tisk-hlavicka

Nošení dětí

13.6.2001 Jitka Zálešáková 12 názorů

Máte miminko, které odmítá být jakkoliv krátkou dobu samo? Potřebujete volné ruce pro své další děti? Připadá vám spoustu míst těžko dostupných kvůli kočárku?

Hledáte možnost, jak jednoduše a diskrétně kojit na veřejnosti? Líbí se vám různá nosítka na děti, ale máte obavu z bolesti zad?

Tyto situace ( a mnoho dalších ) vám pomůže zvládnout jednoduchá věc : dejte své miminko jakkoliv staré do vaku nebo šátku a noste , noste, noste………

Jak jsem se pronosila ke třem rokům.

Ocitla jsem se v nečekané situaci. Byla jsem druhý den po porodu se svým chlapečkem v bytě, který byl po nedávném příjezdu do zámoří vybavený jen tím nejnutnějším . Veškeré rodinné a přátelské zázemí se smrsklo na pracovně velmi vytíženého manžela. Hned tento druhý den vzala za své má představa o nenáročných malinkých miminkách, která jen spi a jí, případně se jim sem tam vymění plenky. Syn byl spokojený pouze při kojení. Před naprostým vyčerpáním a chronickým nedostatkem spánku mne zachránila kapitola z knihy THE BABY BOOK ( autor Dr. Sears) [1], ve které jsem se dozvěděla vše podstatné proč a jak miminko nosit. Tak se moje první funkční nosítko stal pruh látky, na kterém jsem udělala důkladný uzel, přehodila přes rameno a boky pokusně do něj uložila našeho křičícího drobečka a vyrazila ven. Bylo úžasné, jak se ihned uklidnil. Nevím kolik kilometrů jsem tenkrát nachodila, ale od té doby jich bylo nepočítaně. Syn přijal vak jako prodloužený pobyt v bříšku. Zpočátku v něm okamžitě usínal ve stejné poloze, na kterou byl zvyklý před narozením. První půl rok jeho života jsme dokonce ani nepotřebovali kočárek. Vak se stal mou nedílnou součástí, bez které jsem si připadala neúplná. Jen ten první popruh látky jsem vyměnila za dokonalejší z obchodu. A pak zažívala báječné chvíle, ve kterých jsem s radostí vysvětlovala nadšenému okolí, kde jsem ke svému sling přišla a jak skvělá věc to vlastně je.

Vak mi dával volnost jak rukou, tak pohybu. Mohla jsem kojit kdykoliv si syn přál, mohla jsem jít kamkoliv a kdykoliv jsem chtěla s pocitem, že dávám synovi to nejlepší co můžu. Sebe a zároveň i možnost objevování nového z bezpečné ochrany vaku. Protože jsme byli spolu neustále v blízkém kontaktu naučili jsme se navzájem znát své nálady, odhadnou své pocity, sdílení stejných prožitků a schopnost řešit případné konflikty.

Postupem času se role vaku měnila z celodenní kolébky na přepravní a kojící stanici a na místo, kam se chodí uklidňovat batole nezvládající své střety s životem. Stejně tak sloužil i pro mne. Kdykoliv hrozilo, že mi situace přeroste přes hlavu, zafungoval vak . Těsný kontakt nám umožnil šťastně překlenout všechny vypjaté situace.

Definitivně jsem vak odložila až po třech letech. Je omšelý, otrhaný, na mnoha místech prodřený. Dodnes ho považuji za nejdůležitější rodičovské vybavení. Zůstalo nám po něm nádherně vytvořené pouto mezi mnou a mým synem, ze kterého budeme doufám těžit po celý náš život.

