| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zuzanka

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 95 [Dalších 75 >>]
Psychouš
  • 
9.5.2005 18:55:22
Slovíčkaření? Pro mne? ;-)

No z určitého pohledu ano. Když se chci s někým domluvit, musím mít stejný pojmový aparát. A proto je třeba jej na začátku ujasnit a sjednotit.

Čech je skutečně jak vyjádřením státní příslušnosti, tak vyjádřením národnosti. Musí se to upřesňovat přídavným jménem.
Dá se to rozebrat více způsoby, nastíním jeden docela průrázný. :-)
Pokud je někdo rasou černoch, je v tomto smyslu kým? :-) Žije-li jeho rodina v Paříži už 3 generace - jedná se o Francouze, nebo o ... Afričana?
:-)
A co to vůbec je, ten "Afričan"? :-) Senegalec, Jihoafričan, Tunisan? :)

Anebo co černé dítě narozené bílé matce, národností i občanstvím Češce? :-)
Řekněme otec neznámý... :-) Je to "navždy" Afričan? ;-)

IMHO je třeba rozlišovat občanství, národnost a příslušnost k určité kultuře. Mimochodem - není Čech jako Čech, Když se potkají 3 Češi, může být jeden z nich Čechem, druhý ... Moravákem a třetí Slezanem! :-)
Líza
9.5.2005 18:18:54
V tom se asi neshodnem. Američan je poměrně specifický případ, protože půjdeš-li v rodokmenech bílých (či černých) američanů dozadu, dřív nebo pozdějc narazíš na to, že američanem se člověk skutečně stává tím, že se přestěhuje do ameriky a přijme ji za svou vlast...řekněme :-)

Ale ani po získání občanství ČR není můj manžel Čech (MMCH nepoznal bys to podle řeči), stejně jako se má kamarádka nestala po svatbě Němkou. Opravdu si myslím, že tyhle výrazy státní příslušnost neoznačují.

Ale uznávám, že to je trošku slovíčkaření :-), ale to je přece něco pro tebe, ne?
Kopretinka
9.5.2005 14:47:27
Šáry, to je strašně těžká otázka. podle mně je lepší itegrace se zachováním vlastní kultury. Jenže to nefunguje tak lehce, jak se zdá. Chyba se stala už dávno, kdy se vmísila jedna velmi odlišná kultura do druhé. To prostě nemůže dělat dobrotu, ta odlišnost je příliš velká. Ale co s tím teď? Já vidím mnoho optimistických věcí, ale také mnoho skeptických. Obávám se, že naprostá integrace asi těžko nastane ( tím myslím životní návyky, tvůj bod dvě). Ke zmiňované snaze o dobré vztahy pouze ze strany bílých jen malá připomínka, že není v historii ani památka po národnostní nesnášenlivosti ve smyslu Rom diskriminuje bílého. proto ta snaha musí vycházet především od nás. To, že nevychází od Romů v takové míře je také dáno jejich odlišností, jejich vztahem k budoucnosti.
Jen pro dokreslení malý příklad. Ta integrace je podobná otázce přijetí či nepřijetí Turecka do EU. Jejich islámská kultura je od Evropské natolik odlišná, že to prostě opět nemůže fungovat. Vezmi si třeba otázku trestu smrti. Většina Čechů by ti odpověděla, že by trest smrti nerušila, ale když byl u nás zrušen, nebyl to žádný zásadní zásah do naší národní kultury a identity. Ovšem pro Turecko, je to věc absolutně nepřijatelná a ohrožující samotné základy kultury. No a podobně je to s odlišností naší a Romské kultury. Když národ přijde o svou kulturu, vede to k morální devastaci. To dobře popsali antropologové, kteří studovali původní národy. Jsou výborně popsané jejich úpadky poté, kdy se do nich vmísily prvky naprosto odlišné situace. Vždy došlo k devastaci morálních hodnot.
Já nevím, Šáry, to je těžké, dá se o tom mluvit celé dny z různých pohledů a stejně se pořádné věci nedobereš. Já si myslím, že je dobré znát některé zákonitosti Romské komunity a pozadí jejich problémů, proto jsem psala svůj příspěvek. Pokud jsi získala pocit, že jsem kdovíjaký odborník, tak to nejsem, ačkoli se tou otázkou zabývám a s těmi lidmi pracuji.
Šáry
  • 
9.5.2005 13:05:18
Je to těžký....

Kdysi o tom napsal veliký znalec češtiny pan Eisner, že zpravidla míváme hanlivá přízviska ze zkomolených názvů těch národů, se kterými bezprostředně sousedíme nebo jsme jinak v bližším kontaktu, protože se tam nevyhnutelně nacházejí nějaké třecí plochy, kdežto ty, které jsou daleko, takhle neoznačujeme, jelikož k nim máme víc indiferentní vztah. Takže máme Němčoury, Maďaróny, vasrpoláky, Rusáky, ale ne třeba Angličaňoury nebo Holanďáky, protože jsou na to moc daleko. ;o))

S těmi Cikány to bude asi nějak podobně. Je evidentní, že se odlišují, někteří jen barvou kůže, jiní i způsobem chování a hodnotami, a přitom s nimi žijeme v jednom státě a veškeré jejich činy máme, tak říkajíc, z první ruky. Oni na tom budou s těmi názvy pro nás asi nějak podobně.

