Buřt |
|
(3.4.2024 14:12:11) V poslední době se hodně píše o škodlivosti vysoce zpracovaných potravin. Nejsem odborník, ale z jejich výčtu se mi zdá, že tam patří takřka většina běžné stravy - např. kupované pečivo, těstoviny, šunka, ovocné auromatické nápoje (takže třeba i ovocný čaj s aromatem ?), obilné tyčinky, sycené nápojed (takže třeba bublinková Magnesia je taky špatně ?). Další věci, které se tam řadí, mě už nepřekvapují - párky a další uzeniny, mražené polotovary, instantní polévky, pečivo balené jako např.tousťák., tavené sýry, sladkosti
Docela mě to zarazilo, neb jsem doteď žila v iluzi, že se moje děti stravují spíše zdravě, ale jsem-li k sobě upřímná, tak to, co mají nejraději, spadá do výše uvedených kategorií (musli, tortilly, toasty se šunkou, ovocný čaj, z hlavních jídel jako příloha těstoviny). Přitom nejedí moc sladkého a mají rády syrové ovoce i zeleninu. Jak je to u vás? Opravdu namená zdravé jídlo nutnost dělat všecho doma ?
|
Monika |
|
(3.4.2024 14:49:54) Tak, že nejsou nějak zvlášť zdravé standardní průmyslpové musli tyčinky mi přijde jasné, zejména pak ty "v jogurtu". Ale zase je to asi pořád zdravější než některé ještě horší potraviny a taky samozřejmě se budou lišit jednotlivé výrobky mezi sebou. Pokud jde o různá "aromata", tak asi záleží na tom konkrétním, ale tuším, že se jedná o jedno z těch kritizovaných "éček". U pečiva jsou asi horší různé ty "rozpékané" zmražené polotovary a nebo takové ty dlouhotrvanlivé "buchty" než standardní chléb a rohlík. Sycená přírodní minerálka (pokud je tedy vůbec sycená a nejedná se o přírodní "bubliny") asi bude mnohem méně zpracovaná než "pomerančová" Fanta ... U nás doma tedy vlastní chléb ani rohlíky nepeču (sladké pečivo se snažím, ale určitě alespoň půlky spotřeby kupujeme, možná spíš 2/3), těstoviny nevyrábím (a řekla bych, že zrovna v těch nic závadného mimo základní suroviny snad ani není?). Musli tyčinky jí jen dcera, ostatní výjimečně někde na túře (je to kompaktní a lehké), dají se mimochodem taky dělat "přírodně" doma, ale na to kašlu. Ovocné čaje v podstatě nepijeme (dcera někdy v zimě), piju zcela přírodní zelené a černé, případně bylinky (ale jestli je černý čaj nějak zdravější než "ovocný" s aromaty, to nevím, beru to dle chuti). Nealko nápoje pijeme spíš neslazené, resp. případně džusy (většinou ředěné), sladké limonády na výletech v restauracích (děti), doma výjimečně. Slazené minerálky si bere dcera na celodenní turnaje a soustředění (pije mezi zápasy nebo tréninky, při samotném sportu jen vodu). Šunku kupujeme, já se synem máme dokonce rádi i párky (kvalitní) Nikdy jsem to nepřeháněla se zuřivou snahou jíst "výhradně zdravě" ani u dětí to neprožívám nějak naplno. Stejně se různé trendy dost mění, jednou raději rostlinné tuky, pak spíš máslo, pak hlavně ne palmové tuky, vejce ne, potom zase ano ... U dětí dbám na to, aby to nepřeháněly se sladkým a hlavně, aby se hýbaly, pak se myslím, nějaká děsně nezdravá tatranka (na výletě), musli tyčka (po tréninku) nebo kofola ztratí
|
|
Fern |
|
(3.4.2024 15:02:00) Tak to je hodne naivni predstava o zdrave vyzive,spus rychla a pohodlna, napr.: -ty obyc.tortily z bile mouky ze jsou nejak zdrave? - bile toasty?+sunka s karcinogenni uzeninou - myslis ty ochucene musli plne cukru - testoviny obyc? Tyhle ja varim jen psovi,jinak doma jime vyhradne semolinove, a v restauracich si testoviny nedavam,bo tam serviruji taky ty nejlacinejsi sracky
A aby jidla bylo dost pro vsechny, tak se vydatne vse hnoji chemii,ovoce se strika chem.postrikem. Takze jsme takovi pokusni kralici,ale s plnxmi brisky,a to se pocita.
Zasadne nekupuji obyc.lososa z faremnich chovu a ovoce kupuji jen ze statu EU,kde se alespin muzu uklidnovat,ze nejake predpisy ohl.postriku ovoce se alespon z casti dodrzuji.
Pri poznavacce po turecku jsme videli cele lany skleniku a sadu s ovocem,ktere putuje i k nam a nedalo se tam bohuzel taky prehlednout spousta sudu s nakreslenou lebkou - v tom meli postriky a hnojiva na to "zdrave" ovoce. Takze ovoce a zeleninu,ktere nejsou ze zemi eu,zasadne nekupuji.
Z vyse uvedenych duvodu si nemyslim,ze vse vytrhne domaci vyroba,protoze naprosta vetsina lidi musi stejne nakoupit z ibchodu alespob ty nejzakl.vstupni suroviny.
Holt, zivot je zivotu nebezpecny a tak je treba k tomu vsemu pristupovat - s rezervou a vedomim,ze lidi umiraj furt a to nejen tu stari.
|
Buřt |
|
(3.4.2024 15:09:24) Fren samozřejmě nejchytřejší pod sluncem, jak jinak. Obyčejné těstoviny, no nečekám, že budou zdravé, ale čekám, že budou alespoň neškodlivé. Je mi jasný, že bílá mouka nemá moc výživovou hodnotu, ale ta představ, že je to přímo škodlivé, je teda nic moc. Pokud je uzení škodlivé (jako že je), je škodlivější uzený sýr než vařená šunka ?
|
Fern |
|
(3.4.2024 15:17:04) A bylo driv kure nebo slepice ?
Nechapu tvou potrebu upozornovat zde uz tak na tve zde proflakle snizene IQ tykve tim,ze Fern nejchytrejsi pod sluncem, - ty asi musis chodit kanalama,kdyz nemas podobne info,ktere lze obzvlast v dnesni dobe nacist a videt vsude mozne,ale chapu ty jednodussi lidi jako ty,pro ktere je to stale raketova veda a nejsou schopny to vse pobrat
Puvodne jsem ti odpovidala naprosto ve vsi slusnosti, takze ted se holt musim snizit na tvou uroven a odepsat ti neco taky "velmi mileho",kdyz si o to rikas.
Nakonec trebas to zde rozproudi to umirani a unylost. Ze, baby?!
|
|
Monika |
|
(3.4.2024 15:19:30) Buřte, řekla bych, že řeči o tom, jak "bílá mouka nemá výživovou hodnotu" jsou pěkné rouhání rozežraných "západních" společností. Jasně, že když někdo bude jíst jenom pečivo z bílé mouky bez ničeho, tak bude podvyživený, ale bílé pečivo v rozumném množství jako příloha k nějaké "bílkovině" plus ovoce a zelenina je podle mého naprosto v pohodě a není třeba šílet ...
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.4.2024 15:28:19) Myslím si, že bílá mouka není škodlivá. Akorát, když se jí ve velkém množství, jde na tloušťku.
|
TaJ |
|
(3.4.2024 17:14:13) Inko, co myslíš tím velkým množstvím? My celé roky kupujeme rohlíky i chleba jen z bílé mouky, i toustový, doma peču hodně různé koláče, buchty, bábovky...taky z bílé mouky, těstovin jíme hodně, kupujeme tedy jen ty z semolinové - z tvrdé pšenice. Vlastně jinou, než bílou mouku jsme nikdy nepoužívali a přesto nikdo tlustý nejsme. Já si už celé roky držím bez jakýchkoli omezení váhu 62-64 kg, syn má na cca 170 cm teď asi 50 kg. Manžel nepatrnou nadváhu má, ale u něj to dělají hlavně léky a taky to, že moc nemůže provozovat nějaký aktivnější pohyb. Jinak nikdo z nás nesportuje, když nepočítám běžné procházky a výlety.
|
Len |
|
(3.4.2024 17:23:17) TaJ, zalezi na organismu, nekdo opravdu po bilem pecivu znatelne pribira. Nebo se jinak usazuje tuk, casto na brise. Je to jak bilou moukou, obilim pouzitym k jejimu ziskani, jak psala Tatramelka, zpracovanim + temi pridavnymi latkami... Tech faktoru je vic.
|
Buřt |
|
(3.4.2024 17:38:03) TaJ, když už člověk doma peče, tak je fakt škoda nepoužít jinou mouku než jen bílou. Když dáš třeba půl celozrnné špaldové, tak to chuť nezhorší a dost to zlepší právě ty výživové hodnoty, vlákninu apod.
|
babi_ |
|
(3.4.2024 17:41:32) Jestli jsou všichni doma zdraví i s tou náloží bílé mouky, tak co by nahrazovala
|
Buřt |
|
(3.4.2024 17:47:10) Nevím, babi, já mám ráda takové ty háčky, kdy jídlo ozdravím bez ztráty pochutnání. Je to taková hra Děti by mi kefír nepily, ale bábovka je ho plná :) A tak podobně.
|
Buřt |
|
(3.4.2024 17:50:03) Ech, mělo tam být hacky a ne háčky . Do polívky vždycky dám třeba pohanku nebo kroupy, do bramborové kaše se leccos schová:) Pomazánky plný tvarohu a tak.
|
TaJ |
|
(3.4.2024 17:58:27) Buřte, do polívky celkem jo, ale do bramborové kaše u nás teda rozhodně nic neschovám...😉
|
Buřt |
|
(3.4.2024 18:02:07) Já tam schovávám celer, psst
|
TaJ |
|
(3.4.2024 18:44:22) Buřte a to tam fakt ten celer nepoznají? My celer nemáme moc rádi, nedáváme ho ani do bramborového salátu, ani do bramboračky, mně právě přijde takový moc aromatický.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(3.4.2024 18:08:43) Burte,nechci ti kazit radost,ale nejsou hlavním výživovými přínosem kefíru oproti mléku živé kultury, které ovšem po upečení bábovku už moc živé nejsou?
|
TaJ |
|
(3.4.2024 18:41:41) Moniko, to si právě taky říkám, že tepelně upravené už to asi nebude ono. Já dávám ten kefír apod. do lívanců, ale proto, že nám to chutná, jinak jíme jogurty, nebo občas i nějaký ten kefír, syn teda ne, ten má radši Actimel 😉
|
Monika |
|
(3.4.2024 18:45:55) No, on ten kefír je v pečivu dobrý asi taky právě kvůli tomu, že těsto "přikypří" (myslím, že je to právě důsledek umírání těch kvasinek nebo co je to za kultury), ale to, kvůli čemu se považuje za zdravý kefír v původním stavu, to už v bábovce ani lívancích není ...
