Koníček mořský |
|
(8.10.2019 8:33:58) Tééda, vy jste ale vybíravé ! Všechna zde vyjmenovaná jídla byla a jsou má oblíbená. Mám ráda úplně všechna sladká jídla. Jen nesmí být ošizená o to nejlepší tj. posypy, másla a omáčky. Rýžový nákyp musí být nadýchaný, nevyschlý, s hojností ovoce a ovocné šťávy. Škubánky musí být posypané velkým množstvím máku, cukru a plavat v máslíčku. Všechny luštěniny jsou báječné. Fazolky na smetaně vynikající (jen je chuťový rozdíl mezi čerstvými fazolkami a sterilovanými). Ryby, houby, vnitřnosti - úžasné. Mléková polévka zajímavá a chutná. Flaxi i flaksi jsou na mase to úplně nejlepší. Maso bez tučných částí je naprosto nudné. Takže závěrem: všechna jídla jsou dobrá až výborná. Jen musí být dobře a se zájmem o věc uvařená, neošizená.
Ale abyste neřekly, že jsem moc gastronomicky pozitivní: nemusím frankfurtskou polévku (červená voda s párkem a bramborami) a znojemskou hovězí pečeni (vaději mi tam ty kyselý okurky). Ale i tato neoblíbená jídla jim a snim.
|
breburda71 |
|
(8.10.2019 8:40:12) Koníčku, a takhle vám ty jídla servírovali ve školní jídelně?
|
Koníček mořský |
|
(8.10.2019 8:46:44) Já ti ani nevim. Chodila jsem od dvou let do jeslí, takže mi asi nic nepřišlo divného a nejedlého. Byla jsem naučená jíst všechno, tak jsem jedla všechno. V současnosti jsem samozřejmě náročnější na úpravu a provedení, ale prostě všechna zmiňovaná "hnusná" jídla mi hnusná nepřijdou. Ale já jím s chutí všechny rostliny a živočichy, včetně jejich částí a součástí. Je fakt, že špatný a neumětelský kuchař může hodně pokazit. Domrví i z podstaty chutný pokrm.
|
breburda71 |
|
(8.10.2019 8:54:46) Já právě z té školní jídelny pamatuju, že většina jídel byla fakt hnusných - myšleno hnusně uvařených, odfláknutých..Navíc my jsme měli jídelnu hrozně malou a pro dvě školy, takže při jídle někdo stál na nade mnou s tácem a čekal na místo, k tomu hluk, padání příborů..Pak jsem zjistila, že většinu jídel, co mi v jídelně nechutnaly, dovedu uvařit mnohem líp a oblíbila jsem si je. Až na tu polskou omáčku, tu bych nepozřela ani v nejlepší úpravě, tam je už zřejmě fóbie..
|
Len |
|
(8.10.2019 9:18:31) Zakusila jsem ve svem zivote tri skolni jidelny a jednu skolkovou. Ze skolky si pamatuju jen ty nejhorsi jidla, zbytek byl asi jedly prumer. Hlavne mi v hlave ulpela vune skolky spojena s tou kuchynskou, tuhle jsem to ucitila nekde v Londyne, uplne stejny cuch a nemohla jsem se od toho mista odtrhnout. Prvni skolni jidelna byla super, opravdu jen dve nejedla jidla, ty plnene knedliky a mlekova polevka, vetsinou to bylo ten samy den. Dalsi dve skolni jidelny hnus a humus. Takze jo, verim, ze se to da uvarit dobre, i ten klasicky jidelnicek. Ale jsem rada, ze uz ve vyvarovne snad nikdy jist nebudu. Obedy mam klasicky male anglicke sebou a vecere varim ja.
|
Koníček mořský |
|
(8.10.2019 10:15:43) Já chodila do jedné školní jídelny předlouhých dvanáct let (ZŠ a gympl). Probíhaly tam všechny hrůzy zde uvedené. Přesto mě to nijak negativně nepoznamenalo. Ba ani žádné gurmánské trauma nezpůsobilo. Byla jsem ráda, že jim. Čím tam co myli, mi bylo naprosto jedno. Ale já jsem prase. Oběd ve školní jídelně byl světlý bod dne. Jen jsem ho někdy zajedla růžovým indiánem za 1,--Kč cestou okolo mlíčňáku.