Kopretinko, jak jsem předeslala v jednom svém dřívějším příspěvku, o Romech toho moc nevím a žádné neznám osobně. Takže uvažuju možná trochu nespravedlivě, ale z toho, co se o nich prezentuje v médiích, mám dojem, že "bílí" se dost často hodně snaží, aby se jich nějak nedotkli, aby jim připravili co nejlepší podmínky a "vyrovnali" tak jejich určitý jazykový a kulturní handicap, snaží se ani neuvažovat rasisticky... prostě vycházejí na víc než půl cesty vstříc, ale ze strany Romů tam moc velkou snahu a vstřícnost nevidím a spousta té pomoci se míjí účinkem.

Asi jsem taky rasista, ale kdybych měla nějaké zaměstnance, velmi bych se rozmýšlela, jestli mezi ně vezmu nějakého Roma. Určitě bych nešla na ulici nikoho zmlátit, jen proto, že je Cikán, ale když jich potkám partičku v autobuse, tak si pro jistotu chytnu kabelku a přejdu na druhý konec.

Jak toto vnímáš Ty? A jaký je ideální cíl spolužití Neromů a Romů? Plná integrace do společnosti? Nebo integrace, řekněme, po té technické stránce (jako práce, návyky v bydlení, morální hodnoty, škola) a zároveň zachování jejich kultury?
Psychouš
  • 
9.5.2005 11:45:59
Skutečně, na národnost to nemá vliv. Národnost si může každý zvolit naprosto libovolně. :-)

Ovšem význam slova Čech znamená "občan České republiky" i "člověk české národnosti". :-)

Vůbec nepochybuj, že Arnold Schwarzenegger nebo Bobby Holík jsou Američani. Stejně jako byl Freddie Mercury Angličan. :-)

Doporučuji si ten můj příspěvek přečíst ještě jednou, zvlášť upozorňuju na zmiňované 3 významy slova Angličan (Čech, ...).
Líza
9.5.2005 11:30:55
Psychoši, získáním českého pasu se nestane Čech z nikoho, stane se z něj pouze občan ČR. Na národnost to nemá vliv.
Psychouš
  • 
9.5.2005 11:09:44
Zkusim ze svého pohledu Kopretinku doplnit.
Myslím, že tvrzení "je Angličan a Angličanem zůstane" je diskutabilní.

Jistě tak zůstane původem (A), ale nedá se říct, že po x-letém životě v Česku se z něj nestane Čech (B). Zato se dá říci, že získáním českého pasu se z něj Čech (de iure) stane (C). No a teď si vyber. :-)

V případě těch Romů byla řeč o kultuře - což je bod B. A je tedy docela oprávněné tvrdit, že v tomto smyslu Romem nezůstane, pakliže jím ještě (v tomto smyslu) je. :-)

Jiné by to bylo, kdyby ta věta zazněla v diskusi o genetice či antropologii. :-) A úplně jiné, kdyby byla řeč třeba o majetkoprávních otázkách, např. restitucích. ;-)
Kopretinka
9.5.2005 7:42:23
Radko,asi ti rozumím a sama o sobě ta věta jistě není špatná a nedá se proti ní protestovat. Jenže některá slova si nesou velmi negativní nádech a tak tomu je v případě Romů. Proto si myslím, že je lepší určitá stanoviska takto nevyslovovat. Stejně jako není správné za Romy je nepovažovat. Teď se to asi zamotává, prostě nebrat Roma jako toho, kdo je nepřizpůsobivý, krade, budou s ním potíže atd., ale přistupovat k němu jako k člověku sobě rovnému. A to je u nás největší problém a přiznejme si, že často ten Rom stojí na pomyslném žebříčku někde dole. Samotní Romové jsou citliví na to, když z nich děláme neromy, ale zároveň na to, když se berou s výše uvedenými postoji. Já osobně a asi i spousta zde přítomných nemá problém s odlišením postoje ke slušným a neslušným Romům a nepovažuje automaticky každého Roma za grázla. Taky je třeba dívat se na to filtrem toho dotyčného, když řekneš Angličanovi, že je A. a A. zůstane patrně to s ním nic neuděláš, ale když to řekneš Romovi, tak ho ponížíš, protože za tím vidí naše negativní postoje k nim. Na druhou stranu je stejně špatné zapírat jejich kulturu a předělávat je na naší. nechci tu otázku víc rozvádět, snad jsem ten rozdíl vystihla.
LAJ
7.5.2005 14:20:40
Adisko, je to velmi těžká citlivá otázka zda udržovat při životě.. Co my víme, zda takové osoby něco cítí.. Z pohledu ostatních ne, ale co kdyby.. Píšeš, že raději "nebýt", ale možná že kdybys na tom byla opravdu moc zle, tak bys toužila po životě jako nikdy, alespoň z pozice nehýbajícího se třeba jen pozorovat své děti..
Šáry
  • 
7.5.2005 12:44:32
Psychouši,

tím "kalibrem" jsem myslela někoho asi tak formátu sv. Jana Zlatoústého, a to ještě kdoví jestli ;o)).

Co sis pod tím představil Ty, to nevím a taky to radši nechci vědět ;o))
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 95 [Dalších 75 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.