Jak se nosí děti jinde

Nošení dětí je přirozený způsob života v mnoha kulturách. A nejen nošení , ale i pevné zavinování. Jistě všichni znáte obrázky miminek, které nemají možnost pohnout ničím jiným než očima. Neustále je však někdo nosí, přenáší, pohupuje. Na Bali dokonce existuje obřad, při kterém se miminka doslova poprvé dotknou země. Do šestého měsíce jejich života je máma nebo někdo z rodiny celý den nosí a u matky i spí. Po dovršení šestého měsíce se při slavnostním ceremoniálu nechají poprvé volné lézt a učit se pohybovat se po zemi. V některých afrických zemích, například Zambii, je vak na nošení dětí součástí ženských národních oděvů. Tento způsob pečování o miminka jim dodává pocit jistoty - zavinuta, nošena mají vše, co měla po celou dobu v mateřském lůnu. Teplo a vůni matky, její pravidelný tep srdce, bezpečný prostor s malou možností pohybu a houpavý rytmus při chůzi. Vše tak bezpečně známé a důvěrné. Podobně fungovaly i houpací sítě a závěsné kolébky. Vybavuje se mi vyprávění jednoho dědečka, který uspávával novorozeně, sám už znavený, občasným drcnutím nohy ze svého lůžka právě do takové kolébky. V některých zemích si mohou zvláště zaneprázdnění rodiče koupit malé houpačky s motorkem. Jenže ty už patří , stejně jako třeba medvídek s nahrávkou tlukoucího srdce, do vybavení, které nemůže živé rodiče a láskyplný kontakt nahradit. Snad proto, je v těchto přetechnizovaných státech velký zájem o znovuoživení nošení dětí. Mnohé maminky, pro které se stalo nošení součástí jejich života, nastupují po krátké mateřské dovolené ( například v USA trvá pouhých šest týdnů ) znovu do práce tak, že své děti mají během pracovní doby ve vaku. Oč jednodušeji můžeme při naší délce mateřské a rodičovské dovolené nosit miminka u nás. Tím spíše, že nošení nemluvňat přináší volnost pohybu. S dítětem na těle vás nemůže zaskočit zaplněná hromadná doprava, ani vás nevyvede z míry tabulka zákazu vstupu s kočárkem do jakýchkoliv prostor. Nejen, že dítě ve vaku či šátku je akceptovatelné ve všech životních situacích, ale stává se dokonce předmětem všeobecného obdivu.

O tom, že nošení dětí je populární po celém světe, se můžete přesvědčit na mnoha internetových stránkách. Najdete tu vše - od návodu na ušití vlastního vaku nebo šátku, přes zkušenosti rodičů s nošením děti, po stránky firem, které nejen ušijí požadované nosítko ve všech možných velikostech a vzorech, ale třeba i malý vak pro panenky starších sourozenců.

Odkazy na některé z nich najdete na konci článku.

Jak vybrat vhodné nosítko.

Zkušenostmi a studiem literatury na dané téma jsem zjistila, že typ závěsných nosítek je nejvhodnější, jak pro dítě, tak nositele.

Je bezpečný - s minimální šancí poranění dítěte nebo vypadnutí. (z vyprávění znám i pro nás dost nepředstavitelnou situaci z Malawi, kdy si matka za chůze převazovala uvolněný šátek a spící dítě se nejen neprobudilo, ale zůstalo instinktivně pevně přitisknuto na jejich zádech bez jakékoliv opory)

pohodlný - váha dítěte je rovnoměrně rozložena na ramena, záda a boky, nikoliv pouze na záda a krk ( proto nejsou na místě obavy z bolesti zad nebo poškození páteře )

prospěšný - dítě je v něm ve stočené poloze, stejně jako před porodem a může si zvykat postupně na narovnávání páteře

univerzální - vhodný od narození minimálně do dvou let dítěte ( uvádí se zhruba 15 kg ) v mnoha různých polohách (což neumožňují nosítka typu klokanka , pokud z nich navíc dítěti visí volně ruce a nohy necítí se v nich bezpečně), lze v něm nosit i dvojčata ( pak je vak delší nebo se použijí dva najednou )

jednoduše použitelný - jedním pohybem je připravený k nošení, což vítají zejména tatínkové a stejně tak jednoduše vysléknutelný, což se zvlášť ocení, pokud miminko ve vaku usne ( nemusí se vůbec vyrušit a přetrhávat spánek )

diskrétní pro kojení - dítě nemusíte z vaku vytahovat, je podepíráno vakem, takže lze kojit i při chůzi, nikdo není schopen uvidět co se za látkou vaku děje, i když jste třeba ve frontě u pokladny a nechcete hlasitým požadavkem miminka rušit okolí, v jiné poloze je zase ideální pro odříhnutí

mobilní - pokud nemáte dítě uvnitř, můžete si jej nechat na těle, aniž by vám jakkoliv vadil či překážel , případně jej lehce smotáte a uložíte dle potřeby

víceúčelový - slouží nejen k nošení, ale i jako podložka pro přebalování, jako přikrývka, jako polštářek v autosedačce nebo po pevném uchycení jako závěsná houpačka