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(3.4.2024 17:55:57) Buřte, můžu to zkusit, ale jestli to projde u syna, to netuším. Ale zkusím. On už jako malý odhalil i jednu jedinou syrovou mini jahůdku, kterou jsem úplně na kaši rozmačkala do jahodové přesnídávky, kterou normálně jedl. A odmítl, po první lžičce už si další prostě nedal. Jinak se taky snažím maskovat, kysané podmáslí dávám do těsta na lívance a tak.
|
Len |
|
(3.4.2024 18:06:42) TaJ, jo, moje deti objevi vsechno. Kefir teda davam do chleba, to neni problem, ale nevim, jestli to v necem ma prinos, ta probiotika se celkem jiste peceni ztrati. Ale jemne namletou celozrnnou mouku v mensim mnozstvi do peceni propasuju, stejne jako jemne mlete mandle a orechy. Ovoce a podobne nema sanci pres syna projit, presne jak pises, v presnidavkach to okamzite poznal, kdyz uz jedl sam. Dokud jsem krmila, tak snedl naprosto vse, takze mel alespon prvni tri roky uplne tip top zdrave
|
TaJ |
|
(3.4.2024 18:36:31) Len, no tak syn to nejedl ani když jsem ho krmila, zato tak do roka jedl i jiné ovoce, i třeba jáhly apod. Pak se něco stalo a potom už to byly jen suché rohlíky, suché těstoviny, jeden druh jogurtu, dva druhy ovocné přesnídávky a mléko. K pití jen čistá voda, takže jsem ty vitamíny nemohla dohnat ani vymačkanou šťávou z ovoce. Nic jiného, než mléko a vodu nevypil. Tohle byl na dost dlouho celý jeho jídelníček. Navzdory tomu nebyl nikdy moc nemocný, ani pak ve školce ne...
|
|
|
|
Monika |
|
(3.4.2024 18:36:58) Buřte, myslím, že tenhle názor, že "škoda nepoužít jinou mouku než bílou" je spíš otázka "náboženství" než nějaké vědecké skutečnosti. Do sladkého pečiva se bílá mouka dává tradičně, různé celozrnné se podle mého hodí jenom někam, i když samozřejmě každý podle svého. Prostě kus bábovky je něco, co není samo o sobě "vrchol zdravé stravy" s bílou ani jinou moukou, ale když si dá člověk malý kousek ke kávě nebo si dá bábovku třeba s jogurtem a kusem ovoce k snídani nebo svačině a pak se projde do školy nebo práce nebo někam kus pěšky, je všechno zcela v pořádku
|
Monika |
|
(3.4.2024 18:38:55) Mimochodem jsi mi připomněla Báru Polákovou v nedělním charitativním díle Peče celá země - vypadala fakt skoro naštvaně, když vyhrál Písařík a její (krásný, vkusný) beránek nebyl moc dobře hodnocen kvůli chuti (skoro bez cukru, nějaká rýžová + ještě jiná "zdravá" mouka ...), komentovala to jako "vítězství bílé mouku a cukru"
|
|
Len |
|
(3.4.2024 18:44:29) No, to zase zalezi na mouce. Treba spaldova jemne mleta celozrnna je do sladkeho peciva vyslovene vhodna, jednak mene lepku (sladke pecivo bez kvasnic nebo kvasku nezraje, takze se ten lepek nemeni) a za druhe je vyslovene sladka, v pecivu skutecne dobra. Davam ji skoro vsude v primerenem mnozstvi.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(3.4.2024 19:16:49) "špaldovou mouku nikam nepropašuješ, i jedna lžíce v půl kile bílé mouky bude cítit"
Necítím nic. Používám špaldovou běžně místo pšeničné nebo v nějakém poměru přimíchávám, bílou i celozrnnou. Cítím pohanku, kukuřici nebo rýži, když dominují, ale špaldu ne.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(3.4.2024 19:22:07) Fakt ne? Mně přijde, že má velmi typickou chuť a vůni... Osobně mi zase tolik nevadí, ale děti to vůbec nepozřou...
|
Ropucha + 2 |
|
(3.4.2024 19:28:44) Rose, možná mi chybí nějaká chuťová a/nebo čichová buňka , ale zrovna špaldu fakt vůbec nijak výrazně necítím
|
Len |
|
(3.4.2024 19:37:23) Spaldu taky necitim. Ale jak jsem psala, celozrnne mouky strasne rychle zluknou a ne kazdy to citi. Mnohokrat jsem prinesla zluklou z obchodu, nebo ji dostala postou. Je jinak citit, jinak chutna. Ale pokud je rec o bile spalde, tak je jen sladsi nez bezna psenice a i sladce voni. Nepochybuju, ze nekomu to muze vadit.
|
|
|
Půlka psa |
|
(3.4.2024 19:36:11) Špaldu nepoznám vůbec. Rozpoznám mouku pšeničnou celozrnnou a bílou, ale z jakého druhu pšenice je, to necítím ani trochu.
|
|
|
babi_ |
|
(3.4.2024 19:27:47) Každej asi cítí něco jiného, jinak, jiné věci mu vadí... já jsem třeba celkem chuťový ignorant, ale v bábovkách apod. cítím i jen špetku kypřícího prášku. A vadí mi. Netuším, proč zrovna ten Různé mouky jsou mi asi jedno - chutná to třeba jinak, ale proč ne. Sama když už peču, tak buď piškot bez kypřidel - jen domácí vajíčka, bílý cukr a bílá mouka, nebo kynuté koláče na plech s živým droždím, taky bílé jedy a domácí vejce, k tomu spousta ovoce, takže toho těsta dole je jen tak, aby to vůbec nějak šlo přemístit z plechu někam. A drobenka klasická. Tak to mám ráda, ale jím malý kousek a mám radost, jak se ostatním strávníkům dělají boule za ušima... už jsem i típla blbý pocit, že je vlastně trávím, protože když oni běžně konzumují bílé pečivo a různé sladké pečivo ze supermarketů, tak můj ovocný koláč je snad nedobije
|
Ropucha + 2 |
|
(3.4.2024 19:33:44) Babi, kypřící prášek také cítím a vadí mi. Nevadí mi ten s vinným kamenem, bez fosfátů, to byl před lety pro mě potěšující objev, který mi výrazně pomohl.
|
babi_ |
|
(3.4.2024 19:38:08) Ropucho, možná by mi taky ten s vinným kamenem nevadil, ale už jsem si tak zvykla fungovat bez prášku, že jsem to nevyzkoušela a nevyzkouším. Nabízet ho hostitelům den před návštěvou u někoho, kdo mi patrně nabídne buchtu, nebudu
|
Půlka psa |
|
(3.4.2024 19:40:50) Prdopeč cpu všude, kam můžu. Obvykle v řádově větším množství než je v receptu.
|
babi_ |
|
(3.4.2024 19:54:07) No, a to je právě to - někomu prdopeč chutná nebo ho nevnímá nebo ho vnímá neutrálně, někomu vadí. A jsme u starého dobrého "proti gustu žádný dišputát". Ovšem vysvětluje to, proč jeden vnímá jiný druh mouky, a druhý ne.
|
|
|
|
Rodinová |
|
(3.4.2024 21:40:19) Jj, kyprici prasek s vinnym kamenem je super vynalez
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(3.4.2024 19:46:17) Prdopeč taky cítím, ale nijak mi nevadí... Asi to bude trochu i o tom, na co je člověk zvyklý z dětství Další, co mi třeba v pečivu vadí, je kurkuma - často ji používají do veganského pečiva pro barvu (náhrada žloutku) nebo bývá v sušenkách - ty jsem kvůli tomu přestala jíst skoro úplně...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.4.2024 20:00:18) Prdopeč taky nevnímám.
|
Begonie |
|
(3.4.2024 20:25:43) Prdopeč nijak nevnímám. Ale nemůžu koriandr, ten mi chutná jako mýdlo. Tuhle jsem četla, že to je dané geneticky
|
Půlka psa |
|
(3.4.2024 22:20:50) Kdysi mi koriandr chutnal jak mýdlo s ropou, ale už ho miluju. Geny se přitom nezměnily ani mně, ani tomu koriandru.
|
|
|
|
|
|
Jojona |
|
(3.4.2024 20:30:45) Mam ted spaldovou hladkou od Babicky (nejak tak se ty mouky jmenuji) a nebyla odhalena. Pekla jsem po nekolika letech neco sladkeho, ale spaldovou jsem se do jidla snazila pasovat vzdycky. Ja jeji chut miluji
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.4.2024 19:58:03) Špaldu nepoznám ani když je to jenom z ní.
|
|
neznámá |
|
(3.4.2024 20:48:13) Já špaldu cítím jako oříšky, takže příjemně do slaného i sladkého pečení. Používám ji hodně. Prášek do pečiva také cítím, když je ho málo nevadí mi, ale když je ho více, cítím mydlinky.
