Ajlili. |
|
(3.3.2008 8:16:38) Myslim, ze odsuzovat te nikdo nema proc. Opravdu chces pro svoje dite jen to nejlepsi, jako kazda mama. Myslim si ale, ze pokud si biopotraviny nevypestujes sama doma, nebo nekupujes primo od vyrobce, je to, ze jsou to biopotraviny jen pocit. Jsem od prirody hroznej neduverivec - jak vis stoprocentne ze to nekoupi v supermarketu a nenalepi nalepku bio - ja fakt nevim, nemyslim to zle, jen me to zajima.
|
katka+katka | •
|
(3.3.2008 8:29:43) Taky nevidím důvod, proč tě odsuzovat. Každý vychováváme svoje dítě podle toho, co považujeme nejlepší,tak proč ne takhle. V příspěvku nad tím souhlasím s názorem, že asi nejde 100% věřit tomu, že výrobek s nálepkou bio je skutečně bio (jenže čemu dneska věřit jde Každopádně pořád lepší biomáma (nemyslím to hanlivě) než rodiče, kteří nechávají normálně na stole alkohol (a tím nemyslím třeba jen pivo) a když dítě ozkusí se ještě smějí (dítěti jsou 2). Druhá věc, kterou už neovlivníme, je jakým způsobem se děti budou stravovat, až budou dospělí - udrží si zdravý styl, vrhnou se na hamburgery s hranolkama jako každodenní menu, budou kouřit a kolik denně????
|
Markéta, syn 6 l. | •
|
(3.3.2008 8:38:50) Taky si nejsem jistá, že platí, že "kdo se v mládí naučí zdravému životnímu stylu, nebude mu divné v tom pokračovat v dospělosti". U mých rodičů se vždycky jedlo zdravě a přesto jsem většinu střední školy a celou vysokou přežila na smažených sýrech, vlašáku a kafi (za ušetřené peníze za obědy ve školní jídelně, ble, přece to nebudu jíst). Ale postupem času jsem se ke zdravé stravě vrátila. Zato na svém muži vidím, že kdo se v mládí naučí stravovat nezdravě, v dospělosti je takřka neschopen přejít na něco jiného. Zřejmě pokud se v dětství vtlačí do mozku že ovoce a zelenina jsou životu nebezpečné potraviny a pořádné jídlo obnáší pořádný flák masa, je to tam trvale. Takže my trochu bojujeme ohledně stravy našeho syna, a dopadá to tak, že když dělá večeři maminka, je třeba cizrna, a když ji dělá tatínek, je párek nebo čínské nudle.
Jinak já samozřejmě respektuju jakékoli vyživovací zvyky cizích rodičů, co bych taky mohla dělat jiného.
|
majdaleenka +07+11 |
|
(3.3.2008 9:07:49) Já si myslím, že alespoň trošku smysl to má, vidím to u sousedů, kde malá od malička dostávala knedlíky s omáčkou a dnes, v jejích 5 letech, se sousedka hrozně diví, že nepapá zeleninu, co nepapá, ona ji kategoricky odmítá. Malému dávám zeleninové příkrmy vlastní výroby a bílý jogurt Hollandia, docela mě překvapilo, jak mu chutná Bio řeším tak napůl, pořád to ve mně hlodá. Utěšuju se tím, že my jsme na biu nevyrostli, babi hnojila hrášek cereritem a jsme v pořádku celá rodina. Ale jedna perlička: můj dědeček nikdy nepozřel ovoce ani zeleninu, do 60 kouřil, pil Plzeň a červené víno (příležitostně, ne jako alkoholik) a jeho oblíbený vitamín byl vitamin U jako uzený a zemřel na sešlost věkem v 93 letech. To rozhodně není návod na životosprávu, jen perlička
|
katka+katka | •
|
(3.3.2008 9:09:25) Holandia u nás taky vede
|
|
janzurka +3 svišti | •
|
(3.3.2008 9:20:07) Tvůj děda byl jak ten můj, ten měl heslo-uzený maso dýl vydrží a ještě chtěl hodně pevnou rakev a tak hulil taky tak 60 hřebíků denně.No, umřel v 87 letech při nehodě
|
gatto |
|
(3.3.2008 10:12:18) Jenže taky je nutné říct, že oni ti dědové v mládí jedli super zdravě - naprostou většinu stravy tehdy tvořily potraviny rostlinného původu, bez chemických přísad. Až po válce začala stoupat "životní úroveň" a přešlo se ve velkém na maso, mléko a vajíčka... Takže bych si ráda počkala, jakého věku se dožijí budoucí "dědové", kteří jsou odmalička krmeni průmyslovými, konzervovanými a nakupovanými produkty...
|
majdaleenka +07+11 |
|
(3.3.2008 10:18:10) však jsem říkala, že to není návod, ale jen perlička
|
|
Insula |
|
(3.3.2008 10:19:40) Tak to si teda dovoluji nesouhlasit. Je pravda, že maso asi tolik nebylo jako dnes, ale vajíčka, sádlo, škvarky, máslo rozhodně jo. Vyprávěla mi to babička. Je pravda, že nebylo tolik chemikálií, ale rostlinný olej byl drahý, takže vše se dělalo na vepřovém sádle.
