| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Rajčatové pyré

 Celkem 43 názorů.
 Lenka Pražanda 


Téma: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 8:48:30)
Poslala jsem syna do obchodu pro rajčatový protlak v konzervě, přinesl pyré v kartonku. Vyhazovat ho nechci, ale nevím co s ním. Poraďte, prosím.
Protlakem zahušťuji rajčatovou omáčku na špagety nebo na pizzu. Pyré to naředí. Rajskou polévku nejíme, šťávu taky nepijeme. Nic jiného mě nenapadá.
Děkuji za rady.
 anemon 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 8:53:02)
Lenko, jíte Indii? Třeba do Dhálu dávám loupaná rajčata + pyré. Ta to samé Butter chicken. A rajskou polévku jíme s mořskými plody, to ji trochu změní, třeba by vám tak chutnala.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 8:58:25)
do omáčky na špagety se dá dát i pyré, já ho používám běžně... pyré je konzistencí jako hodně hustý kečup ~d~
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:10:47)
Opravdu je husté? Já to ještě neotevřela. Omáčku dělám z konzervy loupaných rajčat. Nechávám to vyvařit a ještě zahustím protlakem. Bojím se, že to pyré budu vařit strašně dlouho aby to nebylo řídké.
Jiné rajčatové věci nejíme. Ani rajčata moc ne.
 Kaliope X 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:11:37)
Husté, omáčky dělám jen z pyré a musím krapet ředit, na pizzu mažu rovnou.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:14:20)
Tak uvidíš, až ho otevřeš, není to džus ~;)
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:19:39)
Tak děkuju. Třeba to nakonec bude lepší než mixovat rajčata ~:-D
 Evelyn1968,2děti 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:20:58)
Myslím, že to jsou rozmixovana rajcata~;)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:28:26)
tak pyré je rozhodně hustější než mixovaná rajčata ~:-D
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:31:25)
Myslím ty z konzervy. U nich je taky nějaké pyré nebo šťáva. Není to úplně voda, ale je to řídké. Pochopitelně že nevařím omáčku z čerstvých rajčat.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:34:21)
no ty v konzervě jsou ve šťávě, to je prostě řídké (+ nějaká tekutina je i v nich samotných)... no až otevřeš pyré, asi budeš mít jasno ~:-D
 Kaliope X 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:00:53)
Já rajské věci vařím jen z pyré a ještě je musím krapet ředit vodou, jak jsou husté.
 neznámá 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:01:08)
Používám ho celkem často, třeba do té omáčky na těstoviny.
Když tak ji necháš dýl odvařit.
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:11:49)
To právě nechci vařit to nějak moc dlouho jenom kvůli redukci.
 neznámá 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:14:00)
Když použiješ jenom pyré, ne rajčata, tak bude hustá dost.


 Evelyn1968,2děti 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:04:59)
Dávám do rajčatových omacek.
 Monika 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:06:17)
Z pyré se jeho ochucením (sůl, koření, kdo má rád cukr ...) vyrobí omáčka na těstoviny bez jakýchkoliv dalších ingrediencí, tj. nepoužívám ho na zahuštění něčeho, ale prostě jako omáčku (když je husté, tak naopak ředím trochou vody z vaření těstovin) ~:-D
 libik 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:11:45)
Nic ve zlém, ale chtěla bych vidět omáčku zahuštěnou protlakem:-)
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:15:25)
Protlakem se lehce zahušťuje i guláš. Udělá barvu. Jedna lžička neovlivní chuť.
 libik 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:23:40)
Lenko, já nepochybuji, že to dělá chuť či barvu, ale pokud by to mělo zahušťovat, tak je to nějaký sajrajt se škrobem a ne zelenina.

Já někdy, když mám záchvat zdravý, zahušťuji vhodné omáčky či guláše strouhaným bramborem (tam je škrob), ale v rajčatech ho tolik není.
 neznámá 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:25:35)
Já mám teda u většiny omáček opačný problém, musím je ředit, aby to nebyla kaše.
Většinou nezahušťuji, guláš také ne, ale děláme ho hodně masový.
 Konzerva 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:29:24)
"pokud by to mělo zahušťovat, tak je to nějaký sajrajt se škrobem a ne zelenina."

Já zahušťuju rozmixovanou cuketou.

 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:33:04)
většinu omáček zahušťuju mixovanou zeleninou... někdy stačí cibule (třeba pokud chci jen šťávu, ne omáčku)... svíčková si taky vystačí se smetanou (10%) a rozmixovanou kořenovou zeleninou ~d~
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:38:13)
On pojem "hustý" je velmi subjektivní. Moje máma dělá bramboračku tak hustou, že v ní stojí lžíce. Proti tomuhle je můj "zahuštěný" guláš fakt voda ~t~
Ale tu rajčatovou omáčku chceme opravdu hustou, víc než kečup.
 anemon 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:47:43)
Já taky. I jinou zeleninou.
 Vranice 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:26:55)
Používám na domácí pizzu (dochutit česnekem a bylinkami, někdy trochu soli a cukru, podle chuti) anebo pod jakékoli maso dušené na šťávě. Pokud vím, že nespotřebuju najednou celé balení do 2-3 dnů, dávám zbytek zamrazit k dalšímu použití.
 77kraska 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:41:44)
ja uz po letech pouzivam jen pyre, protoze protlak mi prijde prilis husty a musi se redit
 neznámá 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 9:44:01)
Já také marně vzpomínám, kdy jsem naposledy použila protlak.
Většinu roku mám rajčata v mrazáku, tak vařím z nich a pak používám pyré nebo plechovková rajčata.~d~
 Lenka Pražanda 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 12:09:14)
Protlak je koncentrovaný, má výraznou chuť. Omáčka jen z rajčat je mdlá. Proto to pyré nepoužívám.
Klasická česká rajská omáčka je jenom z protlaku, tam rajčata vůbec nepatří.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 12:24:54)
"Klasická česká rajská omáčka je jenom z protlaku, tam rajčata vůbec nepatří."

