| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hypoalergenní příkrmy - bludný kruh

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 136 [Dalších 116 >>]
5.1.2009 20:03:49
Ahoj, jsem vystudovaná výživová poradkyně a bakalářku jsem dělala, když bylo Adélce něco přes rok. Vybrala jsem si záměrně výživu dítěte. Základem by rozhodně nemely být hypoi příkrmy, ale příkrmy odpovídající základním pravidlům. Je to ale velmi obsáhlé, takže jestli budeš chtít, ráda ti napíšu víc do emailu.
Evka
Míša, synové 2,5 a 0,5 roku
  • 
4.1.2009 21:06:56
ahoj, díky za shrnutí o alergiích. Já to všechno měla nastudované před 2,5 lety kvůli staršímu synovi (partner je alergik) a do 2 let to dodržovala, i když žádné problémy neměl. U mladšího se objevila alergie ve 4 měsících při plném kojení, léčitel mi vyloučil "špatné" potraviny (především mléko a mléčné výrobky, ale i chleba, rýži, kávu, čokoládu, zelený čaj a asi 1000 dalších věcí) a protože jsem před týdnem začala přikrmovat, chystala jsem se obnovit si znalosti. Takže jsi mi ušetřila práci :-). M.
Lendula
  • 
4.1.2009 20:45:21
Souhlasím s vámi. Do mateřského mléka přejde vše a proto si myslím, že když maminka při kojení pije mléko a džusy, jí jídlo s lepkem, ovoce české i zahraniční atd. a dítě nemělo nikdy žádnou alergickou reakci, tak kupovat hned výrobky hypo se mě zdá jen zbytečné a povede to k tomu, že ty naše děti budou více háklivé na obyčejné jídlo na kterém jsme my všichni vyrostli. A BIO zelenina? Myslím si, že je to jen trend dnešní doby a zbytečně vyhozené peníze. Jak poznáte že to je BIO - když ochutnáte obyčejnou mrkev a bio mrkev - má to stejnou chuť je to jen o kupu dražší!!! Nejsem zastáncem ani kupovaných zeleninových příkrmů, protože vy víte co do toho doopravdy dávají???? Myslím si, že uvařit dítěti čerstvou polívčičku ze zeleniny, kterou sama oloupu omyji a uvařím je určitě lepší, protože 100% vím co tam dávám a z kupovaných příkrmů já cítím i nějaké koření nebo co-prostě mi SMRDÍ a nejedla bych to ani já sama.Svému druhému synovi vařím stejně jako prvnímu každý den čerstvou polévku většinou ze základu brambor s mrkví a přidávám dle nálady: brokolici,špenátové listy,petržel,celer,kukuřici.... vždy v jiném složení a poměru a teď v 8měsících jsem začala přidávat občas i králíčí, kuřecí maso nebo žloutek - vše nové do polévek přidávám pomalu (min.po 3dnech) a po malých dávkách (kdyby náhodou). No a samozřejmě nesolím minimálně do jednoho roku! A musím říct, že mi to synek vždy krásně spapá a jak mu chutná!!!
4.1.2009 15:55:05
Ještě k té stravě kojící mamky: Když se mi narodila dcera, pouze jsem kojila (my POUZE kojily do jejího roku života, stačilo to). A vidíte, její první alergická reakce byla v třech týdnech- byla to reakce na mnou požitý jogurt (dcera má velmi silnou alergii na BKM - bílk.kravsk.mléka). A reagovala i když jsem snědla třeba vejce, atd.atd.-takže názorně vidíte, že do mateřského mléka přejde všechno, sice méně koncentrované, ale přejde, a u alergenu hraje roli často i velmi malé množství. Takže- strava kojící maminky je velmi důležitá, zřejmě víc, než si dokážeme připustit. Vera Z.
4.1.2009 15:47:24
Seznam HA produktu HIPP dostupnych v CR:

Ryzova kase nemlecna, Karotka s brambory, Karotka, Ryze s brokolici, cuketa s brambory, karotka s kukurici, hrusky Williams Christ, Karotka s jablky, Jablka s boruvkami, Jablka s hruskami, Brambory s kralicim masem a fenyklem, Kukurice a brambory s krutim masem, Brambory s kralicim masem a fenyklem, Jablecno-hroznova stava, Hruskova stava, Jablecna stava s karotkou, Jablecno-hroznova stava, Karotka s ryzi a telecim masem, Rizoto s brokolici a kralicim masem, Zelenina s ryzi a telecim masem, Ryze s karotkou a krutim masem, Brambory se zelenymi fazolemi a kralicim masem.

Pokud to nemate daleko od Rakouska, muzete si koupit jeste napr. Dyne s ryzi, Brokolice s brambory, Jablka s hroznovou stavou a ryzi, Jablka s broskvemi a ryzi, atd.atd. V Nemecku bude take vetsi vyber nez u nas, ale pozor, v Rakousku ani v Nemecku napr.nesezenete vyborny prikrm „ Rizoto s brokolici a kralicim masem“ – proste pro nemecky mluvici zeme je trochu jiny sortiment, nez pro „vychodni blok“.

