linlin |
|
(21.3.2023 16:22:02) Prosím o radu, pokud jste někdo hostil cizince svíčkovou, chutnala jim? Budu mít na návštěvě cizince, každého odjinud, a ráda bych jim udělala svíčkovou, prostě nějaké české dobroty, jen se svíčkovou si nejsem jistá, bude to pro ně určitě něco, co nejedli. Budou u nás dva dny, známý mi slíbil jitrnice, udělám ještě buchty a pak chci koupit hodně našich českých zákusků, větrníky, věnečky, rakvičky, punčáky...A ještě jedno hlavní jídlo, přemýšlela jsem o br.salátu s řízkem, ale to asi není úplně české, tak ještě přemýšlím. A ještě bramboráky a chlebíčky. Hrozně moc bych chtěla, aby jim chutnalo.. Jestli máte nějaký nápad, večer se podívám, děkuji!
|
Lei |
|
(21.3.2023 16:33:43) Já jsem kdysi četla - možná i tady, tak ať se autor/ka případně přihlásí - že cizince zaujalo, že se u nás servíruje v jednom jídle zároveň polévka, hlavní chod a dezert. Ano, šlo o svíčkovou .
|
|
holkamodroočka |
|
(21.3.2023 16:40:41) Američani milovali smažený sýr s hranolky a tatarkou. Když byli v Praze více dní, mohli se tím utlouct. Já byla s Brity a Američany v restauraci, a svíčková jim chutnala moc. Ale byl to moc malý vzorek. Kolega Brit je vegetarián, toho bych nepotěšila.
|
Katka a 2 výrostci |
|
(21.3.2023 18:58:36) "Naši" Australani tady taky vždy jedou ve smažácích,ve velkém.
|
|
|
Monika |
|
(21.3.2023 17:43:26) Já myslím, že lidé jsou různí, ani všichni Češi nejedí jitrnice nebo bramboráky. Osobně bych pro cizince měla raději vždy k dispozici i nějaké tradičnější alternativy, aby se najedli, i kdyby jim to naše zase tak úplně nechutnalo. Zejména jiné varianty k hodně tučným jídlům. Myslím, že kombinace svíčkové a větrníků nebo bramborového salátu s máslovým dortem je třeba velmi vražedná
|
K_at |
|
(21.3.2023 17:52:26) Moniko, přesně. Kynuté, sladké, smetanové, buchty, dorty, bramboráky... Skončila bych bez legrace s hlavou v záchodě. Takže bych zklidnila nadšení. A vzala to racionálně. Svíčková ok. Ale mít alternativu něčeho méně těžkého. Mmch nejsou třeba vegani, vegetariáni, alergici, nejedí hovězí.....???
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.3.2023 19:14:35) Svíčková není těžká ani mastná, rozmixovaná zelenina, libový maso a suchej knedlík.
|
Žžena |
|
(21.3.2023 19:26:52) Inko, čdtla jsi zakládající příspěvek? Zakladatelka je chce vedle svíčkové krmit jitrnicema, řízkama z brsalátem, větrníkama, chlebíčkama... To je dieta tak na žlučníkovou koliku.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.3.2023 19:29:02) Tak asi to nebudou jíst všechno najednou.
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(21.3.2023 18:12:28) Je fakt, že jitrnice bych taky nepozřela. Když jsou na návštěvě víc dní, určitě zařadit i lehká jídla, dost zeleniny atd. A zohlednit roční období. S těmi zákusky a chlebíčky bych to nepřeháněla.
|
|
|
Žžena |
|
(21.3.2023 18:10:47) Svíčkovku děláme cizincům z Evropy vždycky, mívá vždycky úspěch.
|
|
Senedra |
|
(21.3.2023 18:34:04) smažený sýr, buchty a pozor na mák - ve většině cizích zemí se nepoužívá.
|
|
Vítr z hor |
|
(21.3.2023 18:49:00) Nejvíc se mi osvědčilo grilování na zahradě a vícero různých omáček, příloh a salátů. Každý totiž všechno nejí a česká kuchyně je specifická. Francouzům vůbec nechutnal smažený sýr a české dezerty (jsou zvyklí na menší porce a intenzivnější chuti), Latinoameričani řvali hrůzou (doslova) nad rýžovým nákypem nebo zemlbábou, Ukrajincům nechutnal bramborový salát. Svíčková chutnala asi polovině cizinců, přičemž někteří jsou zde již usazení a stejně ji nejedí. Ani dobrým řízkem se člověk nezavděčí, pokud si host myslí, že jediný povolený řízek je telecí.