|
Buřt |
|
(3.4.2024 21:36:08) Tu špaldu mi doma také nikdo nereklamuje. Jo, výsledný moučník chutná maličko jinak, než když tam bude jen bílá pšeničná, ale podle mě ne hůře. Fakt mi to chutná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(3.4.2024 18:25:14) Fern, a ty myslíš, že semolina je zdravější než normální pšenice? Vyvedu tě z omylu. Má sice nižší glykemický index, ale je totálně přešlechtěná, je nabušená lepkem. A příliš přešlechtěné vysocelepkové obyloviny jsou v podezření epidemie celiakie a alergie na lepek. Proto je z pšenice nejzdravější špalda, ta má lepku méně. Snížit glykemický index moučných jídel zdravě jde tím, že se použije celé zrno, ne omleté a namleté na bílou mouku.
|
vlad. |
|
(3.4.2024 18:34:19) Magrato, přesně tak, semolinové se díky vysokému obsahu lepku nerozvaří, drží tvar a omáčku, nelepí se, glykemický index mají nižší, to je výhoda, ale nic super zdravého to není, hezky vypadají to jo.
|
TaJ |
|
(3.4.2024 18:38:24) Vlad, já jsem to nikdy moc nezkoumala, nám ty semolinové prostě chutnají víc.
|
|
|
Fern |
|
(3.4.2024 18:55:54) Magrafo, doma delam testoviny ne moc casto a pomerne stridme porce,takze lepek nas urcite nezabije,naproti tomu si MM rad dava testoviny casteji,ma je hodne rad a to uz je v tech restikach,globusu,takze je super,dle tveho psani,ze ty obyc.testoviny taky maji nejaky prinos.
Zacala jsem pri peceni kolacu,strudlu pouzivat mouky 50:50, takze trebas obyc.hl+celozrnou(ci spaldovou)hladkou.
|
|
|
|
babi_ |
|
(3.4.2024 15:05:02) Určitě se tvoje děti stravují spíše zdravě, protože je možné se stravovat daleko nezdravěji - i s těmi uzeninami, instantními polévkami, taveňáky a sladkostmi...
Moje (dávno dospělé) děti se doma stravovaly poměrně zdravě (asi jako tvoje) spíš shodou okolností již před všeobecnou známostí toho, že průmyslově zpracované potraviny nejsou zdravé. To se začalo psát až později. Když se nad tím člověk zamyslel - co všechno se do základních potravin přidává, přišlo mi to jako "aha! moment", že je to přeci jasné, a jak jsme mohli tak dlouho např. milovat instantní polévky na cestách, a moje maminka blahé paměti i běžně doma. Klasická hláška "Samozřejmě, že je z pytlíčku. Znáš snad nějaký jiný způsob?". Zdravá svačinka na výlet místo tatranek muslityčinka (ne, není o mnoho lepší :) a další a další.
Takže až na stará kolena, kdy děti jsou z domu, se stravuji zdravěji. Dává mi smysl paleo, i když ne úplně jako odkaz na pravěk (není důvod, proč bychom měli prosperovat na tom samém, co pralidi), ale pro ty co nejméně zpracované potraviny. Ne že bych jedla jen paleo, ale nemám iluze, že těstoviny z rohlik.cz jsou zdravé.
K aroma v ovocných čajích - no jistě, žádné přidané aroma nevěstí nic zdravého.
Jako se vším jde ale o míru a celkovou skladbu jídelníčku. Odhaduji, že to u vás nebude nic zas až tak špatného
|
|
Len |
|
(3.4.2024 15:12:15) U nas je velika kampan "real bread", zverejnuji slozeni bezneho chleba v supermarketu a toje hrozne cteni. PEcivo je samozrejme veskere to same. Ja se pri vlastni vyrobe chleba bohuzel nevyhnu obohacene mouce, protoze to tu ze zakona vsechna prodavana byt musi. Vcetne te dovozove,kterou jsem to resila do Brexitu. Takze mam v komore pytle obili, sama si mouku melu a zacala jsem pect 50-100% celozrnny chleb. Do sladkeho a bilych housek/rohliku toho bohuzel tolik nepropasuju, ale stejne v pecivu mam tak petinu ingredienci oproti kupovanemu. Testoviny kupuju vyrobene v Italii, takze ani ta semolina, ze ktere jsou vyrobene, neni obohacena. Jine ingredience tam nejsou. Deti tedy jedi i cokoladky, susenky atd., ktere doma nevyrabim, takze necemu vystavene jsou, ale alternativa domaci bez podivnych prisad tu vzdy je a zejmena starsi dite na to kupodivu docela slysi.
|
Monika |
|
(3.4.2024 15:14:06) Len, a čím se obohacuje ta mouka a proč je to povinné?
|
Len |
|
(3.4.2024 15:20:21) Moniko, podle zakona z konce ctyricatych let, kdy lide po valce uz uplne odmitali tmave pecivo a vlada mela pocit, ze do nich nejak ty stopove prvky musi dostat. Od te doby je kazda bila mouka obohacena vapnikem, zelezem, niacimem a thiaminem (nevim, jestli ty dva posledni nemaji jine ceske nazvy, je to B3 a B1).
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.4.2024 15:31:30) A to je něco škodlivého, že si kvůli tomu meleš obilí?
|
Len |
|
(3.4.2024 15:36:27) Inko, ja si ho sama melu hlavne kvuli chuti, za druhe proto, ze celozrnna mouka strasne rychle zlukne. Ale zvysila jsem kvuli tomu mnozstvi vlastni mouky v chlebu, to jo. Niacimine byl nedavno oznacen jako karcinogen a uz se vede debata o tom, kolik ho v te mouce vlastne je. Taky trochu meni vlastnosti mouky, jinak to kyne, ale to si umim prizpusobit. Do Brexitu jsem proste kupovala italske a francouzske mouky a bylo, ted se tomu uz nevyhnu a nadsena z toho nejsem, ale protoze uz tu snad tak dlouho nebudu, tak se s tim prozatim nejak vyporadam.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.4.2024 15:42:30) Aha, kvůli chuti, to chápu. A pak máš jistotu, co v tom chlebu je.
|
Monika |
|
(3.4.2024 15:45:20) Inko, když to bude někdo chtít prožívat ještě víc, tak může řešit, co asi tak všechno je v tom obilí, co si sám doma mele, kdepak asi rostlo, jak to hnojili, stříkali, jaké je na poli ovzduší, jak se to převáželo, skladovalo ...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.4.2024 15:50:26) To už by se ale pak musel akorát zbláznit.
|
Monika |
|
(3.4.2024 16:17:07) Inko, tak ona taky existuje taková nějaká diagnóza pro lidi, co řeší stravování přepečlivě až chorobně (což může skončit tím, že nejsou schopni/ochotni jíst skoro nic, protože ...).
|
Beat |
|
(3.4.2024 16:28:52) Len, OT. Jak se ti daří vyhnout se molu ve spíži? Já s nim teď asi dva měsíce bojuju, zrovna dneska mám vyhrazeny den na boj. I když mám 80% věci zavřených v krabici, svině je tu.. Jela jsem dneska do Ikea dokoupit dalsi krabice a vse vyndavam, meju, strikam nějakým bio postrikem. Šílený. A právě protoze pecu doma chleba, mám tu te mouky víc. Ale pytle ne. Vždy jen tak 1-2kg od každé. No šílený.
|
Len |
|
(3.4.2024 16:39:36) Beat, ja to zatukam, nikdy jsem nemela doma moli invazi, krome nekolika ceskych hrubych, jednou jsem si dovezla od mamky rok proslou omylem a tam byli a jednou z ceskeho obchodu tady. Ale zustalo to teda v ramci sacku, dal se nesirili. Ceske mouky skladuju jinde nez zbytek, v italskych a francouzkych nejsou nikdy, anglicke mam po kile a pul, balicky jsou zavrene v plastovych krabicich, a zatim taky nic. Italskou 00 mam jako zakladni mouku a kupuju 25kg pytel parkrat za rok, 10kg manitoby a pak ruzne specialky po peti nebo mene kilech.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(3.4.2024 16:54:05) Ahoj, přilepím se také se svým OT. Beat: Slova žen bylo úžasné doporučení. Moc děkuji. Jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky. A příběh Trochu klidu je ❤️ - já to tedy tak daleko nedotahla, ale denně už 8 let jezdím kolem věznice. Bylo období, kdy jsem takhle uvažovala😂. Matka Ryška - takhle bych jednou chtěla žít... .
Add.MOLI: bojovala jsem v loni i předloni. Co mi hodně mi fungovalo, byly lepící papírky. Ty jsem nakoupila v DM do každého šuplíku, košíku, zákoutí a oni se tam nachytají. ...pořád jsem hledala v čem jsem je přinesla. Ale říkáte, že oni prostě i jen tak přiletí a zahnízdí z jara. Já všechny potraviny předkládají, uchovávám v dozách a krabičkách, presypávám a stejně jsme je měli 2 roky za sebou.
|
Beat |
|
(3.4.2024 19:44:52) Tatramelko, to jsem rada. Matku Ryšku si pamatuju, ale Trocha klidu jsem si teď šla oživit. Celkově plánuju, ze si knížku musím po par letech zas přečíst.