|
gatto |
|
(3.3.2008 10:34:14) Když nesouhlasíš, tak zkus udělat nějaký číselný odhad... Dnes se konzumuje možná až polovina potravin živočišného původu (z velkochovu)... Dřív (co vím od svých prarodičů) možná tak 1%. Chléb se jedl suchý nebo občas potřený pírkem (to bylo to sádlo, ale prý to na tom chlebu ani nebylo vidět), dělaly se různé obilné placky, luštěninové kaše, v sezóně se jedlo ovoce. Maso bylo výjimečně a když bylo, tak každý dostal opravdu maličký kousek... Snad o něco častěji byly vajíčka. Máslo se občas koupilo, ale ne moc často (nebyly peníze). Krávu skoro nikdo neměl. Ti štastnější měli kozu, ale kolik mléka připadlo na jednoho člena rodiny, když bylo třeba 7 dětí v rodině? Tehdy téměř nikdo neměl ani boty (opravdu nevím, jak to dělali), natož aby si mohli kupovat živočišné potraviny. Ptala jsem se dědy, proč si nepořídili prase. Říkal, že by ho neměli čím krmit, měli malé pole a to, co vypěstovali, snědli sami. Občas, když někdo ve vesnici dělal zabijačku, tak si lidi něco koupili od něj... A pak je tady ještě ta otázka chemie a průmyslového zpracování.
|
Insula |
|
(3.3.2008 11:01:37) No, já mám od babičky úplně opačné informace (bohužel je už po smrti). Vím, že mi říkala, že si mazala chleba máslem z obou stran (protože jí to tak chutnalo) a všechno se dělalo na sádle. Smetanu z mléka vypila a v mléce si myla obličej (prý na krásnou pleť). A pocházela z 11-ti dětí. Pravda, ne všichni se dožili dospělosti. Ale když jí bylo šest neděl, tak vyhořeli, takže žádní boháči. Ovšem žádné chemikálie na hnojení nebyly, takže vlastně bylo všechno BIO. Vyprávěla, jak vonělo maso po celý vsi, když se peklo v troubě. Jedli i vdolky a koblihy, opět na sádle. Myslím, že ale jejich "zdravost" nepochází jen z jídla, ale také z toho, že měli dostatek pohybu. Všude se chodilo pěšky, v zimě v dřevákách (takže otužování), pracovali na poli a tak všechny živočišné tuky spálili. Také jejich strava byla jednoduchá. Žádné majonézy a překombinované "talíře". Co se týče ovoce a zeleniny, tak tam také bylo úplně jiné složení. O nějakých rajčatech a paprikách neměli tušení. Jedli se akorát takové ty klasické české plody (jablka, hrušky, švestky, mrkev celer, tuřín atd. atd.). Ale v zimě většina tohohle nebyla. Něco bylo usušené (což je také zdravé), málo zavařené, spíše povidla a to, co se dalo "uskladnit". A mimochodem, babička se dožila poměrně vysokého věku a i někteří její sourozenci. Ovšem ne všichni. Takže si myslím, že roli v dlouhověkosti hrají i geny, které zdědíš.
|
10.5Libik12 |
|
(3.3.2008 11:05:41) Insulo, je pravda, že se používali živočišné tuky, nicméně ne denně. Moji prarodiče patřili ke střední vrstvě (učitelka a řemeslník) a z předválečného období si zažili takovou šetrnost a úctu k jídlu, že mi děda doslova stál za zadkem, když jsem třeba krájela máslo do krému. Nakonec i vzpomínky na radost z 2x namazeného chleba vypovídají o tom, že to bylo "něco". Chci říct, že tenkrát se zkrátka tolik nežralo.
|
Grainne |
|
(3.3.2008 11:18:51) To je základ, nežrat, jíst. V tom je ten podstatný rozdíl. Já bych při pěstování BIO čehokoliv stresem trpěla, pěstování čehokoliv poživatelného je mi neuvěřitelně protivný. Naprosto nevím proč, lenost to asi nebude, když jsem schopná vykopat poměrně velkou jámu, abych mohla v jezírku pěstovat zlaté rybičky, které nejím, přestěhovat tunu kamenů, zasázet okrasné rostliny a ještě se na jaře ráchat v ledové vodě při sázení leknínů, ačkoliv pocit zimy nesnáším.
|
Grainne |
|
(3.3.2008 11:23:36) Pardon, zapomněla jsem dopsat pointu textu - někdo prostě je BIO a někdo je neBIO. V čem to je?
|
|
petra | •
|
(3.3.2008 12:37:09) Graine,
to není leností, ale typem člověka. Také mám raději okrasnou zahradu než užitkovou - skalka, jezírko... I když kvůli dceři tam mám vpašovány tři keříčky rajčat. (Ovšem schované mezi vysoké afrikány...)
|
|
|
Insula |
|
(3.3.2008 12:03:19) Jistě, s tím souhlasím. Asi jsem to nenapsala srozumitelně (s těmi překombinovanými talíři), chtěla jsem tím prostě jen říct, že lidé byli v jídle "skromní". Zkrátka "tolik nezřali", jak si to napsala ty.
