| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Perníčky

 Celkem 14 názorů.
 Analfabeta 


Téma: Perníčky 

(13.11.2017 20:32:09)
Už několik let zápasím s tím, že perníčky, které mají být údajně měkké, jsou tvrdé jako kámen. Můj rekord byly perníčky, které nezměkly ani po dvou letech. Jaký na to máte fígl (půl jablka do krabičky neberu, nezměkly ani se dvěma půlkami).
A jaký máte fígl na to, aby moc nevyběhly do výšky? Chtěla bych napéct polokoule, slepit je a ozdobit jako vánoční ozdoby, ale v mém případě z nich byly skoro fotbalové míče, prostě vyběhly moc (přitom na formičce za syrova to byla cca 3 mm tloušťka). Díky za všechny postřehy, už jsem přečetla a vyzkoušela kdeco, ale nic. Jsem na to asi kopyto.
 Simeona+3 


Re: Perníčky 

(13.11.2017 20:38:21)
Ja zas miluju tvrde pernicky a ted jsme pekli na Halloween a ja blb je nechala pres noc na taliri a ony mi zmekly ~n~. Recepty jsou podobne- 200g cukru, 600g mouky, 100g medu, 4 vejce, 100g masla, koreni. V techto je jeste 100g mletych vlasskych orechu. S kakaem jsou tvrdsi, takze pokud nechcesctvrde, vynechala bych ho.
 Simeona+3 


Re: Perníčky 

(13.11.2017 20:39:46)
Aby nevybehly- nedavej prasek do peciva, jen na spicku noze sody. Ja vynechavam kypridla uplne, ale fakt miluju tvrde pernicky.
 Pruhovaná 


Re: Perníčky 

(13.11.2017 21:41:10)
Mám skvělej recept na perníčky, které jsou měkké hned. Ale zase nevydržej. Hlavně tedy proto, ze jsou hned sežraný, ale i proto, že brzy tak nějak obyčejné ztvrdnou.
 Analfabeta 


Re: Perníčky 

(14.11.2017 8:25:38)
A ten recept by nebyl?
 Pruhovaná 


Re: Perníčky 

(14.11.2017 10:15:40)
Zde:
500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 180g (ne vice) medu, 100g másla, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce koření do perníku (NE kypřícího prášku, jen koření), 1 lžíce jedlé sody.
Ani to nemusí odpočívat a lze hned vykrajovat a péci, upečené jsou velmi rychle.
Při pečení naběhnou, ale ne nijak dramaticky, jen je potřeba s tím počítat a nechat mezi nimi misto.
Ihned po vytažení z trouby ještě hodně horké potřít rozkloktanym vejcem, pro krásný lesk.
 PJana 


Re: Perníčky 

(13.11.2017 22:07:41)
Vloni tady někdo psal, že nejlepší perníčky jsou bez medu. Prý právě dík medu tvrdnou. Takže čím míň, tím líp. Med jsem omezila na minimum a pomohlo to. Navíc je třeba perníčky upéct akorát, tj. nevysušit.
 Leda 


Re: Perníčky 

(13.11.2017 23:13:48)
Já je nechávám v troubě (nebo ve velké krabici) s hrnkem vody. Perníky si z té vody něco vytáhnou a změknou. Pak se ty změklé nesmí skladovat v teple a suchu -- zase by ztvrdly. Já je mám většinou v papírové krabici s víkem ve studené spižírně. Nebo ty změklé nechávám v plechové krabičce.

(http://catalinapece.blogspot.cz/2012/04/medove-pernicky.html -- tenhle recept je jeden ze dvou, podle kterého perníky peču já. Jsou moc dobré a vyběhly jen tak akorát. V článku jsou i informace o měknutí a skladování.)
 Mili+2 


Re: Perníčky 

(13.11.2017 23:41:17)
Manzel vcelar mi zakazal pect pernicky, ze med po tepelne uprave je kancerogenni. A tak jsou trable s tvrdymi penkicky vyresene.
 Leda 


Re: Perníčky 

(14.11.2017 0:30:10)
To je zas nějaká poplašná zpráva. Pro jistotu jsem si to vygooglovala, zpráva od Českého svazu včelařů:

Tepelná úprava medu

Otázka: "Doslechla jsem se, že při tepelné úpravě (pečení při teplotě kolem 150 °C) se prý med stává karcinogenním. Můj děda byl včelař a nikdy takovou věc neříkal. Které látky obsažené v medu by toto způsobily?"

