| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku 10 nejčastějších (a nejhloupějších) otázek, na které se lidé ptají rodičů dvojčat

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 407 [Dalších 387 >>]
Štěpánka
  • 
10.3.2008 19:50:31
Milado, jen jsem chtěla uvést na pravou míru, že článek je určen pro rodiče dvojčat (byl součástí cyklu o dvojčatech v časopise Máma a já) a ne pro ostatní lidi. Takže spíš má připravit dvojčatové rodiče na to s čím se setkají a ne varovat jiné lidi, jak se nemají chovat a na co se nesmějí ptát (Možná snad, aby počítali s odmítnutím rozhovoru - ne proto, že maminka byla nafoukaná, ale třeba proto, že už 3 dny nespala, apod. Ale to se stává i jinde, ne jen v rodinách s dvojčaty.)
Reakce na článek mi přišly až někdy zlé a protože znám autorku, tak vím, že ji to bude mrzet.
Jinak - dvojčatové rodiny nejsou ani tak zvláštní, ale prostě některé problémy jsou pro ně J I N É. Ne lepší horší - ale jiné. Stejně jako jsou jiné problémy chudých rodin, bohatých rodin, rodin se samými kluky, se samými holkami, problémy rodin s jedináčky, a tak bych mohla pokračovat. A věřte mi, rad "jak na to", když máte dvojčata není nikdy dost. Já byla vděčná, když mi jiné "dvojčatovky" pomohly ještě než se kluci narodili. Aspoň jsme se na něco mohli připravit předem a nebyli zaskočeni (mimo jiné i na zvýšený zájem okolí). A mimochodem, autorka napsala J E D I N O U knížku o výchově dvojčat - myslím v ČR, cizojazyčných publikací je dost, ale poněkud na jiné podmínky. A řada z nás jsme jí za to opravdu vděčné.
Valkýra
10.3.2008 15:43:42
Tak to je zase jedna z těch dost častých a mně hodně nepříjemných otázek.

Jinak mě otázky cizích lidí nijak neiritují, pokud nejsou moc "na tělo". Ale nevím, co budu komu vykládat, proč mám jedináčka. A ke všemu je pravdivá odpověď, že mi jedináček bohatě stačí, obvykle neuspokojí a myslí si, že je to ve skutečnosti nějak jinak.

Ale tenhle "problém" má snahu řešit každý, koho si trochu připustím k tělu - učitelky, bývalé spolužačky, rodiče dcery spolužaček, lidi u našich v baráku, lidi v okolí...

lucie
  • 
10.3.2008 14:34:06
To plavání jsem pochopila, že jde o plavání dětí a rodičů. Sama s dětma do bazénu jsem si netroufla hodně dlouho, ještě si asi chvíli počkáte. Jinak co se týče návštěvy lékaře, to si ještě užijete! My tam vtrhli vždycky jako velká voda, každá holčička na jinou stranu, naštěstí p. doktorka měla pochopení. A vždycky jsme odtáhly nějakou hračku, pak jsme je chodily vracet. Jo, jsou to krásný vzpomínky. Já myslím, že s více dětmi se i ta radost nějak násobí (starost taky, to je pravda). Svatbu si užijte a na případné škarohlídy nedejte. Vzbudit rozruch je přece fajn!
lucie
  • 
10.3.2008 14:32:17
To plavání jsem pochopila, že jde o plavání dětí a rodičů. Sama s dětma do bazénu jsem si netroufla hodně dlouho, ještě si asi chvíli počkáte. Jinak co se týče návštěvy lékaře, to si ještě užijete! My tam vtrhli vždycky jako velká voda, každá holčička na jinou stranu, naštěstí p. doktorka měla pochopení. A vždycky jsme odtáhly nějakou hračku, pak jsme je chodily vracet. Jo, jsou to krásný vzpomínky. Já myslím, že s více dětmi se i ta radost nějak násobí (starost taky, to je pravda). Svatbu si užijte a na případné škarohlídy nedejte. Vzbudit rozruch je přece fajn!
Zuzka, holčička 6 měsíců
  • 
10.3.2008 14:00:01
Tak, musím se přiznat, že ačkoliv časopis Máma a já i stránky rodiny čtu moc ráda, článek mě opravdu nenadchl. Pokud měl být vtipný, mně nepřipadá. Naopak má zjevně agresivní podtón, čiší z něj určitá nadřazenost a nepřátelskost ... Lidé se prospě můžou ptát a myslet to dobře, někdy je to třeba jen důvod, jak začít konverzaci, zjevně se nabízející otázkou. Ve srovnání se článkem do adopci, který mě opravdu moc dojal a potěšil, jsem v případě toho článku nějak postrádala smysl. Měla jsem se zasmát? Nebo mě ty otázky měly varovat, že jsou maminky od dvojčátek skutečně tak přecitlivělé a nepřátelské? Tomu se mi nechce věřit ... Takže autorce více tolerance a takových článků do budoucna prosím míň.
Markéta a 2 riční holčičky
  • 
10.3.2008 11:47:52
Vnímám to stejně jako ty. Takže s holkama absolvuju kde co, ale na již zmíněný cvičení a plavání nechodím. Plavání sama, se dvěma dětmi, který plavat neumí si představit ani neumím. A cvičení jsem vzdala. Jinak zvládám spoustu jiných věcí. Někdy jsme i "vítaní". A tak když jsem brouzadala s holkama po Salimě (potravinářský veletrh) a hledala další info o biopotravinách(jsem ještě ke všemu biomáma :-))). Tak jsem narazila na stánek s propagací stomatologické prevence. S holkama udělali spoustu fotek jak si čistí samy zoubky a budou je používat na svou propagaci :-)
Jinak pravidlo jedno dítě - jeden dospělý znám taky jen v souvisloti s dvojčaty. Doktoři to berou jako samozřejmost. Nikdy dřív jsem se s tím nesetkala. Asi proto, že když jsou děti za sebou přece jen se některý situace líp řeší. Prvně se dá mrňousek nosit v šátku a dá se víc hlídat větší dítě a pak se od něj očekává už nějaká zkušenost a poslušnost a víc se zaměřuje na mrňouska. Naše holky jsou na tom stejně a dokud jen ležely tak to bylo úplně v pohodě. Teď když už je nemůžu nosit v taškách a ještě nechodí, je nejhorší začátek přesunu. Dostat je do auta zaparkovanýho na druhým konci parkoviště a tak...
Za dva měsíce jedeme na svatbu přátel a už se těším jaký to bude s náma pozdvižení :-) Předpokládám, že to už začnou holky chodit :-)
terezie
  • 
10.3.2008 11:01:08
Taky mám dvojčátka, ale zas až tak hrozný mě ty otázky nepřipadnou, když nechci tak se zkrátka s nikým nebavím. A zrovinka mě by zajímalo kolik takových dvojčátek je počato přirozenou cestou či umělým oplodněním. Náhodou tohle je k zamyšlení, zda je to následkem vývoje lidského těla nebo to má na svědomí právě umělé oplozování.
Pikolina
  • 
10.3.2008 8:57:12
Dobrý den,