HA potravin je ale cela rada, nemusite pouzivat jen HIPP sklenicky, sezente si treba jablka a poduste 3 min, rozmixujte a smichejte s kasi – treba kukuricnou (k dostani ve zdrave vyzive), nebo ryzovou (treba HIPP), taky existuje treba kase Naturalka kukuricna (=smes ryze a kukurice, opet zdrava vyziva), nebo SINLAC, Naturalka jahelna (zdrava vyziva) atd.atd. A dosladte glukopurem (glukoza je pro alergiky vhodnejsi nez sacharoza neboli „normalni cukr“) , nebo treba ryzovym sirupem… A takhle si pripravite jakoukoli ovocnou kasi –jsou sice k sehnani „detske kase“ - treba Sunarka ryzovo-kukuricna, atd., ale tam je vanilka, jako ve vetsine „detskych kasi“- a na tu ma moje dite alergii, takze my nakupujeme ciste kukuricnou kasi (popr.jinou) BEZ NICEHO ve Zdrave vyzive (z netu), ale zase- vyzkousejte i tu Sunarku, kdyz ji vase dite snese, muzete ji pouzivat.

Nemusite kupovat BIO vyrobky, kdyz je ale budete pouzivat, nic tim nezkazite. Sama pouzivam jak BIO, tak neBIO, kombinuju to (s ohledem na dostupnost a cenu). Sama mam tu zkusenost, ze kdyz snim domaci jablka, nic mi neni, zatimco z kupovanych mam reakci (na ta velka supermarketova jsem jednou mela otok jazyka a hrdla, klasicka alerg.reakce). To same mrkev, cili –neco na tom asi bude…Zavidim vsem, co mohou jist od vseho trochu, coz je pro zdraveho cloveka podle mne to nejlepsi potravni doporuceni.

Mejte se a kdyztak napiste, chtela jsem napsat clanek s HA recepty pro nejmensi, ale casu je malo, a tak je v rozpracovanem stavu. Mejte se, Vera Z.
Gabina
  • 
4.1.2009 15:03:34
Ahoj, na www.hipp.de jsou prikrmy a dají se z nemecka objednat za rozumnou cenu a navic ma hipp servis, ze staci z lekarne rict o co mas zajem a oni ti to dodaji
4.1.2009 12:47:24
Dobry den, take jsme s manzelem alergici a bohuzel, dite trpi potravinovou alergii (vice viz clanek

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/magdalenka-polyvalentni-potravinova-alergie-narozeni.php

Jake potraviny vyvolavaji casto alergicke reakce a jake mene casto najdete m.j. v zaveru clanku

http://www.kojeni.net/subory/prikrmy_postup.doc

Jsou zde i cenne rady o potrav.alergii, atd.

V kazdem pripade se doporucuje postupovat individualne, deti s vyssi pravdepodobnosti rozvoje alergicke reakce kojit do 6.mesice a az pak zavadet prikrmy - vzdy jeden druh potraviny (napr.varenou brokolici, coz je nejmene alergenni zelenina) podavat min.3 dny, aby bylo mozno vyloucit pripadnou reakci na potravinu.

Na trhu jsou hypoalergenni produkty- HIPP (oznacene pismenkem A) a udajne se uz i u nas (ja to kupuju v Rakousku, je to tam levnejsi) prodavaji vyrobky znacky Alnatura (take sklenicky + kase).

Doporucovala bych v prvnim roce opatrne postupne testovat potraviny -a rozhodne, pokud je alergie v rodine, zacit HA prikrmy. Tech HIPPackych HA sklenicek je cela rada, mam pred sebou brozuru "Pruvodce spravnou vyzivou HIPP" - sezente si ji u pediatra nebo v lekarne a pak to muzete delat treba tak, ze si jednou za mesic objednate z net.lekarny sklenicky a je to (pri objednavkach zpravidla nad 1000 neplatite postovne, takze se to takhle vyplati objednat ve vetsim).

Az budete mit vsechno otestovane a dite nebude reagovat na nic, muzete jasat a postupne zkouset rozsirit skladbu potravin. Ale to az to budete mit vsechno otestovane.

Nebojte, brzy se zorientujete. To byste koukala, jak my vesele varime z HA potravin a jak nam to jde, prestoze ma nase (dodnes kojena) 21M dcera alergii na lepek, mleko (snese pouze Neocate), vejce, vetsinu ovoce i zeleniny (vcetne treba mrkve), veskere koreni krom kminu, atd.atd. - a vidite, jde to! (prave ji jdu delat karbose z brokolice, kraliciho masa, ryzove mouky, kminu a soli).

