Kudla2 |
|
(19.6.2019 16:05:07) Máte pocit, že se u nás nedají sehnat kvalitní potraviny, aniž by člověk šel do speciálního obchodu a utratil tam majlant?
Mně se to až tak strašný nezdá.
Ale je fakt, že většinu regálů v krámech míjím bez povšimnutí.
Prakticky nekupuju třeba sušenky (převážná většina obsahuje palmový tuk), buchty, uzeniny, limonády, ochucené jogurty.
Ale ve víceméně primárních surovinách mi přijde, že ten výběr až tak špatný není. Maso, bílej jogurt, vajíčka, zelenina a ovoce... myslím, že pokud je člověk srozuměnej s tím, že si spoustu věcí udělá doma sám, tak to není až tak nejhorší.
Kvalitu masa, zeleniny a ovoce se přiznám, že nejsem schopná úplně posoudit (jestli to neobsahuje nějaký škodliviny a tak), "jako domácí" to asi není, ale přijde mi to přijatelný i z "normálního" krámu.
Asi by to chtělo mít větší výběr i v tom, co takový zpracování nepotřebuje, polotovarech a tak, ale jinak mi to tak neuspokojivý nepřipadá.
Jak to vnímáte vy?
|
Len |
|
(19.6.2019 16:24:54) No, z ovoce a zeleniny jsem vzdycky trochu rozcarovana, kdyz prijedu domu. A to nemluvim o obchodu typu Albert, ale o Ternu, coz je, alespon u nas, mnohem lepsi obchod. Maso hovezi je nevyzrale a maso jehneci vzdycky nejak smrdi. Zbytek ceskeho sortimentu mi vyhovuje. Nejvic miluju cukrarny a pekarny
|
šplechťule, Marek 10/03 |
|
(19.6.2019 16:40:38) Pro hovězí na farmu do Brlohu. Výborné, ulezele.
|
Len |
|
(19.6.2019 18:09:17) Jj, na Brloh uz jsem tu dostala tip, ale zatim nevyuzila, v CR jsme spis na skok a moje deti prechazeji uplne na ceskou stravu, syn masozravec se vyziva v pikadorech Jinak nema parek, jak je rok dlouhy, ale prekrocime hranice a zije z rohliku, pikadoru, Lipanku, karlovarskych oplatek a jahodovych calipo.
|
Okolík |
|
(19.6.2019 19:53:56) Co je to pikador?
|
Monty |
|
(19.6.2019 19:55:38) Okolíku, pikador je lokální název pro párek v rohlíku, používá se v Českých Budějovicích, kde by chtěl žít každý. Kromě mě teda.
|
Okolík |
|
(19.6.2019 20:02:14) Aha. To jsem neměla dloooouho. Musim si ho někdy dát...
|
|
L+ 2m |
|
(19.6.2019 20:38:30) Nejen v CB, asi v celem JC kraji, ne??
|
Monty |
|
(19.6.2019 20:49:22) L+2, já to znám jen z Budějc.
|
|
|
Konzerva |
|
(20.6.2019 10:18:18) "...v Českých Budějovicích, kde by chtěl žít každý. Kromě mě teda."
Monty,
kromě tebe a Karla Infelda Prácheňského.
|
Bouřka |
|
(20.6.2019 10:20:25) A já náhodou jo, když už bych musela do něčeho většího, tak Budějce beru Zejména kdyby to bylo někde na okraji v těch přilepených vsích .
|
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(21.6.2019 22:33:38) Taky mě s tímto terminem seznámila až kolegyně v práci, co je z Budějc....
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(19.6.2019 16:33:13) Velmi podobně jak ty. Pečivo, mléko, máslo, bílý jogurt, sýry a různé obiloviny, což je základ mých nákupů, seženu v běžném supermarketu v dobré kvalitě. Tento sortiment je vždy v různých kategoriích na výběr. Ovoce a zelenina se musí trochu hledat a vybírat, ale ve velkém městě, kde je hromada obchodů, si vyberu. Pokud kupuji maso, tak ve farmářském obchodě, to bude asi největší problém pro lidi, kteří žádný v dosahu nemají. Ale dá se objednat i přes internet. Problém jsou malé krámky s omezeným sortimentem, pokud je někdo v zapadlejší lokalitě na takový obchod odkázaný, může být nucen nakupovat nekvalitní potraviny z nouze.
|
Monty |
|
(19.6.2019 17:11:21) Tak já asi zase žiju v jiný ČR. Všechny supermarkety, který za něco stály odešly z ČR - Carrefour, Interspar, Julius Meinl, nakonec i ta Delvita. Zbývá jen Globus, kterej máme bohužel daleko, a M&S, které máme naštěstí blízko, ale zas je tam omezený sortiment. Takže nakupuju převážně na trhu, v malých obchodech a v zahraničí.
|
Ropucha + 2 |
|
(19.6.2019 17:56:51) Monty, v Globusu, v Bille, v Lidlu najdeš kvalitní potraviny tuzemské i zahraniční produkce. Něco najdeš i v Kauflandu. Jistě, nenakoupíš beze zbytku všechno na jednom místě. Ale kde už jinde než v Praze by člověk měl mít přístup k širokému výběru. Že tu nemáš Meinla .. nojo, to nemáš, ono v Rakousku ho také nemáš u nosu všude. Jak jsem psala, na zapadlém venkově může být problém, vesnické krámky mají omezený sortiment, ono i malé samoobsluhy ve městě. Ale na druhé straně se množí farmářské obchody a různé obchůdky se zdravou výživou a dovážkové služby .. Nemám pocit, že Pražan nebo obyvatel většího českého města by byl nucen strádat. Možná když nepřemýšlí a nakupuje podle nejnižší ceny ..