Takže od té doby toho dělám víc a lidi si prostě vybírají, co chtějí - když to jde.
|
Žžena |
|
(21.3.2023 19:02:20) Větře, no jo, ale už jsme tu měli i Američana, co si posteskl, že ho všude v Evropě pohostili grilovačkou a nic lokálního pořádně neochutnal Nejvíc asi pomůže komunikace.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.3.2023 19:17:59) Pusť si Jak nás vidí svět, tady je zrovna díl o svíčkové https://www.stream.cz/jak-nas-vidi-svet/cizinci-poprve-ochutnavaji-svickovou-285592
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.3.2023 19:28:06) Zákusky určitě, chutnaj skoro všem . O tom je taky jeden díl.
|
linlin |
|
(21.3.2023 19:44:40) Moc všem děkuji, tak jsem se rozhodla pro druhé hlavní jídlo pro smažený sýr a květák, k tomu brambory a tatarku nebo jen máslo(omaštěné mi chutná nejvíc, rodina to zase nejradši s tatarkou). Vím, že je to mišmaš všeho, ale bude nás opravdu hodně, někteří s českými manželkami, nikdy jsem nic takhle velkého nepořádala, ale moc mi na tom záleží, i na tom, aby to byla česká jídla. Mám pochybnosti o té jitrnici, přesto chci, aby to ochutnali, s naším úžasným českým chlebem. Třeba aspoň sousto, ale ať mohou říct, že jedli česká jídla a jsem strašně zvědavá na výsledek. Vařím moc ráda, těším se na to, zároveň vím, že to bude fakt záhul. Děkuji a za dva týdny napíšu, co mělo největší úspěch, pokud tedy něco, ale moc doufám.
|
K_at |
|
(21.3.2023 19:52:03) Linlin, Tak v mnoha lidech jako zobání a ochutnávání to určitě půjde. A k tomu i něco lehkého a obyčejného, když by někdo nechtěl extra českou stravu....
|
|
Berengarie |
|
(21.3.2023 20:00:28) Naši cizinci (Evropa, Asie) byli nadšeni ze "selection of starters". Normálně jsme je vzali do typické české hospody (kvalitní, žádný pajzl), objednali doprostřed stolu utopence, nakládané hermelíny, smažené tvarůžky,..., nakrájeli na kousky a degustovali. Velký úspěch, kolega z Indonésie dokonce dle svých slov "nechal Alláha v Jakartě" a pochutnával si moc, na vepřovém i pivu, na závěr si přiobjednal ještě výpečky se špenátem
|
linlin |
|
(21.3.2023 20:28:11) No jo, nakládaný hermelín, super! Ten mohu naložit nejlépe včera Piva, cola, voda, vše bude, ale piva budou ochutnávat i po hospodách, to bude úspěch určitě Kdybych to měla kam dát, upeču i kachnu s chlupaťákama, všichni maso jedí, ale to už asi nezvládnu. K tomu "jak nás vidí svět", ráda to sleduji, ale mrzí mě, že tam je každý Australan jako největší magor, přitom jsou to všeobecně tak milí lidé, žila jsem tam 9 měsíců a opravdu jsem žádného hajzlíka nepotkala. A jejich jídlo - nic moc, moc svého nemají a mrzí mě, že v tomto pořadu vším opovrhují. A vám děkuji!
|
|
|
Drop |
|
(21.3.2023 20:26:03) osobně bych místo obalovaného květáku nabídla směs zeleniny - květák přírodní, cukety, papriky plus další
a taky bych měla popisky, co jednotlivá jídla obsahují/jaké maso kvůli náboženským důvodům nebo alergiím/ Pokud je hostů hodně, tak je nemilé všem to opakovaně vysvětlovat. Je to moje osobní zkušenost. Někdy píšu i jednoduchý jídelní lístek.
|
holkamodroočka |
|
(21.3.2023 20:38:19) Neopisovala jsem, ale důvody k cedulkám mám jiné.
|
|
Vranice |
|
(21.3.2023 20:44:29) Já bych místo obalovaného květáku udělala zapečený. Předvařený květák naskládat do mísy nebo pekáče, zalít směsí smetany, vajíček a strouhaného sýra, zapéct.
Zákusky bych objednala mini, anebo upekla nějakou lehkou piškotovou roládu, bábovku, dobrý perník, koláčky. Punčáky bývají moc chemické a větrníky často umělé, moc krému, zvlhlé těsto, když nejsou čerstvé.
