| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Doma nebo v porodnici?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 90 [Dalších 70 >>]
Ferina
  • 
24.2.2006 23:04:56
BRAVO! ABSOLUTNĚ SOUHLASÍM !!
Cizinka
  • 
18.7.2005 15:57:30
Abys nemela pocit ze Tvoji zkusenost soustavne ignoruji (i kdyz jsem mela pocit ze neprimo Te odpovidam :-)): neumim Te odpovedet ktere konkretni komplikace PA je pripravena resit okamzite a reseni kterych ma vlastne cas na dovoz do nemocnici - moje vzdelani totiz je dost vzdalene od mediciny. Na co to malo procento deti umira treba v Holandsku a jinde, nevim.
Tvoje silna pointa je vsak v tom, ze s takovou silnou zkusenosti blizkosti smrti miminka clovek se tezko vyrovnava a nekazda by byla schopna uniknout sebeobvinovani a myslenek ze mozna vse dopadlo jinak v porodnici. Ale omyl je si myslet, ze z typicke ceske porodnici odchazi se po komplikovanym porodu bez insinuovanych pocitu viny. Ja jsem take zazila takovou krusnou hodinu, kdy jsem myslela, ze nepreziju ani ja ani moje dite. Totiz nejdriv mne vycerpali a dohnali k zoufalstvi necitlivym chovanim a pak to vyresili velice medicinsky. Myslis ze mile doktorky se tvarily jako by slo o jejich zodpovednost? Myslis ze nekdo mi se omluvil? Naopak, vyslechla jsem dost vycitek za nespolupraci a okrikli mi za to ze kricim - pry nedopreji svemu miminkovi kislik. Trochu mi pak trvalo, nez mi doslo, ze jeste jsem neslysela o miminkovi, ktere se udusilo z toho duvodu, ze jeho matka kricela :-).
cizinka
  • 
18.7.2005 8:54:07
Michaelo,
Ja jsem Vase prispevky cetla, a rozumim Vas argument. Ale nejsem si jista jestli vy rozumite argumenty tech, ktere o domaci porody stoji. Jestli Ty jsi cetla clanek od Zuzany, tak jsi tam vsimla dva veci: napsala, ze v CR, stejne jak v jinyh zemich, existuje a bude existovat skupina zen, ktera porod doma se prat bude a ten STATISTICKY je stejne bezpecny jako i ten nemocnicny. Pak nekde v textu tucnym pismem je odstavec o tom, ze je pro bezpecnost domacich porodu je nutna spoluprace mezi jine soucasti zdravotnickeho systemu - pro rychle a efektivne reseni komplikaci. Nikdo prece slepe v prirodu neveri, jen tvrdi, ze tam kde alternativa nepremedikalizovanych porodu existuji, neumiraji masove ani matky ani jejich deti. Plne pravne akceptovani domacich porodu dokonce by vedlo i k tomu, ze byla by reglamentovana vybava PA, coz jiste by prospelo k tomu, ze komplikace by mohla vcas predvidat, a ty nepredvidatelne resit cekajic na sanitku a cestou do nemocnici.
Koukni si na statistiky, treba na ty co preposlala Shamka abys dlouho nehledala. Jiste, ze tak v nemocnici tak doma pripady umrti se stavaji. Jestli by nekdo posoudi, ze prijmout cast zodpovednosti v takovym smutnym pripade bylo by pro nej neunesitelne, asi by do domaciho porodu nesel. Ale opravdu neni zadny duvod odpirat pomoci a pravniho jisteni tem, co toho se preji. Nestoji to tolik penez, nehrozi to zhorsenim ceskych porodnickych statistik. Chce to jen trochu toleranci a ucty k tem zenam. Prece nejsou blbcy, behem pripravy se informuje o porodu vic nez ty ostatni.
Ze preziti je dolezitejsi nez dostatek informaci s Tebou naprosto souhlasim. Ale odmitnuti se starat o psychycke pohodli rodicicky profesionalni neni. Stejne tak neucta k pranim tehetne a rodici zeny, nuceni aby snesla vse co je pohodlne pro zdravotnicky personal a chod nemocnici neni chovani slusne. Na to trvam.
15.7.2005 0:31:10
cizinko,
tva odpoved jen svedci o tom, jak zastanci porodu doma zoufale neposlouchaji (v tomto pripade nectou).
Lenka napsala to same, co o par prispevku vyse ja - mela bezproblemove tehotenstvi i porod a kdyby nebyla v nemocnici tak by jeji dite NEPREZILO.
Je to velmi silna zkusenost, kterou asi kazdy musi zazit aby ji byl ochoten akceptovat a adekvatne reagovat.
To, jestli mame nebo nemame informace, je totiz MNOHEM MENE dulezite nez fakt, ze ti dite nezemre, coz by se jinak stalo.
Samozrejme ze nepropaguju spatne chovani lekaru (zajimalo by me kdo by to delal). Mluvim o necem uplne jinem nez jsou lekari a jejich chovani ci metody prace.

michala

cizinka
  • 
14.7.2005 17:25:47
Lenko, predevsim preji Ti aby ani Ty ani Tvoje mimco nezazilo zadne z tech predeslych hruz a vse dopadlo dobre. Tveho prani ho porodit v porodnici nikdo nezpochybnuje - domnivam se ze pri sve moudrosti to v zadnem pripade nedelala ani autorka tohoto clanku. Tento clanek je o tom, ze skupina zen porodu doma si preje a psat si bude, a mistni zdravotnicky system by mel ho podporit.
