| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Návrat s prázdnou náručí……

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 226 [Dalších 206 >>]
  • 
9.1.2008 11:30:52
Nikdy jsem si nemyslela, že mě něco takového může potkat, nebo že existuje v moderní medicíně něco podobného. Naše těhotenství bylo plánované, přišlo rychle a nádherně, dozvěděla jsem se o něm přesně na mé narozeniny... :) Doba plynula a já pořád pracovala, užívala si bříška a zvykala si na jiný stav. Četla jsem si co se miminku vyvíjí a prošla všemi testy naprosto s perfektním výsledkem.

První trimestr byl trochu ospalý, ale nezvracela jsem a po 4. měsíci bylo období krásné a období těšení. Prakticky jsem neměla žádné negativní příznaky těhotenství, neprovázelo mne nic nepříjemného možná kromě pár pupínků na obličeji navíc či s přibývajícími kily větší neohrabanost :) a trochu zapomnětlivost.

Všichni z rodin se těšily, měli jsme objednané všechny předplatné časopisů, vybrali jsme super sportovní kočár a vyzdobili postýlku a kolíbku a nakupovali výbavičku. Porodní taška byla také nachystaná a už jsem se dostala pomalinku do 9. měsíce.

14 dní před termínem porodu mě manžel zavezl k holiči na melír :), ať se miminku líbím a odjel cvičit. Zrovna jsem se cítila moc dobře, jen jsem byla nervozni protože jsem již 1-2 dny necítila pohyby, což jako prvorodička jsem si nebyla jistá, jestli je to správně, ale z kurzu jsem věděla, že se má miminko 6x za den pohnout. Říkala jsem si ale, že asi něco není v pořádku. Někdy mi přišlo že se hýbe, ale nebyla jsem si jistá. Takže od holiče jsme s manželem raději již jeli do nemocnice v Ostravě.

V autě už jsem byla moc nervozni, manžel mi ale řekl, že to bude v pořádku. Celá sem se třásla.

Když jsme přijeli do porodinice, udělali mi ozvy... vedle ležela maminka, které to pořád pípalo. Mi to nepípalo a poprvé jsem slyšela, že i ticho jde slyšet. Bylo to takové to prázdné ticho pod vodou... Ani kohoutek nekapal. V tu ránu sestra odskočila pro doktora, šli jsme na ultrazvuk a doktor mi řekl, že miminko už nežije. Manžel byl v čekárně. Slyšela jsem to úplně sama a byl to naprostý ale naprostý šok. Cítila sem se jako hluchoněmá. Zmohla jsem se na:" to si děláte srandu, že?" a malý úsměv. Opravdu bych v tu ránu byla schopná věřit tomu, že si tu srandu dělá... Nedělal. Poté následovalo: "Zavolejte manžela prosím", zaslzená sestra ho beze slov přivedla a mé: "Umřelo nám miminko, lásko". Pamatuju si, jak se manželovi zarudly oči a naplnily se šíleným šokem a smutkem v jednu milisekundu najednou... Poté už byl jen papíry, souhlas k porodu, urychlené vyvolání porodu, na císař jsem nechtěla, kvůli dalším miminkům sem se nechala přemluvit na normální porod.

Je opravdu zvláštní obávat se porodu a pak jít na porod .. bez výsledku. Nicméně bojovník ve mně věděl, že nejdůležitější je: přežít. Vyvolali mi porod, manžel byl se mnou a snažil se mě duševně podpořit. Prožili jsme klasický porod s epiduralem, který mi moc pomohl. Nakonec jsem bez nástřihu v pořádku porodila, sice v bolestech, ale v pořádku mrtvé miminko, na které mi doktoři doporučili se nedívat. Stejně tak manželovi.

Zahlédla jsem jen jak leze hlavička pak mi manžel zastínil výhled a sám s jen letmo podíval. Miminko jsme tedy téměř neviděli, i když mám pocit, že jsem ho nakonec viděla. Viděla jsem tmavé vlásky a krásný obličejík. I když opravdu nevím jak, když jsem se nedívala...

Po porodu jsem byla štastná. Ano, zvláštní pocit. Štastná, že žiju, a že to v rámci možností mám za sebou.

Poporodní deprese jsem se snažila zahnat prací a po týdnu jsme s manželem vypadali, jako by se nic nestalo. Odmítli jsme i psychologa. Pitva byla jednoznačná a přišla po 3 měsících: Strangulace pupečníku.

Odcestovali jsme na 14 dní do Thajska, a snažili se o vyrovnání s tím, co se stalo, a že máme, jak je zde psáno, prázdnou náruč...

Nicméně i když jsme vypadali jako nejsilnější lidé na planetě zemi, jako hrdinové amerického filmu, myslím, že člověku uškodí to, že neprojeví city tak, jak by měl. Člověk by měl plakat nad smutnými událostmi, měl by se loučit s věcma, které ho tíží. Poté je start lepší.