Zkuste před zakoupením vaku nebo šátku

Použijte pevnější poddajnou bavlněnou látku zhruba 90 cm x 200 cm. Dejte si ji přes své levé rameno ( leváci na pravé ) a svažte ji na svém opačném boku.( doporučuji plochý ambulantní )

Přesuňte uzel na záda. Zkontrolujte, zda má vak správnou délku. A první nejjednodušší nosítko je na světe. Osvědčilo se mi u takto vyrobeného nosítka před zauzlováním smotat delší okraje do ruličky.

Z těchto důvodů doporučuji právě vak . Ideální je mít vak i šátek. Vak je jednodušeji použitelný, snadněji se v něm s dítětem manipuluje. Domnívám se, že i kojení je ve vaku mnohem jednodušší a pohodlnější. Také předávání si dítěte od jednoho "nosiče" ke druhému bez vyrušování dítěte lze jen s vakem. Pro změnu polohy se vak nemusí převazovat, ale díky kroužkům stačí jen dotáhnout nebo povolit.

V šátku je dítě zase uchyceno tak, že s ním lze provozovat téměř vše. Od vysokohorských túr po okopávání brambor ( což naše prababičky jistě dělávali ). Je asi i praktičtější pro batolata, která nemají tolik nároků na střídání poloh ( kojení, přebalování, převlékání atd.) a s přibývajícími kily dítěte se v šátku váha rozloží na obě ramena. Například s úvazem krosnička zvládnete i náročné túry. Jsou maminky i tatínkové, kteří ihned od začátku bravurně vážou své dítě do šátku. Pro méně odvážné a méně zručné je vhodnější začít s vakem. Oba způsoby nabízí mnoho variant pro polohu dítěte. Některé vidíte na obrázcích.

Jak nošení prospívá dětem a rodičům.

Nošení dětí je životní styl. Nespočívá jen v tom, že se rozhodnete koupit si vak či šátek a občas do něj dítě dáte. Je to přístup k výchově dítěte , k tomu kdo a co vlastně dítě je a nakolik jsou rodiče ochotni vyjít potřebám dítěte vstříc.

Autor knihy BABY BOOK pediatr MUDr. W.Sears propaguje heslo:

Těhotenství trvá 18 měsíců. Devět měsíců v lůně matky a devět ve vaku.

Představte si, co vaše miminko obklopovalo během těhotenství. Nitroděložní prostředí řídilo vývoj plodu. Porod náhle tento řád zrušil. Čím dříve pomůžete novorozeněti navodit opětovný řád, tím rychleji a lépe se mu podaří přizpůsobit se vnějšímu světu. Ve vaku nebo šátku mu simulujeme pobyt v bříšku, a s jistotou známého prostředí může snadněji pochopit vše nové.

Různé studie ukazují, že nepřerušené pevné spojení matka-dítě pomáhá miminku rychleji získat denní a noční rytmus. Matčina stálá přítomnost má vliv na hormonální systém, který podporuje noční spánek a denní bdění . Také matčin hlas, kterému je nošené dítě neustále vystavené, má vliv na pohyb jeho končetin. V roce 1974 uskutečněná videostudie[1,str.283 ] ukázala dokonalou synchronizaci mezi těmito pohyby a matčinou rychlostí řeči ve chvílích, kdy na miminko hovořila . Nic takového se neděje, pokud na dítě mluví někdo jiný. Nošením si také dítě vyvíjí a cvičí rovnovážný systém. Tím, že dítě nosíte, pohybujete jím ve všech směrech - nahoru a dolů, ze strany na stranu, zepředu dozadu. Proto nošené děti vykazují mnohem lepší motorický vývoj a je zbytečná obava některých rodičů, že se nenaučí pořádně lézt či chodit.

Jak často dítě nosit?

V této otázce je důležité zachovat vyvážený přístup.

