| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Geny nebo výchova?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 30 [Dalších 10 >>]
28.8.2007 22:29:54
Novule, dobré rodinné vztahy nelze držet s každým a někdy je pro rodinu opravdu úlevou, když se jim někdo, kdo jim pěkně ztrpčuje život ztratí z očí. Víš, máme svá práva, ale též POVINNOSTI. I vůči rodině.
novule
  • 
28.8.2007 22:00:42
Milá Lizzie, právo být v rodině má KAŽDÝ, kdo se do ní narodí. Neříkám, že také každý musí být všemi akceptován (a často ani v praxi nebývá). Holt, přátele si volíme, do rodiny se rodíme ...
28.8.2007 20:38:12
No, Hvězdule, rodina je rodina, ale právo být s ní v kontaktu má ten, který se určitým způsobem chová a té rodině neubližuje.
Sorry, ale nezastávám názor, že máme akceptovat kdejakého zloducha jen proto, že je z rodiny..
Ráchel, 3 děti
  • 
28.8.2007 20:19:28
Khonová, teď jsem si to přečetla a mylím, že to fakt výborný rozbor daného tématu.
Kohnova
  • 
28.8.2007 19:41:55
zkus tohle, mozna by te to mohlo zajimat:
http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/identita.pdf

Zdravim a drzim palce.
  • 
28.8.2007 17:32:53
Moc hezký článek. Ono to s geny a výchovou není jednoznačné ani u biologického potomka, co když dítě skvělých rodičů bude po černé ovci rodiny strýci Albertovi? Ale vážně: já zkrátka nevěřím, že je někdo genetickou výbavou determinován natolik,že z něj musí být například narkoman nebo zločinec. Človek ale určitě může mít v genech větší sklony k závislosti na návykových látkách nebo třeba k agresivitě. U biologického ani adoptivního potomka geny nezlomíme, ale můžeme se snažit rozvíjet to pozitivní a usměrňovat to negativní. Já vím, je to hezká teorie, Ale co až mě za pár let bude vytáčet vzdorující puberťák ještě víc, než mě občas vytočí náš devítiletý lumpík? Je to jen normální živý kluk a je ho občas dost, jako asi každého. Snad bude stačit hodně lásky a ještě pevnější nervy.
Hvězdule
  • 
28.8.2007 14:59:48
Magráto, zmiňujete, že vaše dítě se chová jako člověk, jež ublížil Vaší rodině....Úplně mi to zacinkalo v uších, tohle je případ pro rodinné konstelace. Děti mají tendence přebírat problémy lidí nějakým způsobem vyloučených z rodiny. Vůbec nejde o to jestli ten člověk je lump a zloduch. Jde o to že byl vyloučen z rodiny, kde má právo být.Ono to zní asi podivně, ale chce to si něco o tom přečíst. Promiňte, že reaguju, ale přišlo mi to tak typické...
Leander
  • 
28.8.2007 14:33:47
Článek se mi moc líbil, moc, děkuji autorce. Také jsem si svého času pohrávala s myšlenkou osvojení dítěte. A jako asi každý, přemýšlela nad tím, co má větší význam geny či výchova? Po pravdě řečeno, dodnes to nevím, sama mám dvě vlastní děti a někdy mě naprosto vyvedou z míry tím, jak jsou odlišné ode mě či manžela. Nebo jak jsou odlišné od toho jak sami sebe vnímáme? Na druhou stranu výchova...výchova usměrňuje to, co jim bylo dáno do vínku. U vlastních dětí máme výhodu, že je známe od počátku zrození, máme dost času se s nimi seznámit a pak v pravý čas zvolit správné výchovné postupy, vytvořené idividuálně každému dítěti na míru, protože každý je trochu jiný, že, a na každého zabere něco jiného, že? Ale adoptované dítě k nám přichází anonymně, čím přichází později tím míň máme možností ho skutečně poznat a může se stát jak píše autorka, že se tolik bojí, aby se nevrátilo spátky do děcáku, že hraje jen svou roli člena rodiny. Myslím si, že takovém případě nezbývá než dítě zahrnout přízní ať je jakékoliv, má za sebou etapu života do které nepatříme a do které nikdy patřit nebudeme, musíme ho jen přímout takové jaké je, se všemi jeho chybami, nic nepotřebuje víc, než bezpodmínečnou lásku svých nových rodičů. Možná se to časem srovná a nebo taky ne. Přílišná očekávání se v přípdech adoptovaných dětí, ale nakonec ani u těch vlastních, asi moc nevyplácí...když budeme chtít mít kolem sebe jen samé perfektní lidi, zůstaneme sami, ani my nejsme chodící splněná přání našich rodičů, manželů, přátel.
28.8.2007 13:11:12
Však ode mě je to taky jenom úvaha :-)
Hlavně teda o tom, že se my dospělí pořád rejpeme v tom, aby to pro nás nebylo moc těžký, to přijetí dítěte, jeho dospívání, jeho zátěž, jeho geny, jeho temperament atakdále, doplňte si dle libosti, a ono je to nejmíň stejně, ale spíš ještě mnohem víc těžký pro ně. Navíc se, na rozdíl od nás, NEMŮŽOU rozhodnout, kde a s kým budou žít...
Právě proto, že nemůžou mít odstávající ouška po tetě Magdaleně ani rošťáctví v krvi po strejdovi Ruprtovi, kterej sice prožil bouřlivý mládí, ale usadil se a teď má báječnou rodinku, to mají těžší než my. Když se mluví o dědičnosti v souvislosti s nimi, je to téměř vždy něco nelichotivého, protože jejich strejda Ruprt skončil v kriminále a roztomilá ouška tety Magdalény přispěla k její promiskuitě. Musí být mnohem silnější než ostatní děti, protože jim život rozdal horší karty.

Ale jinak jsem tuhle úvahu psala někdy před rokem, a fakt už na tohle téma končím :-) (myslím tím téma "těžkého dospívání" naší dcery)
Liné
  • 
28.8.2007 12:15:36
Milá Maceško, dokázali jste se svou rodinou ujít obrovský kus cesty. Z Vašich příspěvků mám ale občas pocit, zřejmě proto, že ho mám často i u sebe, že snažíte být dokonalá i za cenu popření některých svých pocitů. Jak tady některé moudré holky psaly, Vaše dcera je v pubertě. Vás chování Vaší dcerky zranuje a přijde mi, že často hledáte chybu u sebe, že nejste dostatečně tolerantn, že jste jí dostatečně neporozuměla apod. Ale z Vašich příspěvků je znát veliká empatie a láska ke svým dětem, tak se tolik neobávejte. Tolik se snažíte být pro děti tou nejlepší mámou, až oni si možná myslí, že unesete všechno. Viz když jste psala článek o tom, jak dcerka utekla od rodiny a vy až po dlouhé době při hledání pejska jste posbírala odvahu jí říct, jak hodně Vás to zranilo.

Jaká by to byla cesta životem, kdyby neměla zatáčky a karamboly? Asi bychom se pak nevyvíjeli, jen zakrněli.

Samozřejmě jsou to mé dojmy z Vašich článků, určitě je skutečnost v mnohém odlišná. Ale mnozí Vás tady chválí, obdivují (právem) a já měla pocit, že možná potřebujete i trochu zrcadla:-)
Hondě štěstí.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 30 [Dalších 10 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.