|
Insula |
|
(3.3.2008 12:05:10) Jen jsem nesouhlasila s tím, že všechno bylo rostlinného původu. Ale jak už jsem řekla, souvisí to i s životem jako takovým (více pohybu, minimum chemie, minimum škodlivin v ovzduší, půdě atd.).
|
|
|
|
gatto |
|
(3.3.2008 11:12:04) Docela hezky se to poslouchá to povídání, jaké to kdysi bylo. Snažím se toho docela využít, dokud prarodiče žijí. Je to totiž takový obrovský přelom v životním stylu generací, že stojí za to si to poslechnout a zamyslet se na tím... Člověka pak napadají různé myšlenky, třeba kdo má šťastnější dětství, jestli ty děti v chalupě na vesnici se spoustou sourozenců, všichni v jedné místnosti, trochu podvyživiné, co chodí pást husy, vymýšlí si spoustu her, musí pracovat a pomáhat rodičům, trochu drsný život. Nebo jako jedináček bydlet v paneláku, trávit čas u počítače nebo se rozvíjet v rámci spousty kroužků, každý večer se koupat, televize, doprava všude autem v sedačce, všude číhá nebezpečí... Jako bychom ani neměli nic společného.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(3.3.2008 11:23:36) No, moje babička teda byla jako dítě docela nešťastná, když chodívala bosa několik kilometrů s těžkými návleky vybroušených korálků na rukách ... s radostí vzpomínala na chvíle, kdy se jí povedlo zašít s knížkou někde v kůlně nebo ve stromě a mohla si jen číst a nemusela pomáhat doma, starat se o mladší sestru ... byla prostřední ze tří dcer, nejmladší bratříček umřel několikaměsíční.
|
|
brzobohatka |
|
(3.3.2008 11:25:57) no jo, gatto, opravdu se to hezky poslouchá, jenže naši předci prostě jinou možnost neměli, než koupat se 1 týdně,chodit bosky, nepřejídat se...byla taková doba...vrátit už to asi nejde-někdo řekne bohužel, někdo bohudík.
|
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(3.3.2008 11:44:58) No, to je pravda - můj děda byl sirotek, otec neznámý, maminka mu zemřela po porodu, vychovával ho strejda. Jak děda říká, byli tou nejnižší spodinou v Hranicích, bydleli v barákoch, 7 lidí v jedné místnosti, kde pod stolem lezli slimáci. Od jara do podzimku běhali jen v trenýrkách a bez bot, čvachtali se v Bečvě, přes zimu měli i boty. A jídlo podle toho taky vypadalo - prakticky zelí, brambory a litry, litry podmáslí s chlebem (na tom děda ujíždí dodnes). Maso jednou týdně (někdy ani to ne) - jestli je zdravý, já nevím - kornatí mu tepny, je po srdečním bypassu - jinak celkem OK - bude mu 74 let. Babička pochází z trošku bohatší rodiny, měli alespoň svůj domek, ale vyskakovat si taky nemohli. A že nedostatek na nich trošku zanechal následky, to vidím v tom, že ačkoliv by si mohli žít v nadbytku, tak pořád hrozně na jídle šetří - jsou schopni mít čtvrtku kuřete pro oba na dva dny. A ani si nikdy nekoupí nic kvalitního, třeba ani kávu či čaj - pořád koukají na ceny. A věřte mi, nemuseli by!
|
|
Insula |
|
(3.3.2008 12:08:37) Babička tedy podvyživená rozhodně nebyla. Později spíš naopak. Byla to holka krev a mlíko, jak se říká.
|
|
Cindule (1 ještěrka, 15 m) | •
|
(5.3.2008 11:58:51) Jak jsem tu už psala, masem a živočišnými výrobky se tam, kde žila moje babička a kde žije i početné příbuzenstvo. Máma byla šestá z 9 dětí (7 se dožilo dospělosti, 1. umřelo po porodu, 7. mělo vrozenou srdeční vadu). Na vesnici to byl obvyklý počet dětí. Rozhodně ale nikdo z dětí tehdy nebyl podvyživený. Jídla bylo vždy víc než dost. Maso běhalo po dvoře, zelenina se pěstovala na veliké zahradě. Pravda, oblečení bylo jen to, které bylo nutné. Jedny lepší šaty a pak klasické venkovní. Rozhodně všichni nebydleli v jedné místnosti. Děti klasicky pásly husy - máma ovšem vzpomíná, jak to bylo hezké, jak si hrály s ostatními dětmi a babička jim vždy přinesla svačinu, nejčastěji chléb tlustě namazaný sádlem se škvarkama s cibulí nebo švestkama). Takže taková bída určitě všude nebyla. Jo, děda byl nádražák a babička v domácnosti. Pochopitelně hraje roli i to, že prarodiče žili v bohatém kraji podunajské nížiny zvané též žitný ostrov.
|
|
|
|
|
Raduza |
|
(3.3.2008 11:04:17) Však sádlo je zdravější . Olej by se měl používat jen za studena.
|
|
|
Grainne |
|
(3.3.2008 10:22:00) Gatto, jen pro zajímavost, v některé diskusi jsi se zmínila o několika generacích veganů, tuším v Americe, předpokládám, že kromě toho, že se živí rostlinnými produkty, předpokládám, že dbají i na kvalitu - tedy BIO, nemáš přehled o průměrné délce života?
|
gatto |
|
(3.3.2008 10:37:25) Bohužel... Musela bych hledat na netu nějaké informace, nebo najít nějaké veganské zahraniční fórum...
|
|
|
10.5Libik12 |
|
(3.3.2008 10:25:33) Gatto, osmdesátiletému dědovi bylo v roce 1950 20 let, takže většinu života jedl sračky, donedávna bez informací o tom jaké.