Jistě je nutné nechávat dítěti možnost volného pohybu. Aby však nošení vašeho miminka bylo přínosem pro obě strany je dobré osvojit si takovýto postoj:

nosit dítě neustále ihned od narození, odkládat pouze na delší nebo noční spánek nebo pro uspokojení jeho zájmů. Dopřávat mu volný pohyb pro lezení či batolení, ale ihned brát zpět, pokud projeví touhu být opět nošené. Miminka se naučí dávat velice rychle a jasně najevo, zda chtějí být " nahoře "nebo " dole". Dítě si samo přirozeně reguluje délku nošení , která klesá s jeho věkem a motorickými schopnostmi.

Zvlášť přínosné je nošení předčasně narozených dětí, které mají rovnovážný ( vestibulární ) vestibulární systém velice citlivý na podněty. Nahrazujete jim pohyby a balanci, které by normálně pokračovaly v děloze. Dokonale předčí inkubátory, speciální pohybující se lůžka a různé jiné přístroje. Nošené děti přibírají na váze rychleji než děti z inkubátorů a na minimum je u nich snížena možnost náhlé zástavy dýchání. Stálá stimulace nošených dětí velice prospívá i handicapovaným dětem. Nenásilnou formou prochází během nošení rehabilitačním cvičením.

A nyní si představte co se děje s dětmi, které stráví většinu času vodorovně ležící v postýlce nebo kočárku, kontaktovanými pouze při krmení a utišování a opět oddělenými od matky. Novorozenec má vrozenou potřebu přizpůsobit se svému novému prostředí. Pokud necháme toto přizpůsobení pouze na něm, bez stále přítomnosti matky, může si vytvořit chybné vzorce chování: chronickou podrážděnost, nervózní a protestující pláč, cukavé pohyby, monotónní pohupování, ustrašené cucání palce, nepravidelné dýchání a trhaný spánek. Takovýto kojenec, který je přinucen sám hledat uklidnění a zapojení se, ztrácí spoustu důležité energie, kterou by mohl využít na růst a vývoj. Miminka by neměla zůstávat osamocena, i když je tento model ještě stále podporován některými rodičovskými rádci. Výzkumy zabývající se chováním dětí, opakovaně potvrzují hlubší a častější strachy a poruchy chování u tohoto stylu "odděleného" rodičovství. [1 str. 284 ].

Při trvalém kontaktu s rodiči jsou miminka spokojenější a méně pláčí. Méně plakající miminko, dělá šťastnější své rodiče. Šťastnější rodiče mohou dát více svým dětem, které se tak mohou lépe a rychleji učit.

Nošení tedy redukuje pláč

Pokud někdo prohlašuje, že uspokojení miminka v jeho potřebě být neustále s matkou je rozmazlování, přehlíží výsledky studií,[1, str. 284 ] které jednoznačně potvrzují: miminka z kultur, které děti nosí, pláčí nesrovnatelné méně. V západní kultuře je běžným jevem kojenec plačící několik hodin denně, zatímco v " nošených" kulturách se tato doba měří na pouhé minuty. V západní kultuře jsme byli vedeni k tomu, že je "normální" když dítě propláče hodiny, zatímco v ostatních kulturách je to naprosto neakceptovatelná norma.

Co tedy s plačícími kojenci? Není rodičovským úkolem dítě chránit před pláčem ani brát pláč jako osobní chybu, protože intenzita a délka pláče je závislá i na temperamentu dítěte. Mohou je však naučit plakat "lépe" a to tím, že nikdy nenechají plačící dítě osamocené a vytvoří mu bezpečné prostředí, které snižuje dětskou potřebu plakat. Obojího lze dosáhnout nošením.

Zlepšuje učení

Jestliže dítě méně pláče a zlobí se, co udělá s ušetřeným časem a energií? O fyzické stimulaci, která nutí miminko neustále posilovat svaly a zlepšuje koordinaci jeho pohybů, jsme se již zmínili. Stejně je ovlivňován i mentálního vývoj. Nošené děti nespí o mnoho déle než ostatní, ale jsou-li vzhůru vykazují delší dobu stavu nazývaného tichá bdělost či ostražitost. V této době jsou nejvíce vnímavé na své okolí, dokonale zpracovávají všechny podněty. Rodiče mají nejlepší příležitost s nimi komunikovat. Miminko položené do kolébkové polohy vnímá optimálně tvář rodiče. Lidský obličej v tomto postavení napomáhá k vytváření mezilidských vztahů. Poloha tureckého sedu zase umožňuje dítěti sledovat okolí v celém rozsahu zorného pole oka a ponechává mu možnost výběru toho, co chce sledovat. Tím se učí i rozhodování.