Mně chutnalo prostě všude. A všechno. Ve školkových a školních jídelnách, v nemocnici, v lázních v Luži Košumberku, v restauracích a hospodách, doma...Na návštěvě nejvíc.
Teď už mi teda všude všechno nechutná. Ale umím tomu celkem předcházet.
|
Půlka psa |
|
(8.10.2019 11:01:35) "Teď už mi teda všude všechno nechutná. "
Mně zase nechutnalo nic jako dítěti. Snad jen veškerý ovozel jsem měla ráda, jinak bylo všechno jídlo utrpení. Pak mě konečně naučili jíst a teď už nemůžu přestat.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.10.2019 11:08:39) Taky, jako dítě jsem nejedla skoro nic. Teď jím skoro všechno. Nějaký drobný nechutenství by neuškodilo.
|
Koníček mořský |
|
(8.10.2019 11:12:35) Nesmíte toho všechna jíst tolik.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.10.2019 11:10:55) Ty jsi jako můj syn to byl všude miláček kuchařek.
|
|
Stáňa * |
|
(8.10.2019 12:36:57) Koníčku, off topic, ty jsi byla v Košumberku? Já taky, před drahně let, pavilón G.
|
Koníček mořský |
|
(8.10.2019 13:10:45) No jo, to už je dávno, tak si to písmeno ani nepamatuju. Bylo to hnusných 9 měsíců nesvobody. Promarněný život. Něco jako vojna. Ale asi jsem tam neměla žádné neoblíbené jídlo.
|
Stáňa * |
|
(8.10.2019 13:48:16) Koníčku, byla jsem tam dohromady dva roky, neřekla bych, že to byl promarněný čas, ale timing (puberta) byl šílený.
Z jídel si pamatuju hnusný mlíko se škraloupek k odpolední svačině a druhé večeře. Taky jsem tam vážila nejvíc, co jsem kdy měla, a to mi bylo 14.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(8.10.2019 9:21:31) Koníčku, když já nejím sladká jídla a nejím vařené maso. U nás doma se nic z toho nedělalo a nebyla jsem zvyklá. Jenže v jídelna bylo vařené hovězí denně, a když ne, tak byl sladký den. Někdy i v kombinaci - vařené hovězí se sladkou mrkví a navíc jídlo dováželi odjinud, tak to bylo většinou studené. Taky sním celkem všechno, ale tohle bylo zkrátka moc. Jediným vysvobozením z koloběhu sladké a hovězí byly luštěniny. Ty mi chutnaly.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.10.2019 9:25:15) jé, no jo... sladká mrkev (dušená) a k tomu rozpeky... další noční můra, kterou jsem dočasně vytěsnila z paměti přitom doma jsem dušenou mrkev milovala, ale ta byla i s hráškem, vepřovým a sušenýma houbama s bramborem a nebylo to vůbec mrkvově sladké
|
Půlka psa |
|
(8.10.2019 9:36:38) Co jsou rozpeky? U nás to bývalo s vařenýma bramborama.
|
|
TaJ |
|
(8.10.2019 13:22:29) Rose, sladkou dušenou mrkev u nás všichni milujeme, dokonce i náš nežravý synek, dušenou na másle a oslazenou...odmalička miluju tu šťávu, jak se smísí ta šťáva z mrkve s tím máslem a cukrem...to můžu jíst klidně i jako polívku, jíme ji někdy jen tak s vařenými bramborami, někdy k tomu třeba osmahnuté kousky kuřecího masa s nějakým kořením, nebo s kousky dušeného vepřového...
|
|
|
|
|