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(3.4.2024 15:53:00) Tak ja kupuju bio obili az wildfarmer obili, to je i vcetne seminek ruznych "plevelu", protoze pri jejich neniceni proste v obili rostou. A chutna teda skvele, krasne voni.
|
|
babi_ |
|
(3.4.2024 16:04:01) "co asi tak všechno je v tom obilí, co si sám doma mele, kdepak asi rostlo, jak to hnojili, stříkali, jaké je na poli ovzduší, jak se to převáželo, skladovalo"
No to samozřejmě člověk, který si sám dome mele rozhodně řeší, jinak by to postrádalo smysl
|
|
|
|
|
|
Monika |
|
(3.4.2024 15:41:48) Len, aha, to se teda ale v ČR nedělá, ne? Tady se snad obohacuje jenom sůl jodem (když nejíme ty ryby). A to lidé v GB jedli po válce to bílé pečivo samotné, bez jiných zdrojů vápníku, železa a toho dalšího? U nás bych řekla, že naopak v těch dobách se bílé pečivo považovalo za "lepší" z hlediska všech možných zdravotních rizik, tedy s ohledem na trávení, bych řekla? Je to zajímavé ...
|
Len |
|
(3.4.2024 15:50:57) Moniko, ja se prave v te "Real Bread" kampani docetla, ze po valecnem chlebu, ktery byl zasadne tmavy, chteli lide ten bily, ktery byl i predtim jen pro vyssi vrstvy. Ja si prave rikam, copak ten chleb jedli samotny, aby se to tak resilo? Ale takhle to bylo oduvodneno. Ja na to poprve prisla v roce 2008, kdyz se dcera uplne osypala ekzemem a alergolog rekl, ze to muze byt z chleba, protoze je zname, ze jedna z tech pridavnych latek je castou pricinou alergii a zejmena koznich ekzemu. To jsem zacala pect vlastni chleba. A prave dcera se obcas osype, kdyz ma vic kupovanych veci, vetsinou prazdniny, kdy nestiham ten prisun jidla z vlastni vyroby
|
Len |
|
(3.4.2024 16:49:56) Jeste tady, informace o tom, proc se kdysi zacaly pridavat ty pridavne latky do mouky (zacatek behem druhe svetove a pak kvuli limitovanemu jidelnicku povalecne Britanie): https://www.bakerybits.co.uk/bakers-blog/what-is-flour-fortification
|
|
|
Dooly. |
|
(3.4.2024 16:07:09) Moniko, za lepší z hlediska trávení se bílé pečivo u některých diagnóz onemocnění trávicího ústrojí, napr. Ultracelozni kolitidy, považuje dodnes.
|
|
|
|
|
Buřt |
|
(3.4.2024 15:15:50) Len, jo, právě to pečivo je dost strašné, v běžným obchodě typu Lidl, Albert je to buď čerstvý bílý rohlík nebo něco třeba alespoň se semínky či celozrnnou moukou, ale zas rozmrazené a s aditivy. Složení chleba taky docela masakr.
|
Len |
|
(3.4.2024 15:29:21) Burte, jo, vsechno to kupovane pecivo je na tom podobne. Tady je normalni chleb ten toastovy, nechapu, podle meho je nechutny, levny taky moc neni, od covidu je cena na dvojnasobku ceny pred covidem a je v tom jeste vic hnusu, driv pomerne rychle zplesnivel, ted vydrzi i dva tydny bez viditelne plisne, to je nejakou chemikalii.
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(3.4.2024 15:25:21) Já to dělám tak, že nečtu co se píše a když už náhodou něco přečtu, pustím to druhým okem ven.
Jím všechno k čemu se zrovna dostanu a co mi chutná - což je skoro vše. Jsem najedená docela rychle, občas se přežeru, ale jinak jím poměrně málo a střídmě. Váhu si nenásilně držím celá léta, nesportuju. Pochutiny jím jako pochutiny, t.j. občas. Nedodržuju žádná přikázání ani doporučení, prostě se každý den najím něčeho jiného. Hodně ráno, trochu v poledne a trochu večer. Jím všechny bílé jedy a vysoce zpracované potraviny, protože to je svět, kde žiju a moje tělo i soustavy si s tím uměji poradit. Někdy si dám něco kvalitního, většinou si dávám něco nekvalitního. Sním ústřici i sekačku s vlašákem na stojáka.
Neřešte, a úměrně jezte. Přežijete.
|
|
Stáňa * |
|
(3.4.2024 16:27:42) Snažím se jíst zdravě, jím prakticky jen "prvosuroviny" a bio. Máme bio maso, bio vejce, vlastní zeleninu a ovoce až do jara. Jím hlavně bílé jogurty s medem. Ale samozřejmě dám si občas pečivo, ochucený jogurt, sýr nebo 96% šunku. A dost často peču sladké, takže cukr.
manžel má obědy v restauraci, tam si vůbec nedělám iluze. Syn nemá školní jídelnu, takže jí to, co uvařím. Ale denně má toasty se šunkou a sýrem. Den za dnem, rok za rok. Má to prostě rád :)
Ohledně té mouky, myslím, že kdyby se tady do toho uměle přidávaly vitamíny, tak by to muselo být zmíněné na obalu. Stejně jako to je u cereálií. Schválně si to vyhledám.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(3.4.2024 16:33:19) Nevím co jsi kde četla, ale zdá se mi, že to trochu motáš. Všichni víme, že nejlepší je vařit od základu, ze základních surovin. Cokoliv průmyslově zpracované už je nezdravé. Musli tyčinky nejsou nic zdravého, protože jsou plné cukru, konzervantů a pojidel. To také není žádné tajemství. Když chceš zdravou variantu, namíchej si vločky, ořechy a sušené plody sama. Sycené nápoje není to samé co minerálka. Ani minerálky by se neměly pít ve větším množství. Jednak kvůli těm minerálům (tělu stačí minimum co získá ze stravy), jednak kvůli plynům. Nejlepší je čistá voda. Aromatizovaný čaj - už to slovo - aroma - je umělé Ale to by se jeden zbláznil, kdyby to měl všechno hlídat Kdo z nás má možnost pěstovat brambory, rýži, obilí a z něho dělat vlastní mouku? Mít vlastní chov a vlastní vejce? Takže klid. Jezte co máte rádi a nepřemýšlej o tom.
|
|
TaJ |
|
(3.4.2024 17:07:43) Buřte, my jíme tak nějak od všeho něco. Když vezmu, co má rád syn, tak to jsou těstoviny jako příloha k různým omáčkám, rohlík s máslem, tvrdým sýrem a šunkou a k tomu jablko, tousty se šunkou a sýrem, různé doma pečené bábovky a koláče. Nekupujeme takové ty vyloženě polotovary, hotové omáčky, polévky z pytlíku, hotová balená chlazená jídla apod. Pečivo tedy kupujeme - nejčastěji klasické bílé rohlíky a podmáslový Cvrčovický chleba, balený tousťák. Sladké pečivo převážně peču doma, ale nějaká ta sušenka, nebo čokoláda se u nás vždycky najde. Z ovoce teda syn jí jen jablka a poslední dobou občas sem tam i mandarinku, ze syrové zeleniny jen okurku. Vařenou zeleninu v polévce, nebo jiných jídlech normálně jí. Pijeme černý čaj, syn ovocný čaj, sem tam jablečný mošt, občas vodu se šťávou (kupujeme jenom sirup Yo, jiné nám nechutnají). Jinak nějaké balené nápoje, limonády apod. téměř ne, jen v létě sem tam Kofolu, nebo Pepsi...ale po zbytek roku prakticky vůbec. Hodně vaříme doma, máme velikou spotřebu vajec, mouky, polévky teda zahušťujeme jen rozmixovanou zeleninou, tam žádnou mouku nedáváme. Koření většinou klasické jednodruhové, nekupujeme žádné Podravky, Maggi, bujóny apod. Používáme kečup, hořčici, tatarku a sojovou omáčku. Snažíme se vařit spíš jednodušší jídla z několika málo základních surovin, než nějaké polotovary a hotové výrobky. Ale někdy taky něco koupíme, nemáme čas, ani síly dělat doma všechno možné. Ani dost surovin, ze zahrádky sice něco málo máme, ale na nějaké zavařování a uskladňování to rozhodně není. Chleba jsem doma ještě nepekla, to bych musela dostat tip na nějaký, který má měkkou kůrku, nemáme rádi křupavou, proto jsme si oblíbili ten podmáslový chleba, ale kupujeme ho tedy barbarsky balený a krájený. Rohlíky jsem zkoušela péct doma, byly moc dobré, ale nejlepší byly ten den, kdy jsem je pekla, druhý den ještě jakž takž, třetí den už byly tvrdé, ale pravidelně bych to doma péct nechtěla, ráno na to fakt čas není, v noci už by se mi do toho po celém dni v práci taky nechtělo a to abych pekla každý den. Syn snídá chleba s lučinou, já chleba s máslem a medem, manžel jak kdy, na svačinu do školy chce syn už několikátý rok rohlík s máslem, tvrdým sýrem a k tomu většinou jablko, nebo kousek nějakého domácího koláče apod.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(3.4.2024 17:07:51) K tématu asi nemám nic. Už jsem to tu párkrát psala jak nakupuji a vařím.
Snažím se podporovat místní farmáře a obchody, výrobce.
Spíš mě zaujalo téma té pšenice. Ona není pšenice jako pšenice. Také se o tom dá dost informací dohledat, když to někoho zajímá.
Pamatujete si za našeho dětství, jak bývalo obilí vysoké? ...všechno se dnes geneticky upravuje, rychlí a půda se využívá na mrť. Je to hodně obsáhlé téma. Smrt není ta bílá mouka, ale to kolik jí konzumujeme a v jaké podobě. ...a jestli nám v té formě vlastně dává to co bychom od ní očekávali? ...a ještě z toho uděláme v Lidlu, Billem, Kauflandu a v jiných mražených polotovar, nedokynutý, přemražený...
|
Tatramelka+3 |
|
(3.4.2024 17:12:57) A ještě k čajům - voňavých bylin, květů, listí a kořínků je plná příroda. A když nemám nebo jsem líná, kupují v lékárnách vážené byliny.
Ve skleněné konvici čaj krásně vypadá a když se po snídani hodí džbán do lednice, je to odpoledne osvěžující drink.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(3.4.2024 19:20:32) "... vážené byliny. Ve skleněné konvici čaj krásně vypadá a když se po snídani hodí džbán do lednice, je to odpoledne osvěžující drink..."