Odpověď: "Při tepelném záhřevu medu opravdu mohou vznikat látky s potenciální karcinogenitou. Jedná se např. o 5-HMF (5-hydroxymethylfurfural), jehož obsah se používá jako indikátor záhřevu. Důležité je ovšem říci, že obsah v medu je malý, a tudíž zdravotní rizika v podstatě zanedbatelná. Stejné látky lze nalézt i u jiných potravin, např. na povrchu různého pečiva (vypečená kůrka chleba apod.). Pečením samozřejmě dojde ke zničení velkého množství zdraví prospěšných látek, které jsou v medu obsaženy."
 Analfabeta 


Re: Perníčky 

(14.11.2017 11:02:11)
To je nesmysl. To je stejná zpráva, jako že rakovinotvorné jsou smažené hranolky, protože škrob v horkém tuku vytváří jakousi rakovinotvornou látku. Na závěr zprávy byl dodatek, že aby to mělo nějaký rakovinotvorný vliv, tak by člověk musel zdlábnout několik desítek kilo denně, a to po dobu mnoha let. To by spíš zdechnul na jednotvárnou stravu.
Ani vysoký obsah HMF v přehřátém nebo hooodně dlouho skladovaném medu (ale skladovaném možná po několik století) člověku nevadí, je jedovatý jenom pro včely.
 Anadar 


Re: Perníčky 

(14.11.2017 11:57:56)
Perníčky co jsou stoprocentně měkké,jsou perníčky dvoufázové.
Nejdřív se udělá předtěsto,které musí ležet nejméně týden.
Z něj se teprve vytvoří finální těsto.
Myslím si,že hlavní úspěch je vysoký podíl medu a žádný tuk.

Předtěsto:
500 g medu
500 g hladké mouky

Med se ohřeje až pění,zchladí se dvěma lžícemi vody a nalije do prosáté mouky.Intenzivním mícháním se vytvoří těsto,které vypadá jako kyt.
To se nechá v chladu odležet.Ideálně měsíc,stačí snad i týden.Ale ne méně.
Po týdnu se těsto nechá v teple změknout.
Umísí se 4 žlotky,250 g moučkového cukru,perníkové koření a 8 g amonia.
Do toho se po malých kouscích přidává těstový základ.jde to pomalu,lépe v robotu.
Nakonec se přidává hladká mouka,zase nejdřív v robotu,ale finále je potřeba dodělat na vále.Vznikne krásné= vońavé těsto,které při pečení vyběhne tak akorát.
peče se krátce,ne příliš prudce dozlatohněda po upečení se potře směsí smetany a vajíčka.
Čerstvé perníčky jsou křupavé,pak změknou.
 Červená malina 


Re: Perníčky 

(14.11.2017 20:13:34)
Mám vyzkoušeno, že perníčky se nesmí přepéct. Tak, aby šly dobře sundat z plechu, ale byly ještě trochu měkké. Po vychladnutí trochu ztvrdnou, ale po ozdobení bílkovou polevou zase změknou. Pak je mám v plechové dóze.
 zerat 


Re: Perníčky 

(15.11.2017 7:58:23)
Za vyběhnutí může množství sody nebo kypřicího prášku v těstě a až po dlouhých letech pečení perníčků dle receptu od strážnické perníkářky jsem úplně omylem zjistila, že stačí perníčky vytáhnout z trouby dřív než jsou hnědé či víc nahnědlé a jsou měkké od začátku do konce :-) ~R^ Jelikož mám stále stejnou troubu, tak mám doma u receptu poznačené, na jakou teplotu je péct a po kolika minutách je vytáhnout. ~R^

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.