kreditka |
|
(26.7.2012 9:59:53) Nízkotučné jogurty nastavené kdejakým humusem? Rostlinné tuky které jsou pomalu nepoživatelné? Zamyslela bych se spíš nad tím co člověka vede jíst humusy, kolikrát je to nedostatek peněz či času kdy není čas připavovat si zdravou stravu a v mnoha případech lidem prostě humusy chutnají
|
withep |
|
(26.7.2012 10:36:02) Právě. Nezdravá je pomalu každá průmyslově vyrobená a balená potravina. Potravinový průmysl je obrovitánský gigant, a na rozdíl od tabáku potraviny skutečně všichni potřebujeme, navíc většina populace si tak tak může dovolit stávající ceny, zdravější potraviny bez sajrajtů jsou pro ni nedostupné, zvlášť ve městech (venkov se v omezené míře dokáže zásobovat sám). Vidím jedinou, namáhavou, mravenčí cestičku - neustále zpřísňovat a především důsledně kontrolovat a draze(!) pokutovat cílené kontaminování potravin chemií. Ale i tak je to vesměs marný boj, zvlášť když je tolika lidem jedno, co jí, hlavně když jim to "chutná".
|
Nevímsirady |
|
(26.7.2012 11:15:54) naprostý souhlas, až na ten venkov, ten už taky není takový jaký býval a pěstitelů a chovatelů je stále míň a míň
|
kreditka |
|
(26.7.2012 12:01:04) Ono se není čemu divit, sama si pěstuju vlastní zeleninu, ale nemít vodu ze své studny tak se mi to ani nevyplatí o práci kolem toho ani nemluvím, hned z jara jsem se nestačila divit o kolik stoupla cena semen... O zvířatech ani nemluvím, třeba jen pšenice, ječmen či granule pro králíky jsou čím dál tím dražší, řepu pěstujeme vlastní, krmíme ještě kukuřicí, tu máme zdarma - chodíme na pole paběrkovat zbytky po sklizni. Snad jen ty slepice se nám vyplatí, kuřata vyseděla kvočna tak jsme za ně nemuseli platit a co se týče žrádla pro ně tak vejce máme vlastní, na kopřivy chodíme do přírody tak kupujeme jen jáhly. Hospodářství chce taky čas, naštěstí tchán už je v penzi ale kdybychom se o vše měli postarat my s manželem až budem chodit oba do práce tak to ani nezvládneme.
Dříve taky lidi hodně v místě bydliště pracovali třeba právě v té své vesnici, dneska na vsích není práce dojíždí se do města kde už když člověk je tak si vše koupí...
|
Nevímsirady |
|
(26.7.2012 12:18:06) právě, pokud člověk nemá čas a ani sílu, tak je mu to, že žije na vesnici na nic. Vidím to všude kolem, my taky 90% zahrádky zrušili, nedalo se to a výnosy byly i ničem, jediné co se zatím dá,je jak píšeš je drůbež, ale taky to dost stojí, jak říká má máma je to už jenom pro radost a jako koníček, že by se to nějak vyplácelo, to už se nedá říci ...
|
|
Jája | •
|
(26.7.2012 12:33:57) My jsme zahrádku zrušili v okamžiku, kdy jsem zlomila rýč a nový mne stál úplně stejně, jako mé celoroční výpěstky. A bez dřiny! Ve stejné době jsme přestali chovat králíky. Dvakrát mi je vykosila myxomatóza. Očkování jednoho králíka stálo tehdy asi 50,- Kč, muselo se to udělat 2x ro roka, to se už nevyplácelo. K tomu shánět a sekat trávu, sušit seno, když jsem byla v práci, kolikrát to zmoklo... A v závěru jsem dosplé králíky zakopala. A to jsme tam ještě neměli mor, ten pokosil sousedovi na 50 dospělých králíků na zabití. Slepice jsme drželi dost dlouho. Zabalili jsme to v okamžiku, kdy přestaly nést, nenesly přes 6 týdnů, pak mi ruply nervy a pobili jsme je. Chov už jsme neobnovili, těch pár vajec se mi ani nevyplatí, když pro ně musím všechno koupit. V malém se to dneska nevyplácí ani na venkově. K tomu se přidávají připitomělé předpisy, kdy ani nesmíte dát sousedovi ochutnat ze zabijačky, to už je fakt vrchol byrokracie i lidské blbosti.