Jinak jsem zažila cizince podivující se nad vepřo-knedlo-zelím, proč se jim servíruje na talíři k masu bílý chléb .
Tak ať se vše povede!
|
|
|
holkamodroočka |
|
(21.3.2023 20:36:51) Pokud jitrnice a pod. věci, přimlouvala bych se za cedulku aspoň s názvem jídla. Já jsem třeba opatrná u ochutnávání nových jídel, a pokud nevím, co to je, tak to jíst nebudu. I když se třeba ochuzuji o něco dobrého. Ale obávám, že sním něco, co z nějakého důvodu nejím, a pak skončím s hlavou v míse, je příliš znepokojující. Když to má název, Google prozradí, z čeho to je udělané.
|
|
holkamodroočka |
|
(21.3.2023 20:39:25) Držím palce, ať je akce úspěšná. A dej vědět,jak to dopadlo 🙂
|
linlin |
|
(21.3.2023 20:44:12) Udělám aspoň stručné cedulky, děkuji👍. Dám pak vědět.
|
|
|
Filomena74 |
|
(21.3.2023 21:54:45) Smazeny kvetak chutba většině,ale pozor na ten syr,eidam je docela bez chuti.takze Svycarovi nebo francouzovi bych to nedělala. Jinak pečení veprove se zelim a bramborovyma knedlikama chutna většině. Gulas, karbenatky ,svíčkovou a koprovka. Já z české kuchyně dělám asi jen ty věci. Ji a segedinak miluje většina lidí.
|
Drop |
|
(21.3.2023 22:06:56) Tak Segenin by v naší rodině nesnědl nikdo. Asi ho umíš moc dobře.
|
TaJ |
|
(21.3.2023 22:57:07) Hael, segedín taky u nás nejí nikdo. Vlastně ani guláš doma nevaříme, i když jednou za čas si ho třeba my s manželem někde dáme, syn ne.
|
Drop |
|
(22.3.2023 12:29:34) TaJ, no my autisti nemáme rádi, když je příliš surovin napatlanych do sebe. Takže tvému synovi úplně rozumím.
|
TaJ |
|
(22.3.2023 15:08:02) Hael, tak syn miluje svíčkovou, rajskou, koprovku, španělského ptáčka...ale třeba ten guláš, nebo přímo segedín apod., to ne.
|
|
|
Rodinová |
|
(22.3.2023 12:50:44) Tsss, takovej segedin, kdyz se udela z dobryho masa, treba plecka v nejake kombinaci, mnam
Driv jsem ho nejedla vubec, v hospode to byla hruza vsech hruz, ted uz ho umeji i v hospodach, tedy nekterych.
|
Lei |
|
(22.3.2023 14:24:24) Moje tchyně dělá skvělý segedín. Dám si ho, i když k ní přijdu třeba už najedená . Ona to ví a hlásí mi, kdy ho bude vařit. Navíc její knedliky…mňam.
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.3.2023 20:44:09) Našemu Londýňanovi svíčková chutnala, ale bál se knedlíků, když jsem viděla, jak vytirá omáčku chlebem, bylo mi trošku nevolno, příště jsem mu uvařila brambory, pro mě taky nepřijatelný, ale proti gustu Bylo to za sociku, spoustu potravin si vezli z Anglie, neměli důvěru a divili se, že tu v zimě nejíme zeleninu.
Syn má manželku cizinku, moje svíčková ji chutná i s knedlíkem a miluje český bramborový salát s řízkem.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(21.3.2023 20:49:09) zatím všichni bez výjimky milují české kynuté koláče s tvarohem
úspěch mívají i sladké knedlíky, rajská, svíčková samozřejmě, i když někdo nemusí knedlík, tak omáčka vždycky chutná
|
Senedra |
|
(21.3.2023 21:49:27) MM si jednou vzal do práce vánoční cukroví a zrovna přijeli Holanďané - prý se po cukroví jen zaprášilo.