Já velmi podporuji bio z etických důvodů, vliv chemických přísad na zdraví jedince pokládám za úžasný marketinkový tah biozemědělců, protože na své zdraví člověk slyší daleko spíše než na komfort života pěstovaného zvířate(rostliny). Neříkám to proto, že si myslím, že čistá strava nemá význam, ale proto, aby se nebiomatky nešly oběsit, že dosud jedly a krmily svinstvo
Ať žije BIO.
|
|
Ajtakrajta | •
|
(3.3.2008 10:30:21) S tou životní úrovní po válce bych tak neoperovala. Minulý týden jsem se dostala k novinám z roku 1928 a velmi mne tam zaujala statistika, kde psali, že PRŮMĚRNÁ ČTYŘČLENNÁ RODINA spotřebuje za TÝDEN 1 KG MÁSLA A 0,75 KG SÁDLA !!!! Rostlinné tuky ještě nebyly, teprve to začínalo. Prostě na másle a sádle se dělalo všechno, spočítejte si, kolik toho bylo na den a osobu :o)
|
Ajtakrajta | •
|
(3.3.2008 10:32:56) Ale co je nutno napsat, je taky důležitá okolnost, že mouku konzumovali většinou v celozrnné formě. Alespoň co vím od babičky.
|
gatto |
|
(3.3.2008 10:43:10) Asi to bude nejen stravováním... Ale celkově lepší imunita a přežití nejsilnějších. Tehdy prý děti ještě dost umírali v nízkém věku, nebyla dostupná lékařská péče, antibiotika... Už jsem i vzpomínala, že děti chodily v létě bez bot. Ošacení asi taky nebylo nic moc a topení doma taky ne. Takže museli být super-otužilí, to si dnes neumí nikdo ani představit.
|
Grainne |
|
(3.3.2008 10:47:44) Škoda, Gatto, to by potom bylo objektivní srovnání - naši dědové a jejich dědové.
Nevzniká spousta zdravotních problémů taky díky stresu? Třeba takový stres v honbě za neplesnivou BIO mrkví musí být pro organismus zatěžující až dost.
Nic proti BIO potravinám, opravdu nic, ale je to i celkovém životním stylu.
|
gatto |
|
(3.3.2008 11:02:59) Já tedy nevím, jaká je taková honba za bio mrkví. Já si ji totiž pěstuji sama, už mám dokonce zasazenou a v klidu a bez stresu si ji sklidím. Jen ji tak otřu bez umývání od hlíny a sním ji slaďoučkou se všemi vitamíny...hmmmmm. Ještě si budu muset chvilku počkat. Zatím se spokojím s tou z obchodu, ať už bio či nebio, taky bez stresu, ale bohužel bez sebeuspokojení.
|
Mery72 |
|
(3.3.2008 12:31:21) Gatto, při čtení Tvého příspěvku o neumyté, jen tak otřené mrkvi, se mi vybavily (u nás) všudypřítomné kočky, které si s radostí dělají záchod z krásných záhonků... Snad u Vás nejsou. Dobrou chuť.
|
gatto |
|
(3.3.2008 15:51:21) Nějaké kočky tam jsou, ale ty prý chodí výhradně sousedovi na jeho super krásný krátce střižený trávník, neustále si stěžuje. Každopádně hovna (i kočičí) prý obsahují některé důležité vitaminy...
|
Mery72 |
|
(3.3.2008 17:31:58) Bohužel nejen vitamíny, dcera po takovém kontaktu měla salmonelózu... podruhé bych to nechtěla zažít
|
MSteflova |
|
(3.3.2008 18:53:28) Žluťásku, a něco mezi tím? Zeleninu alespoň opláchnout a děti nesterilizovat?
|
|
|
|
Marka | •
|
(3.3.2008 21:54:24) A taky vajíčka škrkavek, články tasemnic a takovéhle verbeže.
|
gatto |
|
(3.3.2008 22:39:30) Proč verbeže? Jsou to přece také boží stvoření, ne? he he
|
Marka | •
|
(3.3.2008 22:48:20) Tak já ale netoužím dostat tyhle stvoření do svých nebo dětských střev. Ale jestli tobě to nevadí, tak prosím. jenže pak zas budeš brát další s...ky, které byly testované na zvířatech.