No tak zrovna tady bych byla opatrná, ty byliny by se povětšinou neměly louhovat celý den... No a že některé byliny nejsou vhodné k dennímu užívání, by se mělo asi připomínat taky častěji... (čímž nezpochybňuju, že ty to víš a třeba i dodržuješ, zo jen tak obecná připomínka )
|
babi_ |
|
(3.4.2024 19:31:28) Byliny samozřejmě z konvice ve vhodný čas vyndá (každá jinak), v lednici to už je bez nich, a pracuje to jen mírně. Bylinky střídat podle potřeby a chuti, ne se předávkovat jedním druhem.
|
|
|
|
Len |
|
(3.4.2024 17:19:16) Ano, neni psenice, jako psenice. Normalni psenice mame dost v te bile mouce, na mleti si kupuju puvodni druhy, Skotsko ma par skvelych vlastnich druhu psenice, ktera roste vysoko a na severu, s psenici se melou i semena bodlaku a jinych bylin, skvele. To same je i u zita.
|
Stáňa * |
|
(3.4.2024 20:48:30) Len, a nemůže v tom obilí být i námel, kdyz neni nijak osetrene? Ten byl v historii příčinou mnoha otrav.
|
neznámá |
|
(3.4.2024 20:57:03) Nebo třeba jedovatá ostrožka. Já si teda myslím, že to obilné pole musí něčím ošetřit, plevel rostoucí v obilí je hodně bujný, je schopný rychle obilí utlačit. By měli více plevele než pšenice a pole by nešlo ani sklidit. Ale také bych takovou mouku brala.
|
Len |
|
(3.4.2024 22:29:04) To nevim, zeny, jak eliminuji pripadne nezadouci rostliny. V tom Skotsku, kde pestuji sve druhy obili, uz jen tak neco neroste, tam je to krajina hodne nevstricna. Prodavaji to obili uz dlouhou dobu, kdyby byl nejaky problem, tak uz by to bylo rozmazle a dohledatelne.
Ted jsem cetla, jake se chystaji dovozni tarify na jidlo z Evropy, takze asi budu jeste vic mlit a mene jist bilou mouku.
|
|
|
|
|
|
Buřt |
|
(3.4.2024 21:33:35) Tak jsem dostala trochu čočku, ale stejně si myslím, že dát do bábovky polovinu celozrnné mouky a méně cukru není výživový extremismus, ale zcela racionální přístup.
Stejně jako to, snažit se o tom trochu přemýšlet, a ne to smáznout s tím "to by člověk nemohl jíst nic". Stravovací návyky Čechů jsou často zmiňovány jako příčina vysokého výskytu zejména některých typů rakoviny atd. a taky jsme jako národ dost tlustí :)
Ale jo, beru, že někoho to nezajímá.
K tématu mě přiměl dnešní rozhovor na Aktuálně: https://video.aktualne.cz/spotlight/spotlight-rozhovor-eliska-selinger-video/r~2c77dc04ec6711ee801c0cc47ab5f122/
Ještě k té bílé mouce - jasně, že není sama o sobě nějak škodlivá, ale prostě se s ní přejídáme, je to vlastně hrozně jednotvárné. Bílá pšeničná mouka, leckdy by jí člověk měl třeba i pětkrát denně ... ráno rohlíky, k obědu knedlík nebo těstoviny jako příloha, odpo kousek sladkého, večer třeba něco na chleba ... vždť je to škoda, ignorovat všechny ostatní obiloviny a jet jen tohle, i kdyby to škodlivé nebylo.
|
babi_ |
|
(3.4.2024 21:41:31) Čočka je zdravá. Výživový extremismus tu reprezentuji tuším zcela osamoceně, ředit mouku moukou má do nějakých extrémů určitě daleko
|
|
Ropucha + 2 |
|
(3.4.2024 22:13:59) Buřte, já s tebou vřele souhlasím
Samozřejmě, že občasná střídmá konzumace čehokoliv není "smrtelná", ale jak píšeš, proč nezvyšovat výživovou hodnotu pokrmů a pestrost jídelníčku, když to navíc může být i chutné.
|
|
TaJ |
|
(3.4.2024 22:29:31) Buřte, já s tebou taky naprosto souhlasím, jen u nás je to s tím experimentováním trochu složitější, no...ale možná něco z toho zkusím, syn se teď tváří, že je docela přístupný novým věcem, tak třeba... Nedávno snědl mandarinku. Poprvé v životě, když nepočítám mandarinky z plechovky. Ovšem jak už to u nás tak bývá, tak to vypadá, že mandarinka rozebraná na měsíčky, představuje svačinu jen na výlety. Na svačinu do školy chce pořád jen to svoje navyklé jablko
|
|
Len |
|
(3.4.2024 22:35:52) Ja se ridim jen chutovymi poharky, nejsem ochotna jist neco jen proto, ze je to zdrave. Cukru do babovky davam presne podle receptu, protoze tak mi chutna a pridam cerstve mletou celozrnnou mouku, protoze mi chutna a zaroven je zdrava, plus mlete orechy nebo mandle, protoze mi chutnaji a mozna jsou zdrave. Pokud najdu variantu jidla, ktera je zdravejsi a stejne chutna jako dosud varena varianta, tak ji uprednostnim, ale chut je to nejdulezitejsi. Blby je, ze varim pro velmi ruznochutovou domacnost, musim to vse zkombinovat, to je na tom to nejtezsi.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 10:22:21) Buřte,
už dávno to neřeším a neobhajuji před ostatními. Nekomentuji, proč nechodím do závodní jídelny a proč vyrábím dětem takové svačiny a kolik mě to stojí času a že to musí stát peněz. Někomu kdo vydrží hledat celý den v letácích slevy a lítat mezi Lidlem a Kauflandem kvůli 5,-Kč to nevysvětlím, nepochopí to ani někdo kdo nerad vaří a už se ani nesnažím.
Je to každého osobní nastavení.
Ač jsem tomu chvíli nevěřila i děti, teda dnes už puboši kopírují a chutná jim to co doma jíme. Odzvonilo mekáčům a kinderbuenům a jiným. Neříkám, že si nedají když jedou s partou ze závodů nebo si nekoupí v sámošce sušenku. Taky se normálně najím, když jdeme na pracovní oběd nebo večeři. Naučilo nás okolí, že zpravidla ti co např. o veganství dlouho vypráví a poučují, tak to vydržím max. půl roku a nebo si v restauraci dají omáčku a vyndají si z ní maso a nezavřou po celou dobu klapačku, aby tě ubezpečili že se právě zabíjíš svým burgerem .
Čas od času upečeme doma bučíček a uzené zalejeme černým pivkem. ...máme to rádi. Máme rádi klasické omáčky svíčkovou nebo kuře na paprice. Ale všechno tohle se dá dělat s potravinami od místních dodavatelů a víme, jak to připravované. Omáčky zahustit zeleninou, podlévat kvalitními vývary. Chvilku asi trvá než se to člověk naučí a vymyslí, jak na to, ale já už dneska třeba - ano - strávím jeden den v týdnu 4 hod. u plotny, ale po zbytek týdne už jen šup, šup, přijdu domů v 18:30 a v 19 hod. už máme teplou večeři. Základ se tetelí v lednici a dokrájím jen zeleninu nebo nějakou přílohu.
Mám ráda jídlo, ráda vařím, peču a čtu o jídle. Jídlo prokládáme sportem. Nejsem už ani nejmladší ani nejhubenější a třeba s váhou a s chutěmi poslední tři roky bojuji. Jsem ale zdravá já i můj muž. Ani cholesterol, ani cukr, nemocní býváme zřídka. Nejsme žádní hubeňouři, ale ani nejsme silní, vlastně děláme to co jsme vždy dělali. Chodíme po horách i po městě, popoběhneme, zatím nás nebolí žádné klouby nebo záda.
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2024 12:35:34) Tatramelko, když tohle je tak komplexní, že nemůžeš dělat jednoduché závěry. Já na vliv stravy věřím hodně moc, nicméně zdraví a dlouhověkost ovlivňuje v první řadě genetika a pak spousta dalších faktorů. Každý určitě známe různé lidi dobrého zdraví a vysokého věku, kteří žili odlišnými životními styly a odlišně se stravovali. A pak opačné případy - namátkou mě napadá britská princezna Kate, mladá žena s příkladnou životosprávou a téměř neomezenými prostředky a podívej... Že vysoce zpracované potraviny neprospívají zdraví, na tom myslím panuje nezpochybnitelná shoda, nicméně určitě běhají po světě i vitální senioři, kteří na životosprávu nikdy vědomě nedbali, ale měli prostě štěstí na geny.
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 12:45:34) Ropucho, určitě si nemyslím, že klíčem je jen zdravá strava. Životospráva je i životní styl, který zahrnuje např. stres a jiné.
Otázka je co můžeme a nemůžeme ovlivnit a také co chceme ovlivňovat.
To má každý nastavené nějak.
|
|
Monika |
|
(4.4.2024 12:46:53) Ropucho, z toho, co píšeš, může taky plynout, že ve skutečnosti zrovna na samotném jídle nezáleží skoro vůbec, pokud vynecháme naprosté extrémy ...
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2024 13:00:19) Moniko, na jídle záleží v rámci nějakého komplexního "balíčku". Když jsou výrazně nepříznivé jiné vlivy, dobrou stravu přeperou, a naopak. Příklad - moji rodiče spolu žili od jejich cca dvaceti let, tedy celý dospělý život, potrpěli si na společné stolování, takže se stravovali dlouhá desetiletí téměř totožně. A i v jejich původních rodinách byly podobné stravovací zvyklosti. No a k totožné zdravotní kondici to nevedlo, ani k totožnému věku dožití.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 13:37:01) https://www.youtube.com/watch?v=8xikV0dJTU4
Úžasná je především poslední věta...
