| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bít či nebít aneb: Libo-li náčiní vhodné k mydlení dětí?

 Příspěvky 110 z 424 [Dalších 414 >>]
  • 
9.6.2008 22:35:56
Nechápu, proč by pro dítě mělo být přínosné, že ho bude někdo od malička mlátit. Jedna naše známá(záměrně neříkám kamarádka) od mládí byla bita, ťřeba donesla špatnou známku ze školy a třeba i před návštěvou neváhala zmlátit ji do kuličky. Jaký to má dopad? Svou dceru nyní poučuje o tom, že už by svého 3 letého chlapce měla "plácat po zadku". to je všechno jenom kvůli neplácání po zadku...Místo aby se stočila diskuze k tomu, aby výchova byla co nejlepší a nejefektivnější, což je hlavně dávání dobrých příkladů rodiči. Co rodič dělá, jaké má názory, jak se k sobě chovají, jak spolu mluví, ovlivňuje jen a jen to jak to všechno dělají rodiče. Mlátit děti, ať už facka nebo něco jiného, je vysoce neefektivní a vyučuje v dítěti násilí, nepokoušení se v životě o kompromisy, hlavně to celé přenáší dál. Rodiče, kteří mlátí své děti, jsou především hrozně pohodlní a myslím, že kdo je podporuje, také. Dítě samozřejmě nebude dělat nic, po čem by cítilo bolest, ochudí se taky o nadšení z dělání nových věcí, nadšení ze zvědavosti. mlácené dítě bude v dospělosti apatické, nebude mít nadšení do dělání různých věcí. Protože nezkoušelo mnoho věcí, protože se bálo byť jen pomyšlení z fyzického trestu. Jestlipak bychom neměli trestat dospělé, kteří si chybnosti svého jednání velmi dobře uvědomují? ;-)
  • 
6.12.2007 20:09:26
Všude se píše,jak rodiče mučí své děti.Myslel někdy někdo na to,jak děti přivedli matku do blázince?Mám dvě děti,holka 8 a kluk 3.Obě děti jsou docela v poho,ale jak jsou spolu,tak máme doma blázinec.Bití,řvaní,hádání na denním pořádku.Tatínek jezdí kamionem,tak matka musí zvládat vše sama.Což o to,práce mi nevadí,ale to psycho!!!!Někdy to nevydržím a dobiju je,ale za pár minut se zas hádají,větší bije menšího,řev,hádky,holka řve že mu nic nedělá,mezi tím slyším rány,jak ho tluče......Navíc byl manžel dva měsíce bez práce,katastrofa,neřvali jen děti,ale on řval na ně,to kvůli všemu,pohrát si s něma nehodlal.Od tý doby mě vše bolí,pořád dokola,jednou to podruhý tamto,výkyvy nálad.Doktoři zatím nic moc nezjistili,já se začínam obávat,že to bude psychyka.Co teď?Kdo koho potrestá? Mám je bít,a jak moc?Co je správné?Mě rodiče nebili,a když to u nás vidí,tak mě nadají(at na ně neřvu).Hlídat je nechce nikdo,a když jo tak řvou na ně taky.Zamotanej kruh.
Lenka a dcera
  • 
27.2.2007 10:18:11
Já nevím co ktomu říct.
Lenka a nevlastní dcera
  • 
26.2.2007 11:04:18
Najlepší je bít když už to musí být vařečkou ono to po zatku jen rukou opravdu moc nebolí a Terezka se jen směje po hlavě je blby tam se něco může stát.Nejlepší je vařečkou kalhoty dolů a na holou tak vydím kolik můžu podle zabarvení kůže na zadečku.Pak si dáva lepší pozor aby nedělala co nemá.
bita
  • 
8.6.2006 6:44:53
S clankem naprosto souhlasim, svou matku miluji,ale nemohu se smirit, ze me jeste ve dvaadvaceti letech honi po byte a chce me zmlatit, coz se ji nakonec povede.Po par fackach ji uz ale chytnu ruce, protoze v jejim vzteku by me mohla zabit. Asi by se hodne divila, kdybych se branila stejnym zpusobem, coz mi ale ucta a respekt nedovoli. A presne jak je v clanku popsano, citim jen bezmoc.
Velice me zajima psychologie, a proto uz jsem prisla na to, proc nezapadam do zadneho kolektivu, nemohu navazat delsi partnersky vztah, vydobit si respekt v zamestnani, apod. Pricinou je nizke sebevedomi, ktere vlastnim i presto, ze jsem inteligentni, celkem pohledna, a i pres prekazky ( ktere si nesebevedomy clovek vlastne klade sam ) se mi dari realizovat sve cile. A pokud se podivame do jakekoliv psychologicke prirucky o sebevedomi, zjistime, ze zaklady jsou polozeny kde? V detstvi, tak jako vse, co souvisi s lidskym charakterem. A co z toho plyne? Ackoliv dite vas muze vytocit do ruda, delat vam naschvaly, provokovat, neposlouchat, nikdy ho prosim NEBIJTE !!! Reakci bude pouze vztek, zatvrzelost, odcizeni a jeste vetsi vzpupnost a poznamenana osobnost na cely zivot...
Andrejka
  • 
29.12.2005 18:13:28
Zdravím všechny rodiče. Já jsem byla dítě, které matka hodne casto ne placala, ale mlatila vařejkou, páskem, židlou, vším co ji prislo pod ruku,někdy (dost casto)jsem ani nechapala za co...To vsechno delala s velkym hnevem jako kdyby ten vztek, busenim do me, chtela ze sebe vymlatit. Zlomila o mně několik velkych vařeček,nastipla mi ruku, nekolikrat mi hnula čelistí,škrtila mě,kopala do mě. Postupne jak jsem rostla, jsem si ty rany uvedomovala cim dal vic...nekdy k tomu stacil i byť sebemensi duvod, treba ze jsem nechtela misku ze stolu odnest hned ale az bude reklama...za to o me prerazila varecku. Nekdy mi davala takovy rany ze jsem mlatila hlavou az o zed...porad me mlatila do hlavy...a jeste k tomu mi rikala takovy hnusny veci ktery cloveka fakt zaboli ze me uplne po psychicke strance dodelala.Mno a postupne jsem se od ni citove vzdalovala a vzdalovala.V jednu chvili jsem ji nenavidela za to co mi dela. Nechapala jsem jak me muze mlatit a nadavat mi do vseho mozneho a za pet minut za mnou prijit a oslovit me treba Andrejko...atd.
Momentalne mi je 17 a kdyz se mne snazi treba obejmout tak k ni citim odpor,zanechala ve mne hodne velky psychicky rany. A kdyz si ted vzpominam na ty fyzicky tak jeste ted citim tu bolest...treba jsem si myslela ze ty rány a nadavky prestanou kdyz zhubnu i kdyz merim 178 a vazim 63kg ale doufala jsem tak ze to tak aspon trochu prestane tak jsem prosla anorexii pak bulimii, nekolikrat jsem se pokusila o sebevrazdu, take to bylo kvuli tomu ze me muj bracha zacal sex.zneuzivat.
Mno vytahli me z tohoto nakonec 2 psychologove a muj přítel, kterí mi strasne moc pomohli a momentalne se snazim travit s matkou a bratrem co nejmene casu.