|
Monty |
|
(19.6.2019 17:58:56) Ropucho, v Globusu jo. V Bille a v Lidlu je poměrně omezenej sortiment. Jako nouzovka dobrý, ale na pravidelné nákupy nic moc.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.6.2019 18:06:36) Co třeba se v Bille nedá koupit? Kromě masa, to kupuju u řezníka.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(19.6.2019 18:33:24) Monty, no však to píši. Nenakoupíš všechno na jednom místě. Ani v tom Globusu ne. Ale on také člověk málokdy nakupuje úplně všechno najednou. Když zkombinuješ zdroje, seženeš v Praze i v jiných větších městech, co potřebuješ. Ono v německém nebo rakouském městečku také nekoupíš na jednom místě všechno. Asi budou mít lepší ovoce a zeleninu a lepší vejce, ale všechno také ne.
|
Len |
|
(19.6.2019 19:00:33) Tak ja na londynskem predmesti obehnu tak ctyri supermarkety (Tesco, M&S, Lidl a Aldi), abych byla spokojena. Jednou za mesic si necham privezt jeste Ocado, tam zase dostanu to, co supermarkety obvykle nemaji. Nasim doma staci Terno a mne by stacilo taky, krome toho masa, to je bohuzel nepozivatelne z byka porazeneho den predem. Nechapu, proc prodavaji cerstve. Mozna bych jeste zasla do Globusu.
|
šplechťule, Marek 10/03 |
|
(19.6.2019 19:11:43) V Ternu kdysi mívali maso z farmy že Zvikova od L. Bylo moc dobré. U Lipna se dá ledacos koupit na Slunečné. Pro vejce do Mavely. Dají se sehnat dobré věci i mimo obchod.
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(19.6.2019 21:02:21) Monty,
pletu se moc, když si tipnu, že kupujete spíš už "zpracovaný" věci než primární suroviny?
|
Monty |
|
(19.6.2019 21:08:29) Kudlo, a co jsou podle tebe "primární suroviny"? Chleba doma nepečeme, manžel to teda párkrát zkoušel, ale spíš ze zvědavosti, zeleninu a ovoce v konzervách fakt nekupujeme, uzeniny moc nejíme a šunku si děláme dost často svoji, nevyrábíme si doma sýry a polotovary ve smyslu hotovky jí jen puberťák.
|
Odvolání |
|
(19.6.2019 21:16:24) Primární surovina je ta, ze kterou dále pracuješ, něco k ní přidáš, nějak zpracuješ a až pak je to hotové.
Tedy, primární surovina NENÍ mražená pizza, hotovky, hotové zákusky, samozřejmě ochucovadla, apod. Všechno, do čeho se přidávají nějaké konzervanty a stabilizátory.
|
Monty |
|
(19.6.2019 21:19:44) "....primární surovina NENÍ mražená pizza, hotovky, hotové zákusky, samozřejmě ochucovadla"
Brave, zajímavý je, že si 99 % lidí na Rodině myslí, že kdo doma nevaří, ten se cpe mraženou pizzou nebo hotovkama, chipsy do sebe láduje lopatou a zapíjí to Coca-colou.
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:21:33) Monty a proto me tak zajimalo, cim se zivite!!!!
|
Monty |
|
(19.6.2019 21:31:08) Kat, tak já třeba vůbec nejím pizzu, ani mraženou, ani nemraženou, nejím ani chipsy, ani křupky, Colu nepiju, hotovky mi skoro žádný nechutnají. Zde zmiňovaný sušenky kupuju jen dvoje a to jsou britský máslový s pekanovými ořechy a pak cookies s pistáciemi, oboje v M&S. Takže to zjevně musí jít i nějak jinak, než se ládovat polotovary a "brambůrky".
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:34:12) Monty, polotovary moc nekupuju. Urcite ne mrazenou pizzu, rybi prsty atd. Colu si obcas dame nekde. Ja vim, ze to jde. Fakt nejsem blba. Obcas ity chipsy. V horizontu pytlik/ctvrt roku. Manzel teda pozira orisky ve velkem.
|
|
Odvolání |
|
(19.6.2019 21:37:01) Tak PRO MNE třeba pečivo s čímkoli není plnohodnotné jídlo, resp. nenajím se toho a děti taky ne. Když nesní teplé, tak sežerou bochník chleba a půl kila pomazánky (např.) a to nikdo nechce:o) Obecně ten proces vaření je úžasnej - barvy, tvary, chutě, vůně... výsledek... Když si udělám chleba s paštikou (dělám domácí), tak to je na chuť, ale nemůžu toho sníst 4 kusy. Myslím že by to bylo znát i na váze.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.6.2019 21:38:43) Já pizzu miluju, z pizzerie, ale jím jenom sỷrovou. Nebo domácí a to pak neni 4 druhy sýrů,ale aspoň 6.
