| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mateřská škola, nebo mateřské centrum?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 33 [Dalších 13 >>]
Toranoko
  • 
15.12.2004 18:20:51
Já myslím, že to bylo myšleno tak, že jako rodič mám hlavní zodpovědnost za to, jak moje dítě vyrůstá a jak ho vedu. Podle mě není určující doba, jakou s dítětem strávíte, ale kvalita vztahu (i když je jasný, že k vytvoření vztahu je potřeba společně trávit čas).
Toranoko
  • 
15.12.2004 18:17:59
A proto je podle mě špatnej systém !klasickýho" vyučování - dítě si zvykne na to, že škola je místo, kde nedělá to, co ho baví, ale to, co je určený. Naopak, když se do něčehop zabere víc a soustředí se, je jeho práce přerušena (zvoněním), a nutně se musí soustředit zas na něco jinýho.
Podle mě se málo využívá přirozené motivace a zájmu dětí.
15.12.2004 18:03:34
Předškolní rok v MŠ není povinný. Povinná docházka začíná až zápisem do ZŠ. Ale uvažovalo se o tom, že by ten rok v MŠ povinný být měl.
JJ
15.12.2004 18:03:22
Předškolní rok v MŠ není povinný. Povinná docházka začíná až zápisem do ZŠ. Ale uvažovalo se o tom, že by ten rok v MŠ povinný být měl.
JJ
Daniela, Noemi 4 roky
  • 
15.12.2004 17:56:45
Taky si myslim, ze zacit v 6 letech se odpoutavat je dost pozde. Ale zase nezdilim nazor, ze je pro dite dobre, kdyz uz tak v ranem veku 3 let chodi od rana do vecera do skolky. Jsou deti ktere jsou zive a miluji kolektiv, ale vetsina deti by to mela rada kombinovane. Tim myslim dopoledne ve skolce, a potom doma. Bohuzel vim, ze to pro mnoho rodin neni mozne. A je to skoda. Melo by byt vice polovicnich uvazku pro matku. Moje dcera zacala v necelych 3 let chodit 2 tydne do Spielgruppe,ale kdyz ji bylo 3,5 uz ji to nestacilo. Jenze bohuzel zijeme v zemi kde se mi o ceskych skolchach muze jen nechat zdat. Tady deti musi dovrsit 4 roky v dubnu,, aby mohli v lete do skolky. Takze moje mala by mohla jit skoro az v 5 nebot je az v rijnu narozena. Tak jsem se rozhodla pro ni skolku, kdy deti berou uz pred 4 rokem, jestli je zrale. Chodi 3krat dopoledne, a udelala spoustu pokroku. Ale kazdy den a az do pozdniho odpoledne by nezvladla dobre, nebot je typ ktery potrebuje hodne soukromi. Ale zacali jsme chodit tancit, a zacneme s plavanim. Od moji kamaratky v cechach chodi mala od 3 let do skolky, zacali ji zvykat postupne. Prvni jen 3 dopoledne, pak kazdy den dopoledne, a ted je tam do 3 hod. Maminka nepracuje a presto dite je ve skolce, nebot je tam stastne. Ale kazde dite neni stejne, a podminky taky ne
Jitka, dcera 10 let
  • 
15.12.2004 16:17:04
Souhlasím s tím, že v 6-ti letech začít s odpoutáváním dítěte od maminky je zatraceně pozdě. Přece to, že nastupuje do školy už vyžaduje pěkný kus samostatnosti a odpovědnosti za sebe samého.
Dcera navštěvovala MŠ od 3 let, já nastoupila do práce. Pobyt ve školce byl pro ni přínosem, spoustu se tam toho naučila a to nemyslím jen dovednosti a znalosti, ale hlavně uznávat jinou autoritu, než jsou rodiče, vycházet se svými "spolužáky", řešit různé problémy, sdílet společně s ostatními dětmi ty jejich drobné radosti a starosti.
A to vše bez "maminky za zadkem".
I kdybych do práce nemusela, dcera by chodila do školky stejně, protože jsem přesvědčená, že ve školce se jí dostalo toho všeho, co bych jí já sama v domácím prostředí a pouze ve dvou nedokázala dát.
Prostě se naučila žít v partě, se všemi pozitivy a negativy, které to přináší, ale tak je to přece i v životě. Tak že to každopádně byla dobrá průprava.
Dnes, kdy je dceři 10 let se opravdu pozastavuji nad tím, že některé děti nejedou na školu v přírodě proto, že "jsou na to ještě malé", nemohou jet sami 3 stanice autobusem "protože by se jim mohlo něco stát" ....
Děti dokážou víc, než si myslíme, jen jim k tomu musíme dát příležitost a důvěru.