A jedna známá ( studentka) jela na stáž do Anglie a měla ohromný úspěch s : chleba s paštikou Májka, tatranky a bonpari
|
Drop |
|
(21.3.2023 22:07:47) zkuste nabídnout cizincům hašlerky
|
|
|
|
Termix |
|
(21.3.2023 22:42:11) Svíčkovou dělám svým cizincům pokaždé. Ze čtyř zemí a dvou kontinentů a všichni ji mají rádi. A pečená kachna se slezským zelím taky vždy chutná.
|
|
Blanče |
|
(21.3.2023 23:03:49) Není to obří vzorek, cca 10 zemí, 20 lidí, ale u všech jsme zatím uspěli s tvarohovými knedlíky. Dělám je jako teplý dezert, pokud jsou na delší dobu tak opakuji i jako jídlo na vyžádání. Vždycky velké divení a nedůvěra nad tím, jak to vypadá a následně přídavky. Guláš s bramboráčky je taky naše stálice. Kofola. Pozor na mák, většina světa se ho nejen bojí, ale fakt jim nechutná.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(22.3.2023 12:17:10) Já bych ubrala, to jsou všecko strašný kalorický pecky. Tady se přece taky takhle normálně nežere. Co je špatnýho na zelenině, luštěninách...?
|
Drop |
|
(22.3.2023 12:31:40) Kopřivo, přesně. Nevím co si dají české manželky, z nichž bude polovina na dietě. Proto jsem navrhovala jako jeden chod zeleninu.
|
|
Stáňa * |
|
(22.3.2023 12:31:59) A co je klasické, české luštěninové jídlo? Čočka s párkem?
Co vím, tak cizinci mají rádi sladké. Ale třeba Francouzi se v Rakousku ofrňovali i nad jejich řízkem s bramborovým salátem a štrudlem (možná jsem neměla ten správný vzorek ).
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.3.2023 12:35:07) Luštěniny nejsou typicky český a nic moc dobrý. Mně třeba chutnaj pokrmy z červený čočky ale to je spíš indický.
|
*Kate* |
|
(22.3.2023 12:46:41) "Luštěniny nejsou typicky český"
Ale jsou.
"a nic moc dobrý."
Věc názoru. Já mám třeba opačný.
|
|
Stará husa |
|
(22.3.2023 12:54:17) Luštěniny jsou právě typicky české - hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den.
|
|
Pruhovaná |
|
(23.3.2023 19:27:26) Jestli je nějaký typický český jídlo, sice už zapomenutý, tak je to hrách.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.3.2023 12:33:20) Tradiční český oběd jako ukázka pro cizince nejspíš nebude zelenina.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.3.2023 13:02:47) no jenže pokud chci někomu ukázat typicky českou kuchyni, tak mu fakt nebudu servírovat zeleninové saláty ve francii chci k snídani ochutnat croissant a je mi fuk, že většina osvícených francouzek by ho nepozřela a snídá povětšinou ovesnou kaši
|
Stáňa * |
|
(22.3.2023 13:28:30) Ve francouzských detektivkách, na které se dívám, snídají croissanty i policistky s figurou modelek
|
Monika |
|
(22.3.2023 13:42:49) Tak hlavně z hlediska případné obezity nevidím na ovesné kaši v pricipu nic příznivějšího oproti croissantum (což je vzduch obalený pečivem ). Zejména, když porovnáš 1 croissant s kávou x mísa sladké kaše (ještě třeba s banánem a rozinkami)...
|
Liaa |
|
(22.3.2023 14:28:40) "Tak hlavně z hlediska případné obezity nevidím na ovesné kaši v pricipu nic příznivějšího oproti croissantum"
To se pleteš, ovesná kaše je nutričně daleko výživnější ("půl šálku ovesných vloček, tedy zhruba 77 gramů, obsahuje 51 gramů sacharidů, 13 gramů bílkovin, 5 gramů tuku, 8 gramů vlákniny a jen 303 kalorií") a zasytí na daleko delší dobu. Banány jsou sice sladké, ale zase zasytí na delší dobu, mají slušné množství vlákniny a vitamínu B apod. Rozdíl v benefitech je značný.