|
kreditka |
|
(26.7.2012 13:59:54) Přesně tak Jájo králíky chová děda jako koníček už to že se musí denně krmit apod. dědovi prospívá má pohyb a baví ho to. My už ani neočkujem, jeden rok nám to pochcípalo ani nevím na co, nechali jsme kotce vymrznout přes zimu vydesinfikovaly a poscháněli nové králíky 2 roky jsme očkovaly a zase začaly chcípat na něco jiného, krmíme už jenom senema zatím musím zaťukat kráíci drží, ale krom toho dostávají ještě zrní a vitamínové granule... seno máme naštěstí vlastní, ale jen to pitomé zrní a granule.... teď když spočítám že se nám se.e sekačka na vysokou tak až doslouží skončí i králíci protože kupovat novou se kvůli pár králíkům ročně nevyplatí
|
|
|
|
|
|
Ecim |
|
(26.7.2012 20:41:27) Není čas si připravovat zdravou stravu? To je výmluva. Jak dlouho to trvá, když si vezmeme k svačině jablko nebo do trouby strčíme pekáč s masem a na plotnu hodíme brambory nebo rýži?
|
kreditka |
|
(26.7.2012 21:10:42) Ecim zdravá strava znamená taky pravidelná strava což pokaždé prostě možné není.
|
Ecim |
|
(27.7.2012 10:14:29) Kreditko, troufám si tvrdit, že vzít si na svačinu müsli tyčinku, banán nebo třeba jablko v jakžtakž pravidelnou dobu může skoro každý. Zabere to zhruba tolik času a možná ještě méně než rozkládat o tom, jaký jsem chudáček, že si tu pitomou tyčinku, banán nebo jablko sníst nemůžu, protože na to nemám čas.
|
madlenka07 |
|
(27.7.2012 10:24:43) Nejvíce času zabere zjistit s lupou, že většina műsli tyčinek není zrovna příklad nejzdravější stravy-např. ztužený rostlinný tuk je pěkný blivajz
|
Ecim |
|
(27.7.2012 10:32:43) A na jablkách, banánech a pomerančích by se určitě také našel nějaký zápor.
Já prostě nemám ráda, když někdo 20 minut řeční o tom, jak "nemá čas" udělat něco, co trvá třeba 1-2 minuty. A nemusí jít zrovna o jídlo.
|
kreditka |
|
(27.7.2012 12:16:36) Ecim kde prosím píšu že já konkrétně na to nemám čas....
|
|
|
|
Ecim |
|
(27.7.2012 10:48:59) Madelaine, díky za podporu.
Já si většinou nosím jídlo z domova - obědy i svačiny. Vyjde mě to levněji než chodit v práci na obědy, mám jakžtakž přehled o tom, co jím, a poslední dobou se mi i vcelku slušně daří hubnout.
|
Ecim |
|
(27.7.2012 11:10:17) Jen se pochval, máš důvod.
Budu teď na tebe při hubnutí myslet.
|
|
|
Pavla,1dcera | •
|
(1.8.2012 20:02:20) První, kdo pochopil o čem je příspěvek o zdravém jídle. Jde o složení stravy. Typická česká kuchyň - děs a hrůza, horší už je jenom moravská a ještě horší americké hamburgry a hranolky. Japonci, vždycky štíhlí národ, vesele tloustne, jak se tam nacpal MacDonald. Australan, kam chodím na angličtinu, zjistil, že za půl roku po české stravě přibral 5 kg. Musí se stravovat nečesky to jest netučně, je zděšený jaké tučňárny Češi jedí, všechno plave v omastku. Jeho matka v Austrálii se dala na hamburgry a hranolky, váží už 120 kg a nechce pochopit, proč je tak tlustá. Další problém, že se Češi nehýbou, to se také diví, oni jsou zvyklí sportovat. Tučná strava a nepohyb, problém civilizace, vede k obezitě až morbidní, už jsou takoví macci i v ČR. V nemocnicích pro ně budou operační stoly na 330 kg, aby pod nimi nepraskly, to zase bude peněz. Jíst uzeniny, tučné maso, omastky a nepohyb, každý bude tlustý jako bečka. V tom článku nejde o nějaké vitamíny, dodatky k potravinám apod. Pořady MUDr. Cajthamlové to jasně dokazují, proč jsou všichni ti lidé, co se tam hlásí, tlustí. Totální změna ve složení jejich jídelníčku, pohyb a kila sádla letí dolů.
|
|
|
kreditka |
|
(27.7.2012 12:18:40) Ecim ono opravdu není problém vzít si ze špajzu tyčinku či banán, ale už je problém ho často v práci sníst, ne všude totiž můžeš jíst jak tě napadne. Třeba když sleduju pořad jste to co jíte a vysvětlují tam v kolik hodin a co jíst tak si neumím představit jak to udělá dělník z fabriky, který u mašiny jíst nesmí....
|
madlenka07 |
|
(27.7.2012 12:28:22) Před otěhotněním jsem pracovala na ARO. Byly služby, kdy jsem se za celý den nestihla najíst vůbec a pila jsem tajně, neb jsme tam nesměli mít ani Petku s vodou.A na to chodit do kuchyňky prostě nebyl čas.A to se to tloustlo z vody. Ted mám naštěstí práci už klidnějsší a v kabelce mám z 95% vždy alespoň nějaký kus ovoce.
|
Ecim |
|
(27.7.2012 12:31:34) Madlenko, tak tohle je extrémní případ. Ale vsadím se, že většina lidí, co tvrdí, že "nemají čas" se najíst, na ARO nepracují. Právě proto jsem psala většina lidí a ne všichni.