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:40:49) Inko,jo. Syrovou milujee taky. A jasi rada obcas dam hamburger, kdyz vim, ze ho nekde maji dobrej. Ale to je taky treba za xy tydnu.
|
Odvolání |
|
(19.6.2019 21:42:55) Hamburger může být naprosto zdravý jídlo, my když je děláme, tak si upečeme bulky, maso máme z chovu, ochucené bylinkama ze zahrady) Dokoupený je akorát chedar, slanina...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.6.2019 21:45:00) Grilujeme je na chatě.
|
|
|
Kudla2 |
|
(19.6.2019 21:43:07) Hamburger, pokud se umí udělat (tedy ne ten z Mekáče, tím se sice neotrávíš, ale nenadchne) je mňamka.
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:44:49) Kudlo, no vsak. Mnam.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.6.2019 21:48:43) Bojím se to zde přiznat, ale mně chutná i mekáč i kfc a nejvíc bageterie boulvar. Jim to sporadicky z důvodu zachování linie.
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:50:10) Kfc obcas cestou na chalupu. Ale serou ze berou od Andreje. Bageterii jsem zkusila 1 a bylo to dobry!
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.6.2019 21:53:16) Jo tam je to dobrý, ach jo, držím dietu.
|
|
|
Odvolání |
|
(19.6.2019 21:52:41) Bojím se to zde přiznat, ale nikdy jsem nebyla v KFC Přitom nemám nic proti, jen jsem nikdy neměla hlad když jsem šla okolo...
|
|
|
|
|
|
|
|
Odvolání |
|
(19.6.2019 21:23:00) Monty, mě je úplně jedno, co si kdo myslí a co kdo jí, já jsem ti odpovídala, co je a není primární surovina.
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(19.6.2019 21:37:35) Monty,
za primární suroviny bych označila to, co je nejblíž k tomu původnímu zdroji (o vyrostlo na poli, zvířeti apod.) a je to co nejmíň zpracovaný a co nejmíň se do toho přidává.
Takže maso, vajíčka, máslo, mlíko, olej, sádlo, cukr, mouka, sůl, ovoce, zelenina, luštěniny. Rýže, ořechy. Asi bych do toho zařadila i bílej jogurt a smetanu. A časem mě ještě něco napadne.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.6.2019 21:40:46) Rýže, brambory.
|
|
Monty |
|
(19.6.2019 21:54:17) Kudlo, fajn, a to teda jíš pořád dokola? Nikdy si nekoupíš třeba žádný sýr?
|
L+ 2m |
|
(19.6.2019 22:35:16) MONTontyonty, zrovna syr je artikl, kterej je bezkonkurencne lepsi v Rakousku a Nemecku. A jogurty a zmrzlina taky. Ale to uz teda nejsou ty zakladni potraviny.
|
Monty |
|
(19.6.2019 22:45:53) L+2, tak dají se u nás sehnat některý sýry stejný jako v Německu/Rakousku, ale je to zase o tom, co psala Angrešt - v zahraničí můžeš sáhnout prakticky po jakémkoli sýru a nespleteš se, u nás je to všude samý Eidam 30 % a polský sýry, který jsou na přání odběratele šizený a v Polsku by je asi nikdo nekupoval.
|
Ropucha + 2 |
|
(19.6.2019 22:55:03) Monty, ale když už víš, kam máš jít a jaký sýr hledat a jaký naopak nebrat, není to žádný složitý proces.
Zase zopakuji, že prekérní situace je asi na venkově mimo dosah velkých supermarketů a specializovaných prodejen, ale ve městě fakt ne.
|
Monty |
|
(19.6.2019 23:04:33) Ropucho, ale o to přece jde. O to, že vůbec taková prekérní situace někde může nastat. O to, že se hnusy vydávané za jídlo vůbec můžou dostat na trh. Kromě ČR jsem nic takového nikde neviděla, a že se poctivě dívám všude, kam přijedu.
|
|
L+ 2m |
|
(19.6.2019 23:20:09) Ropucho, ale uz je to komplikace. Ja pri nakupu chvatam (vetsinou) a cteni etiket me zdrzuje. Prectu slozeni, puvod, jeste hlidat, jestli to neni Babisovo. V Nemecku vlezu do Edeky, Netta, Billy a jenom se rozhodnu, jestli chci eidam nebo camembert. A "kazdy", ktery vezmu bude dobry. Nemusim cist etiketu, protoze z Polska tam toho moc mit nebudou.
|
Žžena |
|
(20.6.2019 6:41:21) L+2m, jenže potraviny nakupuje člověk jak často... 50x? 100x ročně? Prostě často a celej život. Složení nemusíš přece luštit vždycky u všeho, brzo vykrystalizujou značky a prodikty, který kupuješ a který ne. I kdybys střídala obchody.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.6.2019 9:05:52) "Složení nemusíš přece luštit vždycky u všeho, brzo vykrystalizujou značky a prodikty, který kupuješ a který ne"
tak tohle je pěkná pitomost složení si totiž musíš hlídat pořád... například já hlídám náhradní sladidla (je mi po nich zle) a nemůžu si dovolit koupit ani osvědčené pití bez čtení, velmi často se totiž stane, že cukr (nebo aspoň glukózo-fruktózový sirup) je nahrazen sladidlem a na obale to více méně nepoznáš... např. fanta - v některém balení je cukr, jinde sirup a jinde náhradní sladidla... a třeba korunní má některé ochucené vody s cukrem a některé jen se sladidly... totéž nakládaná zelenina - kupuju jednu značku a náhle zjistím, že se v zelí místo cukru objevil sacharin
|
Klauri |
|
(20.6.2019 9:20:57) Zrovna ta Fanta, na té je vidět jak se šidí. V Čr má snad 3 procenta ovocné šťávy, ale v Řecku ma cca 25%. Ta chuť je prostě jiná, mírně nahorkla po chuti pomeranče. Chuťově to není sladký hnus.