Zapojuje dítě do společnosti

Nošení učí dítě být člověkem. Je neustále vystaveno všem kontaktům, situacím, vnímá všechny reakce rodičů, zabarvení jejich hlasu, způsoby dýchání, emoce. Je bezprostředně zapojeno do celé šíře rodičovského světa. Rodič uvádí dítě do vztahů už jen proto, že mu sedí přímo pod nosem. Může se účastnit konverzace, učí se naslouchat, rychleji a bohatěji se mu rozvíjí řeč. Je automaticky započítáváno do všech plánů, aniž by nějak narušilo chod rodiny. Takové miminko od první chvíle cítí, jak je pro rodiče důležité a milované. Učí se tak poznávat svou hodnotu a získává základ k vybudování zdravé sebedůvěry.

Pomáhá k lepšímu poznávání světa

Bohatost a pestrost vjemů z okolního prostředí podporuje správné utváření a vývoj mozku. Díky nošení je dítě v neustálém kontaktu se svým okolím, ale přitom stále zůstává v těsné blízkosti matky. Takovéto společné prožívání podporuje u dítěte rozvoj pozitivních duševních návyků a zároveň umožňuje jeho ochranu před příliš intenzivními nebo stresujícími vlivy vnějšího světa. Tento způsob zapojení do rodičovského světa, mu velkým množstvím opakujících se zkušeností dovolí vytvořit mnoho vzorců chování. Ty mu pomáhají v řešení podobných situací a zjednodušují zpracování situací nových.

Upevňuje rodičovské pouto

Stejně jako nošení ovlivňuje děti, pomáhá rozvíjet i rodičovské pouto. Toto pouto není dílem okamžiku, ale průběžným procesem. Některým rodičovsko-dětským párům se daří toto pouto vytvořit rychleji a silněji než jiným. Matka (částečně i otec) má vrozený instinkt chování vůči svému potomku - touha zvedat své dítě, chovat, kojit, jednoduše být neustále se svým miminkem. K ní patří i mateřská intuice, kterou některé matky mají velmi silnou, jiné jsou naprosto nejisté. Závisí to na množství "mateřských" hormonů - zejména prolaktinu a oxytocitu.[1,str. 288 ]. Čím vyšší hladinu těchto hormonů žena má, tím více je schopna mateřského chování, které zpětně udržuje dostatečnou hladinu příslušných hormonů. Tyto hormony však v krvi působí pouze okolo 20-ti minut. Má-li být zachováno jejich potřebné množství, potřebují být každých dvacet minut stimulovány. Pokud žena miminko nosí, je tento požadavek dokonale splněn. Neustálý kontakt matka-dítě, časté kojení a dotyky udržuje tento biologický systém v aktivitě. Je to pravděpodobně i jeden z důvodu, proč se poporodní deprese téměř vůbec nevyskytují u tohoto stylu rodičovství. I v případech, kdy se vztah matka-miminko začne vytvářet později ( poporodní odloučení ), nebo se matce nerozbíhá tvorba mateřských hormonů dostatečně rychle, je nošení velikou pomocí.

Nošení také pomáhá nastolit soulad mezi dítětem a matkou. Během prvních měsíců se učí oba reagovat. Dítě dá podnět a matka se učí, co je nejlepší odpovědí na tuto reakci. Po mnoha opakováních matka intuitivně vycítí co si dítě přeje. Asi nejlépe lze hloubu souladu doložit na schopnosti matek v kulturách neustále nošených dětí. Bez zaváhání vyndají dítě ze šátku těsně před jeho vyměšováním, takže nemusí používat plenky.

Tento soulad vede k lepšímu chování dítěte a jistotě matky. Ta je uspokojena, protože dokáže správně reagovat na podněty svého miminka. Miminko je uspokojeno matčinou správnou reakcí, což jej vede ke zřetelnějšímu a jistějšímu vyjádření svých potřeb.

Jak uvést nošení do vašeho života

Nebojte se začít. Ať s šátkem, vakem, či pokusně s pruhem látky . Nebo otestujte nabízená závěsná nosítka v obchodech či u přátel. Vyzkoušejte nasazování a svlékání, všechny úvazy a polohy třeba s panenkou nebo medvídkem odpovídající velikosti vašeho dítěte. Procházejte se a dělejte vše tak, jak jste zvyklí. Je důležité si uvědomit, že v některých polohách se s miminkem nesmíte předklánět, ale věci brát ze země v podřepu.

