Černá kronika |
|
(12.10.2019 13:46:30) Koupila jsem v Lidlu a doma pak našla info na internetu, že tyto fíky mají nějaký mini trny, na který je třeba dát pozor, můžou se zaseknout i do jazyka nebo do rukou a na loupání se mají používat rukavice? To jako fakt? Váhám, jestli raději nevyhodit. Máte někdo s tímto exotickým ovocem zkušenost?
|
Vítr z hor |
|
(12.10.2019 15:00:38) Zraji mi na zahrade, ale kvuli tem trnum to nejim. Jen ze zametani okolo jsem si pred chvili vytahala asi 10 miniostnu.
|
Vítr z hor |
|
(12.10.2019 19:21:37) Buchli, to by šlo i v Krkonoších Mám několik druhů mrazuvzdorných kaktusů, některé rostliny mám venku už tak 25 let. Většina každoročně i kvete. Zatím teda stávkuje Austrocylindropuntia imbricata, ale třeba se ještě cítí moc mladá. Před 3 lety jsem dala opuncie i do truhlíků, abych nemusela každoročně řešit, co do nich pořád sázet + na podzim to pak vyhazovat. Také jsou velmi shovívavé k mému nesystematickému zalévání. Pár opuncií je momentálně obalených plody, ale jsou hubenější a menší než ty z obchodu. A mají ty jemné trny. Mexičani ovšem trny neřeší, ti jedí i celé rostliny, předtím je normálně oškrábou nožem. Kdybys potřebovala nějaké mrazuvzdorné kaktusy, můžu ti ukrojit, chytne se to bez probémů.
|
neznámá |
|
(12.10.2019 19:27:32) A jsou všechny druhy mrazuvzorných opuncií jedlé? Taky je mám obalené plody, ale nevím, jaké mám přesně odrůdy. Letos u nás plodí pouze exotika, veškeré místní ovoce pomrzlo na jaře. Takže netrhám jabka, sklízím citrusy, že bych měla opuncie místo švestek.
|
Vítr z hor |
|
(12.10.2019 20:14:20) Taky jsem dnes sklidila citron a limetek bude možná až 40, sevillských pomerančů 20. Calamondinů nepočítaně. Jablka, meruňky, blumy – ani jedna. Teď řeším, co udělat s fíky, jejichž druhá násada už podle mě nedozraje, ale je jich hodně. Možná by z toho šlo udělat zavařeninu?
|
neznámá |
|
(12.10.2019 20:19:18) Já letos fíky nemám, mám je v nádobách, u nás vymrzaj, potřebují přesadit a celkově jsem se na ně vykašlala a nezalívala. Ale měla jsem plán udělat fíkovou mameládu, mám ji ráda k sýrům, ale recept nevím, byl by to pokus omyl.
|
|
Puma |
|
(12.10.2019 21:17:01) Já nevím, tomu našemu fíku druhá násada dojde jen do fáze bílých, hořkých, nešťavnatých plodů. Neumím si představit, že by z toho šlo něco udělat. Nebo jo?
|
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2019 10:54:22) Loni mi ty druhé fíky opadaly po nějakém podzimním mrazu, ale bylo mi líto je vyhodit, tak jsem je cca 2 týdny válela v kuchyni. Pak jsem je stejně vyhodila do koše, ale do posledního jsem ještě kousla (než letěl) – a překvapila mě nasládlá chuť. Žádný zázrak, ale říkám si, že by z toho možná přece jenom něco šlo.
|
|
|
Len |
|
(13.10.2019 10:59:34) Vetre, taky mame obsypany fikovnik druhou nasadou, u nas by to melo vydrzet prez zimu, ale loni to zmrzlo, predloni taky, je tam urcite pres sto plodu. Alespon nejake zkusim zkrmit papousici, ona je miluje, akorat ted fiky z Lidlu opovrhla, tak zafunguje jako pokusne zvire na kvalitu fiku Zkusila bych ten dzem.
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2019 11:07:14) Taky mám určitě přes 100 plodů, ale podnebí nekonečně drsnější než ty...
|
|
|
K_at |
|
(13.10.2019 11:02:45) Vetre, ty nebydlis v CR, ze? To zni tak krasne a exoticky.....
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2019 11:06:19) Kat, samozřejmě, že bydlím v ČR. Horní Vlkodlaky, cca půl hodiny cesta autem na metro
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2019 10:52:19) Daleko od sebe... určitě by se to dalo poslat poštou. No a vzhledem k rozsáhlé logistické operaci, již jsem kdysi způsobila, a které se tenkrát účastnil mj. manžel tvojí sestry cca 1500 km od vás, bydlíme v podstatě za rohem.
|
|
|
|