A toto NENÍ REAKCE na Tebe, ale čistě všeobecná poznámka: Už jsem se setkala i s případy, kdy se lidé na pracovišti "nemohli" najíst, ale třeba na cigarety nebo surfování po internetu v pracovní době si ho našli.
|
kreditka |
|
(27.7.2012 12:42:07) No tak lidi z kanceláře jsem opravdu nemyslela ty vesměs stihnou jak cigáro tak kafe i oběd a někdy i ten facebook
|
Manka, 1 syn | •
|
(28.7.2012 21:55:54) Já tedy pracuji v kanceláři - nekouřím, kafe piju při práci a obědvám též při práci ( o půl hodinové pauze si mohu nechat zdát, neboť musím neustále být u telefonu a zastoupit mě nemá kdo - většina z nás je na tom s časem stejně). A jsem ráda, když stihnu vše do konce své pracovní doby. Takže...kancelář neznamená, že bych měla času nazbyt. Teď už se také snažím si něco zobnout, ale klasika - jen si do něčeho kousnu, už zvoní telefon, honem honem polykám, hovor vyřídím, jdu si umýt ruce a za chvíli je to to samé. Případně přijde šéf, že má něco naléhavého nebo má objednaného klienta, o kterém mi neřekl. Není to snadné, jíst pravidelně ani v kanceláři. Přitom šéf je docela dobrý člověk, jen mu nějak nedochází, že i zaměstnanci musí jíst apod.
|
|
|
|
|
Ecim |
|
(27.7.2012 12:33:03) Chápu, že u mašiny se jíst nesmí. Ale copak ty lidi nejsou třeba na WC nebo tak? Nebo kolik těch, co se "nemůžou najíst", jdou každou hodinu na cigáro. Nehledě na to, že v řadě zaměstnání jsou povinné krátké pauzy.
|
kreditka |
|
(27.7.2012 12:47:23) Ecim kde žiješ odejít od mašiny každou hodinu na cigáro Hele ve fabrice kde jsem dělala já fungoval systém že pauza je půl hodiny na jídlo v předem určený čas, za minutové opoždění bývala sankce. Pokud šlo o WC tak v lepších dnech tě jednou za den zaskočila zpruzená nadřízená, v horší den jsi na lince musela pracovat tak rychle aby sis něco nahnala pak jsi měla cca 2 minuty na odchod na toaletu, nebýt pidi odborů tak jsme nesměli mít na pracovišti ani petku s pitím, jídlo neexistovalo, mobil taky ne. Pamatuju jak jedna holka měla u mašiny mobil protože měla syna v nemocnici na operaci, načapala ji mistrová a hned dostala pokutu 500,-. Třeba v pekárně kde jsem makala jsme na tom byly lépe tam si člověk na tu toaletu mohl dojít častěji...
|
Ecim |
|
(27.7.2012 12:58:31) Kreditko, promiň, ale v debatě na téma ubozí dělníci versus nic nedělajíci lidé v kanceláři nebudu pokračovat, stejně jako v téhle debatě, je to o ničem. Napíšu jen to, že jsem ve svém okolí už zažila pár lidí, kteří měli plno keců na téma, jak se ani nestihnou najíst, ale mohli si za to sami. Ale dlouze řešit, jestli opravdu někdo do sebe za celý den může nebo nemůže hodit blbý banán, už se mi fakt nechce.
|
kreditka |
|
(28.7.2012 10:17:05) Taky tě k téhle debatě nikdo nenutí. Taky nechci debatovat dělník versus pracovník v kanceláři či zdravotní sestra, ale že je fůra lidí, kteří si během pracovní doby nemůžou zajít pomalu ani na WC je prostě fakt.
|
Ecim |
|
(28.7.2012 14:16:50) Ona jich až zas taková fůra nebude (neříkám, že nejsou vůbec), víc je těch, kteří přehánějí. (Mmch, taky jsem asi 3x za svůj pracovní život zažila situaci, kdy na mě někdo hýkal před WC nebo tam za mnou dokonce lezl, ale potřebu jsem hrdě dokončila, já si kvůli těm pitomcům zdraví ničit nebudu.)
Ale i kdyby to byla pravda, tak i tihle lidé se můžou najíst nejen o polední pauze, před odchodem do zaměstnání nebo něco malého sníst cestou ze zaměstnání a doma si dát střídmou večeři a nevyjíst najednou celou ledničku, nehledě na to, že netrávíme každý den v týdnu v práci, že.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|