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 13:49:32) Velmi zajímavý NADCAST https://www.youtube.com/watch?v=sBcgf8QDgYE
...a loučím se a jdu pracovat. Užijte si den.
|
|
|
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:47:08) Ropucho, jo, Kate... jak píšeš.
|
Monika |
|
(4.4.2024 12:48:43) No, pokud jde o Kate - mám obavu, že život v britské královské rodině bude natolik psychicky náročná aktivita, že zdroj probému bych (kromě případných genetických vlivů) viděla hlavně v psychice.
|
|
|
|
|
|
Anadar |
|
(4.4.2024 9:54:20) Buřte,já bych řekla všeho s mírou. Základní potraviny jsou nezpracované.Vždycky je lepší si doma uvařit a upéct,minimálně kvůli tomu,že víš,co do toho dáváš. Kdysi jsem četla,že nemáme kupovat potraviny,které mají ve složení látky,které nemáme doma v kuchyni. Rozdíl mezi pytlíkem těstovin a jejich instatní variantou s "polévkou" v malém sáčku je z hlediska zpracovanosti nebetyčný,to je vcelku známo. Mě osobně jsou podezřelé výrobky s příliš dlouhou trvanlivostí,protože konzervanty stejně jako mikroby v guláši likvidují mikroby ve střevě. Vařím dost,peču domácí chleba a nejrůznější koláče.Troufnu si i na narozeninový dort.Jednak mi to všechno víc chutná,jednak se snažím cíleně neplevelit domácí jídelníček průmyslově zpracovanými potravinami. Ale jestli si chlapi dají párek a já zhřeším nějakou sladkou prasárnou,to vážně neřeším.
|
|
susu. |
|
(4.4.2024 11:25:20) Přemýšlím, co napsat. Dřív lidi byli rádi, že vůbec něco k jídlu mají. V mém mládí se řešilo, co je zdravé, ve smyslu mléko, ovoce a zelenina a pod. Teď řešíme složení jednotlivých potravin a podobné číčoviny.
Jo, není dobré založit veškeré jídlo na chemických doplňcích, cukru, mouce,... Ale řešit, jestli je mouka zdravá a jaký druh je zdravější, je podle mě už ujeté.
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 11:51:53) Mě přijde zase ujeté, čím vším nám nadnárodní korporace to jídlo vylepšují, proč a za jakým účelem. Proč skupují podniky, které zavřou a nevytěží jejich know how a nebo je nepoužíjí pro místní trh? Proč máme jíst jablka z opačného konce světa, když nám tu také rostou?
Přijde mi ujeté, že i zdravě vypadající, štíhlí lidé kolem mne berou kdejaké léky na klouby, srdce, cukr, cholesterol a ještě si v tom notují "Tak ty už taky?" ...vlastně si připadám těmito lidmi obkolopená. Nerozumím tomu,proč to berou a proč třeba nehledají příčinu ve stravě? Nebo věří, že tu budou věčně? - to co jíš se odráží na kůži, pleti, klubech, aktivitě srdce atd..
Dřív jsme nedováželi tolik potravin ze zahraničí a naše mámy (teda možná spíš babičky) určitě vařily ze základních surovin více než my.
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:14:14) "Mě přijde zase ujeté, čím vším nám nadnárodní korporace to jídlo vylepšují, proč a za jakým účelem." No, protože to někde vyrobí a někam vezou a tam to nějakou dobu skladují a prodávají, a když to bude tvrdé, plesnivé, zkažené, tak si to nikdo nekoupí. A když si to koupí ještě před zkažením, tak chce aby mu to i doma ještě vydrželo. ...Fakt se musíš takto ptát?
"Proč skupují podniky, které zavřou a nevytěží jejich know how a nebo je nepoužíjí pro místní trh?" Tuším, že know how využijí, je-li jaké. pro místní trh použijí, co se jim hodí, co se nehodí, nevyužijí.
"Proč máme jíst jablka z opačného konce světa, když nám tu také rostou?" Protože je, překvapivě, někde jsem četla, levnější a ekologičtější je dovézt než celou zimu skladovat. A ta od nás si můžeš koupit na trhu nebo od farmáře, tak sije tam kup.
"Přijde mi ujeté, že i zdravě vypadající, štíhlí lidé kolem mne berou kdejaké léky na klouby, srdce, cukr, cholesterol a ještě si v tom notují "Tak ty už taky?" ...vlastně si připadám těmito lidmi obkolopená. Nerozumím tomu,proč to berou a proč třeba nehledají příčinu ve stravě? " Protože tam nemusí být? Protože jsme lidé různí?
"Nebo věří, že tu budou věčně? - to co jíš se odráží na kůži, pleti, klubech, aktivitě srdce atd.." No, tomu asi nevěří nikdo. Znám lidi, jeden má náběh na cukrovku a dnu, ale je dlouhé roky vegetarián a jí jen ovoce, žádné sladkosti. Jiná je štíhlá a aktivní a dostala nemoc, co jí "požírá svaly", nepamatuju si název. V její stravě to určitě nebylo a nemá to jak stravou změnit.
"Dřív jsme nedováželi tolik potravin ze zahraničí ." Jo, to je globalizace. Zase máme mango a papáju a avokádo a pizzu, a citrusy nejen o vánocích. A taky milion dalších věcí, které můžeš a nemusíš využít.
"a naše mámy (teda možná spíš babičky) určitě vařili ze základních surovin více než my" Jo a taky nechodily do práce, teda před komunisty. A ty suroviny, no v mouce byla bio vajíčka bio červíků, ve vajíčkách bývala salmonelóza a někdo měl holt smůlu, plesnivá marmeláda bez konzervantů se jen odkrojila a zbytek se jedl, o rakovinotvorných zbytcích plísně nic nevěděli. Nahnilé ovoce se běžně vykrajovalo a dál jedlo. Jo, byla to pohoda.
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 12:20:46) Ano, jsme lidé různí. Každá z nás chápe koloběh života jinak.
Přidala jsem se k diskusi Vysoce průmyslově zpracované potraviny v sekci Jíme zdravě, protože mě to zajímá a přidala jsem svou trošku do mlýna.
Určitě nehodlám své postoje obhajovat a už jsem to tu psala někde níž. Vlastně je mi jedno co kdo jí, ale mám radost, že je pořád dost lidí, kteří to mají podobně jako já a farmáři a domácí produkce má kdo podporovat a my máme kde kupovat .
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:25:30) tatramelko, jen je dobré si někdy přečíst i něco jiného než stále stejná ideologická dogmata o zhoubnosti současných potravin.
|
Tatramelka+3 |
|
(4.4.2024 12:33:53) Děkuji Susu, za mateřskou radu.
Někdo rád bydlí mezi dálnicemi s plechovými halami a někdo se rád prochází přes různoplodá pole, aleje mezi zvířátky. Utrhne si bylinu, sesbírá v lese borůvky, maliny a ostružiny. Zavaří bez konzervantů do skleničky tak velké, že to spotřebuje než mu to shnije . To je můj případ. Moje babička pracovala léta v mlékárně a moje matka v severočeských konzervárnách. Já jsem ještě před mateřskou pracovala v logistickém centru, kde se pracovalo s potravinami.
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:46:14) "Někdo rád bydlí mezi dálnicemi s plechovými halami a někdo se rád prochází přes různoplodá pole, aleje mezi zvířátky. Utrhne si bylinu, sesbírá v lese borůvky, maliny a ostružiny. "
Ehm, taky radši to druhé, ale asi na mě míříš tím prvním, že? Moc jednoduché, Tatramelko, jako tvé ostatní soudy. A myslím, že nikdo nechce moc bydlet mezi dálnicemi, ale holt se v současnosti té přírody pro všechny nedostává.
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(4.4.2024 12:28:53) Já mám obavy, že my si tu zdravou stravu našich předků hodně idealizujeme. Většina předků snídala černé kafe, případně meltu s namočeným tvrdým chlebem, obědvala zasmaženou polévku s nějakým sladkým moučným jídlem, případně knedlík s omáčkou a večeřela zas meltu s chlebem. Syrová zelenina ani ovoce se moc nejedlo, ještě babička mého BM vyprávěla, že syrová rajčata nikdo nejedl, používala se jen do omáčky a i tak to byla za první republiky žhavá novinka. Ovoce se jedlo zavařené jako kompot, syrové ovoce bylo pro děti, okurky jen naložené. Zkažené maso se nakládalo do hypermanganu a jedlo se, plesnivé nebo nahnilé části potravin se odkrojily a zbytek se snědl. Jídlo bylo vzácnost, takže se všechno spotřebovalo. Ano, neměli tehdy éčka a polotovary, ale jinak to nebyla žádná sláva.
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:32:46) Huso, jo tak nějak dost přesně.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2024 12:50:02) Huso, moji prarodiče z obou stran (ročníky 1906 - 1912) jedli zeleninu i ovoce hodně, čerstvé i zpracované. Ano, vařili knedlíky a pekli moučníky z bílé mouky, používali maso i uzeniny, pili kávu a alkohol. Ale vedle toho používali ovesné vločky, kroupy, luštěniny... a právě i všemožnou zeleninu z vlastní úrody. Celkově řadu surovin měli čerstvých přímo ze dvora, babičky uměly udělat vlastní máslo nebo tvaroh z čerstvého mléka apod.. Za války první i druhé jedli asi ledacos, babička vyprávěla o tvrdém chlebu, který si jako děti máčeli ve vodě, aby šel ukousnout. Možná i díky zážitkům válečného nedostatku se nikdy nepřejídali, jídla si vážili a jedli střídmě, neexistovalo nakoupit hromady jídla "jen tak", z roztaženosti. Ve všední dny jak píšeš, chleba a kafe, brambory s kefírem, zeleninová polévka... Maso a moučníky ve svátek.
|
neznámá |
|
(4.4.2024 13:13:03) Moji prarodiče jedli hodně tučného masa, hodně bílé mouky a cukru, v létě hodně syrové zeleniny a ovoce. Ale v zimě pouze kompoty a zeleninu jen hodně málo kořenovou do omáček a polívek a kysané zelí. Vše měli zalité sádlem.