Udivuje mi jenom Tvoje pojeti profesionality. Neni snad lidsky a jasny zpusob podani informaci pacientum a jejich rodicum take soucasti profesionality? Mylit se muze kazdy, ale jestli vspominas o chovani lekaru jako o "hroznym", tak asi s Tebou moc profesionalne nejednali. "Profesionalne" na mne nepusobi ani nekteri doktori z rad porodniku, kteri pisou do Rodiny - viz napriklad Lukas par radku vis. Ten clovek ani neporozumel clanku p. Zuzany a vrhl si polemizovat se svou utkvelou a ovsem mylnou predstavou ze se jedna o kategoricke a vseobencne odmitnuti kontrolovat a zasahovat do tehotenstvi a porodu. Jestli ja bych se vyjadrila odborne o metode ve svym oboru, ktere nerozumim, sla bych asi se zahrabat hanbou pod hromadou hnoju.
Dojmy kamaradek ze zahranici jsou vzdy zajmave, ale nevim jestli je to dost dobry zdroj pro kvalitni porovnani. Porovnavat se da systemy zdravotnictvi, mnozstvi alternativ, spolupraci mezi soucastmi zdravotnickeho systemu, pozadavky udrzovat odbornou kvalifikaci zdravotnickeho personalu, statisticke udaje a pod... Jestli bych ja si udelala predstavu o ceskym zdravtnictvi podle dojmu svych kamaradek, take bych si myslela ze ziji v barbarske zemi :-). O to nejde, tady se diskutuje, ze tento system se da vylepsit, a jsou lide, kteri o to stoji.
Lenka, dvě děti
  • 
8.7.2005 18:20:13
Mám dva porody za sebou a čekám třetí mimčo. Nikdy bych nerodila doma. První těhotenství jsem měla v pohodě, porod proběhl v pohodě rychle bez komplikací a syn skoro umřel. Nebýt přítomných lékařů a přístrojů byl by mrtvý. Museli ho křísit, měl výron krve do mozku, měl mou krev a plodovou vodu v plicích a po porodu těžce apatický. Sice chování lékařů potom bylo dost hrozné, mluvím o informacích, které se nedostávali, jen upozorňování, že bude hodně defektní...syn je úplně zdravý. Druhý porod nastal o 3 týdny dříve a kdybych nebyla v porodnici, nevím jak by mi kdo doma vytáhl placentu, která mi částečně zůstala uvnitř i když byl porod lehký, rychlý a bez jiných potíží. Nemám ráda nemocnice, nemám ráda návštěvy u lékařů, ale myslím, že naše porodnictví je jedno z nejlepších na světě. Stačí co mi vyprávěly kamarádky z Japonska, Spojených států či Anglie, to jsou proti našemu zdravotnictví barbaři. Nikdy bych sebe ani mé dítě nevystavila riziku tím, že bych si chtěla zarodit doma.
cizinka
  • 
6.7.2005 17:28:40
Já bych možná také chtěla tak nějak podobně s výjimkou toho vtipkujícího manžele, ale nechápu, proč se mnou všechny by musely chtít totéž. Jedná posledních bašt totality ve střední Evropě, která se jmenuje české zdravotnictví, bohužel má silné sociální zázemí mezi těmi, kdo touží po jediným „nejlepším“ způsobu. Každá má právo porodit tak jak chce, pokud má na to pádné důvody, tak proč také ne?
5.7.2005 23:33:31
Hezký a přesný a věřím, že téměř všude (s odlišnostma technickýho vybavení) proveditelný. Stručně řečeno, chtějme to co Jitka: přirozeně, aktivně, v pohodě a v porodnici.
Jitka, 3deti
  • 
5.7.2005 22:24:48
Ahojky, tak vam nevim ,pri prvnich dvou detech jsem ani nevedela, ze se u nas da rodit doma(92,93) a byla jsem tak mlada, ze by me to ani nenapadlo, pri tretim (04) jsem o tom chvili premyslela, ale pak jsem dostala strach, bylo to opravdu vytouzene miminko, ve ktere uz jsem ani nedoufala, a musim rict, ze tenhle porod jsem si upravdu uzila, pokud se to o porodu da rici :-)), jenom ja a manzel, vana teple vody, porodni asistentka jednou za cas, radio, pak mi manzel cetl, vypravel vtipy, proste parada, na svete byla najednou Andulka a ja byla nejstastnejsi na svete, slo to i v porodnici a ja se chvilema citila jako doma, myslim ze je to i o partnerovi, o tom jak vas dokaze podrzet, proti porodum doma nic nemam, ja bych takovou zodpovednost nezvladla, byla jsem jistejsi s celou nemocnici za zady :-))) mejte se fanfarove ahoj
cizinka
  • 
25.6.2005 23:46:59
A ještě Michaelo a Lukaší, vůbec nechápu, kdo vám vtloukl do hlavy takovou blbost, že stoupenci domácích porodů si myslí, že nepředvídané komplikace nekonají se vůbec. Zuzana napsala jen tolik, že pro rodičku myslet o tom během porodu není moc přínosné. A statistika ukazuje, že ve případě zdravých matek, porodnice nemají co lepšího nabídnout.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 90 [Dalších 70 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.