Čas plyne, já jsem se snažila pochopit co se stalo právě duševní cestou sebepoznání. Obešla jsem léčitele, učitele esoteriky, kinezioložky, kartářky a specialisty na vnitřní život. Moc mi to pomohlo. Minimálně jsem se začala projevovat, plakala jsem když jsem chtěla plakat a učím to i manžela.

Zdá se mi, že je to lepší.. Čas ubíhá a i když naši Isabelku budu mít pořád v srdíčku, setkávám se s miminkama a přeju jejich maminkám vše nejlepší. Dokonce mám i štastnou novinku, jsem v 10. týdnu! Těším se, povídám s miminkem, změnila jsem hodnoty, ale mám pořád neuvěřitelný strach.

Na druhou stranu, na co je nám strach? Důležité je věřit, že vše co se děje se dít má, a že je všechno v pořádku a bude.

Přeju všem lidem, kterým se stalo něco tak neočekávaného a bolestivého, aby našli sílu, se s tím vyrovnat, a aby neztratili naději. Ta totiž umírá poslední...

mariana
  • 
20.8.2007 18:26:19
To co je tu psane je az pro me nepochopitelne, asi jsem to nemela cist,nebo mela? jsem ve 28 tt a vim ze me by to porazilo, tak moc se na dite tesim, tak moc ho miluji uz od chvilky kdy jsem zjistila ze ho cekam, ze bych toto asi neprezila.Proto Vam vsem velkou uctu a obdiv, jste bojovnice
8.7.2007 13:35:52
Kdybych mohla, objala bych je a vše jim řekla, jenže jsou tak dalako...Zkusím to e-mailem a budu doufat, že se také ozvou. Moc Vám holky děkuju.
6.7.2007 20:09:01
Smíšku,
prostě jim řekni, že jsi tu pro ně, nabídni jim své rameno k vyplakání, své uši k vypovídání...
Alicee
6.7.2007 19:34:32
Smisku, je mi moc lito co se deje, pro svagrovou a svagra to neni vubec ted lehke obdobi.
Ptala ses co delat...podle me jim pomuzes tim, ze zavolas, budes o tom mluvit, proste budes tam pro ne kdyz te budou potrebovat. Neboj se toho, ze by je pohled na tvoje deti rozesmuntil...mozna rozesmutni, ale to je ted bude rozesmutnovat pohled na kazde dite.
Beru to podle sebe, ztratila jsem nedavno dite ve 20. tydnu...a nejvic mi pak pomohli lide, kteri o tom se mnou mluvili, protoze ja to potrebovala vyrikat. Mozna nekterym lidem vyhovuje pravy opak - uzavrit se do sebe a nemluvit o tom, ale moje zkusenost byla presne opacna. I kdyz pro mnohe je mluveni o takhle smutnych vecech bolestne, tomu komu umira dite, to muze pomoct. Preju hodne sil.
6.7.2007 18:22:27
Ahoj, jsem tu nová. Hrozně se trápím. Snažila jsem se najít odpověď na internetu a našla jsem Vás. Moje předevčírem narozená první neteř Majda umírá. Už jsme se s rodinou chystali na návštěvu do porodnice, ale švagrová druhý den volala, že je zle. Majdu odvezli do Motola a zjistili neoperovatelnou srdeční vadu - nedostatečně vyvinuté srdce, nebo tak něco, přesně jsem se to ještě nedověděla. Porod byl jen o 14dní dříve, protože švagrová ležela už dva měsíce v nemocnici, kde ji pořád dělali vyšetření a UTZ, hlídali předčasný porod a stále říkali, že je OK jen se musí šetřit, aby mělo mimčo dost živin. No a stejně...V Motole se divili, prý se to mohlo zjistit dřív, kdo to teď rozřeší. Chtěla bych jim nějak pomoct, ale nevím si rady. Já mám syna 3,5roku a dceru 11měsíců. Teď se jim bojím i zavolat. Oni jsou tak super, naše děti od miminek rozmazlovali, jezdili k nám 2-3x do měsíce a to bydlíme 150km od sebe. Teď se bojím, kdy zavolají tu hroznou "poslední" zprávu. Sama si tu bolest vůbec nemůžu představit. Prosím, poraďte, jak jim můžu pomoct? Jde to vůbec? Budou nás ještě chtít vidět? Nebude jim pohled na naše děti jen působit větší bolest? Stále se ptám PROČ?
9.5.2007 8:34:04