|
|
Žžena |
|
(20.6.2019 9:41:00) Rose, při 100 nákupech potravin ročně fakt nemusíš hlídat složení všeho jako ostříž. Bereš to do ruky, všimneš si. Problém s Fantou nemohu zaznamenat, nekupuju ji. Ale pokud víš, že si hlídáš umělá sladidla, tak proboha, věci typu Fanta si ohlídáš, tam bych je (bohužel) opravdu předpokládala, nota bene když se neustále probírá, čím a kde sladěj Coca Colu.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.6.2019 9:47:03) žženo, jenže ta fanta byl jen příklad (a taky mě bolí nejmíň)... jde třeba o zelí, okurky, nakládané ryby... (a to hlídám jen ta sladidla, nejedu po tucích, ostatních éčkách a pod.) oni i ostatní výrobci často mění složení, i když se zaměříš na konkrétní značku, kolikrát zjistíš, že bez výraznější změny na obale je to složení prostě jiné... stejně jako se mění gramáž - kolikrát bys to ani nepostřehla... občas je z toho pak "kauza" (třeba piškoty opavia), ale většinou to projde bez povšimnutí...
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(20.6.2019 9:11:51) brzo vykrystalizujou značky a prodikty, který kupuješ a který ne. I kdybys střídala obchody.
Bohužel na to se spoléhat nedá. Vyrobci mění receptury, aby byli o korunu levnější: v Česku je zboží, které není v akci, neprodejné.
Už to tu zaznělo - francouzský Lidl je jiná planeta.
|
Buřt |
|
(20.6.2019 9:17:12) To je pravda, to slozeni se fakt casto meni. Predstavuju si to tak, ze do firmy prijde vzdy novy management (nove koste:) a to zastava bud strategii: a) zkusime nejak zlevnit recepturu, tvarit se jakoby nic a vic vydelat b) zkusime udelat slusnou recepturu, to propagovat, prodat draz a vic vydelat
A tyhle dva pristupy se periodicky stridaji, protoze nic moc jinyho se tam vymyslet neda. Jo, jeste zmensit baleni nebo zvetsit obal :)
Ale taky me nebavi byt jak ostriz a objizdet male dodavatele teda nemam cas.
|
Martina, 3 synové |
|
(20.6.2019 9:26:31) Ale taky me nebavi byt jak ostriz a objizdet male dodavatele teda nemam cas.
Přesně. Navíc nepoužívám auto, takže cokoli je dál než 20 min pěšky, je pro mě na nákup potravin nepoužitelné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(19.6.2019 23:02:33) Monty,
jak jsi přišla na to, že nejím vůbec nic jinýho? Psala jsem něco v tom smyslu?
|
Monty |
|
(19.6.2019 23:06:27) Kudlo, vycházím z toho, cos psala o základních potravinách - pokud máš ty dojem, že se u nás nakupujou hlavně polotovary, můžu mít zase já dojem, že ty nekupuješ nic jinýho než základní potraviny.
|
Kudla2 |
|
(19.6.2019 23:26:51) Monty,
tak to snad nejsou žádný závody nebo trumfování - když ty si o mně myslíš to, já si o tobě zas myslím ono.
Mně připadaj ty základní suroviny v pořádku, takže jsem usoudila, že pokud jsi nespokojená s kvalitou, tak asi kupuješ převážně něco jinýho.
Další možnost by byla, že je kupuješ a jejich kvalita Ti na rozdíl ode mě nevyhovuje.
Proto se ptám.
|
Monty |
|
(19.6.2019 23:35:27) Kudlo, tak mně nepřijdou v pořádku ani ty základní suroviny, resp. jak jsem psala níže, nepřijde mi v pořádku, že se na trhu v takové míře objevují různé náhražky a blivajzy místo potravin. Včetně těch základních.
|
Kudla2 |
|
(19.6.2019 23:52:32) Monty,
a co konkrétně z těch "primárních" potravin, shodneme-li se aspoň přibližně na jejich definici, Ti připadá náhražkovitý a blivajzovitý?
|
. . |
|
(20.6.2019 7:18:45) Sýry.
|
Kudla2 |
|
(20.6.2019 8:15:43) Slupko,
sýry bych neoznačila za primární potravinu, ale jinak viz můj předchozí příspěvek.
|
|
|
Monty |
|
(20.6.2019 8:28:50) Kudlo, beru běžný supermarket. Maso z větší části spadá do kategorie "nic moc", plné vody, bez chuti a zápachu, velmi chudičká nabídka, mléčné výrobky vč. mléka a smetany zrovna tak. "Ovozel" na pokraji tragédie, kvalita mizerná, často narazíš na shnilé ovoce, brambory... Pečivo až na výjimky jedlé jen v den nákupu, druhý den tvrdé nebo gumové. Sýry - většina sortimentu šizené, nechutné. Vcelku v pohodě jsou věci typu luštěniny, těstoviny, rýže. O "nezákladních" potravinách škoda mluvit.
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(20.6.2019 8:03:18) Monty,
"jíš pořád dokola"?