Kdyz tak premyslim nad tím az jednou budu mit sve 2 deti (Erička a to druhe jmeno jeste nevim :-)), tak nad timto problemem,bít ci nebit, hodne casto premyslim.
Ja mam takovy pocit, ze nad kazdou situaci, kdy by si opravdu zaslouzili, tak ze se mi vybavi ty odporne vzpominky na me detstvi....
Alenka
  • 
6.6.2005 0:35:23
Jířo, nauč se česky
Šáry
  • 
5.6.2005 18:14:13
Jířo,

jasně, OK, já Tě rozhodně nehodlám nutit, abys své děti plácala ;o))

Ale myslím si, že jednak je rozdíl (a dítě to jako rozdíl vnímá), mezi tím, když ho plácne máma nebo táta, nebo když ono plácne někoho jiného.

A taky nechci, aby si moje dítě myslelo, že plácnout jiné dítě je VŽDY A ZA VŠECH OKOLNOSTÍ tabu. To vštěpovali mně a výsledek byl, že jsem se vůbec neuměla bránit a mnohdy jsem leccos schytala. Byla bych velice ráda, kdyby se mé dítě naučilo, že pokud mu někdo jiný ubližuje, JE V POŘÁDKU SE BRÁNIT, eventuelně bylo schopno VRÁTIT ránu. NE SI ZAČÍNAT a terorizovat jiné, ale NENECHAT SI VŠECHNO LÍBIT.
4.6.2005 19:49:26
možná se otřepou,protože je plácání k ničemu.Prostě si myslím,že to jde jinak než děti plácat.Plácání je násilí a nemyslím si,že je dobře ukazovat dětem násilí jako něco normálního.Jak pak dítěti vysvětlíš,že na písku nesmí plácat jiné děti???Mě osobně by teda dopst vadilo,kdyby mé děti nějaké cizí praštilo.Proto je nebudu plácat.Nemyslím,že je v pořádku řešit problémy plácnutím.Přesně jak bylo v článku psáno,příště budou opatrnější,aby je dospělák nechytil.Já jsem prostě ráda,že máme jiný metody.Pro někoho je to jednodušší a zdá se mu to lepší.Neberu mu to.Já si to prostě nemyslím.
Šáry
  • 
4.6.2005 11:24:31
Evka má na to náhodou podle mě docela zdravý názor.

Ty si fakt myslíš, že "dítě nedělá rozdíl mezi plácnutím a mlácením"?

Když mám pocit, že plácání moje dítě ponižuje a že na ně zabírá něco jiného, tak samozřejmě použiju něco jiného. Jsou děti, které jsou takto citlivé, a jsou jiné, které se otřepou a vezmou to skutečně jen jako důraznější upozornění.

Navíc, už jsem to tu někde psala. Rozdíl mezi tím, proč neplácnu svého manžela nebo kolegu a proč občas plácnu své dítě, je v tom, že dospělého nemám co vychovávat, nebyl mi k tomu svěřen, kdežto to dítě ano, a já jsem povinna dělat to, co umím, abych mu stanovila nějaké hranice.

Ostatně ta analogie s "větším a silnějším" není tak docela mimo mísu. My dospělí si taky nemůžeme dělat úplně co chceme, a když to zkusíme, tak nás někdo větší a silnější (třeba stát) taky vezme pěkně po letech.
 Příspěvky 110 z 424 [Dalších 414 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.