tisk-hlavicka

Datlové recepty

26.4.2005 Souradová Věra

Američané převzali z anglické kuchyně všelijaké úpravy pudinků, tedy v našem pojetí nakypů a buchet, které se dají jíst buď hned čerstvé a teplé nebo studené. To se mi na nich líbí a mám je moc ráda, zvláště třeba s jižanskou rumovou polevou. Tak jsem vám s datlemi vybrala právě pudinky.

Rychlý datlový pudink

 

2 krabice vanilkových piškotů (rozmačkané asi 200-230 g, americký balíček má 8 oz).

230 g datlí (vypeckovaných a nakrajených na drobno)

1 šálek ořechů (nasekaných na drobno)

1 šálek smetany

 

Smíchajte dohromady a pak udělejte jeden až dva válečky. Nechte vychladnout přes noc v ledničce. Můžete servírovat se šlehačkou.

 

Datlový pudink

2 lžíce mouky

1 lžíce strouhanky

1 lžička prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

3 žloutky

1 šálek cukru

1 šálek datlí (vyloupaných a nasekaných nadrobno)

1 sálek ořechů (nasekaných nadrobno)

3 bílky (vašlehané do sněhu)

šlehačka jemně oslazená

třešně maraskýno (nebo kandované)

Smíchejte mouku, strouhanku, prášek do pečiva a sůl. Našlehejte žloutky do husté pěny a přidejte cukr. Přidejte datle a ořechy. Dobře promíchejte. Přidejte bílek. Upečte v máslem vymazané formě 20x20x5 cm, která je ponořená do horké vody v troubě horké 175-180 st.C). Pečeme ve vodní lázni hodinu. Puding můžete jíst buď studený nebo teplý  ozdobený se šlehačkou a třešněmi. Z dávky vytvoříte 6 porcí.

 

Vodní lázeň je tajemství pudinků...

 

Tady je ale jeden jednodušší a rychlejší, bez vodní lázně:

 

Datlový pudink

2 vejce

1 šálek cukru

2 velké lžíce mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 šálek datlí (nakrájených a vyloupaných)

1 šálek ořechů (usekaných na drobno)

šlehačka a třešně na ozdobu.

 

Ušlehejte vajíčka a cukr. Přijedte mouku a prášek do pečiva, které jste před tím dobře promíchali. Přijdete datle a ořechy. Dobře promíchejte. Upečte pomalu v podlouhlé formě na 170 st. C asi 30 minut.

Po prochladnutí, ale může být teplý, nalámejte pudink na malé kousky, dejte na desertní talířky či do mističek a ozdobte šlehačkou a třešněmi.

 

Datlovo-pomerančové kuličky

 

1 balíček (7 1/2 oz vanilkových piškotů asi 200g), (rozmačkaných)

3/4 šálku nasrouhaného kokosu

¼ šálku datlí (nasenakých nadrobno)

¼ ořechů (nasekaných nadrobno)

¾ práškového cukru

1/2 šálku zmražené pomerančové štávy (koncetrát nezředěný)

(dá se nahradit  pomerančovou marmeládou nebo štávou, ale pak snížit trošku dávku cukru).

Smíchejte rozmačkané piškoty s kokosem, mandlemi, ořechy a cukrem. Přidejte pomerančový koncetrát. Vytvořte kuličky tak 2 cm v průměru, obalte v práškovém cukru a dejte je zmrazit.

 

Mražený daltový salát

1 konzerva (tak 250g) drobně nakrájeného ananasu (odcedit šťávu)

1 balíček (cream chees) jemného pomazánkového tvarohu, např.Lučiny

¼ šálku ananasové šťávy

½ šálku ořechů (usekaných nadrobno)

2 šálky datlí

2 šálky šlehačky  nebo umělé šlehačky(nebo Cool  Whip pro amrečany) .

 

 

Odceďte všechnu  štávu z ananasové konzervy. Schovejte si džus (budete potřebovat 1/4 šálku).

Našlehejte tvaroh, aby byl jemný  a pak přidejte ananasovou štávu. Vyšlehejte znova. Přijedte ananas, ořechy a datle, pořádně zamíchejte.  Vmíchejte opatrně šlehačku (nebo cool whip). Naplňte formu (nejlépe 9x9 in- 23 cm- čtvercová forma) a zamrazte. Máte desert pro 9 lidí...

 

Tak si nechte pěkne chutnat.                
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.