Po tomto tréninku si vyberte dobu, kdy má vaše miminko dobrou náladu a vy nemusíte nikam spěchat. Po nasazení nosítka, si dejte dítě bříškem na jedno rameno a přidržujte jej rukou. Druhou si rozevřete vak či šátek a dítě do této vytvořené kapsy opatrně vložte. V případě šátku u větších dětí použijte podložku na kterou si šátek položíte, na něj usadíte dítě a uvážete. Je důležité se začít ihned pohybovat, aby dítě hned pocítilo rytmus chůze. Nedejte se odradit případným pláčem nebo nespokojeností miminka. Je to pro něj také nová věc a pokud nebylo nošeno ihned od malička, musí si znovu tento těsný hřejivý kontakt připomenout. Nabídněte dítěti ve vaku více poloh, samo vám ukáže, která je mu nejpříjemnější.

Pokud už nemáte problémy běžně se pohybovat po domácnosti jděte na procházku. Jestliže nejste zvyklí na fyzickou námahu, budete asi nějakou dobu cítit po nošení svalové napětí. Můžete to brát jako kondiční cvičení.

Postupně pro vás bude samozřejmé chodit ven na nákupu a za všemi ostatními povinnostmi s nosítkem a zjistíte, že se vám život s vašim miminkem zjednoduší a usnadní. Dítě zase může plně využívat všechny výše popsané výhody nošení.

Pokud máte sourozence, je vhodná kombinace staršího dítěte na sportovním kočárku, do kterého dokáže bezpečně samo nastoupit a vystoupit. S miminkem ve vaku není problém s takovýmto lehkým skládacím kočárkem manipulovat.

Zapojte do nošení i ostatní členy rodiny. V nošení se mohou střídat všichni, od dědečka po starší sourozence. Pokud se někdo zdráhá, zkuste jim třeba nabídnout nějaký atraktivní vzor nosítka. Inspirací mohou být ženy vojáků jedné americké jednotky, které chtěli, aby se jejich mužové více podíleli na výchově dětí a nechaly si ušít maskované vaky . Povzbudit může také váš osobní příklad a efekt, který bude patrný na chování dítěte. Zkuste i nošení s více maminkami dohromady. Vzájemné zkušenosti a společně prožité situace vám jistě pomohou prosadit tento nádherný životní styl do běžného života.

Použitá literatura :

Kniha THE BABY BOOK , autor :W. Sears, M.D. and M. Sears, R.N. , nakladatel : LITTLE BROWN AND COMPANY 1993, ISBN: 0-316-77905-9 ,

návod Nošení dětí v šálu na těle, autor : H. Kubaňová

Některé internetové adresy na toto téma :

na Rodině:

Rubrika Nošení dětí

v angličtině:

http://www.parentingconcepts.com/sling.htm

http://www.nurturing.ca/carryfeature2.htm - 43 důvodů proč nosit děti

http://www.momsinmind.com.sg/sarongslings.html - velice pěkné fotografie

http://www.motherofeden.com

v češtině :

http://www.vatanai.cz

http://www.babyvak.hyperlink.cz

Poděkování:

svému synovi - za trpělivost během vzniku tohoto článku.

Neprošlo jazykovou úpravou.

Názory k článku (12 názorů)
satky v radiu - Cesky rozhlas richard 14.6.2001 19:6
noseni a zada Mila, syn 6 let 16.6.2001 15:29
*Re: noseni a zada babysatka.sk 16.11.2004 8:58
Noseni deti Putnocka Adela, 2 ročná dcera 23.8.2001 9:19
spravne noseni Jana, Petruska 3m 9.5.2002 21:36
*Re: spravne noseni lucka 18.7.2003 19:51
zima Irca 22.5.2003 13:34
*Re: zima kaMyš 22.5.2003 20:57
www.babysatky.cz Johanka 7.3.2004 17:31
Nabízím ŠÁTEK NA NOŠENÍ MIMINKA Katka 10.5.2005 19:57
Bezva článek Helena 14.8.2006 22:58
konci to na hrbitove helenice 15.11.2010 10:59




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.