|
|
|
|
|
|
MSteflova |
|
(3.3.2008 12:44:32) Gatto, ale samotný fakt, že si pěstuješ zeleninu sama ti nezaručí bio kvalitu. Vzhledem ke špatnému stavu životního prostředí je celkem možné, že tvá zelenina obsahuje více dusičnanů, než ta koupená. Proto se i miminům doporučují příkrmy od HIPPu, jelikož je hladina dusičnanů a jiných látek v těchto příkrmech kontrolována. To "bez umývání od hlíny"také není nejlepší nápad, vzhledem k tomu, že se často do záhonů dostanou potulné kočky. My jich máme u nás na zahradě celkem dost. Bohužel, náš pes má asi poruchu identity, či co a kočky vítá, místo aby je vyhazoval Jinak jsem byla ochotná pro svou dceru koupit bio kuře "ať to stojí, co to stojí", jelikož ho nesní moc a mohlo by jí v mrazáku vydržet na celkem dlouhou dobu...ovšem když jsem ho našla v letáku Makra, udělalo se mi mdlo. Jelikož více než 500 Kč za 1kg kuřete prostě dát nemohu, leda bychom pak byli na chlebu a vodě
|
gatto |
|
(3.3.2008 13:28:13) Klasická argumentace... ach jo. A ty společnosti, které na výrobě rádoby-zdravých přesnídávek profitují a které dělají ohromnou reklamu, ty snad pěstují zeleninu na Marsu? Myslím si, že kdybys viděla na vlastní oči, jak se ta jejich úžasná a zdravá zelenina zpracovává, tak bys možná měla jiný názor. Mimochodem, nevím, kde jinde by společnosti vypátrali lepší půdu, než tu, kterou já mám. Možná stejně kvalitní, ale lepší? To těžko.
|
MSteflova |
|
(3.3.2008 14:01:21) Gatto, já nevím, jakou máš půdu S tou reklamou máš pravdu, zrovna zde někdo psal v diskuzi, že HIPP v nějakém testu neobstál. Nicméně uznej, že není půda, jako půda. A že pěstovat si zeleninu třeba blízko Spolany nemusí být to pravé. Četla jsem, že se dá složení tvé půdy zjistit, ale už si nepamatuji kde a za kolik. Mimochodem - já jsem také pěstovala vlastní zeleninu. Pravda, nejsem zrovna nadšenec, mrkev nebyla časem vidět v záplavě plevelu. Ale úroda byla. A pak ta toxoplasmoza - pokud zeleninu nemyješ a sem tam se ti nějaká kočka na zahradu připlete, může se opravdu stát, že jí lapneš z té půdy.
|
|
MSteflova |
|
(3.3.2008 14:05:14) Jinak tu informace o stavu půdy jsem, tuším, četla v MF Dnes. Bylo to součást Testu dětských příkrmů.
|
|
Bumbi&05,08,10 |
|
(3.3.2008 15:27:29) Gatto, my jsme nechali babičce udělat na zahradě rozbor půdy - dopadlo to katastrofálně, minimálně 20 let bude ze zahrady zelenina téměř jednovatá... JZD je od nás 3 kilometry, vojenský prostor 2 km. Půda celkem solidně promořená. A to si babička myslela, že není nad domácí zeleninku... Dneska už pěstuje jen rajčata v kýblech v dovežené hlíně, která má certifikát zdravotní nezávadnosti či co...
Jen, že VLASTNÍ ZAHRÁDKA NEMUSÍ NUTNĚ ZNAMENAT BIO, ALE MŮŽE TO BÝT MNOHEM HORŠÍ, JAK Z OBCHODU...
|
Insula |
|
(3.3.2008 17:00:35) Otázkou pak zůstává, odkud pochází ta pěstovaná BIO zelenina a ovoce. Musí si pěstitelé BIO potravin nechávat dělat tyto rozbory??? Ekologické zátěže mohou být i skryté. Nejen tam, kde by se to dalo předpokládat. A také jak často??? Situace se může změnit velmi rychle.
|
|
|
|
|
|
|
Ajtakrajta | •
|
(3.3.2008 10:50:49) Jinak jsem samozřejmě rozhodně nechtěla říct, že tímto lze obhajovat některé sebedestruktivní stravovací návyky. Ano, roli hrálo mnohem víc faktorů, nelze si dnes říct "no jo, tehdá mohli sníst tolik sádla, tak já můžu taky..." když člověk život prosedí před počítačem v teple, krmí se rohlíkama s párkem atd. Podle toho, co kolem sebe vidím, má prostě strava (a jiné věci) na zdraví markantní vliv. Ano, můžete mi jmenovat deset dědečků, co se ládovali špekem do svých 102 let, já zase vidím manželovo rodinu, kde je zelenina či pohyb sprosté slovo a umírá se tam do šedesátky výhradně na kardiovaskulární choroby.
|
Grainne |
|
(3.3.2008 11:01:55) Když už jsme u toho sádla, údajně je lepší smažit na sádle, nepřepaluje se (prý není nic horšího, než přepálený rostlinný olej, plný karcinogenů) a sádlo se tolik do potravin nevsakuje. Ovšem nemusíme jíst smažené pokrmy vůbec. Dost záleží na tom, jak si kdo přebere dostupné informace a jíst párek v rohlíku s chutí a jíst párek v rohlíku s pocitem, že téměž páchám sebevraždu, kupodivu je pro organismus rozdíl. Totéž je info o zjištění dvou druhů cholesterolu - jeden dobrý a jeden špatný. Nejsem odborník, nevím, který je který a kde se který nachází, ale to, co víme dnes, můžou být stále ještě neúplné informace a spoléhat na to, že bIO všechno vyřeší za nás nemusí být nejlepší cesta, zvlášť, když to někdo pojímá tak, že při tom nevidí napravo, ani nalevo.
