| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vánoční štola

 Celkem 22 názorů.
 Beat 


Téma: Vánoční štola 

(8.11.2022 17:37:58)
Rose. Mám ho odtud. Myslím, ze angrest.
- 400g polohrubé
- 160-180g cukru
- 1 vanilkovy cukr
- 1 a 1/2 prdopeč
- špetka soli
- půl masla
- 1 tvaroh
- 1 lžíce rumu-
- 2 vejce
Brusinky, rozinky, mandle , ořechy, kandovane ovoce, marcipan
Vypracovat těsto, pak přidat brusinky a ostatní. Nechat 1/2 h odpočinout. Trouba na 190 stupňů. Udělat packu, pak okraje prehnout doprostřed, pozřít máslem a během pečení potrit alespoň 3x. Horké zasypat mouckovym cukrem, zabalit do alobalu a nechat odletět alespoň týden.

Tohle je na 1 štolu, podle potřeby z nej lze udělat několik malé potvor.:-)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 18:55:42)
Beat, děkuju ~;((
Asi upeču zkušební vzorek na víkend ~:-D
(btw, ty překlepy jsou úžasný, ale určitě je nehodlám nechat "odletět" ~t~)
 Kaipa 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 19:39:38)
Rose, to nebudou překlepy, ale automatické opravy. ~:-D
 Rodinová 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 20:58:52)
Pozřít máslem…~:-D
Jinak to vypada lakave, stolu moc nemusim, ale mozna zkusim.
 Beat 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 21:25:57)
Teď na to koukám, psala jsem na tabletu, opravovala, a stejně jsou tam ptákoviny. ~:-D
 Beat 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 21:28:12)
Packu, pozřít, odletet~t~~t~~t~ se picnu. Jsem spechala a málo zkontrolovala.~:-D
 Beat 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 21:31:52)
Přesunuti tématu z Vánoc do Dění kolem nás jsem nepochopila. Ne tedy, ze bych na tom tak bazirovala. ~t~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 21:41:41)
Já mám pocit, že se naopak z dění přesunula diskuze "těšíte se" do Vánoc... A štola vypadla a zůstala tady ~:-D
 Rodinová 


Re: Recept na štolu 

(8.11.2022 21:35:23)
Jsem myslela, ze packa je nejakej terminus technicus, cukrarskej, a ona asi placka~:-D
 Beat 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 7:00:45)
.,packa je nejakej terminus technicus, cukrarskej,~t~. Ne, vazne placka. ~:-D

 Lenka Pražanda 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 9:35:16)
Ten marcipán se zapracovává do těsta? Viděla jsem recept na tvarohovou a marcipánovou. Nikdy ne oboje dohromady.
Já osobně dělám klasickou německou, kynutou. Je jemnější a vláčnější. Tvarohová je taková hutná.
 neznámá 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 10:07:16)
A máš recept na klasiku?

Já právě kdysi dělala kynutou, nechávala se hodně dlouho zrát pod máslem a cukrem, pekla jsem ji už na začátku adventu. Byla fakt výborná, musím někde na internetu pohledat recept.
Ten tvaroh mě právě také moc neláká, nějak mi nesedí ani v mazanci natož ve štole.

A přidám náš sváteční zvyk - naše sváteční vánočka se jí jedině s lemon curd. Ten ji povýší z obyčejné snídaně na sváteční záležitost.~;)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 10:17:03)
Tak až najdeš recept bez tvarohu, tak se poděl... Zatím je čas, otestovala bych obě a na vánoce pak vybrala tu PRAVOU ~t~
A lemon curd vyrábíš nebo kupuješ? Já kupovala v icelandu a už mám smůlu... Poslední sklenička byla zlikvidována ~7~
 Lenka Pražanda 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 12:13:00)
Vložím až ho najdu. Ještě je brzy. Podle receptu se má nechat rozležet 3 týdny, takže jí stačí péct na začátku prosince. Ale konec listopadu je ideální. Pak se peče cukroví a není tolik času. Mě právě vyhovuje to, že se udělá předem. Ne jako vánočka na poslední chvíli, kdy člověk už z toho všeho padá na hubu.
 neznámá 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 12:58:39)
Vyrábím podle Kitchenette, jiný jsem nezkusila, tenhle nám chutná a funguje. Akorát ubírám citronovou kůru, dle receptu mi krém přijde moc "ostrý", ale netuším, jak má správný lemon curd chutnat, jiný jsem nezkusila.
 Beat 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 13:06:10)
Ja mám prave rada tu hutnou. A je možný, ze ten marcipan jsem si tam naordinovala sama, nevím.
 Len 


