| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku První celostátní setkání rodin domácích školáků

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 35 [Dalších 15 >>]
Lída+2
3.10.2006 12:45:29
Dneska přišel syn ze školy s tím, že si mají donýst pastu, kelímek a kartáček a že si budou ve škole čistit zuby po svačině.
TAk jsme mu to dala. Jen mě to zarazilo.
Je to ještě někde jinde?

Já vím, že se čistí ve školkách po každém jídle,ale tam to je zařízený. věšáčky na ručníky a nad tím na kelímek a pastu a kartáček.Mladší pucuje.
Petra
  • 
2.10.2006 8:11:53
Pokud to vsechno stihas delat doma, asi mas velke (od 5 let) deti a nejsi v pracovnim procesu. Tak bych to chapala.
Luboš
  • 
1.10.2006 16:56:57
Zbývá k tomu dodat, že tam to zatrhnul Hitler, u nás komunisti, zajímavé
Helca, 1 dcerka
  • 
1.10.2006 16:40:28
Dva roky ziji ve Statech a jeste tu nejaky rok asi budeme. Teprve tady jsem se s domaci skolou setkala poprve. Nejdrive jsem mela spise odmitavy nazor - jak se deti zacleni do kolektivu, dostane se jim potrebneho zvdelani a pod. V prubehu meho pobytu tady jsem se seznamila s nekolika rodinami a vzdycky me prekvapilo, jake zdrave sebevedomi maji jejich deti. Az pozdeji jsem se dovedela, ze nechodi do skoly, ale uci se doma. Zacinala jsem postupne menit nazor. Patrala jsem dal (a stale jeste se snazim dozvedet co nejvice) a zjistila jsem, ze tyto deti maji bohaty kolektivni zivot, domaci skolou prochazeji i behem stredni skoly a maji mezi sebou pevnejsi, uprimnejsi vztahy. Mluvila jsem s nekolika detmi a prekvapila me jejich vzdelanost. Rodice si navzajem pomahaji s vyukama - biologie, chemie, matematika strednich skol. Jsou tady ruzne podpurne programy, pokud rodice si nejsou jisti, mohou zavolat a preptat se.

Vim, ze tady domaci skola funguje jiz dlouho a je to jistym zpusobem "zabehnute", verim ale, ze i tohle casem prijde do CR a lide to prijmou pozitivne. Nechci podcenovat skoly a ucitele, vim, ze je to zamestnani narocne, je ale pekne mit i druhou moznost - domaci skolu.