|
Ajtakrajta | •
|
(3.3.2008 11:24:07) Měla bych poznámku k té konzumaci párku v rohlíku (nebo čehokoli) s chutí... Ano, na jedné straně je to pravda, tělo skutečně lépe stráví to, co jíš s chutí... ALE: to, na co máš chuť, do značné míry závisí na tom, jak se celkově stravuješ. Mám to na sobě velmi dobře ozkoušeno. Například při nedostatku chromu nás honí mlsná na sladké. Když si dáme u Mekáče hamburger a hranolky, máme chuť na colu k tomu. To ale neznamená jen to, že "je to pro nás v tuto chvíli nejlepší". Většinou to znamená, že tělo volá po dodání nějaké konkrétní látky, minerálu, vitamínu, který mu chybí (a který bohužel v oné cole taky není)... a když vitamín/minerál pořád chybí, tělo chce ještě... a ještě... a znovu. A ano, při konzumaci takovéhoto jídla máme libé pocity "zaplácnutí té správné díry"... problém je v tom, že ve skutečnosti ta opravdová potřeba našeho těla naplněna nebyla a pak se to tak trochu zacyklí... aspoň dle mé zkušenosti. Celý život jsem nebyla schopná ovládat své chutě na sladké. Jedla bych to celý den. Bez legrace, celý. V neomezeném množství. A s jakou radostí! Jistě, asi jsem to i lépe trávila... tedy lépe, než kdybych to jedla s nechutí... jenže poslední dobou čím dál častěji jsem na sobě po takovémto jídle cítila symptomy vysoké hladiny inzulinu... a po celkem krátké době zase hypoglykemie... a zase dokola... na hypoglykemii cukr... hodně inzulinu... zakrátko nedostatek. Když jsem změnila stravu, konzumuju víc zeleniny, mouku většinou celozrnnou, víc luštěniny, atd. najednou chutě na sladké přestaly. Hladina inzulinu je rovnoměrná, už se mi netočí hlava, mám tak o 200% víc energie. O to víc si to uvědomím, když občas zase "sklouznu" ke starým stravovacím návykům. Ano, i teď si dám sladké s chutí... občas... ale už nedovolím, abych svoje chutě a tělo dostala do toho začarovaného kruhu. Mimo něj je mi o moc líp :o) Občas prostě ani "s chutí" není přínosné. Asi většina lidí to co jí jí s chutí. Dospělý člověk je asi málokdy nucen jíst něco co nechce. Přesto nemají všichni skvělé trávení bez problémů...
|
majdaleenka +07+11 |
|
(3.3.2008 11:48:45) nechci, aby to znělo blbě, ale u mne docela funguje, že když mi něco chybí, mám na to chuť, živě si pamatuju, jak jsem asi tři týdny pořád jedla ryby, doslova "žrala" a pak jsem se zamyslela a koupila si sůl s jodem a ona ta chuť přešla, už je zase jen jím; spíš mám chuť na normální věci, co se opravdu dají odůvodnit vitamíny a tak, i když pravda, čokoládka se mi taky míhá před očima docela často aha, ale co piju po ránu vincentku, tak ne tak často, že by? tak jsem jí koukla na složení a on tam je chrom
|
|
|
suzann | •
|
(3.3.2008 14:10:57) U nás se odjakživa smaží na Ceresu, je to (podle nápisu na krabičce) sádlo určené spešl pro smažení a asi takové "light".
|
|
|
Insula |
|
(3.3.2008 12:14:56) Že by i geny???? Hmm.
|
|
|
|
|
Insula |
|
(3.3.2008 12:11:45) Přesně, o tom jsem psala výše.
|
|
Insula |
|
(3.3.2008 12:12:25) Přesně, o tom jsem psala výše.
|
|
MSteflova |
|
(3.3.2008 12:49:30) Ajtakrajto, ale sama víš, jak je to s tím průměrováním. Vezmi si třeba "průměrný plat" - a kdo ho má? Aneb ono známé - já sním celé kuře, ty žádné, ale v průměru jsme snědly obě půlku
|
|
|
Olina | •
|
(3.3.2008 13:51:02) Gatto pro jednou ti dám za pravdu. Kromě chudé stravy běžně ušli třeba 25 kilometrů denně. Můj děda byl taky takhle zdravý a celý život štíhlý. Zemřel ve 62 letech na mrtvici. Osud si nenalinkuješ.
|
|
Cindule (1 ještěrka, 15 m) | •
|
(5.3.2008 11:44:34) No gatto, asi jak kde. Můj děda s babičkou žil na vesnici většinu života. A tam se jedlo a (dodnes jí) masa jako o život. Neříkám, že na všech vískách, ale v zemědělském a úrodném kraji podunajské nížiny ano. Každý si chová všelikou drůbež (většinou kromě krocanů, kteří jsou velmi choulostiví), prasata, někde i mladé býčky atd. atd. Kolikrát jsem byla svědkem, jak se na oběd zařízlo hned několik kuřat. Vše se mastí sádlem, protože ho je automaticky po zabíječce dosti. Pravda, děda umřel poměrně mlád (65 letý), ale těžko říci, zda kvůli stravě nebo kvůli těžkým útrapám, která prožil v mládí (byl vězněný za války v Rusku, kde neměli skoro žádné jídlo. Jediné, co jim kolikrát zachránilo život bylo, že chytali vrabce, aby měli alespoň vývar.) Pravda je, že k tomu masu několikrát týdně také jedli hodně vypěstované zeleniny a obiloviny. Babička se dožila 80 let a umřela v ůsledku tragické nehody, nikoli kvůli zdraví.