Jinak MŠ a MC bych také vůbec nesrovnávala, je to každé o něčem jiném.
A ještě na závěr, přestože jsem byla a vždycky budu (aspoň doufám) pracující matka, myslím, že jsem dceru o nic neošidila,spoustu jsme toho spolu prožily, navštívily, vyrobily .... a péče o o její "blaho" bude pro mě vždycky na prvním místě.
Xantipa
  • 
15.12.2004 12:11:40
Nedá mi to, ale musím reagovat na poznámku v příspěvku, že v šesti letech se musí dítě připravit na odpoutání od maminky. Řekla bych, že to musí zvládnout už i mladší dítě. V šesti letech to snad nezvládnou pouze velmi úzkostné děti, to bych řekla, že je vyjímka a ne norma. Od svého šestiletého syna očekávám nejen odpoutání od mé osoby, ale také již samostatnou práci. A on je toho schopen. Myslím, že to je věc výchovy. I takto staré děti jsou schopny samostatně pracovat po určitou dobu.
Marcela
  • 
15.12.2004 11:23:21
Asi jsi pěkně utahaná (kdo by se divil, zvlášť teď), žes ten článek tak rozcupovala. Já si také myslím, že by se rodiče měli svým dětem věnovat co nejvíc - co kdyby ty zaneprázdněné maminky, o kterých píšeš, obrátily pořadí a nádobí myly až když jdou děti spát? Vždyť děti tak strašně rychle vyrostou a tahle doba bude nenávratně pryč. Nejsem žádná úžasná mentorující matka a když nevím co dřív, řeknu si tu geniální průpovídku : bordel v bytě - šťastné dítě. Tak promiň, ale nesouhlasím s tvým názorem. Máme v rodině jednu bolestnou zkušenost, kdy se pak člověk ptá - co jsem udělal špatně, nevěnoval jsem se svému dítěti dost? Tak asi proto. Je to pro mě poučení i pro vztah s vlastními dětmi, když vidíš tu strašnou bolest jiných. Ale to jsme se dostaly už daleko od předškolní výchovy. Tohle je má reakce na "nebohé udřené maminky". Vždycky to nějak jde, alespoň někdy.
Rani
  • 
15.12.2004 9:01:24
Na něco podobného jsme chodívali jednou týdně se synem do nám nedaleké MŠ. Jak odpoledne je ve školce méně dětí, tak jednu třídu uvolnili a za 20Kč tam mohly přijít maminky s dětmi od 1-6 let. Paní učitelka tam s námi byla a dělala dětem jakýsi program. Bylo to těžké pro tak různorodou skupinu, takže to vypadalo většinou tak, že se utvořily skupiny přibližně stejně starých dětí a ty "pracovaly" odděleně. Bylo to mnohem lepší než třeba program v mateřském centru, protože tam byl většinou program jednotný na celou hodinu a to ne každému dítěti sedne. Mělo to hlavně veliký přínos v tom, že syn mi ve dvou letech a 3 měsících řekl, že on už doma být nechce, že chce do školy a šel ( první rok na 3 hodiny denně)a to s takovým přehledem, že první den nám udělal scénu, že on tam chce zůstat na spinkání.Teď chodí už na celý den. Věděl do čeho půjde. Chodí do školky strašně rád i když jsme se přestěhovali do ciziny a tak první dny nerozuměl ani slovo.
15.12.2004 8:02:01
Jsem na MD s malým dítětem (7 měsíců), mám možnost z domova pracovat a do MŠ asi pospíchat nebudeme, ale z článku mám dost podivný pocit.
Cituji: „Snažím se je vyvést z omylu, že sice v mateřské škole předškolní příprava probíhá, ale že především oni jako rodiče by se měli svému dítěti věnovat, pracovat s ním doma a zvykat ho také na určitý řád“. Většina maminek chodí do práce, přiletí domů ve 4 nebo v 5 hodin odpoledne (někdy i z malého nákupu), připravuje večeři, aby nakrmila rodinu a řekněme, že až umyje nádobí a tak mezi 20.00 a 21.00 tedy přebírá HLAVNÍ ZODPOVĚDNOST za předškolní výchovu dítěte? A jaká je, prosím, zodpovědnost učitelky MŠ, která s tímto dítětem strávila celý den? Maminka má za jednu hodinu zvládnout to, co nezvládla učitelka MŠ za 8 hodin? Proč nepřímo zaséváte v pracujících matkách pocit, že jsou neschopné, jestliže po odpracování svých dvou pracovních směn dostatečně nepřipravují dítě na školní docházku? Nespletla jste si náhodou století? Nebo planetu?
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 33 [Dalších 13 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.