Kdybyste se v tom potrebovala zorientovat, klidne napiste na Vera.Zik@email.cz - nebo kdokoli jiny, napiste, o zkusenosti se podelim. Hlavne nepodlehejte zadne panice a zustante v klidu, jestli dcera doposud neprojevila zadne alergicke projevy (vc.napr.reakce na ockovani, atd.), troufam si napsat, ze muzete zustat v klidu a ze to s dcerou -co se alergii tyce - je a bude dobre, ty HA prikrmy maji vyznam prevazne preventivni a to je cenne - kyzene je do budoucna eliminovat i inhalacni alergie. (to by bylo na delsi povidani) Gratuluji vam timto k vyberu pediatra, nenechava nic nahode! Mejte se dobre, Vera Z.
Klára a Štěpánek 2r
  • 
4.1.2009 11:45:37
Dobrý den,
my jsme s mužem alergici (já astma, manžel ekzematik, astmatik, potrav.alergie skoro na vše - dokonce se alerg.druhy střídají v průběhu let), taky jsem měla strach, v 7m jsem začla s příkrmy, jak se tu už psalo - 1druh několik dní, potom pomalu přidávat další, abych poznala případně, na co je reakce. Začínali jsme na jaře, což byla výhoda, bydlíme V Praze, takže jsem skutečně do roka vařila téměř výhradně z bio potravin. Teď jí Štěpánek všechno (krom uzenin apod.)a žádné potíže zatím neměl.
Potravinová alergie se projeví i v případě biostravy a co se chemikálií apod.týče, zrovna nedávno jsem četla, že dělali test na obsah škodlivin v některé zelenině a obilovinách BIO a NEbio a bylo to v případě BIO často horší :-( - vyšlo to takřka nastejno, jednou horší to, podruhé ono...
Mně to za ten dobrý pocit stojí - aspoň u něčeho, mléko kupujeme hlavně BIO a když narazím na jablka nebo něco lákavého, taky upřednostním BIO kvalitu, ale už se pro to nehoním každý týden a hlavně se netrápím, když pořídím "obyčejnou" potravinu. Fakt ale je, že na jaře a v létě začínat přikrmovat bylo podstatně příjemnější a výběr veliký a lákavý i někde venku u stánku.
Chci tím říct, že ač genetický vklad náš synek nemá nicmoc a na alergologii nás hnali při každém podezření, tak nás ale z oddělení alergologie Na Homolce vyřadili, že je (zatím) OK a moje 2,5 letá neteř má ekzémy přesto, že její rodiče mají maximálně na jaře sennou rýmu.

Myslím, že jste se snažila dost a já bych pomalu začla s normálním přikrmováním, jen hodně opatrně a pomalu (tzn. doporučení pro děti alergiků - pozorovat při zavádění lepku, dnes se doporučuje klidně už od 7m, třeba do roka a půl či 2 let počkat se zařazením bílku, ryb, medu, mléka - po roce života jsme začli jen s jogurty a kysanými mléky, tvarohy, pribiňáčky a spol. jen málo a později, mléko minimálně dosud, stejně tak ořechy), kojila jsem do 2let, Štěpánek byl závislák ;-), ale aspoň můžu mít pocit, že jsem udělala, co jsem mohla..
Přeju hodně štěstí i vám oběma!
S pozdravem Klára M.
3.1.2009 23:12:41
No já jsem se s doktorkou o výživě prvního dítěte radila - zajímal mě její názor, protože doporučení v knížkách se někdy trochu lišila (odkdy zařazovat do jídelníčku lepek, cukr, med, sůl a tak). Syn měl ekzém, takže jsem byla dost opatrná, přikrmovat jsem začala až od 7. měsíce. Naopak nevím, s kým jiným než dětskou lékařkou bych se radila - výživa přece se zdravím dítěte docela dost souvisí, navíc se na každé prohlídce mimina váží a řeší se jejich přibírání na váze. Máma ani tchyně by mi asi moc neporadily - v době, kdy jsem byla mimino já a manžel, se dětem dávaly od konce šestinedělí ovocné šťávičky a v rodině mého manžela dokonce 6ti měsíčním miminům lili do láhve rozmixovanou normální stravu (nejspíš i solenou).
3.1.2009 22:49:09
Kromě toho, že bio zelenina je i mražená, lze ji sehnat poměrně snadno, jsou i obchody, které ji pošlou poštou, stačí hledat a ne říct, že není~y~

Příkrmy: dítěti do roka je fakt jedno, kolik chutí mu předvedeš, hlavně, že je to k jídlu a je v tom vše potřebné. Rozvíjení chuťových buněk lze směle nechat na dobu pozdější, stejně se tomu nevyhneš (až Ti bude v obchodě bez jakékoliv předchozí zkušenosti řvát namnam u rohlíků a podobně~t~).

Uzeninu svému dítěti dávám, dočtěte tu větu než odpovíte~t~ když si neprozřetelně dám já sama, kvalitní (já stejně takové ty houskové párky a spol nerada, ble) a Ada mě uvidí, kousek mu dám. Kousek znamená sotva jedno ukousnutí. Jinak mu vařím doma, 70% bio, dřív jsme mívali skleničky Alnatura z DM, bio.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 136 [Dalších 116 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.