| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Dort - vrchní část s ovocným želé

 Celkem 15 názorů.
 Cimbur 


Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:10:21)
Holky, jak se to dělá, když chcete mít nahoře na dortu vrstvu želé s ovocem? Dělávala jsem to jenom u těch kupovaných piškotových korpusů, tam člověk nic nepokazí. Ale když upeču klasický dort, co mám dát pod tu ovocnou vrstvu? Když tam dám máslový krém, tak mi ho teplé želé rozpustí, když tam nedám nic, tak se mi tekuté želé vsákne do korpusu. Čím to podmazat? Hustým pudinkem?
 K_at 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:20:34)
Nedava se pod to prevarena marmelada? Jen tenka vrstva...??
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:27:12)
můžeš dát tvarohový krém, dort pečlivě vychladit a polévat pomalu, po lžících, aby se udělala první vrstvička a teprve pak dát další vrstvu želé - pomalé, ale funkční
můžeš to máznout džemem nebo třeba čokoládou
pokud bys nechtěla dávat nic, jen korpus a želé, stačí povrch posypat ztužovačem šlehačky v prášku, ten nepropustí želatinu do korpusu...
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:32:49)
Já dělám hustý pudink a zašlehat zatepla tvaroh (do teplého pudinku tvaroh).
Vynikající záležitost.
 Slonisko 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:34:06)
A používáš klasickou želatinu, nebo takový to dort-želé, co tuhne hned při chladnutí?

Pro mě je tenhle typ dortu noční můra, vždycky mi to někam vyteče, ale co jsem vypozorovala:
Pod to dort-želé docela dobře fungoval máslovo - pudinkový krém, jen bylo potřeba to před poléváním hodně vychladit a polévat postupně (na což jsem většinou neměla trpělivost), taky se ho nedá dát moc velká vrstva, spíš jen tak na pokrytí ovoce.

Želatina má výhodu, že se leje studená, ale je hloupá v tom, že musí vydržet a neprotéct docela dlouho než ztuhne. Po tom, co jsem několikrát měla dort impregnovaný želatinou jsem se naštvala a posledně jsem tu želatinovou vrstvu udělala do formy vyložené potravinářskou fólií zvlášť a na dort to dala až po zatuhnutí. Prostě jsem ten korpus pomazala nahoře krémem a strčila ho (tím krémem napřed0 do formy s tuhou želatinovou vrstvou a pak to celé otočila~;)
 Cimbur 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:54:14)
Slonisko, vždyť to je ohromný nápad! ~s~
 libik 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 12:14:23)
Slonisko, návrh na Nobelovku, super nápad,~x~ který mmj zachrání ty stovky korpusů, kdy želatina neztuhne~:-D
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 12:18:39)
jednoduše geniální, skládám poklonu nejvyšší ~:-D
~R^~;((
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 13:01:12)
Úžasnej nápad! Pak mužeš mít ovoce nahoře a nesedí na tom korpusu.
 Slonisko 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 13:11:10)
Valkýro, želatina mi nepopraskala (nebo si to nepamatuju, ona prasklina je furt lepší, než želatinová louže na dně ledničky~;) ). S tím druhým želé jsem to nezkoušela, je fakt že to by popraskat mohlo, přijde mi, že moc pohromadě nedrží.
 Lída+2 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 16:20:43)
Slovinsko, kup si zele plátky.....a už to noční můra nebude....

Dělám často jahody zalité zele smícháme se zapsanou smetanou na korpusu. Vždycky krásný.
 Lenka Pražanda 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(14.2.2018 11:01:03)
Klobouk dolů. Nedokážu si představit, jak se snažím nacpat několik vrstev dortu zpět do formy ~e~~e~ Pak to celé otočit a zase vyndat ~e~~8~
 Citronove koliesko 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 11:41:35)
Dávam cukrárske želé na dezert s piškótami. Klasika, na plech piškóty pokvapkať šťavou, na to biele jogurty s tvarohom, kyslou smotanou a pod plus cukor...na to piškoty, ovocie a navrch 2 balíčky cukrarske želé + 500ml vody podľa návodu povariť, nechať vychladnúť, dávam aj priamo na plnku. Cukrárske želé tuhne v podstate hneď, dávam vlažné (viac teplejšie ako chladné, leje sa bez kuskov). Predtým dám dezert do chladničky. Vždy sa podarí.
 Vranice 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(13.2.2018 13:21:21)
Jednoduché, mnohokrát vyzkoušené:

Upeču piškotový základ. Uvařím dortové želé dr. Oetkera. Nejradši čiré, pokud použiju kompotované ovoce, tak místo cukru a vody dám šťávu z okapaného ovoce.

1 vanilkový cukr smíchám s mascarpone anebo ricottou, podle toho, co máme zrovna v lednici. Namažu to na piškot, pokladu ovocem. Mezitím to želé vystydlo tak, že začíná tuhnout (případně lehce zahřeju, pokud je tuhé moc, naleju na ovoce a dám do lednice. Je to o tom, použít dortové želé od Oetkera nalít želé už skoro tuhnoucí - pak nepodteče a nic nerozpustí.

Nemusím vařit pudink, ani patlat máslový krém. Dort je tím pádem lehčí a mizí velmi rychle :-).
 Lenka Pražanda 


Re: Dort - vrchní část s ovocným želé 

(14.2.2018 10:55:25)
Nějak ten dotaz nechápu. Jaký je rozdíl pracovat s kupovaným korpusem a s doma dělaným? ~e~ Postupuj úplně stejně jako u toho kupovaného. Pod želé se může dát cokoliv. Jenom opatrně při nalévání. Já to nanáším lžící. Udělá se první vrstva a pak se ten krém pod ní nerozteče. Je jasné, že když tam vyklopíš kastrol vroucí želatiny, že se to smíchá ~6~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.