bodejť, kdo by vařil rajskou omáčku z rajčat ~t~
ach jo...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(8.4.2022 12:05:14)
juillet a když to není česká rajská, tak jaká to je? máma vždycky vařila rajskou z čerstvých rajčat s vlastní zahrádky a pasírovala ji... já jsem líná a rajčata bych na ni stejně musela koupit, takže používám pasírovaná rajčata a protlak (od každého po jednom balení) - a rozhodně nemůžu říct, že by se ve výsledku nějak extra lišila... ~d~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(9.4.2022 19:00:08)
Juliet, a jaký je to rozdíl v tom, jestli použiješ průmyslově vyrobený protlak nebo si svaříš vlastní rajčata? ~:-D jistě, že to vaření trvalo déle, ale na chuti to prostě moc nemění... Hlavně teda rajčat bylo vždy velké množství najednou, takže použít jich hodně do rajské dávalo smysl :-)
Použít protlak dává smysl v té úspoře času a (kupovaných) rajčat...
 Marika Letní 


Re: Rajčatové pyré 

(9.4.2022 18:53:30)
A kdy ta česká rajská omáčka vznikla? Generace před "objevem protlaku" vařily co?
 Slonisko 


Re: Rajčatové pyré 

(9.4.2022 19:27:02)
Juliet česká rajská omáčka je prostě z protlaku a je zahuštěná.....a protlak je, světe div se, z rajčat..
Jsem si vzpomněla, když byl syn malý, tak byl schopný se do krve hádat, že jeho milovaná rajská omáčka určitě není z něčeho tak nechutného jako jsou rajčata ~t~
 Rodinová 


Re: Rajčatové pyré 

(9.4.2022 19:51:30)
Slonisko, trochu mimo tema, ale pripomnelo mi to, jak se kdysi muj maly syn do krve hadal, ze bily hovinka maji bili psi a hnedy ti ostatni~t~

 neznámá 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 14:45:15)
"Klasická česká rajská omáčka je jenom z protlaku, tam rajčata vůbec nepatří."

Proto je také klasická česká rajská pěkně hnusná,~:-D
V životě jsem ji nebyla schopná pozřít, nesnášela jsem ji už jako dítě. Rajskou dělám z rajčat a je výborná, až jako dospělá jsem pochopila, že rajská je vlastně dobrá omáčka.
 Rodinová 


Re: Rajčatové pyré 

(8.4.2022 13:39:27)
Neznama, mam stejny vyvoj postoje k rajske, jako dite s velkym sebezaprenim a chutna mi az mnou udelana z cersvych a rozmixovanych rajcat, asi jsem prase, ale co uz ...
 Marika Letní 


Re: Rajčatové pyré 

(8.4.2022 11:51:11)
"Klasická česká rajská omáčka je jenom z protlaku, tam rajčata vůbec nepatří."

Tam rajčata nepatří? Do rajské? ~e~

Tak mě napadá kvízová otázka: jak asi kdysi vznikla rajská omáčka? ~;)
 77kraska 


Re: Rajčatové pyré 

(9.4.2022 19:49:05)
Mariko, jeste chci upozornit, ze rajcata pochazeji ze stredni a jizni Ameriky a podle google se dostala do Evropy v roce 1521....do ceskych zemich asi jeste mnohem pozdeji

podle wiki:
První doložitelné informace o rajčatových omáčkách se objevují v Itálii, kde se objevují v 18. století v neapolské kuchyni.
K většímu rozšíření rajčatových omáček v Evropě pak dochází až ve 30. letech 19. století.

takze to bude teprve 200 let, co se u nas vari rajska....a jak dlouho se tak asi vyrabi protlak?
 Marika Letní 


Re: Rajčatové pyré 

(12.4.2022 14:24:21)
77 to klidně upozorňuj. :-) Co asi bylo dřív rajský jablko nebo protlak z rajského jablka? That""s the point. ~;)
 Marika Letní 


Re: Rajčatové pyré 

(8.4.2022 11:48:43)
Taky nepoužívám protlak, ale pyré. Kdybych chtěla zahušťovat protlakem, tak to můžu rovnou škrobem. Ale možná existují i protlaky bez něj. ~d~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rajčatové pyré 

(8.4.2022 11:53:54)
kupuju giana protlak (myslím) a to jsou jen rajčata a sůl...
 K_at 


Re: Rajčatové pyré 

(7.4.2022 14:36:35)
tak to provař a zredukuj....

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.