Re: Recept na štolu 

(10.11.2022 11:53:07)
Mne teda ta tvarohova podle Angresta chutna mnohem vic nez klasika. Pridavam marcipan a ovoce ruzne, nakladam ho do Baileys. Tvarohovy mazanec a podobne mi nechutna, ale ta stola je uplne vyborna, akorat se mi s testem vzdy dost blbe pracuje, holt ten tvaroh at uz delam domaci, nebo koupim neco tvarohu podobneho v mistnim obchode, neni nikdy ono. Ale v CR ten problem nebude.
 P.T. Cruiser 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 19:25:37)
U nás v rodině se už několik generací peče podle tohoto receptu, naše rodina bydlel už od časů Rakouska-Uherska u hranic s Německem, tak mi připadá dost autentický.

Suroviny

Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru
125 ml mléka
40 g droždí
180 g rozinek
6 lžic rumu
100 g sekaných mandlí
100 g kandovaného ovoce (citronátu)
je možné přidat i marcipán kdo ho má rád
Špetka soli

na potření:
4 lžíce rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
Musí se upéct hned na začátku Adventu a nechat zabalenou uležet v chladnu.
 Hanka 75 


Re: Recept na štolu 

(9.11.2022 21:43:46)
To zní dobře. Znám tvarohovou, ráda bych zkusila klasiku.
Do čeho se má zabalit ? Víš-li tak do čeho se balila dřív a nyní ?
No chlad, může to být chladnička ? Nic jiného nemáme. Za oknem teplota kolísá, třeba ubde i mrznout a občas svítí slunce, to nejde. Spíš samozřejmě nemáme. Sklep má 15-17 stupnů. To je asi moc.
 P.T. Cruiser 


Re: Recept na štolu 

(10.11.2022 17:43:56)
Babička balila do rýsovacího papíru (neexistoval pečící :-) a pak do utěrky, další generace už do pečícího papíru, alobalu nebo potravinářské fólie aby nevyschla, pak to uložit do chladna, do spíže, na balkon. Dcera dává do přihrádky na zeleninu v ledničce, já mám pro tyto účely hospodářskou kuchyň v nevytápěné části domu. Hlavně do té ledničky je potřeba pořádně zabalit, aby něčím nenačichla.
 Lenka Pražanda 


Re: Vánoční štola 

(10.11.2022 11:48:05)
Slíbený recept:
3 hrnky mouky (míchám polohrubou a hladkou), 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1 kostka másla (originál je máslo + sádlo napůl), 1x droždí, špetka soli, citrónová kůra, může být vanilkový cukr.
Jako první se připraví kvásek, ten se přidá k mouce a se zbylými surovinami se zapracuje vláčné těsto. Do něj se pak přidají mandle, rozinky, kandované ovoce, mohou být i brusinky nebo kandovaná citrusová kůra. Pozor, je to máslové těsto, takže kyne dlouho.
Štola se po upečení potře máslem a sype moučkovým cukrem. Chce to několik vrstev. Zabalí se do alobalu a nechá 2-3 týdny odležet v chladu. Může být i déle.
Já jí z plechu přendám na alobal a tu cukrovou vrstvu dělám až na něm. S pocukrovanou se pak těžko manipuluje.
 petluše 


Re: Vánoční štola 

(11.11.2022 5:44:59)
Jak dlouho, odhadem, se peče?

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.