme proti nespravedlivému kapitalistickému systému tím, že ošvindlujeme daňové přiznání.
1.12.2011 19:21:15
Ba ne, Markéto, můžeš se nesmyslným zákonům postavit. Říká se tomu občanská neposlušnost a je to legitimní forma odporu proti systému. Problém je, že lidé, kteří celý život dělají, co se musí, protože se to prostě musí, se nad těmi špatnými normami ani nepozastaví. Nezeptají se proč, nepošlou stížnost, nepodají žalobu, nic, nic a nic. Jen si stěžují v hospodě. Tuhle naši českou většinu přece známe dobře, že? A proto mám ráda, když dětem žádná autorita není představována jako nezpochybnitelná, když vědí, že o věcech se může a má diskutovat třeba i s prezidentem zeměkoule. No a někdy mě to pěkně štve a unavuje, když chtějí diskutovat se mnou. ~;)
Pawlla
1.12.2011 13:14:26
Je to minimálně sporné,pokud se něco stane,dejme tomu v 9h,rodič si myslí,že je dítě ve škole a škola,že je doma.Omluvenka písemná se dává do tří dnů i když u nás tolerují i po nemoci,ale ona chtěla jen zpětnou vazbu,že dítě je opravdu nemocné,takže asi měli špatné zkušenosti s případným sporem.
ALL
1.12.2011 12:37:28
Nevím...

"...Zákonný zástupce žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka..."
Pawlla
1.12.2011 12:30:27
Dopravit jo,ale u starších dětí,které chodí samy,musí škola poskytnout zpětnou vazbu,že to dítě ve škole není.Jak chceš zodpovídat za něco o čem nevíš?~d~Dceřina třídní třeba chtěla SMS hned ráno,právě proto,že v době vyučování je zodpovědná škola.
ALL
1.12.2011 12:15:39
Myslím, že je to jasné například z následujícího odstavce. Pokud dítě nedorazí do školy, je to chyba rodičů, nikoliv školy. Domnívám se, že pak z toho vyplývá, že pokud se "za školou" dítěti něco stane nebo něco provede, nemůže za to škola nést odpovědnost...

"Povinnosti zákonných zástupců dítěte
...V první řadě má zákonný zástupce nezletilého dítěte povinnost dbát, aby se dítě účastnilo povinné školní docházky ve smyslu ustanovení § 36 školského zákona. Nejen, že je povinen přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce v době stanovené v ustanovení § 36 odst. 4 školského zákona. Zákonný zástupce nezletilého dítěte je povinen i nadále dohlížet na to, aby dítě povinnou školní docházku řádně plnilo. Nesplnění těchto povinností může být vyhodnoceno jako přestupek, ve smyslu ustanovení § 31 zákona č. 200/1990 Sb.,..."
ALL
1.12.2011 12:01:07
Pokud do té školy vůbec nedorazí? Povinnost dopravit dítě do školy mám já jako rodič, ne? Fakt je to pro mne překvapení a nevím jak to právně je. Jen mi to nepřipadá logické, protože zda dítě dorazí či ne, škola nemůže ovlivnit. A taky nejdřív neví, zda je nemocné, nebo ne... to by musela hned vyhlašovat pátrání, jakmile dítě nedorazí. Většinou se omlouvá zpětně...
Pawlla
1.12.2011 8:38:22
Cítit můžeš co chceš,právně je v době vyučování zodpovědná škola.
 Příspěvky 110 z 65 [Dalších 55 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.