článek mě trochu "nastartoval" k tomu, abych se i já svěřila se svou zkušeností.
Nemám dvojčata, ale jsem řidičkou tandemového kočárku, kde vpředu sedí čtyřletý pohybově handicapovaný syn a vzadu leží půlroční dcerka. Už jsem si kolikrát vyslechla, zda se jedná o dvojčata :-). Co mě ale občas rozladí je, když se lidi ptají, kolik synovi je (vypadá mladší) a pak se hrozně diví, jak to, že se ještě vozí... ("kluku vyskoč, to se necháš vozit?";). Tuto otázku už slyším hodně dlouho, samozřejmě i před tím, když jezdil na kočárku sám. Chce to opravdu hodně silné nervy. Za ty čtyři roky, kdy bojujem o každý pokrok mentální i pohybový, jsem se celkem zocelila, ale to víte, nejsem robot a někdy stačí tahle otázka a vezme mi to "vítr z plachet". Kolemjdoucím opravdu nemám sílu vysvětlovat celou anabázi synova postižení - nemám na to čas ani náladu. Vím, že to většinou nemyslí špatně a zároveň si neumí představit, jaké to je. Bolí také otázka po návratu z lázní - tak co, jak mu to pomohlo? Zase podotýkám, že si ji vysvětluji jako zájem o naši rodinu a těší mě to, tazatelé si ovšem neuvědomují, že jsme nenavštívili Lurdy a malý si na chůzi dost dlouho počká, dočká-li se vůbec... Jsme jen lidi, omylní a taky často mluvíme rychleji než myslíme, proto buďme trpěliví a maminky dvojčat, berte to s nadhledem a radujte se, že máte děti zdravé. Sama vidím u dcerky, jaký zázrak to je. Nádhera. Mějte se všichni hezky!!!!!
Markéta, syn 6 l.
  • 
10.3.2008 8:12:38
"Jinak jsem velmi hrdá, že jsem mámou dvojčat, je to skvělé (idkyž někdy velice náročné), dvojčata mě otevírají nové obzory a jsou velmi inspirativní a neměnila bych to!!!!!!"

Sláva, z většiny ostatních příspěvků jsem nabyla pocitu, že být mámou dvojčat je za trest!
10.3.2008 7:45:17
Aleno, neboj se, mam tři děti, velmi brzo po sobě, 4,5 pak 2,5 a nejmladšímu je 9 měsíců, taky jsem se bála, jak to zvládnu a nakonec to, myslím, jde velmi dobře :-) I když samozřejmě netvrdím, že občas nepadán na ústa ;-)Pokud Ti trochu pomůže manžel a nebojíš se únavy, zjistíš, že žena má od přírody velké srdce s poustu rezerv :-) Jen mi chybí třetí koleno ;-) Držím palce s trojnásobnou radostí.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 407 [Dalších 387 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.