Manželovi prarodiče (tzn je ročník asi těch 1910), nedávno na to švagrové vzpomínaly, vše brutálně přeslazené, do čaje mnoho kostek cukru. Vše plavalo v sádle, ovoce většinou kompotovali.....
Ale ani jedni prarodiče nebyli tlustí, jen moje babička byla při těle, to jsme všichni z její strany, ale byla neskutečně akční osoba, zemřela v 85 letech a ale těsně před smrtí ryla zahradu.
Žádné zdravé jídlo, moji příbuzní se dožívají celkem vysokého věku, manželovi bohužel ne. Asi je to spíš genetický, ale i tak se snažím o trošku zdravější varianty jídel.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.4.2024 13:13:46) Vždyť to bylo i v tý písničce "...hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden" a maso nejspíš taky jednou za týden.
|
neznámá |
|
(4.4.2024 13:23:11) Asi spíš jak kdo. U nás bylo spíš vždy to maso, to se nikdy nemuselo kupovat.
Právě i švagrové vzpomínaly (jsou ve věku mojich rodičů), že jejich prarodiče by se bez masa nenajedli a i když byli třeba lívance, tak byly smažený na sádle, brutálně mastný a když už nebyla mísa šlehačky, tak alespoň vyšlehaný bílek.
|
|
susu. |
|
(4.4.2024 13:23:48) jen drobnost, hmm, možná je to zdravé, ale podle mých zkušeností se z luštěnin děsně přibírá.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.4.2024 13:28:24) Zaleží na množství a úpravě.
|
susu. |
|
(4.4.2024 13:30:14) U mě bohužel i v malém množství.
|
|
|
Monika |
|
(4.4.2024 13:49:30) Susu, přibírá se ze všeho, pokud toho sníš moc (přičemž "moc" nezáleží na objemu jídla, ale na kaloriích), resp. jíš toho víc, než jaký máš výdej Ono vůbec hodně lidí dost plete, při "hodnocení potravin" otázky toho, co je zdravé z hlediska složení a co se hodí při snaze hubnout.
|
susu. |
|
(4.4.2024 13:53:26) Moniko, to já samozřejmě vím, spíš je to o tom, že z luštěnin přibírám tolik, i při velmi hladovém objemu, že je prakticky nejím. Nebo zoufale zhřeším, páč je mám docela ráda a druhý den se na váze vyděsím.
|
Monika |
|
(4.4.2024 14:00:40) Susu, a jak prosím Tě poznáš, že jsi přibrala zrovna po luštěninách? To jíš nějakou dobu jen luštěniny bez něčeho dalšího? A jak dlouho? Jeden den a pak se hned vážíš? A jak poznáš, v čem spočívá případný přírustek váhy v rozpětí do druhého dne nebo pár dní? Třeba jenom luštěniny déle trávíš a jdeš na záchod až později? Nebo vážou víc vody v těle nebo nevím? Nikdy jsem nedělala takové věci, abych se vážila každý den (nedejbože několikrát za den), takže vůbec netuším, jak někdo může přijít na to, po čem přibírá a po čem méně a jak odliší víc tekutin/obsahu střev od usazeného tuku ...
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:03:38) Moniko, běžně jím dost podobně, liší se hlavně ten oběd a luštěniny poznám pak spolehlivě. Vážím se každý den. Ano, vím, že se to nemá.
|
babi_ |
|
(4.4.2024 14:08:57) Susu, druhý den není směrodatný, to se ještě přebytek energie z jídla neuložil do tukových zásob. Klidně se važ každý den, ale tendenci váhy (držím, přibírám, hubnu...) vyhodnoť nejdříve po týdnu.
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:24:08) babi já vím, jen mě prostě uklidňuje vidět, že to není horší nebo dokonce!!! je zrovna o fous lepší. No a tu čočku poznám spolehlivě, to je o několik fousů horší. Fakt.
|
babi_ |
|
(4.4.2024 15:58:49) Susu druhý den je to horší a třetí den stejné jako první den, takže jsi po luštěninách nepřibrala.
|
Muumi |
|
(4.4.2024 16:07:30) Pod vlivem této diskuze se jdu zvážit. Po obědě a v džínách. Kdybych se už neozvala, tak to se mnou šlehlo.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(4.4.2024 14:13:25) Susu, tak nejde o to, jestli se "to má" nebo ne, ale nemůžeš z toho přeci pak dělat takovéhle závěry Když vypiješ litr vody, tak přibereš o kilo
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:15:03) Moniko, ach jo, tyhle věci mi samozřejmě došly už dávno... jasně, vážím se vždy ráno, po vyčurání, než se napiju, v noční košili. Aby to bylo stejné...
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:21:53) ještě jsem teda zvažovala vážit se nahá, protože noční košile nemám zvážené, ale řekla jsem si, že vzhledem k jejich stejnosti, to je možno zanedbat.
|
Koníček mořský |
|
(4.4.2024 14:30:56) Ty jsi jak můj muž - ten když má o kilo víc, tak to svádí na brýle a na ponožky.
My se teda většinou vážíme úplně nahý. Vždycky v sobotu ráno, v osm, nahý. Po luštěninách i před luštěninama. Pak si dáme nízce, středně či vysoce zpracované potraviny.
|
Rodinová |
|
(4.4.2024 15:57:44) A pak si zajdeme na zachod a hezky se nam tam vykakame, ze Konicku ?
|
|
|
|
Muumi |
|
(4.4.2024 14:27:23) To já si dvakrát v rozmezí pár vteřin stoupnu na stejnou váhu a ukazuje to klidně o půl kila jinak. Máš tak spolehlivou váhu, že z toho můžeš něco vyvozovat?
|
susu. |
|
(4.4.2024 15:35:50) muumi, u nás je ten rozdíl většinou tak 200 g, vážím se několikrát, průměruju. Netušila jsem, že tu budeme řešit takové detaily.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.4.2024 15:41:09) Není to už trošku obsese?
|
susu. |
|
(5.4.2024 8:39:59) no, asi ne, ale snažím se o získání přesných informací.
|
|
|
Muumi |
|
(4.4.2024 15:54:26) No já se právě ptám, protože přesnost naší váhy se blíží věštění z koule:) půl kila sem, půl kila tam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2024 13:37:53) Inko, přesně tak. A v tom je podle mě celé tajemství. Buchta, knedlík, sádlo, klobása... od všeho si klidně dát, ale jednou za čas a přiměřené množství. Jednoduchost, střídmost, přirozený pohyb, čerstvý vzduch, spánek. Řekla bych, že dneska máme hodně posunuté normy ohledně množství i skladby jídla. Ládujeme se z chuti, ze stresu, jen proto, že všude kolem sebe máme hromady přístupného jídla, z velké části právě toho průmyslově zpracovaného nevhodného. Objevujeme módní trendy jako "přerušovaný půst", čemuž by se naši prarodiče od srdce zasmáli, protože nejíst od večeře do snídaně bylo zcela normální.
|
susu. |
|
(4.4.2024 13:41:13) Ropucho, já někde četla, že ve středověku se jedlo 2x denně - ráno a večer. Mezitím asi taky něco sem tam do pusy přistrčili, ale nikoli vždy a jako celé jídlo. Nevím, jestli je to pravda, ale neumím si to představit
|
Kaliope X |
|
(4.4.2024 13:48:40) Tak záleží koho v tom středověku myslíš, chudák/žebrák byl rád za cokoli aspoň jednou denně, panstvo tu dnu ze střídmé a zdravé stravy nemělo. Mám ráda Vlastu Pittnerovou, tam se to stravování předků dle "majetku a stavu" dá krásně vyčíst taky.
|
|
susu. |
|
(4.4.2024 13:51:06) https://www.koukalici.cz/stredoveka-kuchyne/
tady je toho poměrně hodně, včetně zmínky o stolování 2x denně.
A tady další https://curiavitkov.cz/2019/12/02/cas_prace_jidlo/ https://www.stoplusjednicka.cz/dvakrat-dost-najedli-byste-se-ve-stredoveku-dosyta
|
susu. |
|
(4.4.2024 13:57:52) Někdy je to docela sranda...
Za nevychované se považovalo šťourat se nožem v zubech (občas takhle nějaký mohl taky vypadnout). Velké kosti se házely pod stůl (fošnu), bylo nutno při tom být opatrný, aby člověk neohrozil protějšího stolovníka. Pokud měl stolovník větry, bylo slušné při jídle tento zvuk přehlušit patřičně hlasitým zakašláním. Za nevhodné se považovalo „příliš“ zjevně se škrábat na různých částech těla, nebo si dokonce chytat vši, či blechy. Považovalo se za zdvořilé se před jídlem převléci – do čistých a nezablešených šatů, aby stolovník pokud možno nevěnoval své blechy spolustolovníkovi. A taktéž se nepovažovalo za zdvořilé sahat do společné mísy pro jídlo tou rukou, kterou člověk smrkal, či ji používal na WC… Z Byzance se už po roce 1000 rozšířil mezi evropskými vznešenými dámami zvyk smrkat pouze pomocí malíčku a prsteníku….(ještě nedávno patřilo k bontonu ve společnosti při pití kávy, či čaje odtáhnout malíček).
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:04:50) https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/fast-food-ve-stredoveku-spinavi-kuchari-a-jidla-vyrobena-ze-zkazeneho-masa_259810.html tohle je taky drsné.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2024 13:53:17) Susu, kromě obžerství u šlechtických dvorů je myslím celkem jisté, že nikdy v historii lidé neměli ani čas, ani zdroje jíst xkrát denně. Dvakrát, max. třikrát denně byl standard, co jsem se kdy kde dočetla nebo doslechla. A složením pokrmy, které bychom dneska možná označili za přísnou dietu. Naše tradiční tříchodové jídlo, polévka/předkrm + maso s přílohou + dezert byla sváteční záležitost bohatých.
|
Liaa |
|
(4.4.2024 14:02:12) Je sice pravda, že se až do pozdního středověku jedlo jen 2x denně, ale zase měla večeře až šest chodů a rozhodně nebyla přísně dietní.