Ano, snažíme se (tedy vaří hlavně manžel, ale v poslední době se začínám pokoušet taky) vařit hlavně z těch "primárních" surovin. Ale jak to myslíš "pořád dokola"? Vždyť to skýtá nepřeberné množství velmi pestrých možností - jednou třeba ratatouille, podruhé Tafelspitz, potřetí guláš, počtvrté brambory na loupačku... nemá cenu dělat jakýkoli výčet, stačí otevřít nějakou lepší kuchařku.
Ten sýr, na který se ptáš, občas koupíme, a zrovna u toho mi přijde, že je u nás výběr opravdu hodně pestrý. Ano, na trhu je "eidam třicítka" (a dokonce i dvacítka), ale i v běžné obchodní síti jde koupit leccos zajímavýho, třeba z Lidlu mi chutná takovej ten hermelínovitej, co se prodává jako taková větší kruhová výseč, špatný mi nepřijdou hermelíny obecně, olomoucký tvarůžky (ty jsou dokonce myslím chráněný EU), čedar, parenica... pro fajnšmekry existujou ve větších městech speciální obchody na sýry, kde je sice draho, ale zato si tam můžeš vybrat opravdu mňamky...
Sice nejsme taková sýrařská velmoc jako třeba Francie, ale přesto si myslím, že zrovna v tomto se u nás dá vybrat velmi slušně.
|
neznámá |
|
(20.6.2019 8:22:17) Kudlo, to si uhodila na hlavičku.
ratatouille - v běžném supermarketu neseženeš kvalitní rajčata ani v sezoně. O kvalitě ostatní zeleniny mám velké pochyby, ale kvalitu cukety nepoznáš po chuti.
tafelspitz - kvalitní hovězí v supermarketu, to je oxymoron.
Guláš - zase hovězí
A brambory - supermarketový brambory asi nemá cenu komentovat
Nechají se sehnat kvalitní suroviny, ale dá to práci, mi nakupujeme celkem málo, na náš nákup stačí místní Kaufland, kupuje se stále to samé a ve většině jsme soběstačný. Ale bydlet ve velkém městě, jsem nahraná, to bych objížděla celé město a přilehlé vesnice, abych koupila alespoň základ. Sice je hezké, že existují speciálky třeba na sýry, ale větší problém je sehnat třeba ty brambory.
|
Monty |
|
(20.6.2019 8:30:29) neznámá, rajčata, to je hodně smutnej příběh...
|
|
Kudla2 |
|
(20.6.2019 8:32:00) Proč nutně v supermarketu?
My kupujem hovězí u řezníka (malinký řeznictví), kterej si sám maso bourá, u masa je vždycky napsáno třeba "mladý býk" a odkud. A není to žádnej drahej bioobchod, normální krám.
Ale teda mám lehounké pochybnosti, jestli je běžný občan opravdu takový fajnšmekr, aby našel mezi takovýmhle masem a masem ze v supermarketu aspoň deset rozdílů, kdyby mu to někdo předložil vedle sebe.
|
Monty |
|
(20.6.2019 8:41:25) Kudlo, takže když to "běžný občan" nepozná, můžeme mu ty blivajzy vesele nabízet dál? Problém je v tom, co psala Angrešt. V zahraničí musíš hledat, abys našla "blivajz", u nás musíš hledat, abys našla dobrou potravinu. A jak jsem psala já, opravdu si poctivě v zahraničních supermarketech čtu složení a nakupuju vzorky, a přijde mi fakt k pláči, že humáč á la český supermarket nenajdu ani třeba v Litvě a dokonce ani v Polsku, kde se ty "šmakulády" pro náš trh na objednávku vyrábí.
|
Buřt |
|
(20.6.2019 9:11:28) Monty, me prijde trochu na hlavu takrka se stitit supermarketovych zakladnich potravin a pritom se hojne stravovat v OC ci beznych restauracich. Protoze vyjma luxusnich podniku proste nakupuji zcela bezne suroviny. Chapu, kdyz je nekdo citlivy na kvalitu jidla, ze objizdi dodavatele nebo si sam pestuje a pak si vari a chapu, ze nekdo to moc neresi a koupi si jidlo v OC nebo bezne restauraci.
Ale stitit se rajcete a masa v supermarketu a pritom jist po hospodach a OC (i kdyz v tech trochu lepsich podnicich) je proste protimluv.
|
Monty |
|
(20.6.2019 9:18:35) Buřte, ehm, a z čeho usuzuješ, že se běžně stravuju v OC a v běžných restauracích? Podle toho, že se tam chodí stravovat syn? Ten tam ale ve svém věku chodí už dost dlouho zcela samostatně.
|
Buřt |
|
(20.6.2019 9:21:03) Monty, prece jen si nemyslim, ze chodis obden na obed do Ambiente. Mam v rodine nekolik restauracnich provozovatelu - a nejsou to spelunky, jsou to restaurace dejme tomu stredni kategorie, hlavni jidlo treba 250 - 350 Kc. A ze by suroviny shaneli jinak nez ze se jede do Makra, to ne.
|
Monty |
|
(20.6.2019 9:25:49) Buřte, jenže já nemám teplý jídlo moc ráda, takže na něj do restaurace fakt "obden" nechodím. Ani do Ambiente, ani nikam jinam.
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(20.6.2019 8:41:55) Však píšu, že pokud je čas, dá se asi nakoupit kvalitně a hlavně bez supermarketů. Ale dá to lítání a je to náročné na logistiku, není to jednoduché. K nám jezdí stálí zákazníci z okruhu asi 40km (kolikrát i více, ale to je "jedu okolo, jedu z chaty"), myslím, že není normální jezdit pro základní potraviny tak daleko.