Chtěla jsem poděkovat mamince, která měla tolik síly, aby napsala svůj příběh. My jsem prožili před dvěma týdny něco podobného. Rozhodli jsme se s novým partnerem, že si pořídíme miminko. Doma mám již desetiletého kluka a on má dva dospívající kluky. Těhotenství proběhlo v pořádku, všechny testy byly v pořádku, a tak jsme se těšili, že se nám narodí zdravý chlapeček. Porod proběhl tři dny před termínem. Tatínek byl u porodu a byl to opravdu kouzelný zážitek. Narodil se nám Drahošek (po tátovi), vážil 3,85 kg a bylo to strašně krásné miminko. Po všech prvotních vyšetřeních mi mrňouska donesli na pokoj. Měla jsem ho dva dny u sebe, kojila, přebalovala, koupala. Třetí den večer se paní doktorce nezdála barva jeho kůže a řekla, že provede preventivně vyšetření, které by vyloučilo infekci, či srdeční vadu. A začal kolotoč vyšetření. Nemohli odhalit příčinu velké zátěže plic, srdíčko měl zdravé. Nakonec ho hospitalizovali v dětské nemocnici v Brně. A já odešla domů uplakaná bez miminka. Po řadě vyšetření odhalili příčinu. Díky tomu, že byl tak velký se tato vrozená vada neprojevila hned po porodu. Bohužel ani dnes nedokáže medicína odhalit během těhotenství vše, jde jednu ze vzácnách vrozených vad. Drahošek měl v mozku špatné žilní řečiště a žílu, která je za běžných okolností 3 mm široká 1,5 cm a do srdce a následně plic proudilo moc krve, takže mu kolaboval krevní oběh. Operace u tak malého tvorečka nebyla možná. A tak nezbývalo čekat. Zemřel 10 den po porodu. Lékaři v dětské FN v Brně byli nejen profesionálové, ale odborníci s lidskou duší, kteří nám pomohli pochopit to, co se děje. Vyrovnat se s tím bude moc těžké. I teď co píši mi tečou slzy. Váš článek mi však dodal sílu a odvahu tomu čelit. Vím, máme pro koho žít, ostatní děti nás potřebují. A možná, že jednou budeme mít štěstí a budeme mít komu dát svou lásku...
  • 
9.5.2007 8:27:42
Chtěla jsem poděkovat mamince, která měla tolik síly, aby napsala svůj příběh. My jsem prožili před dvěma týdny něco podobného. Rozhodli jsme se s novým partnerem, že si pořídíme miminko. Doma mám již desetiletého kluka a on má dva dospívající kluky. Těhotenství proběhlo v pořádku, všechny testy byly v pořádku, a tak jsme se těšili, že se nám narodí zdravý chlapeček. Porod proběhl tři dny před termínem. Tatínek byl u porodu a byl to opravdu kouzelný zážitek. Narodil se nám Drahošek (po tátovi), vážil 3,85 kg a bylo to strašně krásné miminko. Po všech prvotních vyšetřeních mi mrňouska donesli na pokoj. Měla jsem ho dva dny u sebe, kojila, přebalovala, koupala. Třetí den večer se paní doktorce nezdála barva jeho kůže a řekla, že provede preventivně vyšetření, které by vyloučilo infekci, či srdeční vadu. A začal kolotoč vyšetření. Nemohli odhalit příčinu velké zátěže plic, srdíčko měl zdravé. Nakonec ho hospitalizovali v dětské nemocnici v Brně. A já odešla domů uplakaná bez miminka. Po řadě vyšetření odhalili příčinu. Díky tomu, že byl tak velký se tato vrozená vada neprojevila hned po porodu. Bohužel ani dnes nedokáže medicína odhalit během těhotenství vše, jde jednu ze vzácnách vrozených vad. Drahošek měl v mozku špatné žilní řečiště a žílu, která je za běžných okolností 3 mm široká 1,5 cm a do srdce a následně plic proudilo moc krve, takže mu kolaboval krevní oběh. Operace u tak malého tvorečka nebyla možná. A tak nezbývalo čekat. Zemřel 10 den po porodu. Lékaři v dětské FN v Brně byli nejen profesionálové, ale odborníci s lidskou duší, kteří nám pomohli pochopit to, co se děje. Vyrovnat se s tím bude moc těžké. I teď co píši mi tečou slzy. Váš článek mi však dodal sílu a odvahu tomu čelit. Vím, máme pro koho žít, ostatní děti nás potřebují. A možná, že jednou budeme mít štěstí a budeme mít komu dát svou lásku...
blondatko
  • 
29.1.2007 8:41:29
Plně svámi souhlasím .
22.1.2007 15:57:26
Já myslím, že ty, které odmítají prenatální screening, to dělají třeba proto, že i kdyby se prokázala vada neslučitelná se životem, tak by nešly to miminko potratit... A v případě inoperabilních vad se nic jiného dělat nedá, víš?
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 226 [Dalších 206 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.