|
|
|
|
Markéta, syn 6 l. | •
|
(3.3.2008 9:42:20) No smysl to určitě to má, jen nevím, jestli to v dospělosti zaručuje zdravý životní styl. Bílé jogurty syn jedl s chutí asi do dvou a půl, pak mu nějaká babička dala ochutnat pribiňáka a tím to skončilo. Jogurty odmítá jakékoli (je to KYSELÝ - no je, to je na tom právě to dobrý, ale kefíry a zákysy pije rád - zajímavé).
|
MSteflova |
|
(3.3.2008 10:51:29) Markéto, máme to podobné, dcera si navykla na lipánky a pribiňáky a bílý jogurt do ní už nenacpu(dříve ho jedla moc ráda). Ale když jí smíchám bílý jogurt s lipánkem, tak to vezme. Zkuste to.
|
|
|
Dana | •
|
(3.3.2008 15:57:46) Nemyslim si,že pokud je dítě od mala na knedlíkách a omáčce,tak nechcce jíst zeleninu. Jak jsi psala,že toto vidíš u sousedky.Já se přiznám,že BIO nekupuju,protože je drahé a nemám na to.Moje holka ( 3 roky) taky vyrostla na omáčkách,masu,knedlíkách a takový ty "nezdravý" jídla a zeleninu a ovoce miluje. I dítě,které je od mala ládováno zeleninou,jí nemusí chutnat.My dospělí přece taky nejíme vše,co nám kdo podstrčí.Je to o chuti a ne na čem jsme od mala vyrůstali.
|
majdaleenka +07+11 |
|
(3.3.2008 22:30:12) Možná ne, ale je pravděpodobnější, že ji bude jíst, pokud ho s ní seznámím a dostává ji pravidelně, leč nenuceně(a já ji jím také), než když mu ji jednou za čas v případě nutnosti (mrkev na průjem např.) zkusím nacpat, přičemž ji sama nejím. Někde jsem četla, že cca do dvou let si člověk "ustaluje, navyká..." chutě, takže podle toho, co servírujeme nejmenším, se budou podle této teorie stravovat později. Chápu, že "mekdonald a kola" se prostě obejít nedá, stejně jako sladkosti, všeho s mírou, že
|
parishilton |
|
(4.3.2008 11:24:52) Já si tedy vůbec nemyslím,že se člověk v dospělosti stravuje tak jak je vedený od dětství,ale záleží to každém jedinci,jaké informace přijme v průběhu života za své a podle nich se stravuje.Rozhodně to ale nemusí být ovlivněno tím,zda do něj matka ve dvou letech cpala bio kapustu.
|
majdaleenka +07+11 |
|
(4.3.2008 15:46:31) nemluvila jsem primárně o biokapustě, ale zdravějším způsobu stravování
|
parishilton |
|
(4.3.2008 20:42:53) majdaleenko,však já taky mluvila o zdravém stravování,bio kapusta je snad zástupcem zdravé stravy,ne?To je přece jedno,jestli je to kapusta nebo kuskus,pokud jde o zdravou stravu.Jinak,z toho jak nás ve škole kdysi údajně v zájmu zdravého stravování nutili ledacos sníst,tak já dodnes nepozřu např,porek,kapustu,vařený květák a další vařenou zeleninu.
|
majdaleenka +07+11 |
|
(4.3.2008 20:58:40) právě proto jsem se ohrazovala proti té kapustě, protože všeho moc škodí, nemám nic ani proti omáčkám, ale s mírou, prostě: strava má být vyvážená a má v ní tedy být všechno, že každý z nás něco nejí, to je jiná věc Nehodlám do malýho cpát něco, z čeho mu bude šoufl...
|
|
majdaleenka +07+11 |
|
(4.3.2008 21:02:58) právě proto jsem se ohrazovala proti té kapustě, protože všeho moc škodí, nemám nic ani proti omáčkám, ale s mírou, prostě: strava má být vyvážená a má v ní tedy být všechno, že každý z nás něco nejí, to je jiná věc Nehodlám do malýho cpát něco, z čeho mu bude šoufl...
|
|
|
parishilton |
|
(4.3.2008 20:44:04) majdaleenko,však já taky mluvila o zdravém stravování,bio kapusta je snad zástupcem zdravé stravy,ne?To je přece jedno,jestli je to kapusta nebo kuskus,pokud jde o zdravou stravu.Jinak,z toho jak nás ve škole kdysi údajně v zájmu zdravého stravování nutili ledacos sníst,tak já dodnes nepozřu např,porek,kapustu,vařený květák a další vařenou zeleninu.