"Druhé jídlo v podvečer se vařilo a obvykle obsahovalo tři až šest chodů. Nejčastější chody byly:polévka, vařené hovězí maso, kaše, pečeně, zvěřina, ryby, pernatá zvěř a různé druhy nákypů. Polévka v té době znamenala vývar (z masa, zeleniny nebo luštěnin), který se nalil například na opečený chléb přelitý rozpuštěným máslem," uvádí badatelka Magdalena Beranová.
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:04:16) Až šest chodů může taky znamenat jen dva...
|
susu. |
|
(4.4.2024 14:05:49) a taky - cituji:
Oproti dnešnímu stravování neměli středověcí lidé ve zvyku jíst maso s přílohou, takže kaše se servírovala zvlášť jako jiný chod.
|
|
neznámá |
|
(4.4.2024 14:06:40) Nebo placky, placky s kmínem, placky s kmínem a sádlem.......
|
|
Liaa |
|
(4.4.2024 14:12:33) Může, ale "obvykle tři až šest".
|
|
|
neznámá |
|
(4.4.2024 14:05:34) Ale také měli uplně jiný režim dne, někde jsem četla, že i běžní lidi vstávali na delší modlení i v noci a měli spánek rozhozený do několik kratších spánků třeba i během dne.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2024 17:53:55) "Druhé jídlo v podvečer se vařilo a obvykle obsahovalo tři až šest chodů. Nejčastější chody byly:polévka, vařené hovězí maso, kaše, pečeně, zvěřina, ryby, pernatá zvěř a různé druhy nákypů..."
Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti
|
Stáňa * |
|
(5.4.2024 9:27:30) Nedávno jsem poslouchala, že záznamy v kronikach o jidle a recepty v kucharkach se týkaly mestanskeho a šlechtického stavu, protože obyčejní lidé žádné kuchařky na jejich chudé jídlo nepotřebovali.
|
Muumi |
|
(5.4.2024 9:44:22) Docela přesný jídelníček začátku tohoto století myslím poskytuje Kája Mařík. Tedy - mlíko, chleba, brambory, polévky, hodně tam jsou myslím sladká jídla (jahelnik, lívance). Maso bylo "pro pány".
|
babi_ |
|
(5.4.2024 9:55:49) Minulého století - docela jsi mě potěšila, protože já taky stále "žiju" ve dvacátém
|
Muumi |
|
(5.4.2024 10:37:54) No jo, doprčic:) Tak minulého, no:)
|
|
|
|
|
Liaa |
|
(5.4.2024 11:21:45) "Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti "
A to bys řekla špatně.
"Složení stravy samozřejmě záleželo na sociální vrstvě a bohatství strávníka, ale není pravda, že naši předkové žili o suchém chlebu, jak si spousta lidí myslí. Pro střední vrstvu obyvatel (měšťany, řemeslníky, hospodáře) bylo maso na jídelníčku běžné denně, omezovalo se v pátek a v obdobích půstu, naopak v neděli a o křesťanských svátcích chystaly hospodyně honosnější a složitější chody."
Viz BERANOVÁ, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku, Academia, Praha 2005
|
Ropucha + 2 |
|
(5.4.2024 11:35:50) Liaa, suchý chléb středověké společnosti nepodsouvám a o konzumaci masa středními vrstvami vím, ale šest chodů s několika druhy pečeně jako běžná večeře mi podezřelé jsou, to přiznávám. To nestíháme ani v současnosti. Ale jestli jsou na to důkazy...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.4.2024 12:00:22) polévka, maso (ryba), kaše, placky, kaše s medem (ovocem) nebo placky s medem (ovocem), sýr - aspoň podle některých zdrojů tohle bylo poměrně časté jídlo i chudších lidí... maso se udilo či nakládalo, aby vydrželo, pak se vařilo a byla polévka i samotné maso - hned jsou dva chody... to množství pak asi nebylo velké, ale nějaké živiny to dalo...
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.4.2024 14:04:04) "Naše tradiční tříchodové jídlo, polévka/předkrm + maso s přílohou + dezert "
počkej, jako že to někdo jí běžně? 3(4) chody máme jen na sv. martina a na vánoce běžně máme jen polévku nebo hlavní jídlo... výjimečně v hospodě si třeba dám polévku a dezert (bez hlavního jídla tedy a obvykle se o obojí dělím s některým z dětí)... pokud máme polévku a hlavní jídlo, potřebuju aspoň hodinu pauzu mezi tím a nebo pokud mají někde neodolatelný dezert (rozuměj třeba palačinku s čerstvým ovocem nebo lívanečky s borůvkami nebo banán v tortille nebo horké maliny...), bereme si jednu porci a podělíme se o ni všichni
|
babi_ |
|
(4.4.2024 14:10:40) Kolegové si v jídelně běžně dávají polévku, hlavní jídlo obsahující maso a přílohu, dezert.
EDIT: jo a ti osvícenější ještě misku zeleninového salátu mezi to.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.4.2024 14:25:50) obávám se, že bych neodlezla od stolu... na ty svátky, kdy máme 3(4) chody je to vlastně i tak, že ten den moc nejíme a "hody" začínají spíš později odpoledne - kolem 17.-18. hodiny a jíme aspoň hodinu... a ten dezert (rohlíčky, cukroví) si teda dáme až tak hodinku po jídle, ne hned u stolu... já vlastně ani nikdy nepochopila ten zvyk dávat si kávu a dezert hned po jídle, to je u nás spíš odpolední až podvečerní svačinka... btw vždycky mě to fascinovalo i v prostřeno - celý týden tak ohromné večeře
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.4.2024 14:29:45) Já zas nemůžu jíst polévku a další jídlo. To mi vůbec nechutná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(4.4.2024 16:10:34) susu, hele jen mimo soutěž, myslíš, že jablka z toho dovozu se předtím, než je dovezou k nám, neskladují? SKLADUJÍ. A úplně stejně, jako ta česká. V chladnu s řízenou atmosférou (ano, to stojí peníze). Jablka se všude sklízejí jen jednou ročně na podzim a vše, co si koupíš po většinu roku, bylo dlouho skladováno. Ať už u nás, nebo v zemi původu.
|
susu. |
|
(5.4.2024 8:38:41) No, v Austrálii je sklízí v jiné půlce roku. Teda, tak jsem četla....
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.4.2024 12:04:24) "Dřív lidi byli rádi, že vůbec něco k jídlu mají."
No ano, dřív lidé jedli opravdu jen jídlo ze základních surovin, vrcholem "konzervace" bylo sušení či fermentování, výjimečně nakládání do oleje (tuku). Vrcholem slazení bylo ovoce či med. Mouka byla celozrnná, bílá byla jen "prémiová". Maso bylo nedostatkové, tedy spíše sváteční.
"V mém mládí se řešilo, co je zdravé, ve smyslu mléko, ovoce a zelenina a pod."
To ještě pořád mluvíme o době, kdy potravinářský průmysl byl spíš o potravinách než o průmyslu. Chemie se začala vkrádat do potravin, ale jednak to bylo dost drahé a především ještě lidé neřešili případný dopad na lidské zdraví. Právě v té době jsme si na sebe upletli bič různých přídatných látek, vylepšovadel ať už jde o trvanlivost, vůni, chuť či barvu. Daň za to platíme dnes všichni a budou ji platit i ještě naše děti.
"Teď řešíme složení jednotlivých potravin a podobné číčoviny."
Dnes teprve zjišťujeme, jak velký dopad má na naše zdraví ta hezká modrá barvička na lentilkách, jak moc se na našem zdraví odrazí všechna ta éčka, už máme dostatek studií a potvrzení, že ty báječné barvy, chutě a konzervanty nám neprospívají. Taky jsme se dobrovolně vzdali spousty dobrých potravinářských norem, pod dojmem svobody a "skvělého" potravinářského průmyslu ze západu. No a s dostatkem informací přichází potřeba začít chránit sebe i své děti a zároveň ještě bojujeme s našimi návyky z dob, kdy se podobná témata řešit ještě nemusela.
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:15:45) Rose, já četla, jak naši předkové pro pěknou barvu kyselých okurek používali arsen. už hodně dávno...
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:22:50) nejde mi to najít, byl to velmi zajímavý článek o potravinách dříve, Že i tehdy se dodávala barva i chuť a ty látky byly mnohem horší než ty současné. Do chleba se dávaly piliny, aby mimo jiné, pekař ušetřil. Voda se nedala pít, protože byla znečištěná bakteriemi - nulová kanalizace i vědomí o tom, že není dobré brát vodu z řeky pod městem nebo ze studny u hřbitova,... Mléko se samozřejmě ředilo vodou...Fakt to byl hezký článek plný plesnivé mouky s myšími bobky v ůnoru, kdy se nic jiného nedalo sehnat a skaldování nebylo na dnešní úrovni.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.4.2024 12:27:25) susu, no jenže musíš ještě započítat, že běžně lidé v té době neměli informace o dlouhodobých dopadech na zdraví... řešili tedy jen ty zjevné, do očí bijící a okamžité následky... tedy třeba plíseň byla jen "kosmetická" záležitost... ale když už to víš, tak to prostě řešíš stejně tak museli poměrně složitě dojít k nutnosti kanalizace, k mytí rukou a podobně byla to odpověď především na to, že takové věci člověk řeší až dnes...
|
susu. |
|
(4.4.2024 12:32:06) Rose, jo, jen mi přijde, že teď se to přehání na druhou stranu - cukr je špatně, bílá mouka je špatně, mouka sama je taky špatně, mléko zahleňuje, z vajíčka jíst jen , hmm, teď nevím, jen bílek nebo jen žloutek, to druhé je taky špatně, vodu jen za studánky, ....
|
|
|
|
|
|
|
|