|
Monika |
|
(22.3.2023 15:10:40) Liia, já věřím, že je asi obecně "zdravější" jíst ovesnou kaši než croissanty. Ale z hlediska rizika obezity bude stejně záležet hlavně na množství a ostatních okolnostech (to, že jsi teoreticky zasycená na delší dobu vůbec neznamená, že nezblajzneš celou čokoládu za hodinu po ovesné kaši, když jsi ten typ ). Proto nevidím nic divného na tom, že jsou (některé) Francouzky hubené, i když snídají croissanty - zejména, pokud se celá snídaně skládá z 1 croissantu (a nápoje) - o tom byl příspěvek, na který jsem reagovala.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(22.3.2023 13:44:39) Rose, zelenina se dá podle mého servírovat skoro k čemukoliv, i když zrovna ke svíčkové bych papriku ani okurku chroupat nepotřebovala. Ale k řízku se salátem nebo k jitrnici klidně - ale víc české by tedy bylo zelí
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.3.2023 14:15:34) moniko, bylo to myšleno tak, že pokud jde o zadání, zakladatelka se chystá poctít návštěvu ukázkou typické české kuchyně... to vidím na úrovni toho, kdy vzácnou návštěvu z ciziny uvítáme chlebe a solí, v typickém kroji, s českou (moravskou) cimbálovkou v zádech - taky v kroji z 99% nikdo běžně u nás nechodí, 80% čechů neposlouchá cimbálovku, spousta čechů (češek ) vyřadila chléb z jídelníčku... jenže vítat delegaci v džínách a triku, na ošatce parmazánové tyčky a k zapití coca cola a z mobilu puštěná hudba ze spotify - jednodušší určitě, současnější určitě, ale nikoho tím zrovna neohromíš
|
Monika |
|
(22.3.2023 15:22:52) Rose, tak ono taky s tou zeleninou to zřejmě nebylo myšleno tak, že máš cizinci předložit k obědu jenom mísu salátu (případně to dokonce vydávat za typicky český oběd), ale že by bylo dobré tu naši "typickou" kuchyň trochu odlehčit (koneckonců typičtí Češi ani dříve ani dnes nepojídají celý týden na střídačku všechna ta "typická" mastná jídla, natož doplněná ještě větrníky a punčáky)
|
|
|
|
|
|
B twiňáci |
|
(22.3.2023 14:32:25) "Naše Američanka" s chutí snědla naprosto vše. Svíčková měla velký úspěch. Poprosila i o koleno, což bych já ji osobně nenabídla. Chutnaly jí plněné bramborové knedlíky uzeným se zelím.Zkusila bych se zeptat, co by ráda návštěva ochutnala, určitě minimální povědomí mít budou. Měla jsem výhodu, že jsme ji hostili 2 týdny, takže byl čas na ech hutná, ale i odlehčená jídla. Snědla opravdu vše. Jedli jsme dost i v terénu, nadchlo ji ranning sushi, které u nich ve městě nemají. Při odjezdu mně předala milé psaní, že jsem dobrá kuchařka. Vyžádala si recepty na vánoční cukroví, které pak pekla. Návštěvy bych se na jídlo zeptala, já bych třeba nadšená z jitrnice nebyla, byť by to bylo top jídlo v dané zemi. Ať chutná.
|
Rodinová |
|
(22.3.2023 14:52:23) Jitrnice ... a coz teprve skotske haggis:
Základem jsou ovčí vnitřnosti jako srdce, játra, nebo plíce, ke kterým se přidává ovčí lůj, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a někdy mletá ječná krupice. Směs těchto, ale i dalších ingrediencí se vaří (dle originálního receptu) asi jednu hodinu v ovčím žaludku.
Jedla jsem, je to dobry, ale ja jsem prase
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.3.2023 15:05:11) já to líčila manželovi před cestou do skotska... hrozně se toho bál... pak ochutnal haggis bonbons hned první večer v hospodě (malé kousky, obalené a osmažené) a nadchlo ho to a pak vlastně denně snídal haggis celou dobu díky přesunům jsme ho ochutnali v mnoha provedeních, ale fakt byl denně
|
Rodinová |
|
(22.3.2023 15:53:35) Rose, a tobe chutnaji?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.3.2023 16:09:46) rodinová, jo... já mám obecně ráda tyhle věci jím většinu vnitřností, nemám ráda asi jen jazyk a býčí koule (obojí je nepříjemná konzistence, takové "řídké" maso ), úplně nemusím mozeček, ale když součástí něčeho, tak ho sním normálně... a teda příčí se mi hmyz a podobná havěť, to odmítám i jen ochutnat
|
|
|
|
B twiňáci |
|
(22.3.2023 17:27:08) Rodinová, skotske haggis jsem jedla první léto po revoluci a jo, dobrý. Já jitrnice, jelita, tláču, tak celkově moc nemusím. Jako dítě jsem každý rok asistovala u zabijačky, takže jsem vše zabijačkové i jedla, prasatko i pravidelně obhospodařovala, drbala a někdy se i svezla. Asi jsem se předjedla, takže jako dospělá nic z toho nevyhledávám. Jinak zblajznu asi vše i ty kulky.
|
|
Pruhovaná |
|
(23.3.2023 19:30:41) No to je něco jako jitrnice evidentně, nevidím na tom nic nechutného...
|
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(22.3.2023 19:49:51) svíčková většinou nezklame
|
|
|