Tak nějak bych čekala, že i supermarket bude prodávat kvalitní věci nebo bude alespoň na výběr zboží třeba ve dražší variantě, bohužel. Běžný člověk totiž nepojede 40km pro brambory, nemá na to čas a ani peníze. Máš pravdu, kvalitu hovězího moc lidí nepozná, kvalitní hovězí totiž nikdy nejedli.
|
|
Martina, 3 synové |
|
(20.6.2019 9:07:37) u masa je vždycky napsáno třeba "mladý býk" a odkud.
To je napsáno u každého hovězího, nařizuje to zákon.
u řezníka (malinký řeznictví), kterej si sám maso bourá
Což má na kvalitu toho masa zanedbatelný vliv. Záleží na kvalitě chovu.
aby našel mezi takovýmhle masem a masem ze v supermarketu aspoň deset rozdílů, kdyby mu to někdo předložil vedle sebe.
Pochybuju, že jsou tam aspoň dva rozdíly.
|
|
Vaitea |
|
(20.6.2019 10:43:04) Kudlo, "My kupujem hovězí u řezníka (malinký řeznictví), kterej si sám maso bourá,"
A ??? Jakože záruka kvality ?
|
Rodinová |
|
(20.6.2019 10:45:57) A co vlastne je ve finale zaruka kvality ... ze to neni maso z Polska nebo Ciny a chutna? Nebo je potreba chemickej rozbor? Nedelam si srandu, zajima me to.
Kupuju maso od reznika, co je bere z jatek v blizkem mestecku, je (pry) z ceskych chovu a chutna nam vic nez z Billy. Co dalsiho bych mela resit?
|
Vaitea |
|
(20.6.2019 10:53:59) Nemusíš řešit nic.
Jen je poněkud úsměvný, jak řada těch, co nakupují v " malých řeznictvích, pekařstvích" mají pocit, že je to vždycky právě to lepší, zdravější.
Těch kauz, co biofarmy užívaly dokonce nepovolená chemická hnojiva a prostředky k ošetření, je víc než dost.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.6.2019 10:58:28) zrovna z malých pekařství jsem totálně vyléčená... obecně mám s pečivem problém, jsem zhýčkaná z dětství hořovickým chlebem a rohlíky a málokdy natrefím na pečivo, co mi opravdu chutná... malá pekařství jsou často největší zklamání - když pominu, kolikrát jsem natrefila na pekaře, co neví, že i do sladkého těsta musí přijít sůl, aby mělo chuť, často je problém vyloženě s kvalitou
|
Kudla2 |
|
(20.6.2019 11:01:26) Je fakt, že pečivo mám většinou v kategorii "neurazí, nenadchne", a to i když se pokouším sama péct třeba housky, tak nejsou tak dobrý.
Ale náš místní pekař začal péct houstičky, které mě teda nadchly (ale zase holt nestojej korunu devadesát )
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.6.2019 11:07:37) já už si teda našla pražský lidl, kde berou aspoň ty hořovické rohlíky, ale stejně jsou jiné než ty, co se prodávají u našich... nevím, jak to mají hořovické pekárny zařízené nicméně i tyhle jsou dobré... na housce za 1,90 netrvám, když je fakt dobrá, ráda si připlatím o to větší zklamání pak zažívám, když se nechám zlákat "domácky vyhlížejícím" pečivem, připlatím si a ono není stejně dobré
|
|
*Kate |
|
(20.6.2019 12:55:22) Mám teď jedno pečivo, které mě nadchlo a přitom to není nic extra speciálního (jako treba Arctic bakery atp.)- žitný chleba ze Cvrčovické pekárny. Je to tuším půlkilovka nějak za 30 a je skvělý a vydrží.
|
|
|
Bouřka |
|
(20.6.2019 11:12:14) Rose, tak u nás je třeba řemeslná pekárna a mají to dobrý. Pak jsou tu v kraji ještě další pekárny, které jsou oblíbené konkrétními výrobky a berou od nich často malé obchůdky, kam jeden jde vyloženě pro housky od x a koláče od z.
|
|
|
Rodinová |
|
(20.6.2019 10:58:33) Ale vubec, ja tam nakupuju proto, ze maso nam tam vic chutna, nedelam si iluze, ze ty prasata chovaji doma v obyvaku a pestuji pro ne bio brambory.
Proto se ptam, co bych vlastne jako mela kontrolovat, konkretne na mase.
|
|
Filip Tesař |
|
(20.6.2019 11:17:31) Není jen velkochov X bio.
Výroba masa je u nás pořád poznamenaná kolektivizací. Tehdy byly velkochovy=výroba, pak masokombináty=velkoodběr a centrální rozvoz. Velkochovy, velkojatka i masokombináty se privatizovaly, ale jedou furt v tom stejným. Málokterá země (kromě SSSR a podobnejch) to měla kdy nastavený takhle. Jinde bejvá celkem běžně dostupný maso z malejch chovů (nemusej to bejt biochovy), kde se v jednom podniku dobytek chová, poráží i dál zpracovává, tj. farma, jatka i řeznictví v jednom. Poslední dobou takovejch u nás přibejvá, ale pořád je to jako když plivne. Výběr v podstatě není, pokud čirou náhodou nebydlíš někde v dosahu takovýho podniku, kde dobytek není furt zavřenej a vykrmovanej se snahou maximálně urychlit růst, maso se nenechává vyzrát a pak se do něj píchá spousta různejch přípravků s cílem vylepšit chuť a trvanlivost.
|
libik |
|
(20.6.2019 11:19:07) To ta zvířata mají porážku za hradbou? Myslela jsem, že jsou na smrt citlivá.