Darlingxx
1.10.2006 12:41:12
Mohu přidat názor, syna jsem učila 3 a půl roku. A to proto, že tu v okolí nebyla jedíná škola nebo místo v takové škole,která by splňovala moje požadavky.Krom požadavku na výuku mám i požadavek na to, aby učitelé přistupovali k dětem hezky a byli jim příkladem i morálním. Aby škola nebyla nutné zlo a důvodem k učení nebyly známky, ale něco nového se dozvědět. My se třeba neučili psát kvůli jedničkám, ale abychom napsali dopis babičce a ta měla radost. Dcera chodila na jednu takovou dobrou školu, ale tu bohužel zrušili. /Byla to malotřídka/. Tak dcera přešla ve 4.tř. na tzv. státní a nestačila se divit, znalosti měla dobré,nový kolektiv taky zvládla dobře, ale přístup učitelů, nezájem o děti, to nemohla nějak rozdýchat, tak jsem si ji na 5. třídu vzala na domácí školu, zjistila jsem , že pořadavky st. školy byly mnohem menší,než domácího vdělávání a původní malotřídky.
A syn..., v polovině 4.tř. se uvolnilo místo na jedné výborné škole, sice platím školné, nijak vysoké, ale nemusím zas kupovat žádné pomůcky a sešity do školy. Syn se zařadil bez problémů, není nijak ušláplý ani nemá problémy s dětmi. Teď chodí do 6.tř.
Je fakt, že děti navštěvovaly různé kroužky.
Na domácí vzdělávání nedám dopustit. Dokud školství v tomto státu bude takové jaké je a dobrý učitel bude světlou vyjimkou,podvod bude běžnou součástí zkoušky a písemky, lhaní bude normou a ničení školního majetku samozřejmostí , tak ať se deti raději učí doma.
Linda, roční cácorka
  • 
1.10.2006 12:27:07
Samozřejmě souhlasím, ať si každý dělá co ho baví, co považuje za důležité, co mu vyhovuje. Většina lidí dnes ale chleba nepeče, děti neučí a nešije - nevím, jestli jsou otupělí a líní - možná jo a možná je to přirozená lidská vlastnost, dělat věci jednodušeji a pohodlněji. Z lenosti a pohodlnosti ale vzniká pokrok, ze kterého těžíme my všichni. Ostatně, i ty si ráda zapneš počítač a připojíš se na internet, že?
Neverici Tomas
  • 
30.9.2006 22:14:07
Fakt stloukas maslo, Klaro? To nas krmis, vid?
30.9.2006 7:56:59
Zuzko, dobře napsáno. Nejsem ani učitelka, ale syna učím doma - chodí do školy, ale zatím se tam moc nového nenaučil, takže taková domácí výuka, jakou máme všechny;-))
K těm pomůckám, inspiraci a hlavně schopnosti naučit všechny věci: nejlepší je, když se takových rodin sejde víc. Někdo je učitel, jiná nádherně maluje a má výborné výtvarné nápady, někdo má doma klavír a s radostí na něj hraje i třeba naučí... (já bych učila tu angličtinu;-), prostě takových nadšenců/šílenců by se měla sejít víc jako třeba v Americe, kde je domácí škola rozšířená, a není co řešit.
30.9.2006 0:35:58
Dost záleží na škole a na učiteli, ale děti (teď mluvím hlavně o prvním stupni ZŠ) nemusí vůbec většinu času ve škole trávit v lavicích. Ráda bych upozornila na to, že dnes je již celkem běžnou praxí, že ve školní třídě je kromě klasických lavic, jejichž uspořádání je jen a jen na učiteli, i koberec jak pro samotnou výuku tak pro relaxaci. Není výjimkou, že na některé méně organizačně náročné hodiny se chodí do okolí školy (v případě možnosti vhodného umístění školy). Šikana, agrese apod. jsou bohužel součástí tohoto systému vzdělávání, ale pedagogové se snaží tato rizika minimalizovat a hlavně řešit (což se za mého dětství před cca 15-20 lety moc neřešilo). Sama jsem učitelkou, myslím, že docela nadšenou a ještě celkem plnou ideálů, o domácím vzdělávání jsem uvažovala až do doby, než jsem si uvědomila, že bych se na každou hodinu vzdělávání svého dítěte vlastně musela připravovat podobně jako se připravuji na každou hodinu výuky ve škole. S tím rozdílem, že doma nemám kolegy, u kterých bych mohla hledat pomoc, inspiraci, pomůcky, modely... Nemluvě o tom, že bych musela být všestrannou bytostí, zvládající bravurně úskalí mateřského jazyka, cizího jazyka (tedy dnes asi angličtiny), hudební, tělesné i výtvarné výchovy... Všechno jsem sice studovala na vysoké škole, ale i přes to jsou obory, ve kterých se cítím jistá a obory, které raději přenechám svým kolegům (pokud je to možné). Nemluvě o tom, že ke spoustě nápadů vás přivedou děti samy. Vlastně by to byla práce na plný úvazek, ale při tom bych musela být doma na mateřské s jiným dítětem, nezaměstnaná popř. jinak alespoň částečně finančně zajištěná. Myslím, že vzdělávání doma i ve škole má své klady i zápory, ale chtěla jsem jen naznačit, že je dost důležité si vše řádně promyslet a zhodnotit, jestli na to doma máme podmínky a prostředky. Tak jako tento systém není vhodný pro každé dítě, tak není vhodný pro každé rodiče a pro každou situaci (např. rodinnou).
Mimochodem četla jsem (bohužel už nevím kde přesně) zhodnocení těch pěti let, kdy domácí vzdělávání u nás byl pouze pokusný projekt. Výslekem ve většině případů bylo dobře připravené dítě na další vzdělávání, bez jakýchkoliv problémů začlenit se do kolektivu, často tyto děti pokračovaly na víceletém gymnáziu či jinak specializované škole.
29.9.2006 21:03:52
Stoprocentní souhlas s Klárou, není co dodat.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 35 [Dalších 15 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.