|
|
parishilton |
|
(4.3.2008 20:45:09) majdaleenko,však já taky mluvila o zdravém stravování,bio kapusta je snad zástupcem zdravé stravy,ne?To je přece jedno,jestli je to kapusta nebo kuskus,pokud jde o zdravou stravu.Jinak,z toho jak nás ve škole kdysi údajně v zájmu zdravého stravování nutili ledacos sníst,tak já dodnes nepozřu např,porek,kapustu,vařený květák a další vařenou zeleninu.
|
parishilton |
|
(4.3.2008 20:45:46) pardon,nešlo vůbec vložit,tak je to tady víckrát.
|
|
|
|
|
parishilton |
|
(4.3.2008 11:25:16) Já si tedy vůbec nemyslím,že se člověk v dospělosti stravuje tak jak je vedený od dětství,ale záleží to každém jedinci,jaké informace přijme v průběhu života za své a podle nich se stravuje.Rozhodně to ale nemusí být ovlivněno tím,zda do něj matka ve dvou letech cpala bio kapustu.
|
|
Brukyna |
|
(5.3.2008 11:03:36) Uznávám, že pokud je dítě od malička na zeleninu zvyklé, jsou větší šance, že ji bude jíst i dál. Ale jisté to není. Syn i dcera jedli zeleninu přesně tak dlouho, než jim došlo, cca ve třech letech, že se můžou bránit a zeleninu odmítat. Přesto, že manžel i já zeleninu milujeme a jíme. O deset let později vzali na milost papriku a mrkev. Tak třeba to ještě není ztracené. Jenom bych tomu, k čemu nás rodiče vedou, nepřikládala takový význam. Pokud jsem si všimla, děti obvykle chtějí dělat a jíst a mít, přesně to, co mají ostatní. A je celkem fuk, co si o tom rodiče myslí.
|
|
|
|
dadula, 2 holky | •
|
(4.3.2008 21:40:10) Tomu se mezi doktory rika Churchiluv gen, ten taky kouril silne doutniky, hodne pil a nic mu to nedelalo. kazdy jsme holt jiny. Ja bio kupuju obcas, vetsinou mi prijde dost drahy, ale nevylucuju ho.
|
|
|
Jana, syn 3,5 | •
|
(3.3.2008 11:29:18) Ono je to složitější. Tak například u nás doma, když jsem byla malá (a moji rodiče dodnes) byl např. pojem "zeleninový salát" nebo i jen "zelenina" něco, co by nikdo u nás nevěděl, co to je. Nekecám, jediná zelenina, která se konzumovala, byla dušená mrkev (výjimečně), smažený květák a výjimečně okurkový salát, když jsme měli smažený řízek. No a já od prvního okamžiku, kdy jsem si začala hospodařit sama, jím zeleniny hory, nemůžu sníst nic, kde není alespoň nějaká zelenina a také hodně ujíždím na biopotravinách... Možná to bude i v genech a nejen výchovou :) Jinak autorku příspěvku chápu a cítím s ní moc, také jsem svým okolím vnímána jak biomaniak, a dokonce pro odlehčení jsem se ze své posedlosti také musela vypsat (http://deepwell.blog.cz/0802/mnam) Jana
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(3.3.2008 11:53:36) Já nejsem biomaniak, ale díky svým rodičům nemusím přehršel masa a už vůbec ne mastné - takový řízek prostě nepozřu. Chovali vždycky nějaké to prase, i více, bože, dodnes cítím ve vzduchu tu masnotu při zabijačce. A pak samo se jedlo maso, dokus se pašík nesnědl. Bléééé. Stejně jako ty, od té doby, co žiju sama baštím zeleninu, zeleninu a ještě jednou zeleninu (jednou jsem se dokonce se zeleniny kupované na tržnici přiotrávila ledkem )
|
Jana, syn 3,5 | •
|
(3.3.2008 12:04:45) :) ono asi zlatá střední cesta :)
|
|
brzobohatka |
|
(3.3.2008 12:05:49) jani, jak jsem psala Insule, taky jíme maso z domácí zabíjačky, no a pořád si myslím, že je lepší maso z prasete, který si sám vypěstuju, vím, co sežere, že se má dobře, že se proběhne na dvoře...a maso dáme do mražáku a nemusíme už (kromě ryb) celý rok maso nakupovat.
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(3.3.2008 12:22:33) No, jak jsem psala, jsem tím prostě postižená - protože my jsme fakt nejedli nic jiného, než se to prase snědlo. A naši navíc mají rádi takové ty těžké dušené masa v omáčce - s bramborem (já miluju rýži a těstoviny). Třeba bůček lze pomlít aspoň na sekanou, ale ne, u nás zásadně byl pečený, až z něho odkapávala mastnota. Takže asi tak, nic proti prasatům všeobecně, ale s mírou. Mimochodem, naši už tak taky nejí - mamka má špatný žlučník a taťka po prodělané rakovině jícnu hodně dlouho nemohl vůbec jíst maso a teď jen málo, libové a hodně pokousat.
|
brzobohatka |
|
(3.3.2008 13:49:58) hm, tak to se nedivím...často si člověk uvědomí, že je něco špatně až když onemocní...
|
|
|
|
|
|
|
|