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(20.6.2019 10:55:37) Rodinová
přesně.
Co ještě dalšího bych měla řešit, zanést maso od místního řezníka na chemickej rozbor? A samozřejmě taky chleba, mlíko, vajíčka...
|
|
libik |
|
(20.6.2019 11:05:25) Já bych tu otázku rozšířila o to, co kromě. dejme tomu, chuti (což je nejvíce autosugestivní smysl) žene lidi do "kvalitativního šílení", triumfování se, kdo jezdí pro kvalitu až na Mars, jakou značku kupuje a kdo ji hlavně "zaručeně" pozná.
Je to horší než u značkového oblečení, jelikož žere se přece jenom víc.
Námitka "zdraví" je mimořádně srandovní, kdo chce být zdravý, dá si aktuálně brambory s tvarohem a pažitkou
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.6.2019 11:11:45) tak u masa jde hlavně o to, co přijde po porážce, jestli je správně uchovávané, jestli ho napíchají (aby vypadalo pěkně šťavnatě a mělo hezkou barvu a déle vydrželo a jen tak mimochodem nabylo na objemu a váze), jestli se vakuuje, přemražuje a podobně... nejlíp to pak poznáš na obyčejném steaku...
|
Velšice |
|
(20.6.2019 11:45:28) Rose, me zajima i co se deje pred porazkou. Koupim jen maso,kde zvire pred porazkou neprevazeji, nestresuji, proste ho podrbou na hlave a zabiji. Jinak souhlas. Moc zalezi, co se sale s masem deje.
|
|
|
Rodinová |
|
(20.6.2019 11:11:46) Brambory s tvarohem mi nedelaji dobre ale chleba s maslem a pazitkou uz jo, pricemz chleba kupuju kolinskej v Bille, maslo Madeta v Bille a pazitku mam ze zahonku. Taky mi uz rostou okurky.
zaroven nemam problem to doplnit kupovanym chorizo salamem
Mam rada jednoducha reseni...
|
|
Monty |
|
(20.6.2019 11:24:31) Libiku, mně osobně jde o to si pochutnat, ale teoreticky samozřejmě nemohu vyloučit, že má někdo tak umrtvené chuťové buňky, že si pochutná i na "eidam alternative" a Kosteleckých uzeninách.
|
libik |
|
(20.6.2019 11:38:27) Monty, já zase spíše dbám aby mé mozkové buňky (které řídí ty chuťové) zůstaly v dobré kondici a nepodléhaly manipulaci se zákazníkem.
Platím za to vysokou daň, mohu se snadno mezi echt snoby ztrapnit tím, že mi chutná český sýr
|
Monty |
|
(20.6.2019 11:43:34) Libiku, a čemu říkáš manipulace se zákazníkem? Obávám se, že mými chuťovými buňkami se manipuluje dost blbě. To už si ověřil výchovný dozor v dobách mého outlého mládí.
Co chutná nebo nechutná jiným lidem je čistě jejich věc, nevím proč bych se nad tím měla jakkoli pohoršovat.
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(20.6.2019 11:07:58) Tak pod kvalitou masa se dají představit různé věci. Jedna věc je kvalita masa daná způsobem chovu. Upřímně, tam velké výkyvy nebudou, ono se to chová a krmí dost podobně u velkých podniků i menších producentů (leda se poněkud liší složení krmiva, což nějakou roli hraje), jen sem tam se najdou výjimky. Jiná věc jsou domácí odchovy nebo úplně malý chovatelé s velkým podílem pastevního odchovu třeba. Ale to není nic běžně dostupného. No a pak je zpracování toho masa. Když se to porazí v nejbližších jatkách a doveze do místního obchodu, tak je to jiný než centrální rozvoz vakuovaného masa, které mívá větší prodlevy na různých zastávkách. Pak je tu zrání masa, ale zase většina je podobná, sem tam výjimka pozitivním směrem a o něco hojněji výjimka směrem opačným, kde se na to úplně kašle.
|
libik |
|
(20.6.2019 11:15:06) Kvalitu chovu beru, to je otázka etiky.
|
Bouřka |
|
(20.6.2019 11:30:08) libik, ona je to i otázka senzoriky Maso z pastevního odchovu je jiné (a těžko sehnatelné), už množství pohybu zvířete má vliv na strukturu masa. Krmení zeleným se taky promítne jinak než obilninová nebo granulovaná strava. Ať už se krmí volně na pastvě nebo jim to dovezou pod nos do stáje. Atd. Pokud si najdeš svého farmáře, od kterého ti to chutná víc, tak způsob chovu většinou nemění. Malý řezníci můžou brát přímo od svých vybraných farmářů, co se jim osvědčili, takže zase větší pravděpodobnost že natrefíš na něco lepšího. V supermarketu je to mnohem větší loterie. Můžeš natrefit na maso od někoho s přirozenějším odchovem nebo na maso ze zvířete, co nevidělo potravu v přirozené formě. Ale taky záleží na oblasti. I malé řeznictví v městské aglomeraci může brát anonymně z jatek, takže tatáž loterie, naopak tady v kraji i v podnikové prodejně jatek narazím s velkou pravděpodobností na maso od někoho menšího, kdo krmí hojně i zeleným, protože je tu asi už víc luk než polí.
|
libik |
|
(20.6.2019 11:39:51) Bouřko, budeš se divit, i já poznám kvalitní maso, o tom to přece není.
|
Bouřka |
|
(20.6.2019 11:46:51) libik, ty bylo k odpovědi na otázku, proč si lidi myslí, že v menších řeznictvích to bude lepší maso, případně proč jdou "po značce" či jak se pozná ta kvalita masa.
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(20.6.2019 10:59:26) Vaiteo,
to jsem netušila, že tě ta nevinná poznámka tak nadzvedne.
Záruku kvality máš asi málokde, ale náš pan řezník má pěkný čerstvý maso (což můžou mít klidně i v nějakým hypersuper), věřím mu, že nebere nějaký nemocný mrchy, dělá si sám vlastní šunku a tlačenku a máme ho rádi a podpoříme ho radši než hypáč).
To je asi tak maximum, do jakýho se tím hodlám zabývat, nepůjdu se ho ptát, jak se býček jmenoval a jaká byla jeho nejoblíbenější hračka.
|
Vaitea |
|
(20.6.2019 11:06:21) Kudlo, nedomýšlej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:08:36) Je fakt, ze kupuju totez dokola: maso,zel-ovo, testoviny. Pecivo - toastak, zitny chleba, obcas neco sladkeho. Sunku teda jo, syr - neco obyc do toasta, a goudu maji dobrou v Albertu balenou. Mleka, vejce obcas farmarsky, obcas obyc, nekdy domaci. Jogurty. Smetana zakys a na vareni. Obcas slanina. Ryze. Tunak v plechu, tvarohy. Zhruba asi tak.
|
Monty |
|
(19.6.2019 21:17:04) pevalo, ježíši, kokino, to jen vidím napsaný a ježí se mi chlupy i tam, kde je nemám. To je naprosto příšerný slovo.
|
|
K_at |
|
(19.6.2019 21:20:22) Pevalo,jo. Pijeme vodu, obcas koupim nejakou cokosku,obcas nejaky musli, nebo cerealie. Dcera ted objevila v Lidlu flapjacky, tak ho ma k snidani. Rozhodne se u nas najde nejaka prasarna obcas, nebaziruju na ultrazdravy strave. Rada si obcas dam neco fujfuj.
|
|
Kaipa |
|
(19.6.2019 22:09:03) Jaký je rozdíl mezi kokinem a sladkostí?
Kokino je tedy brutus slovo.
|
Odvolání |
|
(19.6.2019 22:14:39) Kokino je hlavně dětský výraz pro hovno.
V životě bych to nepoužila jako výraz pro bonbon. ble.
|
*Kate |
|
(20.6.2019 8:45:11) Brave, Kaipa: kokino je prostě nářeční výraz pro bonbon, užívaný v určitých částech jižní Moravy. Sestimsmiřte.
Ne jako bez legrace- pochopte prosím vás, že i tom etnicky vyčištěném Česku mluví lidi různě.
|
neznámá |
|
(20.6.2019 8:49:12) Je vtipné, že si můžou hlavy ukroutit nad "přijdu dýl" a pak dají dětem kokino.
|
|
byvala radka |
|
(20.6.2019 11:30:46) i na severní Moravě a hovno se řekne ... prostě hovno (i když je od miminka)
|
|
Kaipa |
|
(20.6.2019 12:05:44) Kate, jsem smířená (což nic nemění na faktu, že to je úděsné slovo ), občas jsem to dokonce zaslechla i v reálu, ale právě vždy ve významu sladkost (tedy třeba i sušenka, čokoládová tyčinka apod.)
|
susu. |
|
(20.6.2019 12:07:35) Celé dětství jsem neznala jiný význam než sladkost. Když jsem se poprvé setkala s významem "houno", byla jsem upřímně otrávená, jak někdo hnusný zkazil tak hezké slovo.
|
Monty |
|
(20.6.2019 12:31:54) susu, hezké slovo??? Mně teda přijde strašný, ať už znamená co chce.
|
susu. |
|
(20.6.2019 12:38:46) Monty, to je o zvyku, jako dítě jsem slovo "kokino" milovala a líbilo se mi.
|
Velšice |
|
(20.6.2019 12:46:02) Ja se pred trinacti lety ptala reditelky MS, co je to to Kokino, co si maji deti vzit na vylet. Nikdy predtim jsem to neslysela a nikdy pote take ne. Jen tenkrat tam a obcas to zahlidnu v nejake diskuzi. Pamatuji se, jak jsem na ni vyvalila oci s otazkou,proc to nenapisou rovnou🙈Slovo je to strasny.
|
neznámá |
|
(20.6.2019 13:05:59) Také jsem se s kokinem setkala asi před 13 lety. Sousedka se ptala jestli může dítěti dát kokino. Absolutně jsem nechápala, co mu chce dát. Je to jedno z nejošklivějších slov.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.6.2019 13:13:31) když jsem od švagrové poprvé slyšela výraz kokino, považovala jsem to za tak ujetý výraz, že jsem ji podezírala, že si ho vymyslela
|
|
|
|
|
Jitusch* |
|
(20.6.2019 13:03:57) Výraz kokino jsme slyšela poprvé od moravských příbuzných manžela a taky jsem netušila,co to je. A je to asi jeden z mála krajových výrazů,který fakt nesnáším.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|